LUUKKU 3 - Joulukorttistressistä eroon

Joulukortit. Nuo juhlaa piristävät askartelijan lempparit, siunauksen tuojat ja kaupassa yksi suurimmista tilan viejistä korttihyllyssä sitten syntymäpäiväkorttien.

Joulukortit ovat sellainen perinne, josta olen itse aina pitänyt. Oikeastaan olen aika joulukorttifriikki, vaikka en niistä kauheasti puhukaan, mutta en tahdo pilata korttien tuomaa iloa niiltä joille kortin lähetän. Yksinkertaisuudessaan rakastan kaikkea niissä - niiden suunnittelua, lähettämistä, vastaanottamista, esille laittoa ja ennen kaikkea niiden ihailua.

Vuosien varrella joulukortit ovat muuttuneet minulle hyvin tärkeiksi, koska ne pari korttia, mitkä sain muutama joulu takaparein, toivat oikeasti todella paljon iloa ja lämpöä hyvin harmaaseen talouteen, jossa joulu oli yksi suuri kirosana.

Olin jo pienenä päättänyt, että joulukortit ovat sellainen perinne, jota tahdon harjoittaa eikä se koskaan ole muuttunut. Juuri vahvistunut, sillä tiedän omasta kokemuksestani kuinka paljon iloa kortti voikaan tuoda. Varsinkin yksinäiselle henkilölle. 

Syy miksi mainitsen tämän, on kaksi osainen. Ensinnäkin haluan sinun ymmärtävän sen linssin, jonka läpi katselen joulukortteja. Koska minulle on muodostunut hyvin syvä side kortteihin en välitä, vaikka joudunkin viettämään aikaa niiden tekemiseen ja vaikka postimerkit maksavat joka vuosi enemmän ja enemmän. Näistä seikoista huolimatta olen omistautunut niiden lähettämiselle. Ymmärrän myös, ettei kaikilla ole samanlaista ajatusmaailmaa joulukorteista. Tämä julkaisu ei ole luotu vakuuttamaan sinua rakastamaan joulukortteja. Haluan vain auttaa sinua yksinkertaistamaan joulukorttikokemustasi ja estämään aiheen ympärillä muodostuvaa ylikuormituksen tunnetta.

Toiseksi, koska olen hyvin intohimoinen joulukorttien suhteen, minusta tuntuu, että olen oppinut yhden, jos toisenkin asian vuosien varrella ja pyrin tekemään aina prosessista helpomman itselleni. Uskon vahvasti siihen, ettei pyörää koskaan keksitä uudelleen, kun ei ole pakko, ja joulukortit ovat täydellinen esimerkki siitä, milloin tämä idea kannattaa toteuttaa.

7 VINKKIÄ JOULUKORTTIEN YKSINKERTAISTAMISEEN

1. Älä tunne paineita lähettää joulukortteja puhtaasti muiden odotusten vuoksi.

Tiedän, tiedän. Tämä ei teknisesti ole vinkki joulukorttien yksinkertaistamiseen. En kuitenkaan usko, että sinun pitäisi lähettää joulukortteja vain siksi, että luulet muiden odottavan tätä sinulta. 

Joulukortit voivat viedä todella paljon aikaa, materiaaleja ja rahaa (riippuen siitä, minkä tyyppisiä tahdot lähettää). Jos et todellakaan halua lähettää niitä olet tällöin vain valmistautunut katkeruuteen ja stressiin, jos pakotat itsesi lähettämään kortteja.

Ota siis paine pois itseltäsi äläkä lähetä kortteja. Ennen sosiaalisen median olemassaoloa joulukorteilla oli hyvin erilainen tarkoitus ja oikeasti paljon suurempi merkitys. Nykyään suurperheen on paljon helpompaa seurata elämääsi ja kuvia perheestäsi sosiaalisen median kautta, vaikka he asuisivat eri puolilla maata tai maailmaa. 

Näin ollen vuosittaisen joulukortin yksi kuva ei ole niin arvokas kuin ennen, kun se oli ainoa tilannekuva, joka heillä oli lapsista, lapsenlapsista, serkuista ja sisaruksista koko vuoden ajalta.


2. Kaikki on kiinni ajoituksesta. Sinun on aloitettava aikaisin - luultavasti aikaisemmin kuin haluat.

Tätä et ehkä tahdo kuulla, jos olet "joulua vietetään vain joulukuussa" -tyyppinen ihminen, mutta yksi parhaista tavoista yksinkertaistaa joulukortit ja lievittää niiden luomaa stressiä on aloittaa ajoissa.

Olen monesti odottanut joulukuuhun asti, ennen kuin olen tehnyt, ostanut tai edes aloittanut suunnittelemaan joulukorttejani, ja kun olen tajunnut, että nyt olisi aika niin stressini aiheesta on ollut suuri. Tämän toistuttua uudestaan ja uudestaan olen vihdoinkin oppinut virheestäni kantapään kautta ja aloittanut koko prosessin jo marraskuussa.

Tämä yksi pieni muutos on ollut todella tärkeä, jonka olen tehnyt lievittääkseni stressiä ja yksinkertaistaakseni joulukortteja - ja samalla joulua.


3. Älä uudelleenkirjoita vastaanottajalistaasi joka vuosi. Tallenna joulukorttilista Excel-tiedostoon ja käytä sitä lähtökohtana joka vuosi.

Excel on asia, jota olen oppinut käyttämään viime syksystä lähtien ja mitä enemmän sitä käytän, sen paremmaksi se muuttuu. 

Äidilläni on edelleenkin vanha osoitekirja, jota hän päivittää myös hyvin aktiivisesti, mutta jos tahdot olla hiukan modernimpi on silloin Excel oikea vastaus. 

Exceliin on helppo luoda luetteloita, joihin voi helposti päivittää uuden osoitteen ja uuden sukunimen tai kokonaan uuden henkilön. 

Tahdot myös kirjata ylös kuolleet sukulaiset - tiedän, tämä voi olla haikeaa, mutta kuinka kauheaa olisikaan lähettää joulukortti pariskunnalle, jos yksi heistä olisi kuollut muutama kuukausi takaperin?! Jos lähetät korttisi kirjekuoressa ja automatisoit kirjekuoren tekstin tulostamisen, on silloin tämä täysin mahdollista, jos et ole varovainen.


4. Tiedä millaiset kortit tahdot luoda, jotta sinun ei tarvitse käydä läpi lukemattomia kortti-ideoita.

Jos et aseta itsellesi mitään suodattimia, voit helposti selata yli tuhat ideaa, millaisia kortteja voisit luoda.

Päätä tahdotko piirtää, maalata tai leikellä korttisi. Minkälainen värimaailma olisi? Viime vuonna olin itse ottanut teemaksi "winter wonderland", jolloin keskiössä olivat lumiset maisemat, vaaleansininen ja valkoinen, metsän eläimet sekä lumihiutaleet. Ei maailman jouluisin teema, mutta sain kauniita kortteja aikaiseksi.

Tämä on myös hyvä aika miettiä tahdotko askarrella, ostaa valmiina tai kenties valokuvata kortin. Valokuvan aiheen ei tarvitse aina olla omat lapset tai lemmikki. Se voi olla mitä vain!

Suosittelen suurella lämmöllä katsomaan Suomalaisen kirjakaupan paperiaskartelu puolen, josta saa hyviä materiaaleja.


5. Harkitse muutaman idean tallentamista, jotta voit hyödyntää niitä tulevina vuosina.

Jokaista ideaa ei tarvitse toteuttaa heti. Toki oma mieli muuttuu varmasti vuoden päästä siitä millaisia kortteja tahdot lähettää, mutta on hyvä, että sinulla on jo ideoita valmiina.

Ihan sen takia, ettei sinun tarvitse käyttää turhaan aikaa uusien kortti-ideoiden etsimiseen. 

Olen itse kokenut helpoimmaksi tavaksi luoda kansio/taulu Pinterestiin ja selata se sitten kun on aika käydä ideoita läpi. Jos niiden joukosta ei löydy ideoita, jotka miellyttävät minua etsin uusia tai lähden keskustaan etsimään inspiraatiota askartelupuodeista.


6. Ota kumppanisi ja/tai lapsesi mukaan tekemiseen. Tee tästä perinne.

Jos koet joulukorttien lähettämisen enemmän taakkana kuin jouluperinteenä, ei ole yllättävää, jos se tuottaa sinulle stressiä vuosi toisensa perään.

Harkitse lapsiesi mukaan ottamista ja että tekisit siitä enemmän perinteen. Laittakaa joulumusiikkia soimaan ja ryhtykää töihin!

Isovanhemmat arvostavat aina lastenlastensa tekeleitä, mutta samoin myös voit itse pitää pari ylimääräistä korttia ja saat luotua ihanan muiston itsellesi kuin myös lapsille. Jos sinulla ei ole lapsia, voit luoda ihania muistoja myös kumppanisi tai lemmikkisi kanssa.

Yhteisen aktiviteetin luominen tekee joulukorteista hauskempia ja vähemmän stressaavia sekä se nopeuttaa prosessia huomattavasti!


7. Harkitse digitaalisten korttien lähettämistä

Vaikka itse olen enemmän perinteiden perään, tiedostan että kaikkia ei kiinnosta korttien tekeminen tai edes rahan käyttämin valmiisiin kortteihin ja postimerkkeihin.

Jos sinua kuitenkin kiinnostaa joulukorttien lähettäminen kannattaa harkita digitaalisia kortteja, joita voit lähettää isoäidin sähköpostiin tai vanhemmille whatsappiin.

Netistä löytyy paljon nettisivuja, jotka myyvät digitaalisia joulukortteja, hyvänä esimerkkinä Dreamstuff verkkosivut, tai jos olet innostunut piirtämisestä tabletilla voit itse väkertää omat kortit.


Miksi sinä lähetät tai et lähetä joulukortteja? Teetkö ne itse vai ostatko valmiina? Jaa ihmeessä kommenteissa, mistä sinun mielestäsi saa parhaimmat valmiit kortit tai kortin tekovälineet!Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset