Värien ymmärtäminen pukeutumisessa ja vaatekaapin välttämättömyydet

[ s p r i n g  o u t f i t ]
Takki - H&M miesten osasto
Paita - Zara
Farkut - Sinsay
Aurinkolasit - Monki
Korut - Cropp

Olen nyt muutamaan otteeseen puhunut kuinka löytää oma tyyli ja ennen kaikkea miten "käyttäytyä" shoppaillessa. Nämä ovat olleet enemmän sellaisia oman mielen hallitsemisen vinkkejä. Kuinka vastustaa kiusausta ostaa turhia vaatteita. Oman tyylin etsiminen on myös paljon enemmän kuin vain tiedostaminen millaisesta tyylistä pitää ja minkälaisiin vaatteisiin tahtoo pukeutua. Sinun on tiedettävä mitä ostaa ja ennen kaikkea ymmärrettävä värimaailmaa.

[ w i n t e r  o u t f i t ]
Takki - Zara
Hattu - H&M
Villapaita - Cropp
Farkut - Sinsay
Kengät - H&M
Korut - Cropp

Pähkinänkuoressa tahdot ostaa neutraaleja värejä sekä vaatteita, asusteita joita voit yhdistellä keskenään. Edellisessä postauksessa kehotin esittämään kysymyksiä ennen ostoa kuten; käyttäisinkö tätä enemmän kuin kerran ja pystynkö luomaan enemmän kuin yhden asukokonaisuuden jo kaapissani olevien vaatteideni kanssa? Nämä kannattaa todellakin pitää mielessä shoppaillessa. Hyviä kysymyksiä esittää ovat myös; 

  • Pidänkö siitä miltä tämä näyttää päälläni?
  • Onko se mukava?

Valitse väri ja kuosi
Se että tiedät mitkä ovat sinulle sopivia värejä ei vain helpota shoppailuasi, mutta samalla kehität itsellesi oman tyylin, josta sinut tunnetaan. Joka on oikeastaan aika mahtava juttu! Sen ei tarvitse olla yhtä extriimiä kuin Steve Jobs joka pukeutui melkeinpä päivittäin mustaan poolokaulukseen ja farkkuihin. Se voi olla vaikka yhden värin tai kuosin rokkaamisesta. Oma äitini rakastaa eläinkuoseja ja nähdessäni jotain leopardikuosissa mietin; "Äitini niin rakastaisi tätä." Itse pidän todella paljon ruutu- että kukkakuosista.

Perus värit ovat sellaisia jonkä värisiä sinun ns. avain vaatteiden kuuluisi olla (takit, topit yms.). Kun taas puolestaan korostusvärit ovat niitä joilla haluat luoda kiinnostusta. Kuvioilla puolestaan pidetään hauskaa kun halutaan luoda vielä enemmän sitä kiinnostusta. Esimerkkinä alla oleva yksinkertainen oma väripalettini;
Tämä ei tietenkään tarkoita, ettet saisi ikinä poiketa näistä valitsemistasi väreistä. Mutta aloittaessasi tästä on todella paljon apua, että rajaat hiukan värimaailmaasi. Kun valitset itsellesi korostusvärejä on hyvä tiedostaa mitkä värit sopivat sinulle ja mitkä eivät. Paras tapa on tiedostaa se oma ihon väri kaikkine pohjasävyineen. Tämä jos mikä auttaa näkemään mikä sinulle sopii. Alla oleva kaavio hiukan tiivistää asiaa.

Värisi ja sesonkisi eivät ole mitään idioottivarmaa tiedettä eikä näiden tarkoitus ole kahlita sinua. Toivonmukaan nämä auttavat sinua pääsemään alkuun ja selittämään miksi jotkin vaatteet sekä asusteet näyttävät paremmalta päälläsi kuin toiset. Kaksi helppoa tapaa miten saat selville mitkä värit sopivat sinulle parhaiten on katsoa ranteitasi ja tarkistaa minkä väriset suonet sinulla on. Vihertävät lämpimiä sävyjä ja siniset/violetit puolestaan viileitä. Jos tämä edelleen herättää kysymyksiä tai et ole ihan varma voit tarkistaa asian kokeilemalla hopea- ja kultakorun kanssa kumpi näyttää ponnahtavan enemmän, kauniimmin esille ihoasi vasten. Sesongin määrittäminen on hiukan suurempi haaste, mutta värianalyysi on kuitenkin hauska tehdä. Helpoiten sen saa selville varaamalla ajan värikonsultille, mutta sen voi tehdä myös itsekin. Kotiliesi teki hyvän artikkelin aiheesta, jossa on hyvät ohjeet kuinka itse saat selville mikä vuodenaika olet.

Kevät ja syksy koostuvat lämpimistä väreistä, kun taas kesä ja talvi viileistä. Nämä ovat myös hiukan toistensa vastakohtia. Esimerkkinä kevät koostuu vaaleista lämpimistä ja syksy tummista lämpimistä. Sama toisinpäin kesän ja talven kohdalla. Muista myös että jokaisesta väristä löytyy niin lämmin kuin viileäpohjainen sävy. Jos esim pidät sinisestä, mutta sinulle ei vain sovi viileäsävyiset värit, niin kyllä sinisestäkin löytyy lämminpohjaisia sävyjä. Alla olevat kuvat hiukan antavat esimerkkiä väreistä eri vuodenajoissa.

Mitä itseeni tulee minulla näkyy ranteissa niin vihreitä kuin sinisiä suonia. Mikä merkitsisi sitä, että niin kylmät kuin lämpimät sävyt sopisivat minulle. Ihoni on kuitenkin hyvin keltapohjainen, mikä puolestaan kaventaa valikoimaani, joten aivan kaikki värit eivät minulle sovi. Olen itse vuodenajaltani kevät ja olen huomannut, ettevät talveen luokitellut sävyt sovi iholleni ollenkaan. Kylmät ja todella kontrastiset värit ovat siis sellaisia joita koitan välttää. Tämän olen huomannut selaillessani vanhoja asukuviani, jolloin olen heittänyt vain päälleni ties mitä sattuu. Suurin osa on hyviä asukokonaisuuksia, mutta nyt tiedän mikä on se syy miksi olen näyttänyt hyvin "kuolleelta" kuvissa. Värit eivät ole sopineet minulle. Todella hyvä esimerkki on myös katsoa vanhoissa kuvissani hiusteni väriä. Kylmä blondi on todella ihana väri, mutta kasvoni näyttävät vain elottomilta. Lämmin blondi puolestaan toi lisää eloisuutta ja näytti hyvältä, mutta se sulautui aivan liian hyvin ihoni kanssa. Lämmin punainen sopii taas täydellisesti keltapohjaisen ihoni kanssa. Se ei riitele eikä liikaa sulaudu ihoni kanssa, vaan tuo eloa sekä sitä hehkua kasvoilleni.

[ a u t u m n  o u t f i t ]
Villpaita - Mango
Farkut - Lindex
Kengät - H&M
Korut - Cropp
Rannekello - AarniWoods

Hiukan värien yhdistelystä

  • Komplementtivärit // Eli värit jotka ovat vastakkain väriympyrässä, toistensa vastavärejä. Näitä ovat esim keltainen ja violetti, vihreä ja punainen, sininen ja oranssi.
  • Harmoninen väriteoria // Värit jotka ovat vierekkäin väriympyrässä. 
  • Triadiset värit // Värit jotka ovat tasaisesti eroteltu toisitaan kuten vihreä, violetti ja oranssi

Kunt tiedostat oman vuodenaikasi pystyt helposti yhdistelemään eri värejä. Joko harmonisesti tai heittäytyä villimmäksi.

Perussäännöt

Ennen kuin alat oikeasti kunnolla valitsemaan värejäsi selvitä oman ihosi väri kaikkine pohjasävyineen sekä mihin vuodenaikaan kuulut. Kun tämän olet tehnyt voit alkaa pohtimaan väripalettiasi. Tässä muutama perussääntö, jotka muistaa kun värejäsi valitset;

  1. Denimiä ei lasketa // Sinun ei tarvitse lisätä denimiä väripalettiisi eikä edes kuosiin, sillä se ei ole kumpaakaan. Denimiä ei ole tarvinnut eikä tarvitsekaan koskaan rajoittaa. 
  2. Mustaa ja valkoista ei lasketa // Samoin kun denim, musta ja valkoinen ovat sellainen jotka löytyvät aika lailla jokaisen vaatekaapista jo valmiiksi ja sen vuoksi se on automaattisesti perusväreissä. Mutta jos välttämättä tahdot voit kyllä laskea nämä värit muiksikin kuin perusväreiksi.
  3. Ole avoin // Saatat lueskella tätä postausta ja vaatekaappisi koostuu juuri vain mustasta, valkoisesta ja neutraaleista väreistä. Jos tämä on se väripaletti, mikä on sinua niin tietysti rokkaa tuo värimaailma. Kukaan ei pakota käyttämään värejä, mutta jos tahdot jotain erikoista lisätä tyyliisi niin tämä on oikea paikka sille pohdinnalle lisätäkö värejä ja mistä tietää mitkä sopivat.
Pientä inspiraatiota väripalettiisi; oma värimaailmani on tällä hetkellä hyvin paljon tuo lämpimän vasemman puoleiset värit.

Laadin tähän myös pienen listan välttämättömyyksistä, joita itse koen että jokaisen kaapista kuuluisi löytyä. Itseltäni ei vielä näitä aivan kaikkia löydy enkä listannut tähän asioita kuten rengaskorvikset, maiharit tai oversize huppari, jotka ovat lempiasioitani pukea. Listassa olevat vaatteet, asusteet ja kengät ovat sellaisia jotka ovat hyvin yleisiä, helppo yhdistellä keskenään ja muiden vaatteiden kanssa sekä asioita joita jokaisella täytyy olla yksi kappale kaapissa. Hyvänä esimerkkinä musta mekko. Kun nämä perus asiat löytyvät kaapista minusta on todellakin ok, että sieltä löytyy muutama hauska ja omaan persoonaan sopiva vaate. Jollekin se voi olla leopardikuvioiset balleriinat ja toiselle rähjäiset maiharit. Tämän listan tarkoitus on myös auttaa tietämään mitä ostaa, jos asia on hiukan hämärän peitossa väripalettisi päätettyäsi.

Jos puolestaan tunnet olevasi edelleen eksyksissä siinä, mitä ostaa niin hyvä idea on vain suunnata muutamaan vaateliikkeeseen ja vain sovittaa kaikkea. Sinun ei tarvitse todellakaan ostaa! Itse teen tätä hyvin usein, että ikkunashoppailen. Nappaan sovituskoppiin mukaan silmääni pistäviä vaatteita, sovitan ja pohdin onko se sopiva minulle. Kooltaan, tyyliltään ja mitä se saa minut tuntemaan. Teini-ikäisenä en edes harkinnut sovittamista. Nappasin käteeni ja ostin. Mikä taas oli virhe, sillä moni vaatteista ei sitten loppupeleissä tuntunutkaan omalta. Ei ole mitään väärää sovittaa vaatteita ja olla ostamatta. Sitä varten nuo pukukopit ovat. Eivät ainoastaan, että löydät oikean kokosi vaan myös että näet sopiiko se juuri sinun tyyliisi etkä tee turhaa ostoa.


Missä sitten kävisin ostoksilla? 

Tosi hyvä kysymys! 

Jälleen toisenlainen lista, johon olen koonnut vaatekauppoja joissa itse käyn ostoksilla. Kaikki eivät ole sellaisia, joissa käyn jatkuvasti, mutta joiden valikoima sopii ainakin siihen omaan tyyliini.

  • H&M - Olen hyvin paljon vähentänyt käymistä henkkamaukassa, mutta se on edelleen sellainen paikka missä käyn jos en löydä haluamaani vaatetta mistään muualta.
  • Zara - Zara oli hyvin pitkään sellainen vaateliike johon en astunut hiuskarvallakaan, sillä koin sen olevan liian klassinen omaan makuuni. Nykyisin tämä on kuitenkin yksi lempivaateliikkeistäni, juurikin noiden klassisen tyylikkäiden vaatteiden vuoksi. Jos tahdon olla Catwalk-tyylikäs käyn täällä ostoksilla.
  • Monki - Jos tahdon jotain hyvin värikästä tai niin kutsuttuja "statement pieces" käyn Monkissa. Täälläkin vierailu on vähentynyt suuresti, mutta täältä löydän usein niitä 60-90 -luvun viboja huokuvia asusteita, jos niitä en kirpputorilta löydä.
  • Sinsay - Tämä on halpa ja tyylikäs vaateliike. Kannustan katsomaan enemmän laatua kuin hintaa, mutta jos et tahdo käyttää kauheasti rahaa niin tämä on oiva liike vierailla.
  • Cropp - Tästä liikkeestä on syntynyt oma ehdoton suosikkini. Koko liike on sellainen, jonka nimessä voisi suoraan lukea; "Paulan vaatekaappi", sillä minun ei tarvitse edes asuta sisään liikkeeseen kun näen jo ulkoa tuon kuvastavan minua. Tämän hetkinen tyylini pohjautuu hyvinkin paljon tuon liikkeen vaatteisiin, asusteisiin ja kenkiin.
Rohkaisen myös todellakin kurkkaamaan kirpputorit ja jopa Prisman ja K-Citymarketin valikoiman, sillä näistäkin löytyy hyviä vaatteita sekä asusteita, että kenkiäkin. Muistutan myös Helsinki Outletista, jos sinua kiinnostaa merkkivaatteet poistohintaan. Loppupeleissä sillä ei ole mitään väliä minkä liikkeen vaatteista tyylisi koostuu kunhan sinulla on itsevarma ja oma olo.

Toivon tästä postauksesta olevan edes jonkinlaista hyötyä oman tyylisi löytämisessä. Yritin koota tähän kaikkea sellaista nippelitietoa, joita itse olisin kaivannut pari vuotta sitten, sillä vaikka shoppailu ja se oma tyyli on pohjimmiltaan sitä mistä itse tykkää, mihin tahtoo pukeutua se että olisi näin karkeasti sanottuna tyylikäs oppikirjan mukaan kaipaa hiukan enemmän ymmärrystä väreistä, muodoista, kuoseista, kankaista yms. Tämä on todella laaja alue josta tulen kyllä tekemään enemmän postauksia.

Kurkkaa myös nämä postaukset!

6 askelta täydellisten farkkujen hankintaan - mitä kukaan ei kerro sinulle farkuista

Miten pukeutua valkoiseen paitaan 

Älä osta uutta villapaitaa ennen kuin luet tämän

Kuinka näyttää hyvältä litteällä rintakehällä

Kurkkaa myös edellinen postaus; Jos minulla olisi rahaa voisin ollakin tyylikäs


2 kommenttia:

  1. Heips!
    Hyvin perusteellisesti olet tarinoinut, kiitos!

    Tosin, jätin jutusta yhden ikuisen väliinputoajan, eli neutraalisävyisen ihon omistajat. Onneksi nyt on jo keksitty sopivia meikkivoiteita, kun aikaisemmin jako kylmiin ja lämpimiin väreihin oli niin ylitsepääsemätön. Esim. minulle ei sovi sellaisenaan ei kylmän eikä lämpimän väripaletin värit eikä meikki. Palan toki helposti, mutta se johtuu pigmentin puutteesta ihossani, ei värisävystä. Toisaalta, neutraalisuus antaa paljon valinnanvaraa pukeutumisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Todella hyvä pointti neutraalisävyisyydestä. Jätin asian kuitenkin mainitsematta sillä 1) postauksessani en puhu ollenkaan kosmetiikasta ja 2) neutraali on lähinnä meikkitermi, jolla myydään esim. meikkivoiteita. Kun näitä meikkivoiteita alkaa tarkemmin tutkia huomaa niiden taittavan sävyä jompaan kumpaan suuntaan, mutta eivät kuitenkaan yhtä selkeästi kuin muut sävyt. Monille neutraalit sävyt sopivat mainiosti, mutta se ei silti tarkoita, etteikö iho olisi silti puna- tai keltapohjainen. Hyvänä esimerkkinä minä, joka olen neutraalisävyinen, mutta pitkän tutkiskelun jälkeen huomasin, että hei olen enemmänkin keltapohjainen. Keltapohjaiset meikkivoiteet ovat itselleni kuitenkin liian kellertäviä, saavat ihoni näyttämään aivan liian tummalta ja jopa sairaanloiselta, joten neutraalipohjainen on ollut oiva valinta. Pukeutumisessa asia on kuitenkin eri. Siinä missä keltapohjainen meikkivoide saa ihoni näyttämään tummuneelta syksynlehdeltä, meripihkan sävyinen paita taas antaa hehkua.
      Joidenkin ihmisten ihonsävy on helppo määrittää yhdellä vilkaisulla ja sen vuoksi kehotan ottamaan aikaa värien tutkiskelulle. Se ei välttämättä ole helppoa ja saattaa luoda ärsyyntymistä, mutta kun ne omat värit löytää se helpottaa vaatteiden valinnassa ja tässä postauksessa keskityttiin siihen. Minusta ei voi myöskään sanoa, että joku väri sopisi vain viileä- tai lämminsävyisille eikä lainkaan toisille. Kyse on kuitenkin enemmän värien _sävyistä_. Melkeinpä kaikista väreistä löytyy sopiva versio kaikille ihotyypeille, josta mainitsin nopeasti postauksesessa. Ihon värisävy ei tietenkään vaikutta siihen palaako iho helposti vai ei, mutta itse kosmetiikka-alalla työskennellessäni tein sen havainnon, että useimmissa tapauksissa helposti palavalla ihmisellä on enemmän punapohjainen sävy ihossaan. Tietenkään tämä ei koske kaikkia, mutta se on hyvä ottaa huomioon.

      Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset