LUUKKU 17 - Kuinka nauttia joululomasta ilman stressiä

On hyvin vaikea kuvitella, että joulu on jo viikon kuluttua! Kun lähestymme joulukuun lomakautta, ajattelin, että tässä vaiheessa olisi hyvä pysähtyä hetkeksi ja puhua hiukan siitä, kuinka viettää nuo vapaapäivät hyvin.

Tämä on ainakin asia, josta puhumme töissä: on hyvin vaikeaa irtautua töistä kokonaan. Jollain tasolla sitä jää työmoodiin kuitenkin ja saattaa silmäillä muutaman sähköpostin, vaikka on luvannut muille ja ennen kaikkea itselleen, että se loma on loma.

On kuitenkin hyvin tärkeää siirtyä aina välillä pois työstä ja viettää aikaa asioihin, joilla on itselle suurta merkitystä. Tahdomme kuitenkin jokainen elää elämää, joka on täynnä iloa.

Vaikka meillä Suomessa on todella hyvät lomat niin kuitenkin harva käyttää lomansa ennen kuin se on pakko ja suurin osa ei käytä edes kaikkia lomapäiviään. 

Eräässä tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin kolmea syytä, miksi ihmisillä on tapana jättää lomapäivät käyttämättä. Ensinnäkin saatamme epäillä luottamusta omaan kykyymme irtautua täysin työstä loman aikana. Toiseksi saatamme odottaa kielteistä vastausta, kun pyydämme lomaa. Ja kolmanneksi, emme ehkä odota myönteisiä tuloksia itse lomalta, kuten kykyä pystyä rentoutumaan. 


MIKSI SINUN TULISI KÄYTTÄÄ LOMAPÄIVÄSI?

Jatkuva työvaatimusten ja stressitekijöiden käsitteleminen voi rasittaa kehoamme ja heikentää terveyttä ja hyvinvointia. 

Lomat antavat meille mahdollisuuden ottaa askeleen taaksepäin, ja ne varmistavat uupumuksen ja fyysisten terveysvaivojen vähenemisen.

En tahdo olla liian dramaattinen, mutta lomapäivien hyödyntäminen voi pelastaa henkesi.

Yksi tutkimus on osoittanut, että naispuoliset työntekijät, jotka pitivät vähemmän lomaa, olivat suuremmassa vaarassa saada sydänkohtauksia ja kuolla sydänperäiseen kuolemaan kuin miespuoliset.

On vain opittava luottamaan omiin kykyihin pystyä irrottautumaan töistä, päästää irti pelosta negatiivisa seurauksia kohtaan ja tietoisesti omaksua positiiviset seuraukset, joita loman pitämisellä voi olla.


KUINKA PARHAITEN VALMISTAUTUA LOMAA VARTEN

1. Suunnittele

Tämä tuntuu olevan listallani aina ykkösenä, mutta jos olet seurannut minua jo jonkin aikaa tiedät, että rakastan suunnittelua. Rakastan sitä, koska sillä on todella suuret vaikutukset, kun liikutamme elämäämme siihen suuntaan, johon haluamme mennä.

Tämä saattaa olla hiukan hankalaa (koska olemme vain viikon päästä joulusta ja joillakin loma voi alkaa jo ensi viikon puolivälissä), mutta on hyvä kirjata ylös kalenteriin, mitä jokaisena tai ainakin osasta lomapäivistä aiot tehdä. 

Oli kyse ruuan teosta, hiihtämisestä tai vain löhöilystä. Tulet tekemään nämä asiat todennäköisemmin, jos olet suunnitellut toteuttaa nämä lomallasi, kuin että päättäisit hetken mielijohteesta mennä luistelemaan.


2. Priorisoi

Seuraavaksi tehtävälistallasi on varata aikaa miettiäksesi mitkä asiat on ehdottomasti tehtävä ennen kuin loma alkaa, jotta voit hyvillä mielin lähteä.

Tee luettelo priorisoiduista tehtävistä ja näytä se esimiehellesi ja työkavereillesi saadaksesi palautetta. Muista myös varata pari tuntia aikaa käydäksesi sinua tuuraavan henkilön kanssa läpi, mitä hänen tulee tehdä lomasi aikana ja ennen kaikkea, mitkä asiat toivot olevan tehtynä, kun palaat takaisin.

Tämä auttaa koko työtiimiäsi ymmärtämään omat prioriteettisi ja samalla myös itse varmistut siitä, että varmasti kaikki mitä tulee tehdä, tulee tehdyksi.


3. Delegoi

Työstäsi riippuen voi olla järkevää löytää henkilö (tai kaksi), joka kykenee käsittelemään kaikkea, mitä eteen saattaa tulla, kun olet poissa. 

Voi myös olla todella hyödyllistä nimetä joku, joka ottaa sinuun yhteyttä hätätapauksissa. Tämä tarkoittaa, että voit paremmin irrottaa verkkojohdon vapaa-ajallasi ja jättää huomiotta kaikki sähköpostit/viestit, elleivät ne ole peräisin tältä yhdeltä henkilöltä.


4. Siisti ympäristö

Vaikuttaa yksinkertaiselta ja ehkä jopa typerältä, mutta mukava ja siisti toimisto johon palata tekee ihmeitä helpottaen paluutasi työhön. Tämä tietenkin ainoastaan jos teillä ei ole käytössä avointa toimistomallia, kuten meillä.

Mutta tämän voi hyvin toteuttaa kotitoimistossakin ja tätä suosittelen todellakin!

Pyrimme R:n kanssa harjoittamaan sitä, että aina kun lähdemme jonnekin siivoamme kodin. Jos olemme vain viikonlopun niin ainoastaan pintapolisesti, ettei pöydillä ole ylimääräistä tavaraa, astianpesukone ei ole täynnä yms. 

On paljon mukavampaa palata lomalta ympäristöön, joka on valmiiksi siisti eikä tarvitse heti ensimmäisenä ovesta sisään astuessa miettiä, että nyt pitää tyhjentää roskakori tai tyhjentää pöydät ylimääräisestä tavarasta.


5. Kommunikoi

Lopuksi aseta automaattinen "poissa toimistolta" -sähköposti- sekä teams vastaus.

Yrityskulttuuristasi riippuen voit olla melko luova näiden kanssa.

Omat lempivastaukseni, joita olen käyttänyt ja nähnyt ovat:

  1. "Olen poissa toimistolta."
  2. "Olen lomalla, palaan xx"
  3. "Olen poissa ajalla xx ja palaan xx. Olethan yhteydessä xx."
  4. "Olen lomalla ja palaan xx."
  5. "Olen poissa toimistolta ajalla xx"


PARAS TAPA NAUTTIA LOMASTA

1. Tee tavoitteesi selväksi

Nopein tapa pilata oma loma on aloittaa se ilman minkäänlaista aavistustakaan siitä, mitä haluaa tehdä loman aikana. Onko tämän loman tarkoitus olla levon ja rentoutumisen aikaa? Onko keskityttävä ajan viettoon lasten kanssa? Vai haluatko saada uuden kokemuksen tai kokea seikkailun?

Se voi olla enemmän yksi asia kuin näitä kaikkia, mutta ajatuksena on, että tunnistat sen, ennakoit ja pidät huolen, että olet tietoinen siitä mitä tahdot lomallasi saavuttaa.

Tämä ei ainoastaan opasta sinua siitä, mille toimille kannattaa sanoa kyllä loman aikana, vaan se auttaa sinua myös olemaan tyytyväisempi lomaasi kun se loppuu, koska tiedät sen vastanneen odotuksiasi.


2. Unplug

Tekniikka on upeaa, kunnes se ei enää ole sitä. On niin vaikeaa astua kokonaan pois työmaailmasta, kun voimme olla jatkuvasti yhteydessä toisiimme missä tahansa. Tämän vuoksi en suosittele Teamsin tai muiden ohjelmien lataamista henkilökohtaiseen puhelimeen.

Irrottautumisella tarkoitan siis täysin irrottautumista, mikä on yksi parhaista asioista, jonka voit tehdä lomasi aikana.

Jos taas et kykene irrottautumaan kokonaan, aseta ainakin rajat itsellesi ja sen ympärille, milloin katsot puhelintasi. 


3. Ole tietoinen

Oletko koskaan pannut merkille, että mindfulnessin harjoittaminen saa aikaan ajan hidastumista?

Kiinnitä huomiota ympärillä oleviin tuoksuihin, ääniin, makuihin ja tunteisiin. 

Näiden asioiden paneminen merkille voi auttaa aivojamme luomaan kauniita muistoja tästä lomasta ja voi jättää sinut tuntemaan, että olet todellakin päässyt pakoon arjen synkkyyttä.


4. Lähde pois

Vaikka koti onkin monelle se turvapaikka, varmista että pääsisit edes yhden yön viettämään kodin ulkopuolella, sillä kun pysyt kotona et pääse pakoon kodin askareita. 

Lisäksi tietyt tilat esim. kotitoimisto, muistuttaa sinua visuaalisesti siitä, että voisit työskennellä lomailun sijaan. Tämä voi olla vaikeaa silloin jos olet tottunut etätyömalliin. 

Jos et todellakaan voi mennä minnekään, yritä ainakin minimoida muistutuksia työstä ja keksi tekemistä kodin ulkopuolella. Käy ulkona kävelyllä tai vieraile viereisessä kaupungissa, johon et tavallisesti menisi.


KUINKA HELPOTTAA TÖIHIN PALUUTA

1. Tee (toinen) suunnitelma

Tykkään itse tehdä tämän joko päivää ennen töihin paluuta tai juuri sinä töihin paluu päivänä. Mieti, mitä tehtävälistallasi on sillä viikolla. 

Käytä muutama minuutti käydäksesi läpi tehtäviä esimiehen tai työkavereiden kanssa, jotka tuurasivat sinua. Kiitä heitä ja kysy, onko sinulla jotain huolehdittavaa heti ensimmäisenä päivänä. Tarkista myös sähköpostisi nähdäksesi, onko jotain tärkeää käsitelty.


2. Uudelleen aseta prioriteettisi

Ennen kuin hyppäät pää edellä töihin, ota hetki prioriteettien uudelleen arvioinnille.

Loma on mitä mainiointa aikaa laittaa asiat uuteen uskoon. Voi olla, että jotkin asiat, jotka ajattelit prioriteeteiksi, eivät olekaan niin tärkeitä.

Tee luettelo tehtävistä, jotka sinun on ehdottomasti tehtävä, ja samanlainen niistä jotka ovat yksinkertaisesti asioita, joita haluat tehdä ja pysy selvänä siitä mitkä ovat oikeasti tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.


3. Suunnittele seuraava lomasi

Mikään ei motivoi enemmän kuin loman ja seuraavien vapaiden suunnittelu. 

Suunnittele talvilomasi tai vaikka pääsiäisloman aktiviteetit jo valmiiksi joululomasi aikana, jotta sinulla on jotain, jota odottaa ja työkään ei tunnu niin raastavan pitkältä, kun on jotain, jonka eteen tehdä niitä töitä.Toivon tästä luukusta olevan sinulle jotain apua, ja että se inspiroi sinua nauttimaan vapaa-ajastasi tällä joulukaudella (tai jopa seuraavalla lomallasi).

Jos myös uskot, että jotkut ystäväsi voisivat hyödyntää tämän luukun tai aikaisempien luukkujen sisältöä niin jaa tämä ihmeessä heidän kanssaan!

Jaa myös ihmeessä omat vinkkisi kommenteissa, miten itse valmistaudut lomia varten!


Lue myös:

8 asiaa joita kukaan ei kerro sinulle kun valmistut

Milloin tiedät, että työpaikan vaihto on ajankohtaista? - 8 varoitusmerkkiä jotka paljastavat 

Kuinka rakastaa itseäsi hieman enemmän tänä jouluna


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset