LUUKKU 19 - 10 syytä miksi tunnet masennusta jouluna

Enää muutama hassu päivä jäljellä ennen h-hetkeä! 

Monet meistä eivät malta odottaa tätä suurta hetkeä, mutta on myös niitä, jotka voisivat vähää välittää joulusta, koska yleensä he kamppailevat stressin ja masennuksen kanssa.

On monia syitä miksi jotkut potevat masennusta joulun aikaan ja monilla nämä syyt pohjautuvat menneisyyden tapahtumiin tai jopa nykyhetkeen tai tulevaisuuden odotuksiin.

Kuten asiasta jo käsittelimme ensimmäisessä luukussa, masennuksen tunteminen jouluna on todellakin todellinen asia, jota monet kokevat ympäri maailmaa. Mutta sinun ei tarvitse tuntea näin. 

Hyvä asia on, että on monia tapoja, joiden avulla voit päästä eroon masennuksen tunteesta, jotta voit olla onnellisempi ja päästä mukaan joulun henkeen!


MIKSI SAATAT TUNTEA MASENNUSTA JOULUNA

1. Sinulla ei ole perhettä tai ystäviä

Rakkaiden vähäisyys, joiden kanssa pyhiä voisi viettää on ehkä se yleisin syy, miksi ihmiset tuntevat masennusta. Onhan tämä kuitenkin yhdessä olon juhla.

Saatat asua yksin tai sinulla ei ole ystäviä tai perhettä, joiden kanssa viettää joulua, monistakin syistä; saatat olla todella kaukana heistä, he voivat olla kuolleet, sinut saatetaan olla hylätty tai olet vain toksisen käytöksen takia leikannut heidät pois elämästäsi.

Vietitpä sitten joulua yksin oman valinnan kautta tai et, saatat tuntea läheistesi poissaolon vahvasti jouluna ja kun näet muiden juhlistavan tätä juhlaa omien läheistensä kanssa voi se silloin pahentaa oloasi.


2. Podet kausimasennus

Meillä Suomessa tämä ei ole mikään uusi käsitys, sillä monet meistä tuntuvat kamppailevan kausittaisen masennuksen ja sen tuottamien oireiden kanssa. 

Ympäristöllämme on kuitenkin hyvin suuri vaikutus omaan mielialaamme ja talvi on todella usein aikaa, jolloin kauheasti mitään ei pääse tekemään ja kaikkialle on hyvin vaikea päästä huonon sään takia.

Kun vietämme hyvin pitkän aikajakson tekemättä suurimmaksi osaksi mitään, saatamme istuttaa mieleemme negatiivisia ajatuksia ja tämä voi hyvinkin olla yksi syy miksi tunnet masennusta jouluna. 

LUUKKU 1


3. Taloudelliset vaikeudet

Jos sinulla ei ole varaa kauden "normaaleihin" kuluihin kuten lahjoihin, ruokaan tai koristeisiin, voi se todella olla osa syyllinen näille tunteille.

Joulusta on tullut todella kaupallinen juhla vuosien varrella, minkä kautta monet ovat unohtaneet joulun todellisen tarkoituksen. Juhla on yhdessä olon, auttamisen ja kiitollisuuden aikaa, mutta joillekin myös se on todella tärkeä uskonnollinen juhla.


4. Huonot muistot

Monia asioita voi tapahtua joulukuun aikana, jotka voivat saada meidät vihaamaan joulua. Syy sille, miksi tunnet masennusta jouluna voi johtua siitä, että tämä juhla tuo pintaan traumaattisen muiston asiasta, joka on tapahtunut sinulle menneisyydessä.

Esimerkkinä sinua voi olla pahoinpidelty, rakas perheenjäsen on voinut kuolla, olet saattanut erota kumppanistasi, olet voinut olla ollut tapaturmassa, sinut on voitu hylätä tai vanhempasi ovat voineet erota joulun alla.

Kun sinulla on traumaattinen muisto, joka yhdistyy jouluun voit tuntea ahdistusta ja muitakin ei niin iloisia tunteita. Hyvin valitettava asia on, että vaikka itse päättäisitkin olla viettämättä joulua, voi olla hyvin mahdotonta olla näkemättä juhlaan kuuluvia asioita.

Ja harvemmin mahdollisuus pysytellä koko kuukauden neljän sisällä on vaihtoehto.


5. Nostalgia

Kun vanhenemme ajatuksemme asioista muuttuvat, keräämme lisää kokemuksia ja asiat sekä ihmiset ympärillämme muuttuvat. Nostalgia voi siis hyvinkin olla syynä masennuksen tunteelle.

Joulu musiikki, elokuvat, tuoksut ja aktiviteetit voivat muistuttaa sinua menneestä, jolloin olit onnellisempi ja vailla huolen häivää. Muistat, kuinka maaginen joulu olikaan joskus lapsuudessa eikä se syystä tai toisesta ole sitä aikuisena.


6. Vertailu

Niin paljon kuinka kaipaatkaan läheisiäsi ja tahtoisit viettää aikaa heidän kanssaan jouluna, joskus he voivat olla se syy minkä vuoksi tunnet masennusta. Syy voi olla hyvin pieni kuten epäreilu lahjojen jako. Tai se voi johtua hyvin tungettelevista kysymyksistä, joita perheesi pommittaa sinulle parisuhde statuksestasi, urastasi, vanhemmuudesta ja ties miestä musta.

Voit myös hyvin vertailla itseäsi muihin perheenjäseniisi, jonka vuoksi voit tuntea itsesi riittämättömäksi ja ettet ole saavuttanut mitään elämälläsi. 

Ihmiset myös julkaisevat ihania kuvia omasta joulun odotuksestaan ja vietostaan, mikä saattaa maalata hyvin "täydellisen" kuvan heidän koko perheestään sosiaaliseen mediaan. Jos näet näitä postauksia ja satut olemaan sinkku ja/tai lapseton, saatat tuntea pientä "olen jäljessä" -tuntemuksia.


7. Jo olemassa olevat mielenterveysongelmat

Joulun kuuluisi olla hyvin ihana aikaa, mutta saattaa olla, ettet välttämättä tunne näin. Syy, miksi tunnet masentuvasi joulun aikana voi johtua jo olemassa olevista mielenterveyden ongelmista kuten masennus ja stressi.

Jos olet potenut masennusta ennen joulukautta niin et todennäköisesti ole kokenut ihmeparantumista vain sen takia, että on joulu. Samalla tavalla, jos olet kohdannut vaikeuksia ennen joulua, voivat ne edelleen olla jouluna läsnä.

Joulumieleen pääseminen masennuksen ja stressin alaisena voi olla hyvinkin vaikeaa.

Jos tunnet olosi masentuneeksi jouluna, voi olla viisasta hakeutua ammattilaisen apuun mahdollisimman pian. Hän auttaa sinua löytämään juuri syyn tunteillesi ja auttaa sinua kohtaamaan kaikki ongelmasi ja parantumaan.


8. Saavuttamattomat tavoitteet

Millaiset olivat uuden vuoden lupauksesi? Oletko saavuttanut yhtäkään näistä? Koska joulua vietetään vuoden viimeisenä kuukautena monet usein peilailevat mennyttä vuotta, jotta näkevät missä ovat onnistuneet ja missä eivät.

Jos ainoastaan näet epäonnistumisia, menetettyjä mahdollisuuksia, negatiivisia kokemuksia ja menetyksiä, kun katsot taaksepäin, voi tämä hyvinkin olla syy huonolle mielialallesi. Voit tuntea surua ja ajatella, että on liian myöhäistä saavuttaa enää mitään, koska vuosi on ihan pian ohitse.

Saavuttamattomat tavoitteet voivat saada sinut tuomitsemaan itseäsi ja voit tuntea itsesi epäonnistujaksi, koska et ole vastannut omia tai muiden odotuksia.


9. Perhedraama

Sinun tulisi tuntea onnellisuutta, kun vietät aikaa perheesi kanssa. Joten, miksi tunnet masennusta jouluna viettäessäsi aikaa heidän kanssaan?

Kaikki perheet eivät vietä hauskaa joulua ja tuo lohtua toistensa elämään. Joillekin joulun viettäminen yhdessä on täydellinen tilaisuus kohdata muut perheenjäsenet asioista, joissa eivät ole samaa mieltä, mikä puolestaan tuo paljon negatiivista energiaa kotiin.

Jotkut eivät siedä toisiaan ollenkaan, toiset jakavat vähän liikaakin elämästään ja jotkut puolestaan juoruavat muista sukulaisista heidän selkänsä takana. Jatkuva perhedraama voi tehdä joulusta hyvinkin masentavan ja todella jännitystäyteisen.


10. Epäterveellinen elämän tyyli

Monet syövät ja juovat aivan liikaa joulun aikaan. Ja kuka voisi heitä syyttää? Herkullinen jouluruoka on todella houkuttelevaa ja jotkut voivat tuntea sosiaalista painetta syödä kaikkea mitä on tarjolla.


KUINKA PÄÄSTÄ MASENNUKSESTA EROON JOULUN AIKAAN

On suora mahdottomuus päästä oikeasti masennuksesta eroon yhden kuukauden sisällä. 

Se voi olla mahdollista, mutta harvoin niin nopeaa parantumista tulee vastaan. 

Kyseessä on kuitenkin mielen seikka, ja jokainen meistä on erilainen. Joillakin voi mennä viikkoja, mutta useimmilla kestää useita kuukausia päästä edes juurisyyhyn siitä, mistä masennus johtuu.

Nämä listalla olevat asiat voivat auttaa sinua pääsemään lähemmäs terveellisempää, tasapainoista mieltä joulukautena:

 1. Harjoita kiitollisuutta ja keskity vuoden aikana tapahtuneisiin positiivisiin asioihin.
 2. Mieti, mitä joulu merkitsee sinulle ja muistuta itseäsi siitä, mitä sen tulisi olla
 3. Tee hyviä tekoja osallistumalla vapaaehtoistyöhön tai lahjoittamalla rahaa, vaatteita, ruokaa tai mitä tahansa muuta hyväntekeväisyyteen.
 4. Lähde joululomalle, pois kotikaupungistasi.
 5. Pidä itsesi kiireisenä ja vietä aikaa ulkona.
 6. Keskity nykyhetkeen äläkä tulevaisuuteen.
 7. Anna anteeksi itsellesi ja muille jotka ovat tehneet kohdelleet sinua väärin.
 8. Vältä joulun viettäminen ympäristössä, joka on epätervellinen. Aseta rajat tai katkaise välit myrkyllisiin ihmisiin.
 9. Järjestä virtuaalinen joulujuhla, jos et pääse viettämään joulua kotiin.
 10. Kehitä terveellisiä tapoja ja pitäydy niissä.
 11. Aloita uusi jouluperinne ja luo muostoja!
 12. Älä soimaa itseäsi, jos et toteuttanut kaikkia uuden vuoden lupauksiasi.Joulun kuuluu olla todella maagista aikaa, ja tietämällä, miksi tunnet masennuksen tunteita tähän aikaan vuodesta on askel lähemmäs sen tekemistä.


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset