LUUKKU 21 - Miten valmistautua vuoteen 2024

Olemme puhuneet todella paljon joulusta (ihan syystäkin) ja aina joulukalenterini ovat olleet joulupainotteisia, mutta tulen palaamaan bloggaamisen pariin ensi vuoden puolella, joten ajattelin kalenterista käyttää yhden luukun uudelle vuodelle.


Vuosi 2023 on lopuillaan ja vuosi 2024 tekee tuloaan. Uuden vuoden alkaessa me kaikki odotamme innolla sitä ja toivomme, että ensi vuosi tulisi olemaan hyvä meille, ellei jopa parempi kuin edeltävä vuosi.

Mutta rehellisesti sanottuna menestyksekkään uuden vuoden tekeminen ei ole vain toivomista, vaan myös tekemistä!

Kuten vähän samaan tapaan kuin marraskuussa käytiin läpi asioita, jotka kannattaa tehdä ennen joulukuuta niin tässä luukussa olen listannut asioita, jotka kannattaa tehdä ennen vuoden vaihdetta.


10 ASIAA JOTKA KANNATTAA TEHDÄ ENNEN UUTTA VUOTTA

1. Vapaata töistä

Tänä vuonna varsinkin on hyvä, että meillä on muutama välipäivä uuden vuoden ja joulun välissä, mutta ota näille välipäiville yksi tai kaksi extra vapaapäivää töistä, jos voit.

Aion itse pitää vielä keskiviikon, 27.12, vapaata, jotta pääsen kunnolla rentoutumaan. 

Lomat ovat alkaneet monilla jo nyt tai alkavat huomenna, mutta tämä ei silti tarkoita, että olisi päässyt rentoutumaan joulukiireiden takia. 

Ennen uutta vuotta olisi hyvä viettää ainakin se yksi päivä, jolloin vain hidastaa tahtiaan ja on. Vietä tämä vapaa päivä viisaasti.


2. Siivoa kotisi ja hankkiudu eroon turhasta roinasta

Jos olit viisas ja hankkiuduit eroon turhasta roinasta jo ennen joulua voit hyvin skipata tämän, MUTTA tee ainakin vielä ennen uutta vuotta yksi kunnon siivous.

Me pääsemme viettämään jälleen uutta vuotta kodin ulkopuolella, mutta mikään ei ole inhottavampaa kuin tulla väsyneenä kotiin, joka on kaaos.

Varmista siis ennen uuden vuoden viettoon lähtöä, että normi kotityöt on tehty ja jos isompia lahjoja on saatu niin niille, on jo keksitty paikka kotona, ettei se loju pöydällä tai pahimmassa tapauksessa lattialla.


3. Mieti mennyttä vuottasi

Vuosittainen itsetutkiskeluharjoitus on hyvä tapa. Tämä on hyvin pieni, mutta vahva harjoitus.

Se tuo selkeyttä kuluneelle vuodelle ja keskittyy tulevaan vuoteen.

Tulet tietämään, mitä opit vuoden aikana, mistä sinun täytyy päästää irti ja mitä asioita haluat viedä eteenpäin seuraavana vuonna.


4. Luo uuden vuoden suunnitelma

Nyt pääsemme lempiaiheeseeni, nimittäin suunnitteluun! Tämä on todella hyvä asia toteuttaa kaikissa asioissa, ja varsinkin uuden vuoden kohdalla, sillä saat jonkinlaisen rungon seuraaville kuukausillesi.

Suosittelen itse, että sen sijaan, että suunnittelisit seuraavat 12 kuukautta jaa mieluummin kuukauden kuuteen tai kolmeen. Pienimmissä määrin tavoitteita on helpompi hallita ja pystyt helpommin tarkastelemaan oma aikataulusi mukaan mihin sinun kannattaa keskittyä minäkin kuukautena.

Suosittelen myös jakamaan tavoitteesi neljään alueeseen:

  1. Terveys ja hyvinvointi
  2. Suhteet
  3. Ura tai opinnot
  4. Henkilökohtainen kasvu

Muista myös, että suunnitelmasi tulisi varmistaa, että pystyt todellakin "tekemään tavoitteesi".


5. Suorita kaikki vireillä olevat tehtävät

Ennen uutta vuotta yritä suorittaa kaikki tehtävät, jotka sinulla on vireillä. Nämä koskevat niin työtehtäviä kuin omaa elämääsi.

Älä jätä edellisestä vuodesta mitään ja anna uuden vuoden olla vain tuoreita uusia asioita, joita voit suunnitella.


6. Maksa kaikki maksusi

Maksa kaikki laskusi ja tyhjennä kaikki jäsenmaksusi ennen uutta vuotta.

Jos on maksuja, joita et kykene maksamaan kirjoita se muistiin jonnekin ja aseta ykköstavoitteeksesi selvittää ensi vuonna.

Kun suunnittelet tulevaa vuottasi, suunnittele myös, kuinka maksat nämä laskut ja mihin mennessä. Aseta tavoite ja määräaika.


7. Tee lista

Elämän saaminen järjestykseen ennen uutta vuotta voi tuntua pelottavalta, mutta itse asiassa se on helppoa, ja jopa hauskaa!

Ainoa asia, jonka teen itse pysyäkseni järjestäytyneenä on listojen luominen. Teen listauksen kaikesta, mikä voi auttaa minua pysymään järjestyksessä.

Olen huomannut, että silloin kun minulla on lista valmiina, kykenen saamaan asiat selvemmiksi mielessäni ja pääsen tekemään rakastamaani suunnittelua, siitä kuinka tahdon nämä asiat saavuttaa. Jos en puolestaan tee listaa, en todellakaan tee mitään, sillä kaikki tuntuu sekavalta jopa omassa mielessäni.

Tee lista etukäteen, jotta saat elämäsi järjestykseen ennen uutta vuotta. Tässä on muutama aihe listoille, joita itse olen suunnitellut luovani ennen uutta vuotta:

  • Lista kirjoista, jotka tahdon lukea vuonna 2024
  • Lista asioista, joita tahdon houkutella elämääni vuonna 2024
  • Lista vuoden 2024 tärkeimmistä tavoitteistani
  • Lista tehtävistä, jotka ovat keskeneräisiä
  • Lista asioista, joista minun tulisi luopua ennen vuotta 2024
  • Kiitollisuuslistani


8. Anna anteeksi niille, jotka satuttivat sinua

Yhtä tärkeää kuin onkin suorittaa kaikki keskeneräiset tehtävät, tyhjentää jäsenmaksusi ja siivota vanhat vaatteesi ja muut fyysiset esineet, tärkeämpää on puhdistaa sydämesi kaikesta loukkaantumisesta, kaunasta ja negatiivisista tunteista.

Vuodessa tulee monta tilannetta, jossa toinen pettää ja loukkaa meitä tai joskus me olemme niitä, jotka pettävät toiset.

Joskus tämä negatiivinen tunne kohdistuu omaan itseemme ja meistä tulee alitajuisesti oma esteemme. Annamme tämän negatiivisen tunteen tiedostamattamme tunkeutua sydämiimme ja mitä kauemmin se siellä asustaa, sitä vahvemmaksi itse kasvaa.

Jos sinulla on negatiivisa tunteita toista henkilöä tai itseäsi kohtaan, huomioi se ja päästä siitä irti. Päästä irti siitä uudestaan ja uudestaan. Pyri olemaan huomioimatta sitä valittamalla siitä, juoruilemalla siitä tai osallistumalla negatiiviseen itsepuheeseen.

Sen sijaan anna anteeksi henkilölle ja anna anteeksi siihen liittyvälle tilanteelle.

Niin helppoa kuin se on sanoa, on todella vaikeaa päästää irti tuskasta ja kivusta. Mutta pelkkä tietoisuus on myös iso asia. Se tuo itsetietoisuutta ja itsemyötätuntoa, kun sinulla on tällaisia tunteita.


9. Harrasta itsehoidon aktiviteetteja

Jos sinusta tuntuu, että et ollut paras versio itsestäsi tänä vuonna, on katuminen siitäkin huolimatta viimeinen asia, jota sinun tulisi tuntea.

Se, kuinka paljon sinulla on koskaan aikaa vuoden lopussa voi aivan hyvin korvata sen. Vietä nämä vuoden viimeiset päivät rakastaen itseäsi, olemalla armollinen itsellesi ja suorittamalla hitaasti päivittäisiä tehtäviä.


10. Pidä tauko sosiaalisesta mediasta

Lyhyt tauko sosiaalisesta mediasta vuoden lopussa on todella hyvä käytäntö. Kaikki me kuitenkin olemme olleet hyvin kiireisiä joulun vietossa ja varmasti tunnemme ylikuormitusta kaikesta mitä somessa näemme ja itse jaamme.

Anna mielesi siis levätä ja irrottaudu kaikesta joksikin aikaa ennen uutta vuotta. Se voi alkaa heti tänään, jouluaattona tai kestää vain yhden satunnaisen päivän ajan. Tee se kuitenkin ja käytä tuo kyseinen aika arvioidaksesi missä elämäntilanteessa olet, mitkä asiat ovat tärkeitä ja missä tahtoisit olla vuoden päästä.Tässä olisi nuo kymmenen asiaa, jotka itse teen heti kun joulukiireet ovat hellittäneet. Mites sinä? Mitkä asiat tästä listasta ovat sellaisia, jotka voisit toteuttaa ennen vuotta 2024? 


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset