LUUKKU 8 - Jouluperinteitä lapsettomille pariskunnille

Minulle joulu on perhejuhla, ja huomaan todella usein joulua miettiessäni ajattelevani aktiviteetteja, jotka sopivat lapsiperheille. Kuten tämänkin kalenterin sisällöstä löytyy asioita, jotka sopivat täydellisesti niin niille perheen pienimmille kuin hiukan isommillekin.

Todellisuushan kuitenkin on, ettei omaan jouluuni lapset kuulu - ainakaan vielä - sillä lapsia minulla ei ole. Joulu on kuitenkin juhla kaikille eikä sinulla tai minulla tarvitse olla lapsia, jotta voisimme sen tuomasta taiasta nauttia.

Pariskunnatkin voivat luoda omia joulun perinteitä. Joulussahan on kuitenkin kyse rakkaudesta ja on todella tärkeää, että pääsette tekemään asioita yhdessä pariskuntana - olittepa sitten kyvyttömiä saamaan lapsia, olette päättäneet, etteivät lapset kuulu elämäänne tai tahdotte vain vielä vuoden tai pari nauttia vain toistenne seurasta ennen pienten jalkojen sipsuttelua.

Halloweenin lisäksi joulu on todellakin yksi lempi ajankohdistani ja kasvoin itse ympäristössä, jossa pääsin nauttimaan monenlaisista jouluperinteistä - sellaisistakin, joita tahtoisin lopulta toteuttaa omien lasten kanssa. Mutta me odotamme vielä todella kärsivällisesti oman pikku perheemme kasvamista ja sitä odotellessa luomme omia perinteitä.

JOULUPERINTEITÄ LAPSETTOMILLE PARISKUNNILLE, MITKÄ VOITTE ALOITTAA VAIKKA HETI!


Olipa tilanteenne sellainen, jossa teillä ei aivan vielä ole lapsia tai lapset eivät vain kuulu teidän tulevaisuuteenne, on tärkeää, että vietätte tämän ajan yhdessä ja luotte perinteitä, joista voitte nauttia parina.

Tämä ei vain tee joulusta hauskempaa, vaan se myös syventää teidän välistänne sidettä ja kasvattaa teitä niin yksilöinä kuin parina. Opitte varmasti jotain myös toisistanne ja samalla itsestänne.

Meillä on joulukuussa vuosipäivä - juuri tämä 8.päivä - minkä vuoksi myös näitä perinteitä varmasti syntyy todella paljon, sillä vaikka olemme sopineet, että ei lahjoja tai muuta kun rahat menevät joulumenoihin, niin teemme kuitenkin kaikkea muuta juhlistaaksemme meitä.

Tässä on 13 jouluperinnettä, jotka voitte aloittaa tänä vuonna.


1. Ostakaa merkityksellinen ornamentti, joka kuvastaa kulunutta vuottanne

Meillä oli joulukuusessa aina samat joulukoristeet. Todella upeat, Stockmannilta ostetut koristeet tekivät kyllä joulukuusesta upean näköisen, mutta kun äiti oli päättänyt, että nämä olivat nyt ne koristeet eikä uusia enää osteta ei niitä enää kauheasti muuta kuin vain ihailtu kaupassa.

Pidin aina kuusesta ja edelleenkin nuo koristeet ovat todella ihania, mutta tämä on sellainen perinne, jota olen tahtonut lähteä toteuttamaan. Varsinkin nyt kun meillä on kunnon kuusi, johon mahtuu koristeita. Nyt kuusessa on vain meidän inside läppä koristeita sekä ostimme uudet pallot, sillä R halusi tänä vuonna sinisiä palloja kuuseen.

Vielä ennen jouluaattoa, olisi ihana tehdä yksi nopea retki yhdessä Stockmannin jouluosastolle, ja valita yhdessä yksi ornamentti, joka kuvastaisi kulunutta vuotta. Jos mitään erikoista ei ole tapahtunut ei ornamentin minun mielestäni tarvitse edes mitään kuvastaa. Kunhan molemmat pidätte siitä ja se on teille jotenkin tärkeä. Tämän vuoksi meidän kuusessa on pieni nalle ja pari pientä siiliä ja näitä tulee esiintymään enemmänkin niin joulukoristeissa kuin muuallakin kotona.


2. Tehkää itse jouluornamentit

Eikö kaupasta löydy ornamenttia, joka kuvastaisi kulunutta vuotta tai ei vain sovi tyyliinne? Tehkää ihmeessä itse ornamentti!

Voitte kokeilla ostaa valmiit pallot, joiden sisälle pystyy laittamaan esimerkiksi glitteriä tai maalata tylsän näköiset pallot kiinnostavimmiksi. Oma lempparini on air dry clay ja siitä itse ornamentin muovaaminen. Katsokaa vain, että ette tee ornamenteista liian painavia, jos tarkoitus on laittaa se kuuseen roikkumaan.


3. Käykää valitsemassa yhdessä joulukuusi

Joulukuusesta puheen ollen, mikään ei ole sen hauskempi aktiviteetti kuin käydä valitsemassa joulukuusi ja sen jälkeen koristella se.

Tätä me emme valitettavasti ole päässeet kokemaan, sillä meillä on tekokuusi ja tämä tulee meillä todennäköisesti toteutumaan vasta jos/kun lapsia tulee, sillä pysyttelemme enemmän varmasti kotona ja voin huolehtia siitä. Oikea kuusi kun kaipaa kuitenkin huolenpitoa ja nyt kun vielä lapsia ei ole olemme aika paljon poissa kotoa.


4. Rakentakaa piparkakkutalo

Tämän voi jo laskea jouluperinteeksi meillä, sillä olemme tehneet tämän joka vuosi, jonka olemme olleet yhdessä ja oikeastaan perinne alkoi meillä jo ennen seurustelua. Tämä oli yksi ensimmäisten treffiemme aktiviteeteista, jolloin R ei vielä antanut oman luonteensa näkyä ja saimme todella siistin talon aikaiseksi.

Tämä on todella hauska aktiviteetti siinä, että joka vuosi tulee hiukan erilainen talo ja se vie ajatukset hetkeksi pois arjen tylsyydestä ja työkiireistä.

Piparitaloahan ei ole pakko tehdä, vaan voi ryhtyä luovemmaksikin tai koristella vain pipareita.

Jos olette kilpailuhenkisiä, voitte myös tehdä tästä kilpailun. Kumpi kokoaa talonsa nopeammin tai koristelee hienommin. Tiedän, että R voittaisi rakentamisessa, mutta itse voittaisin koristelu puolen. En vain tosin koskaan pääsisi koristelemaan taloani, haha!


5. Avatkaa joulukalenteri yhdessä

Meillä on ollut nyt pari joulua omat joulukalenterit, mutta tänä jouluna joulukalenterin avaamisesta on tullut yhteinen aamuaktiviteetti ja koska molemmilla sattuu olemaan eri suklaakalenterit (minulla kinder, R:llä fazer) puolitamme suklaat.

Joku joulu tahdon toteuttaa joko aktiviteetti kalenterin, jossa joka päivälle on oma aktiviteettinsa tai sitten ostaa pieniä lahjoja ja laittaa ne pusseihin tai pikku paketteihin. Tähän tarvitaan vain hyvä pohja ja todella aikaisen suunnittelun aloittaminen.


6. Lahjoittakaa hyväntekeväisyyteen

Tiedän, ettei tämä sovi kaikille, mutta olen itse ymmärtänyt kuinka onnekkaita minä ja R olemme. Meillä molemmilla on takana hyvä lapsuus ja hyvän voi antaa kiertää eteenpäin lahjoittamalla esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n joululahja keräykseen tai valitsemalla lahjan siitä lähimmän suurmarketin kuusesta.

Tämä on todella loistava tapa tuoda hiukan enemmän rakkautta maailmaan yhdessä ja auttaa samalla tekemään lapsen joulusta hieman iloisemman.


7. Paketoikaa lahjat yhdessä

R ei nauti kauheasti suuresta väkipaljoudesta, minkä vuoksi joululahjaostokset painottuvat suurimmaksi osaksi verkkoon tai siihen, että yksikseni käyn keskustassa, mutta tämä on oikeastaan tapa, josta nautin. Saan hypistellä rauhassa kaikkea ja R saa olla vilttiin kääriytyneenä kotona eikä kukaan töni häntä.

Paketointi on kuitenkin sellainen, josta me molemmat pidämme ja on ihanaa, että molemmilla on silmää kiiltäville lahjanaruille. Muistan ensimmäisen kerran, kun paketoimme yhdessä ja hämmästelin R:n hiukan tuhruista ja hyvin teippistä pakettia. Esittelin hänet jopa nimilapuille. Ei hienoon lahjapaperiin nyt nimiä kirjoiteta, kun paperin voi uudelleen käyttää muuhun tarkoitukseen.

Nykyään hän oikein nauttii paketoinnista, ja todella hienoja paketteja meillä syntyykin. Tämä on myös todella ihana rauhoittumisen hetki, jolloin voi kuunnella samanaikaisesti joulumusiikkia tai katsoa elokuvaa.


8. Asettakaa lahjat kuusen alle

Meillä lahjat olivat aina piilossa jouluaaton aamuun asti, kunnes yöllä tontut tulivat tuomaan lahjat kuusen alle.

Nykyään kun joulun taikuus on hiukan vähemmän maagista ja olemme sen verran isoja, että pystymme pitämään näppimme erossa paketoiduista lahjoista, olemme aloittaneet perinteen, jossa lisäämme omat lahjamme, mitkä toisillemme olemme ostaneet, kuusen alle.

Minusta on ainakin turhaa piilotella pakettia vaatekaapissa, kun sen voi hyvin laittaa esille. Samalla pääsee nauttimaan siitä ostetusta lahjapaperista, mutta myös tutkimaan mitä tämän mallisessa paketissa voisi olla sisällä.

Arvailut ovat meidän kesken enemmän humoristisia kuin oikeita arvauksia, mutta on niitä oikeitakin arvauksia tullut esitettyä välillä. Yllätystä ei ole kuitenkaan pilattu.


9. Järjestä pieni kokoontuminen lähimmille ystävillenne

Jos ette ole vielä perustaneet omaa perhettä (tai vaikka ette suunnittelekaan), on mukavaa tavata lähimpiä ystäviä. 

Pitäkää peli-ilta, syökää hyvää ruokaa ja juokaa juhlaan sopivia juomia. Joulun ei tarvitse olla vain te kaksi ahtautuneena saman viltin alle. Tai sen ei tarvitse olla sitä joka ilta. Välillä on todella virkistävää päästä pitämään hauskaa muidenkin kuin pelkästään oman rakkaan kanssa. 

Voitte myös kokeilla järjestää piparkakkutalon rakennuskilpailun ystävien kesken, koristella ornamentteja tai keksiä ties minkälaista muuta hauskaa jouluaktiviteettia!


10. Leipokaa jouluisia herkkuja

Leipominen on yksi todellinen intohimoni ja kuten olen joskus aikaisemmin maininnut, se on yksi tapa itselläni lievittää stressiä. Pääsen olemaan luova, mutta samanaikaisesti noudattamaan tarkkaa ohjetta. Ottaen hyvänä esimerkkinä joulutortut tai piparkakut.

Leivonta on myös todella hauskaa puuhaa kahdestaan. Varsinkin luova osuus.


11. Koristelkaa joulukortteja

Joulukortit ovat yksi kivoin asia minusta joulussa ja pidän niiden teosta. Askartelu on yleensäkin ollut minusta aina mieluista, ja korttien teko on sellainen asia, joka on todella helppo toteuttaa pienelläkin määrällä askartelutarvikkeita.

Korttien ei tarvitse olla myöskään käsin tehtyjä, vaan voitte ottaa myös kuvan yhdessä istumassa esimerkiksi kuusen juurella edellisjouluna saadut villapaidat päällä ja jakaa sen ystäville sekä perheenjäsenille.

Muistathan kurkata luukun numero 3 "Joulukorttistressistä eroon", joka auttaa sinua yksinkertaistamaan joulukorttikokemuksen ja aiheen ympärille muodostuvaa ylikuormituksen tunnetta.


12. Luokaa omat joulu cockatilit

Mitä olisi joulu ilman jouluista cocktailia, vai mitä? Olemme olleet jo hyvin pitkään innostuneita cocktailien luomisesta tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, ja viime jouluna Haminan joulumarkkinoilta lähtikin kotiin mukaan cocktail kirja. 

Onhan nettikin täynnä ties millaisia drinkkivinkkejä, joten kokeilkaa niitä tai luokaa ihan omat, omien mieltymystenne mukaan!

Jos taas alkoholijuomat eivät kiinnosta niin miten olisi mocktailit? Näissä kuitenkin ajatuksena on tuoda erilaisia makuja sekä aromeja esille. Jos taas olette makeamman ystäviä, niin voisin suositella kaakaoiden luontia tai jos olette samanlaisia glögi faneja kuten R niin kokeilkaa tehdä itse glögiä.


13. Tehkää ulkoaktiviteetteja

Yhteisen tekemisen ei tarvitse olla pelkää sisällä istumista ja television tuijottamista.

Nyt on aivan ihanat talvipakkaset, joten mikä parempi se olisi kuin pukeutua lämpimästi ja mennä harrastamaan ulkotekemistä, kuten:

  • luistelu - Helsingin tekojaatä ja luistelukentät
  • hiihto
  • laskettelu / pulkkamäki
  • lumilinnan rakentaminen
  • lumiveistosten teko
  • talviuinti - Helsingissä hyvä kokeilla Allas Sea Poolissa, jossa pääsee avantoon ja siitä saunaan lämmittelemään.


Minkälaisia perinteitä teille on muodostunut?

Lue myös;

Jouluisia treffi-ideoita


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset