LUUKKU 12 - 12 ideaa jouluiseen itsehoidoniltaan

Kauhean moni ei varmasti ajattele näin, mutta joulu on mitä täydellisintä aikaa ottaa askel taaksepäin elämän kiireistä ja vain rentoutua. Täydellisin tapa minusta tähän on vapaapäivän itsehoitohetki (self-care moment), sillä tämän avulla saa helposti itsensä juhlavaan, rentouttavaan mielentilaan, jotta pysyy siinä hetkessä.

Joulukauden aikana on todella helppoa uppoutua kiireisiin. Juoksemme ympäriinsä tekemässä jouluostoksia, päättelemme vuoden viimeisiä töitä ja projekteja, käymme sosiaalisissa tapaamisissa ja harvoin saamme tilaisuuden pysähtyä ja tarttua tilaisuuteen rentoutua.

Tässä julkaisussa listaamani jouluiset itsehoidonideat on tarkoitettu auttamaan sinua rentoutumaan ja pääsemään juhlavaan joulun henkeen.

Nämä 12 ideaa on helppo jakaa useammalle illalle eikä niitä kaikkia tarvitse toteuttaa yhden päivän sisällä. Riippumatta kuitenkin siitä, miten päätät ajoittaa nämä aktiviteetit sopimaan omaan aikatauluusi, olen pyrkinyt listaamaan tähän asioita, jotka saavat sinut varmasti oikeanlaiseen ajattelutapaan tälle joulukaudelle.


12 JUHLAVAA JOULUN ITSEHOITO IDEAA OSAKSI ILTA RUTIINIASI

1. Mukavuutta tulen ääressä

Mikään ei huuda minulle joulua niin kuin rätisevä tuli takassa. Hienovaraisessa oranssissa hehkussa, säteilevässä lämmössä ja tulisijan kevyessä halkeilevassa äänessä on vain jotain niin lohdullista.

Käytä siis hetki rentoutuaksesi tulen ääressä. Jos puolestaan taloudestasi ei löydy takkaa on hyvä vaihtoehto laittaa televisiosta pyörimään takkalive. Ainakin Netflixissä näitä on mahdollista katsoa, ja helpostihan näitä samantapaisia videoita löytyy vaikka YouTubesta.

Joskus nämä ideat voivat olla oikeasti todella yksinkertaisia. Eivät ne vaadi paljoa vaivaa, rahaa tai sen suurempaa ekstravaganttia tapahtumaa. Kyse on oikeastaan vain istumisesta, rentoutumisesta, virkistymisestä ja hetkessä olemisesta.


2. Lue jouluaiheinen kirja

Tämä on asia, jonka olen laittanut vuodesta toiseen omalle ämpärilistalleni, mutta en ole koskaan toteuttanut sitä. PAITSI tänä vuonna. 

Nappasin itselleni luettavaksi Alecandra Benedictin Joulun murhapeli -kirjan, sillä kaipasin jotain murhamysteeriä elämään sen jälkeen, kun olimme R:n kanssa katsoneet kaikki Hercule Poirotit.

Lukeminen on myös sellainen asia, jonka pariin olen pitkään halunnut palata ja tämä tuntui juuri oikeanlaiselta kirjalta ja ajalta aloittaa. 

Nuorempana luin todella paljon ja minua oikeasti harmittaa, että se on jäänyt, sillä se oli yksi tavoistani rentoutua. Ehkä sen vuoksi olenkin niin stressaantunut, kun asiat, joiden parissa joskus rentouduin eivät ole olleet osa elämääni sitten sen jälkeen, kun täytin 18.

Mikä on ollut sinun suosikki jouluaiheinen kirjasi?


3. Lähde ulos ihailemaan jouluvaloja

Joskus rentoutuminen voi tarkoittaa tekemistä kodin ulkopuolella, varsinkin jos kotona on paljon keskeneräisiä asioita, jotka kaipaisivat huomiota. Tämä on yksi aktiviteetti, jonka otan puheeksi melkeinpä joka toisessa postauksessani, mutta koen sen todella helpoksi asiaksi toteuttaa ja se todellakin toimii.

Päivät ovat pimeitä ja synkkiä, vaikka lunta onkin ihanasti laskeutunut valaisemaan katuja täällä Helsingissäkin, mutta silti pimeyttä on ja se masentaa. Mikä onkin suurin syy monien halukkuuteen lisätä valoja niin sisällä kuin ulkonakin.

Aamun voi aloittaa virkistävällä kävelyllä ja jouluvalojen ihailulla tai lopettaa raskas päivä kävelemällä lähimmälle penkille katselemaan kuinka moni onkaan panostanut tänä vuonna niihin omiin parvekkeidensa valoihin.

Me olemme nähneet jo ties minkälaisia valoesityksiä. Jotkut oikeasti laittavat parastaan, mitä tulee parvekkeiden valokoristeluihin.


4. Tee jouluaiheinen palapeli

Tämä on sellainen aktiviteetti, jonka voi yhdistää tulen ääressä istumiseen. Saimme viime vuonna joululahjaksi jouluaiheisen palapelin, jonka kimppuun meidän tulee käydä ennen kuin joulukausi on ohitse.

Palapelien kokoaminen on oikeasti todella hauskaa, rauhoittavaa puuhaa, jolloin aivotkin saavat ansaitsemansa tauon ruudun tuijottamisesta. Tai no elektronisen ruudun ainakin.

Voit tulen lisäksi lisätä näitä asioita palapeli-iltaan:

 • Kaakao
 • Jouluelokuva - jos tahdot mieluummin jotain aktiivisempaa pyörimään televisiosta
 • Kynttilät - jos tahdot jouluelokuvan JA tulielementin 
 • Pehmoinen viltti
 • Jouluiset pyjamat
 • Jouluisat herkut

Yksinkertaiselta tuntuva palapelin tekeminen voi tuntua erikoisemmalta, jos mukana on pientä joulun maustetta!


5. Tee talvinen illallinen

Talvi-illalliset ovat yksi suosikeistani ja yksi suuri syy miksi rakastankin joulua, on ruoka. Keitot, pataruoat, laatikot jne. Elän niitä varten!

Hyvä ateria voi olla tärkeä osa hyvää jouluista itsehoitoiltaa. Ei ole ainoastaan ihanaa päästä syömään herkullisia ruokia vaan varsinainen aterian valmistusprosessi voi olla hyvää mielenterveydelle.

Ruoanlaitto sisältää monia mielellesi hyödyllisiä elementtejä. Kärsivällisyys, keskittyminen, luovuus, itsetunto ja tietoisuus. Ruoanlaitto on yksi niistä asioista, jotka ovat auttaneet minua mielenterveysongelmien aikoina ja varsinkin leipominen on sellainen aktiviteetti, jonka puoleen käännyn, kun arki masentaa. Aina en niinkään välitä edes siitä syömispuolesta. Kunhan pääsen vain tekemään ja kokeilemaan uusia reseptejä.

Viihtyisän, herkullisen, kotitekoisen talvi-illallisen valmistaminen on erinomainen tapa aloittaa jouluinen itsehoidonilta.


6. Osallistu jouluiseen tapahtumaan

Kuten jo sainoin, itsehoito ei tarkoita, että sinun pitäisi pysyä kotona eikä se myöskään tarkoita, että sinun tulisi pelkästään tehdä kasvo- ja jalkahoitoja ja makoilla hyvä kirja kädessä. Se voi olla tätä, mutta kaikille tämä ei ole se tapa rentoutua.

Jouluiset tapahtumat voivat myös olla sinulle mitä tahansa juhlavaa ja nautinnollista. Sen ei tarvitse olla joulukadun avajaisiin tai firman pikkujouluihin osallistumista. 

Muutamia omia suosikki tapahtumiani joulun aikaan ovat:

 • Vaeltamista ostoskeskuksissa ihastelemassa joulukoristeita ja valoja.
 • Osallistumista joulumarkkinoille - esimerkiksi Haminan Linnoituksen Joulu ja Porvoon joulutori
 • Ostosten teko pienissä, paikallisissa myymälöissä
 • Pienissä paikallisissa kahviloissa käyminen ja kaakaon nauttiminen paikan päällä


Nämä joulutapahtumat ovat kaikki todella erityisiä, koska ne ovat ainutlaatuisia tähän aikaan vuodesta. Ulkoileminen ja näiden hetkien kokeminen on osa sitä, mikä tekee joulukaudesta niin erityisen!


7. Korista kotisi jouluksi

Tiedämme (tai ainakin toivon, että kaikki tietävät), että ympäristömme vaikuttaa suoraan mielenterveyteemme. Sen myötä olemme myös oppineet, että joulukoristeet voivat laukaista positiivisia reaktiota henkisesti. 

Kodin sisustaminen joulua varten voi muistuttaa sinua positiivisista lapsuusmuistoista, antaa jotain jännittävää odotettavaa, muuttaa ympäristöäsi tai antaa sinulle terveellisen häiriötekijän kaikesta, mikä saattaa painaa sinua - yksi suurimmista syistä, miksi itse pystytän kuusen JO marraskuussa.

Kaikki nämä ovat todella hyviä syitä, miksi sisustaminen voi olla keskeinen osa joulusi itsehoitorutiinia.

Nauti juhlasta ja joulun hengestä järjestämällä ilta, joka keskittyy sisustamiseen - jos et siis tätä ole jo tehnyt. Laita musiikkia soimaan, pukeudu mukavasti ja pidä hauskaa!


8. Pidä lahjojen paketointi ilta

Jotkut vihaavat lahjojen paketointia, minkä vuoksi varmasti monet hyödyntävät kauppojen lahjojen paketointi pistettä. Minä puolestaan RAKASTAN paketointia, minkä vuoksi voisin ryhtyä vapaaehtoiseksi tällaiselle pisteelle.

Jos teet sen henkisen muutoksen, että katsoisit paketoimista hauskana aktiviteettina pakollisen "työn" sijaan, tästä voi todella tulla nautinnollinen hetki. Voit kokeilla myös asian romantisointia tehdäksesi puuhasta mieluisampaa.

Esimerkkinä, laitan itse joko joulumusiikkia soimaan Spotifysta tai jouluelokuvan pyörimään televisiosta (sellaisen, jonka olen nähnyt jo miljoona kertaa niin voin keskittyä paketointiin), teen kaakaon, puen päälleni mukavat vaatteet ja istun joulukuusen vieressä paketoimassa.

Lahjojen paketointi voi muuttua tehtävästä täysimittaiseksi jouluiseksi itsehoidontoiminnaksi, jos vain ajattelet asiaa eri näkökulmasta.

Kumppanin tai lapsetkin voi ottaa mukaan paketointiin tehden aktiviteetista vielä mieluisamman. Pidä vain huoli, että olet erotellut heille tarkoitetut lahjat piiloon.


9. Tee lämmin kaakao ja istu ulkona

Ulkona istuminen ei ehkä kuulosta niin rentouttavalta, mutta samalla tavalla kuin avannossa uiminen voi ulkona istuminen olla terapeuttista. Varsinkin jos sormia lämmittää ihana lämmin kuppi kaakaota.

Voit tehdä niin överikaakaon tai yksinkertaisen kaakaon kuin tahdot. Nappaa viltti ja istu ulkona.

On hyvin tärkeää muistaa tätä aktiviteettia toteuttaessa, että pyrit olemaan läsnä ja olemaan siinä hetkessä. Tämä tarkoittaa siis ei puhelinta, tablettia, televisiota tai mitään muitakaan häiriötekijöitä.

Kun itse istun ulkona, pohdiskelen niitä asioita, joista minun kannattaa olla kiitollinen. Tämä aika vuodesta on kuitenkin tarkoitettu siunauksille ja rakkaudelle, joten vaalitaan näitä kiitollisuuden tunteita osana harjoittamaamme itsehoitoa.


10. Koristele piparkakkutalo

Kun vielä tapailimme R:n kanssa, yksi ensimmäisistä yhteisistä aktiviteeteistamme oli piparkakkutalon kokoaminen. Se jäi meille tavaksi toteuttaa seuraavinakin vuosina ja on oikeastaan yksi asioista, joita odotan aina innolla, kun joulu lähestyy.

Talon kasaaminen ei ole loppupeleissä niin vaikeaa, kun on oikeat välineet ja itselle oikea taktiikka ja tämä on hyvä tapa päästä olemaan eri tavalla luova.

Jos puolestaan talon kokoaminen ei innosta voit kokeilla vaikka piparijunaa tai jos kokoaminen itsessään ei ole juttusi, voit koristella pipareita. Koristeluhan on se terapeuttisin osuus kuitenkin koko hommassa.


11. Katso jouluelokuva

Leffaillat ovat täydellinen itsehoitoaktiviteetti, joka on helppo toteuttaa milloin tahansa. Tehdäksesi tästä hiukan juhlavamman, voit piristää tavallista leffailtaa joulun kosketuksella.

Jouluistaaksesi leffailtaa kokeile näitä:

 • Katso jouluelokuva
 • Pue jouluinen pyjama
 • Nappaa pehmoinen viltti
 • Sytytä tuli takkaan tai kynttilöitä
 • Nauti joulukeksejä - tai muita jouluisia herkkuja
 • Siemaile lämmintä juomaa

Nämä ovat avainelementtejä omaan jouluiseen leffailtaani.

Tämä voi olla myös yleisin itsehoitomuodoista, mutta se ei tee siitä yhtään vähemmän erikoista. Joulun elokuvaillat ovat yksi joulukauden erikoisimmista osista. Ne tuntuvat niin nostalgisilta kuin myös taianomaisilta.


12. Keksi jotain tekemistä käsille

Vielä on pieni hetki aikaa lähettää joulukortteja! 13.12. on viimeinen päivä, jolloin voit lähettää joulun ikimerkillä varustettuja kortteja, mutta viimeistään kaikki kortit kannattaa laittaa postiluukkuun 17.12.

Korttien askartelu on yksi aktiviteetti, joka on minulle hyvin rahoittavaa puuhaa, sillä pääsen tekemään jotain käsilläni. Leikkaaminen ja liimaaminen on hauskaa, mutta piirrän suurimman osan korteista, jotka lähetän. Tänä vuonna tykästyin pop-up tyylisiin kortteihin, jossa pystyin yhdistämään nuo kaikki kolme elementtiä ja sain aikaan todella kauniitakin kortteja.

Käsillä tekemisen ei tarvitse olla välttämättä korttien tekoa, jos se aiheuttaa sinulle pientä tai suurta stressiä. Se voi olla myös jotain muuta kuten:

 • Virkkaus tai neulonta
 • Piirtäminen tai maalaaminen
 • Muovailuvahalla leikkiminen lasten kanssa
 • Tai voit tehdä koriste-esineitä ilmakuivuvasta savesta
 • Askarrella ornamentteja joulukuuseen tai muita joulukoristeitaJoulun itsehoidon ei tarvitse olla ylellistä, aikaa vievää tai kallista. Jopa niinkin yksinkertainen asia kuin vapaapäivä töistä voidaan laskea itsehoidoksi.

Tärkeintä on, että harjoitat JOTAKIN itsehoitomuotoa joulun aikana, jotta et uuvuta itseäsi täysin. On tärkeää varata aikaa omien tarpeiden täyttämiselle, lepäämiselle ja myös joulun nauttimiselle.

Miten SINÄ harjoitat itsehoitoa joulukaudella?


Lue myös:

Miten pysyä terveellisissä tavoissa joulun aikana?

8 itsehoidon ideaa jouluun

Kuinka selvitä joulusta, kun haluat vain skipata sen?

 

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset