LUUKKU 11 - Budjettiystävällisiä jouluideoita

Joulu on yksi niistä ajoista, jolloin rahaa tulee käytettyä yli varojen. Ainakin sellaisessa tilanteessa, jos ei ole asettanut omaa budjettia.

Paras idea olisi harjoittaa säästävää elämän tyyliä, mikä koskee kaikkia elämän osa alueita: kotia, työtä, syömistä, lapsia, jopa lomaa ja perhetapahtumia.

Olit sitten päättänyt elää säästeliäästi koko vuoden tai haluat vain viettää hiukan säästäväisempää tai budjettiystävällisempää joulua, olet tehnyt hyvän päätöksen aloittaessasi lukemaan tätä julkiasua. 

Aloitetaan tarkastelemalla paria aihetta:

  1. Sinulla tulee olla budjetti asetettuna joululle - TÄSSÄ ohjeet kuinka luoda budjetti.
  2. Luo kulutuslista jokaiselle henkilölle, jolle olet jotain hankkimassa ja tapahtumalle, joihin olet osallistumassa.

Kun sinulla on budjetti luotuna sekä käsitys siitä, mitä voit käyttää kaikkeen voimme ryhtyä laatimaan ideoita, jotta budjetti toimisi.

Jotta budjetti olisi toimiva, on sinun oltava rehellinen itsellesi kolmessa asiassa:

  1. Kaikki mikä kimaltaa ja näyttää upealta kaupan hyllyllä todennäköisesti on hyvin kallis. Älä kompastu siihen kuoppaan, joka houkuttelee sinut lähemmäs kiiltävillä naruilla sekä lupauksilla, joita jotkut näistä tuotteista tarjoavat. Muista harkita ostojasi tarkkaan.
  2. Jos aiot ostaa lahjoja ystävillesi ja perheenjäsenillesi, suosittelen aloittamaan sen NYT (ellet aio ostaa ruokaa tai karkkia niin voit odottaa tietysti pidempään.)
  3. TÄRKEIN! Joulutunnelma ei ole koskaan iloista, jos olet stressaantunut siitä, kuinka paljon olet käyttänyt tai tulet käyttämään rahaa.


BUDJETTIYSTÄVÄLLISIÄ JOULUPERINTEITÄ

Käy katselemassa jouluvaloja

Tämä aktiviteetti on jo varmasti joulukalenterin seuraajille tullut tutuksi, mutta tämä todellakin on yksi suosikki jouluperinteistäni. Mikään ei ole ihanampaa kuin säkkipimeässä katsella ympärillä loistavia valoja.

Pue siis lämpimästi päälle ja lähde kiertelemään naapurustoa katsoaksesi millaisia jouluvaloja ihmiset ovat esille laittaneet!


Lämmin juoma

R on ollut todella innostunut viime joulusta asti itse tekemään glögiä. Tästä kyllä leviää aivan ihana tuoksu koko asuntoon, mutta glögin lisäksi voi aina kokeilla muitakin lämpöisiä juomia, kuten kaakaota.

Olemme tykänneet näin jouluna kokeilla hiukan extrampaa kaakaota niillä suklaalusikoilla, mutta oman kaakaopommin tekeminen on ollut myös hauska aktiviteetti. 

Pidän itse kinderpukkikaakosta, jossa kinderpukin sisään laitetaan kaakaojauhetta ja vaahtokarkkeja. Maito lämmitetään liedellä ja sitten kaadetaan kuppiin, jossa on pukki ja odotetaan että taikuus tapahtuu.


Joulutarinoiden ilta

Kirjasto on todellinen pelastaja tässä tilanteessa, jos kykyä tai halua ostaa kirjoja ei ole tai jos sinulla ei jo ole joulutarinakirjaa valmiina kirjahyllyssä. 

Tämä saattaa kuulostaa hassulta aktiviteetilta, jos sinulla ei ole lapsia kenelle tarinoita lukea, mutta kyllä sitä itsekin kaipaa hiukan erilaisempaa sisältöä elämään. Sellaista, jossa on tuiketta ja hitusen erilaisempaa joulutaikaa, mikä ei pyöri kahvilaromantiikan ympärillä.


Digitaalinen joulukortti

Vaikka kuinka itse rakastan joulukortteja ja niiden väkertämistä, on kyllä pakko myöntää, että postimerkit ovat kalliita, vaikka ostaisi sen joulumerkin. Muistan kun ne maksoivat 0,60€ ja nykyään ovat reilusti yli tuplan.

Älä tunne painetta korteista tai surua, jos oma kukkaro ei anna periksi tarvikkeiden ostamiselle. Jos kuitenkin tahdot lähettää hyvät joulun toivotukset suosittelen digitaalista joulukorttia. Sellaisen voi ostaa netistä tai voit tehdä kortin itse joko käsin tai valokuvan kautta.

LUUKKU 3 - Joulukorttistressistä eroon


BUDJETTIYSTÄVÄLLISIÄ JOULULAHJOJA

Karkkipussit

Tämä on sellainen, johon pitää käyttää jonkin verran rahaa, mutta se paljon käytät, on kiinni omasta budjetistasi.

Tämä on hyvä lahja kaikille ja paljon parempi idea kuin konvehtirasian ostaminen, sillä pystyt täyttämään pussit sellaisella makeisella, josta pussin saaja tykkää.

Kuka tykkää niistä juhlapöydän ananas konvehdeista?


Lahjakortti

Vaikka lahjakortti saattaa kuulostaa sellaiselta viime hetken idealta on se silti hyvin monipuolinen ja joskus jopa säästäväisin lahjavaihtoehto. 

Tämä on varsinkin täydellinen idea, jos et ole varma mitä ostaa tai jos tiedät että henkilö tarvitsisi uusia paitoja, mutta et tiedä millaista ostaa niin voit antaa lahjaksi muutaman kympin lahjakortin hänen lempivaateliikkeeseensä.

Paras idea minusta on edelleenkin S-ryhmän lahjakortti, sillä se toimii monessa paikkaa.


Tee-se-itse

Sinun ei tarvitse olla taitava käsistäsi voidaksesi toteuttaa DIY projekteja. Sinulla täytyy vain olla hyvä idea ja ennen kaikkea innostusta tehdä asioita käsillä.

Tein itse viime vuonna R:n äidille lahjaksi kirjanmerkin; virkkasin lititstyneen kissan ja samassa paketissa annoimme lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan. Hän on kova lukemaan, joten emme viitsineet ostaa kirjaa, sillä emme olleet varmoja mitä hän oli jo lukenut, mutta koska hän on todella taitava käsistään ja myös innokas tekemään asioita itse oli hänellä myös mahdollisuus ostaa askartelutarvikkeita.


SÄÄSTÄVÄISET JOULULAHJAT - MITÄ VOIT OSTAA KIRPPUTORILTA

Tämä voi olla asia, joka saattaa herättää pieniä oudoksumisen tunteita ostaa lahjoja käytettynä, mutta kirpputorilta ostetut lahjat voivat olla paras aseesi, jotta et joudu taloudelliseen ahdinkoon joulun jälkeen.

Lapset ovat tunnetusti rajuja vaatteille, kirjoille ja leluille. Miksi siis ostaa jotain uutta, jos tiedät, että se ei ehkä kestä muutamaa kuukautta pidempään? Mitä jos kiinnostus lahjaan lopahtaa puolen vuoden jälkeen ja kallis lahja on nyt nurkassa pölyyntymässä?

Ostamalla kirpputorilta voit ainakin olla huoletta siitä, että et välttämättä tunne, että olisit heittänyt rahaa hukkaan.


Kirjat

Kirjat ovat yksi runsaimmista tavaroista (vaatteiden lisäksi) kierrätysliikkeissä. Monissa lempipaikoissani on kokonaisia kirjahyllyjä ja jopa lukunurkkauksia, jotka ovat täynnä kirjoja.

Miksi siis kuluttaa yli 20 euroa upouuteen kirjaan, kun voit ostaa saman kirjan hyvässä kunnossa parilla eurolla? Meidänkin kirjahyllystä löytyy monta hyvän näköistä kirjaa, joiden alkuperä on kirpputorilta.

Itse esimerkiksi tykkään keräillä vanhoja, ja uusia, keittokirjoja ja näitä löytää AINA kirpputoreilta. Tämä voi olla todella hyvä lahja lapselle, joka muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen - mutta jos tahdot ostaa uuden kirjan suosittelen lämpimästi "Opiskelijabudjetilla" reseptikirjaa.


Lelut

Lelut ovat kalliita ja tämä vuodenaika on mitä mainioin lelukauppiaille, ja vaikka se voikin tuntua hiukan hassulta ostaa leluja käytettynä suosittelen lämpimästi edes käymään kiertelemässä ja katsomassa.

Kiertely ei ole koskaan pahitteeksi, ja uskon, että varmasti hyllyjen lomasta löytyy hyviä hiekkalaatikko leluja, jotka ovat kestäviä eikä niiden mahdollinen rikkoutuminen tunnu niin raastavalta.

Tämä on toki sellainen asia, jos olet ostamassa lahjaa jonkun toisen lapselle, niin kysyisin, onko ok ostaa lelu käytettynä. 


Vaatteet ja asusteet

Tämä on toki sellainen asia, jonka itse ottaisin puheeksi sen henkilön kanssa, jos aiot ostaa vaatteen tai asusteen käytettynä. Jotkut saattavat oudoksua, jos annat vaatteita, jotka eivät ole uusia. En itse kuunaan ostaisi R:lle mitään kirpputorilta, sillä hän on tehnyt selväksi, ettei itselleen tahdo käytettyjä vaatteita. Vaikka olenkin löytänyt muutaman hyvänkin vaatteen, mutta toisen toiveita kannattaa noudattaa.

Brändivaatteita, kukkaroita, laukkuja ja muita löytyy kuitenkin melkeinpä mistä tahansa kierrätysliikkeestä ja myös edulliseen hintaan - jos kyseessä on liike, joka itse hinnoittelee tuotteensa eikä yksittäinen hyllyvälikön vuokraaja.

Vaikka vaate tai asuste olisikin kirpputorilta, se ei tarkoita, että se olisi huonokuntoinen tai elänyt parhaat päivänsä. Muista vain tarkistaa tavara mahdollisilta kulumilta ja rei'iltä.


ÄLÄ OSTA ROINAA

Säästämisen ja halvan välillä on valtava ero. Jos olet säästäväinen, ostat asioita, jotka on tarkoitettu vaalittaviksi ja suunniteltu kestämään, ja useimmiten nämä löytyvät alennuksesta. Jos puolestaan ostat halpaa tavaraa, et välttämättä välitä siitä, kuinka kauan se kestää - ostat tuotteen, koska se on halpa.

Halvat tuotteet, joita ihmiset eivät halua, ovat aina vain roskaa.

Itse olen mieluummin saamatta mitään kuin saisin roskaa.

Oli kyse uudesta tai käytetystä, jätä suosiolla ostamatta niitä parin euron pikku lahjoja esim. avaimenperät ja puhelimen kuoret. Kokeile mieluummin suosikkivälipalaa, lempiteepaketti tai hauskoja sukkia. Jotain sellaista, joka oikeasti kuvastaa heitä ja joka näyttää, että välität.


Onko sinulla vinkkejä budjettiystävällisempään jouluun?Lue myös:

Ainoat säännöt, mitä tarvitset säästääksesi joulumenoissa

Lahjaopas kun budjetti on alle 25€

6 vinkkiä viime hetken lahjaostoksille


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset