Kuinka selvitä joulusta, kun haluat vain skipata sen? // Luukku 17

Oletko koskaan nähnyt elokuvaa "Skipataan joulu"? Elokuvassa Luther Krankin (Tim Allen) ja hänen vaimonsa Noran (Jamie Lee Curtis) ainoa lapsi on ilmoittanut, ettei hän ole jouluksi tulossa kotiin, mikä laittaa sellaisen ajatuksen Lutherin mieleen, että nyt olisi hyvä tilaisuus viettää joulu muualla kuin kotona. Koska mikä järki on viettää se sama perinteinen joulu, jos itselle tärkein henkilö ei tule olemaan läsnä.

Silloin kun itse katsoin kyseisen elokuvan aloin pohtimaan olisiko mahdollista skipata se oma perinteikäs joulu kokonaan?

Ehkäpä. Jouluhan ei koskaan ole täysin samanlainen ja kun ne omat lapset kasvavat ja varsinkin kun itse alkaa "kasvamaan irti" omista vanhemmistaan sitä haluaa kokeilla erilaisia tapoja viettää joulua. 

Ennen kuin olin edes itse kyseistä elokuvaa nähnyt olin jo ajatallut pienessä mielessäni, että olisipa kiva joskus viettää joulua jossain muualla kuin kotona. Joko Lapissa lumihankien keskellä tai sitten etelän lämmössä.

Olen myös ajatellut parina jouluna; "kumpa voisi skipata joulun" ja syynä on yksinkertaisuudessaan ollut se, etten ole noina vuosina saanut juhlistaa joulua. En halunnut skipata joulua säästääkseni rahaa tai koska olisin halunnut kokeilla erilaista joulua, kun muilla perheen jäsenillä oli suunnitelmissa tehdä jotain muuta jouluaattona. Silloinen henkilö jonka kanssa seurustelin loi sellaisen ilmapiirin jouluna, että sen halusi vain skipata. Olisin oikeasti mieluummin mennyt etelän lämpöön joulua karkuun jos se olisi ollut mitenkään mahdollista.

MITEN SELVITÄ JOULUSTA, KUN SEN HALUAA SKIPATA?

Joillekin tämä aika vuodesta voi todellakin luoda hyvinkin surullisen, masentuneen ja jopa melankolisen tunteen. Voi siis olla hyvinkin vaikeaa saada itsensä juhlatunnelmaan. Tiedän omasta menneisyydestäni juurikin sen, että näin oli, kun toisen "huono olo" tarttui minuun ja kun katsoin niitä onnelisia ihmisiä tunsin oloni vain masentuneemmaksi. Ei ainoastaan sen takia, että muilla oli parempi joulu kuin minulla, vaan koska jouduin esittämään iloista.

On hyvin vaikeaa siis kieltäytyä yhteisistä kokoontumisista ja vielä vaikeampaa asettaa se iloinen hymy kasvoille. Jaan nyt kanssasi kolmannen ratkaisun tähän; ole vain oma upea itsesi, tunne mitä tunnet ja kun olet selvillä omista tunteistasi palaa ihmisten pariin tai älä. Tee mikä tuntuu parhaimmalta itsellesi.

Monet meistä tulevat yrittämään parhaansa laittaessaan omia tunteitaan sivuun ja vain yrittävät tehdä parhaansa "juhliessaan" joulua. Mutta juhliminen masentuneena, surullisena, yksinäisenä tai muiden samanlaisten tunteiden kanssa voi olla todella hankalaa!


MIKSI OLONI ON HUONO JOULUNA?

Tunteet voivat juosta todella korkealla tai sitten ne voivat olla hyvin alhaalla. Tunteida voidaan loukata, vaikka kyseessä onkin hyvin iloinen juhla. Vaatii siis jonkin verran päättäväisyyttä ja vaivaa navigoida näiden aikojen läpi. Aika perheen kanssa voi tuntua stressaavalta ja hiukan ehkä sotkuiseltakin, mutta uskon koko sydämestäni, että yhdessä olo on todellakin kaiken sen vaivan arvoista.

Itse vihaan jäädä paitsi perheen asioista, sillä puhuakseni totta perheenjäseneni ovat yksiä lempi-ihmisiä elämässäni! Tämä on oikeasti yksi syy miksi joulusta pidän, sillä pääsen viettämään aikaa perheeni kanssa. Olen kuitenkin joulun kerran skipannut.

Sinä vuonna olin juuri eronnut silloisesta narsistisesta exästäni ja hän uhriutui joulun alla. Halusin mennä äidilleni joulua viettämään, mutta pelko siitä etten pääsisi omaan asuntooni tai jotain pahempaa olisi tapahtunut. Se ei ollut kauhein joulu, mutta sellainen jota en muistele todellakaan hyvällä sillä jouduin viettämään sen ihmisen kanssa, joka vähät välitti joulusta. Örisi, kittasi kaljaa ja tuhahteli paheksuvasti.

Olihan minulla kuitenkin hetkiä jolloin en olisi halunnut juhlia joulua, mutta tein sen kuitenkin.


SYITÄ MIKSI JUHLIA VAIKKA ET HALUAISIKAAN

Elämä voi muuttua hetkessä, joten arvosta ihmisiä joita sinulla on elämässäsi nyt.

Vaikka joulu ei olisi täysin täydellinen, jos sinulla on perhettä tai ystäviä joiden kanssa viettää aikaa jouluna, olet todella siunattu. Et todellakaan tiedä milloin on se viimeinen kerta kun näet jonkun läheisistäsi viimeisen kerran.


Asioista pois jääminen voi tuntua pahemmalta!

Joskus kotiin jääminen ja perhetapahtumien skippaaminen on juuri sitä mitä tarvitset. Kuitenkin suurimman osan ajasta tulet tuntemaan olosi kauheammaksi kun olet jäänyt kotiin.

Tiesin itse noina parina vuonna, että jos jäisin kotiin tuntisin oloni vain kauheammaksi. Perheen kanssa ajan vietto sai minut aina paremmalle tuulelle. Ainakin niin kauaksi aikaa kunnes exäni päätti repäistä jouluherneen syvälle sieraimeensa ja tehdä kaikkien olon surkeaksi. Jos perheessäsi on muuten tällainen örveltäjä, hänet voi jättää kotiin.


Kaipaat yhteyttä, mutta pelkäät samalla loukkaantuvasi

Tämä on sellainen asia joka kiehtoo minua hyvinkin paljon. Suojellaksemme itseämme loukaantumiselta (oli se tunnepohjainen tai fyysinen) työnnämme usein läheisemme pois luotamme. Jokainen meistä tekee tämän jossain vaiheessa elämää. Usein joko teini vuosina tai kun olemme täyttäneet kaksikymmentä.

Usein myös tällaisissa tilanteissa kaipaamme sitä yhteyttä, mutta pelkäämme mitä muut ajattelevat elämästä jota elämme. Joten emme sitten soita tai viestittele kenellekkään. Mikä luo ainoastaan enemmän etäisyyttä ja tämä vain varmistaa sen, että satutamme itseämme enemmän.


OLE TIETOINEN ASIOISTA, JOTKA OVAT TÄRKEITÄ SINULLE

Älä vertaa jouluasi, ystäviäsi tai perhettäsi siihen mitä näet somessa

Anna omalle joulullesi mahdollisuus olla epätäydellinen. Et tule saamaan mitään bonus pisteitä siitä että sinulla on "täydellinen" joulu. Saat niin sanottuja pisteitä siitä, että ilmaannut paikalle ja olet läsnä.

On hyvin helppoa katsoa elämäämme, perhettämme tai jopa kodin koristeita ja tuntea ettemme täytä tietynlaisia "standardeja", mutta tällainen ajattelu ei todellakaan ole avuksi!

Toinen asia mitä joskus saatoin tehdä oli, että vertasin lahjoja mitä muut saivat jouluna. Saatoin tuntea oloni huonoksi, jos en saanut yhtä paljon tai yhtä hienoja lahjoja.


Valitse mitä tahdot tuntea joulun aikana

Monet meistä ajattelevat että meidän kuuluu tuntea onnellisuutta jouluna ja kun olo ei ole onnellinen meistä tuntuu, että nyt jokin on mennyt vikaan.

Onnellisuus voi tapahtua jouluna, mutta ei ole myöskään realistista odottaa, että automaattisesti tuntisi onnellisuutta. Ainakaan koko aikaa joulua odotellessa. Itselläni esimerkiksi tämä kuluva viikko ei ole ollut mikään maailman parhain. En tiedä miksi, mutta mikään ei ole tuntunut vain onnistuvan ja olo on ollut kurja. Mutta sen sijaan, että olisin esittänyt onnellista annoin itselleni luvan olla surullinan, melankolinen ja jopa itkeä.

Pystyt valitsemaan tuntemaan muitakin tunteita ja saat tuntea muitakin kuin innostusta, jännitystä ja onnea. Voit tuntea myötätuntoa, rakkautta, rauhaa ja jopa uteliaisuutta, mutta sinulla on myös lupa tuntea pelkoa, katkeruutta ja jopa tunnetta ettet ole tarpeeksi riittävä. Tuntemalla myös näitä kiukun tunteita on yhtä voimaannuttavaa kuin kiltteyden. Kun näitä tuntee, pystyy silloin hyväksymään asiat sellaisina kuin ne ovat ja sen jälkeen tuntemaan rauhan ja ehkä jopa hyvän olon tunteen.


SKIPATAKO VAI EIKÖ SKIPATA JOULUA?

Päätös on oikeastaan yksin omaa sinun. Joskus joulun skippaaminen ei ole se paras idea, mutta toisinaan yksin olo tai joulun vietto täysin erilaisella kaavalla voi olla juurikin sitä mitä tarvitset.

Näin oma kohtaisesti itse hiukan kadun joulua jolloin skippasin joulun vieton oman perheeni kanssa, mutta silloin skippaamisen tarkoituksena ei ollutkaan itseni paranteleminen. Joten suosittelen ehkä joulun skippaamista sellaisessa tarkoituksessa jossa annat aikaa itsellesi. Rentoudu ja tee asioita jotka tuovat sinulle hyvän mielen. Siitähän joulussa on ylipäätänsä kyse.


Oletko koskaan skipannut tai ajatellut skippaavasi joulua?
Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset