LUUKKU 10 - Yksinkertaisia tapoja vähentää stressiä ja ahdistusta jouluna

Joulukausi on tullut silmiä räpäyttämällä, niin kuin se tulee joka vuosi. Pian ollaan jo kalenterin puolivälissä, mikä on samaan aikaan todella jännittävää, mutta myös paljon asioita on tekemättä. 

Monille nämä joulukuun päivät ovat todella iloisia ja lämpöä täynnä, mutta joillekin ne voivat olla täysin päinvastaiset.

Voi olla hyvin vaikeaa mahduttaa kaikki kolmeen viikkoon - perhejuhlat, ostokset, ystävien kanssa ajan vietto ja kaikki normaalit asiat kuten työ, ruuanlaitto ja laskujen maksaminen. 

Joillekin pelkkä ajatus tästä hyvin kiireellisestä, täydestä kalenterista herättää ahdistusta ja nostattaa stressitasoja. Syy stressiin ja ahdistukseen voi olla myös joku täysin muu asia kuin täynnä oleva kalenteri, mikä on hiukan ikävää, että näinkin tärkeä juhla saattaa saada jotkut tuntemaan näitä tunteita. Valitettavasti tämä ei ole niin harvinaista kuin voisi olettaa.

Tässä julkaisussa tahdonkin jakaa muutamia asioita, jotka voivat auttaa sinua vähentämään stressiä ja ahdistusta tänä jouluna!

SYITÄ MIKSI STRESSI JA AHDISTUS LISÄÄNTYVÄT JOULUNA

Taloudellinen stressi

Joskus lahjojen antaminen voi olla hyvinkin triggeröivää, ja varsinkin silloin, jos kamppailee taloudellisten ongelmien kanssa.

Odotukset lahjojen ympärillä ovat suuret, varsinkin lapsiperheissä.


Suru

Tällaiset suuret juhlat, jotka pyörivät usein ajan vieton ympärillä voivat helposti tuoda pintaan muistoja rakkaista, jotka eivät ole enää elossa.

Tämä voi olla syy hiukan matalalle mielialalle tai miksi saattaa kieltäytyä osallistumasta kuukauden aikana tapahtumiin, mutta se ei ole syy kiukutteluun tai muiden joulumielen laskemiseen. Annetaan jokaisen surra, jos niin haluavat, mutta ei latisteta toisia ainoastaan koska itsellä on paha olla.


Vaatimukset

Normaali päivittäinen elämä on hyvin hankalaa ja päälle vielä erilaiset tapahtumat, perhejuhlat, lasten kouluohjelmat, työtapahtumat ja kaikki muu joulun aikana tapahtuvat asiat voivat laukaista ahdistusta ja ennen kaikkea stressiä. Varsinkin jos yrität osallistua kaikkeen ja kalenterisi pursuaa tekemistä.


Perheongelmat

Joulunaika voi olla myös muistutus menetetyistä suhteista tai perheongelmista. Sellaiset asiat kuin riippuvuus, pahoinpitely, ero tai vieraantuminen luovat todennäköisyyden, että joudut kohtaamaan näihin tilanteisiin liittyviä tunteita joulun aikana.


5 TAPAA MITEN VÄHENTÄÄ JOULUN STRESSIÄ & AHDISTUSTA

Paras tapa, miten voit käsitellä stressiä on standardien tai odotusten muuttaminen.

Vähennä stressiä opettelemalla sanomaan ei

Todella usein tahdomme miellyttää muita, minkä vuoksi suostumme tekemään kaikenlaisia asioita ja harvemmin asetamme rajoja suostumiselle.

Tänä jouluna vähennä siis stressiäsi ja ahdistustasi sanomalla ei. 

Sanomalla ei et ainoastaan vähennä stressiä ja työtaakkaasi, vaan myös asetat sen rajan, kuinka paljon sinua voi pompottaa. Tämä koskee niin työpaikalla, koulussa kuin kotonakin sekä kaverisuhteissa.

Älä ota muiden työtaakkaa vastaan silloin kun olet itse jo valmiiksi ylityöllistetty.


Aromaterapia voi auttaa vähentämään stressiä

Laventeli on todella tehokas stressin torjunnassa. Jo 15 minuutin jälkeen stressitasot alkavat laskemaan.

Laventelin tai muiden eteeristen öljyjen, kuten eukalyptuksen, pitäminen käsien ulottuvilla on mitä loistavin tapa rauhoittaa itseään nopeasi ja vähentää joulun tuomaa stressiä.

Diffuuseri on tämän vuoksi ostoslistallani, ja olen jo pitkään katsellut Mujin diffuuseria. Pitkään meillä on ollut käytössä Skandinaviskin LEMPI huonetuoksut, joka on huumaava, mutta diffuuserilla on todella paljon etuja, minkä vuoksi pidän sitä hyvänä seuraavana asiana, johon voisi siirtyä.


Muista itsehoidon rutiinit

Niin usein, jotta voisimme auttaa muita ja vähentää heidän taakkaansa lykkäämme omaa hyvinvointiamme. Tämä on todella yleistä liikenaisissa ja äideissä, mutta olen huomannut samaisen asian myös työpaikalla miesten keskuudessa - varsinkin työpaikalla, jossa työryhmä on suurimmaksi osaksi naisia ja miehiä löytyy ryhmästä 1-2.

Esimerkki = 4 ihmisen ryhmä jossa 3 naista ja 1 mies, mieheltä kysytään koko ajan apua sekä vahvistuksia asioihin ("voiko näin tehdä?", "kannattaako näin tehdä?") ja jos tulee asia, jota ei ryhmän ulkopuolella ymmärretä, automaattisesti kysytään mieheltä, vaikka kolme naista osaisivat auttaa yhtä hyvin lisäten miehen taakkaa.

Oman hyvinvoinnin lykkääminen ei ole pelkästään naisten ongelma, vaikka naisilla onkin enemmän taipumusta ajatella muita ja edessä olevia tehtäviä enemmin kuin itseään.

Muistetaan ottaa aikaa itsellemme - mutta muistetaan myös katsoa sitä miestä elämässämme, oli hän kumppani, veli, isä tai paras kaveri ja muistutetaan heitäkin ottamaan hetki itselleen.

Ota kuuma kylpy, käy saunassa, lue kirjaa, ota päiväunet tai mene vaikka treenaamaan. Tee jotain, joka auttaa sinua rentoutumaan ja samalla selviytymään paremmin kaikesta tästä stressistä ja ahdistuksesta.


Tee lista, jonka avulla pysyt organisoituneena ehkäistäksesi stressiä

Loistava tapa vähentää stressiä ja ahdistusta on tehdä listoja, mutta mikä parempi tapa on myös noudattaa sitä listaa. 

Listaa ylös jokainen suuri tehtävä, joka sinun on suoritettava ennen joulua. Pyri sitten rikkomaan nämä suuremmat tehtävät pienempiin tehtäviin. Riko niitä niin kauan, kunnes et enää voi ja ala sitten toteuttamaan niitä. 

Monen pienen tehtävän saattaminen loppuun on helpompaa kuin yhden suuren kokonaisuuden ja tunnet itsevarmuutta aina kun pääset poistamaan yhden tehtävän listastasi, joka toimii ainakin itselleni hyvänä motivaattorina.

Mikään ei ole parempaa kuin nähdä kuinka se oma tehtävälista vain kutistuu.


Nakita tehtäviä muille

Kun lautasesi tulee liian täyteen ja ahdistus tuntuu valtaavan koko kehon, ala pyytämään apua. Anna lapsillesi kotitöitä, pyydä puolisoasi hoitamaan joitakin asioita, joko kaupassa tai kotona, palkkaa lastenvahti, jotta lahjojen ostaminen on helpompaa.

Tee se, mitä vain sinä voit tehdä ja siirrä ylimääräistä kuormaa muille jaettavaksi. 

Stressi ja ahdistus voivat häiritä arkea todella paljon, varsinkin jouluna. Usein, kun olemme ylikuormittuneita, meillä on taipumusta sulkeutua ja olla tekemättä mitään. Joillakin myös ajoittainen ärähtely voi tapahtua useammin kuin olisi tarvetta.

Tällainen sulkeutuminen, mielialojen vaihtelu yms. voi vain pahentaa asioita. Vähentääksesi stressiä ja ahdistusta joulun aikana sinun on pyrittävä katkaisemaan tuo ylikuormituksen kierre. Tämä tapahtuu työtaakan pienentämisellä.


Onko sinulla jotain vinkkejä jaettavaksi joiden avulla olet vähentänyt omaa stressiäsi jouluna?


Lue myös;

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset