LUUKKU 7 - 15 asiaa mitä voit tehdä, jos vietät joulun yksin

Kun mietin joulua mieleeni tupsahtaa aina mielikuva edesmenneistä jouluista, joihin kuului kaikki minulle läheiset perheenjäsenet - minulle se on ollut lapsuudessa perheen juhla ja ihmettelin kaikkia niitä, jotka saattoivat viettää loppuillan kavereidensa kanssa.

Joulu on kaikille erilainen, ja vasta koulun aloittaessani aloin oppimaan kuinka erilainen se jokaiselle on ja kuinka paljon erilaisia tapoja juhlia joulua on olemassa. Kaikki eivät vietä joulua samalla tavalla kuin meidän perheemme, mutta suurin osa viettää juhlan perheensä kanssa. Joko kokonaan tai osittain. Jotkut puolestaan viettävät joulun yksin.

Viime joulukalenterissa puhuin hiukan joulun vietosta yksin ja halusin ottaa tänäkin jouluna aiheen puheeksi, sillä suurimmalle osalle, jotka juhlaa viettävät yksin eivät tee niin omasta tahdostaan. Syitä yksin olemiseen jouluna on monia; lapset ovat muuttaneet jo pois kotoa ja viettävät joulun oman perheensä kanssa, vanhempasi ovat päättäneet viettää joulun etelän lämmössä tai olet sinkku pitkästä aikaa vuosiin eikä oma perheesi ole koskaan joulua juhlinut ja juhlinta oli enemmän ex-kumppanin ja hänen perheensä juhla.

On ok tuntea surua, jos olet yksin jouluna, mutta sinun ei tarvitse tuntea yksinäisyyttä. Tässä on muutama idea, jotka voivat auttaa sinua löytämään iloa joulusta, vaikka viettäisitkin sen yksin.

15 ASIAA MITÄ VOIT TEHDÄ, JOS VIETÄT JOULUN YKSIN

1. Tunnusta tunteesi yksin olemisesta jouluna

Kaikilla meillä on suuret odotukset joululta, ja on täysin normaalia, että haluamme jakaa tämän iloisen ajan muiden kanssa, kuten perheenjäsenten.

Jos puolestaan et pääse kokemaan odottamaasi jouluelämystä, on täysin normaalia olla surullinen siitä.

Jos sen oman surun ottaa huomioon ja hyväksyy, on silloin paljon helpompi päästä yli tuosta tunteesta. 

Keskity itsemyötätuntoon ja puhu itsellesi ystävällisesti sen sijaan, että moittisit itseäsi yksinäisyydestäsi. Tunteista puhuminen jonkun kanssa voi auttaa.


2. Suunnittele

Jos sinua pelottaa viettää joulu yksin, tee suunnitelma päivälle etukäteen. 

Jos heräät joulupäivänä ilman suunniteltua toimintaa, vietät sen todennäköisesti masentuneessa tilassa, itseäsi säälien ja maailmaa vihaten. Ja näin ei voi viettää joulua!

Tutustu siis tässä luukussa oleviin ehdotuksiin ja päätä kokeilla yhtä tai kahta sinua kiehtovaa ideaa. 

Varmista sitten, että sinulla on kaikki tarvitsemasi ennen joulua. Jos esimerkiksi aiot leipoa keksejä, varmista, että sinulla on kaikki ainekset valmiina. Monet ruokakaupat, kun ovat kiinni jouluna.


3. Löydä kavereita

Et ole ainoa henkilö, joka viettää joulun yksin, vaikka se siltä saattaa tuntua. 

Varsinkin jos kaikki ympärillä viettävät joulun jonkun kanssa. Asuin alueellasi on luultavasti useita ihmisiä, jotka viettävät joulun yksin. Etsi siis heidät!

Facebookista löytyy monia ryhmiä - esimerkkinä Yksinäiset yhteen - joihin voi liittyä, joissa haetaan ainoastaan ystäviä. Sellaisia nettisivuja on myös kuin kaverihaku.net josta voi myös etsiä saman henkisiä ihmisiä.


4. Vapaaehtoistyö

Tämä on klisee, mutta se todella auttaa viemään mielen pois omasta yksinäisyydestä, kun pääsee olemaan ihmisten ympärillä. 

Laaja-alaisesti voit tarkistaa Vapaaehtoistyö sivuston tai jos asut Helsingissä niin ihmeessä kurkkaa Helsinki Missio sivusto, jossa voit ryhtyä vapaaehtoiseksi tai hakea apua/seuraa yksinäisyyteen.


5. Leivo jotain naapureille

Jos tunnet olosi yksinäiseksi tänä jouluna, mikset viettäisi joulupäivää leipomalla suosikkiherkkuja ja lahjoittaen niitä naapureillesi.

Toisen ihmisen tekeminen onnelliseksi on loistava tapa torjua sosiaalista eristäytymistä, jota saattaa tuntea ollessasi yksin.

Voit myös laittaa heippa lapun pihapiirisi rappukäytävien ilmoitustaululle, jossa ilmoitat, että joulupäivänä yksinäisten on mahdollista tulla viettämään joulua kerhohuoneelle kanssasi. 


6. Tarjoudu eläinvahdiksi

Jos vietät jouluasi yksin, mikset viettäisi joulua ihmisen parhaan ystävän kanssa? 

Jos sinulla ei satu olemaan lemmikkiä, voit tarjoutua vahtimaan ystäväsi tai naapurin lemmikkiä, jotta saat pientä tai suurempaa karvaista seuraa.


7. Älä skippaa suosikkijouluperinteistäsi

Älä ohita suosikkiperinteitäsi vain siksi, että olet yksin! 

Korista kotisi jouluksi, käy hakemassa iso tai pieni kuusi, rakenna ja koristele piparkakkutalo, leivo joulutorttuja ja osallistu tapahtumiin lähelläsi.


8. Skippaa puolestaan perinteet joista et nauti

Jos satut viettämään joulun yksin tänä vuonna se tuo yhden todella ison edun, nimittäin sinun tarvitsee miellyttää ainoastaan itseäsi.

Oletetaan, että perheessäsi aina herättiin aamiaiselle ja lahjoja avattiin jouluaamuna, mutta sinä olisit halunnut nukkua pitkään. Arvaa mitä? Tänä vuonna voit nukkua niin myöhään kuin haluat!

Joulussa on kyse siitä, että itse tuntee olonsa hyväksi. Joillekin se hyvä tunne tulee muiden auttamisesta ja ikuisuuden kestäneiden perinteiden noudattamisesta, mutta toisille nämä asiat tuottavat enemmän ahdistusta kuin iloa.


9. Ota hetki aikaa muistellaksesi menneitä

Itse tykkään viettää osan joulustani muistellen kulunutta vuotta, ja mitä kaikkea vuoden sisällä onkaan ehtinyt tapahtumaan. 

Mitä olen oppinut, kuinka paljon olen kehittynyt ja tietysti pääsinkö toteuttamaan asiat, jotka olin tavoitteekseni asettanut kuluneen vuoden aikana.

Selaa kuviasi kuluneelta vuodelta ja elä uudelleen joitakin suosikkipäiviäsi. Voit jopa jakaa joitakin suosikkimuistojasi rakkaittesi kanssa.


10. Keksi ulkoaktiviteetteja

On todistettu, että liikunta kohottaa mielialaa ja varsinkin silloin, jos voit tehdä jotain ulkona. 

Jos olet surullinen tai tunnet yksinäisyyttä, ulkoilu voi auttaa sinua pääsemään pois ajatuksistasi ja parantaa mielialaasi.

Kävele paikallisessa puistossa, mene luistelemaan tai kokeile patikointia lähimaastossa.


11. Pysy poissa sosiaalisesta mediasta

Tiedän, että ehdotin juuri etsimään kavereita Facebookista, mutta käytä sosiaalista mediaasi viisaasti joulupäivänä. 

Sosiaalinen media voi olla loistava työkalu yhteydenpitoon, mutta se voi myös saada sinut tuntemaan olosi todella yksinäiseksi.

Jos kuvien katseleminen ystävistäsi ja perheestäsi juhlimassa joulua saa sinut tuntemaan olosi surulliseksi ja tunnet olosi ulkopuoliseksi, pysy silloin poissa somesta. 

Vietä aikaa sen sijaan muiden aktiviteettien parissa.


12. Aloita uusi harrastus

Löydä jotain uutta tekemistä, joka pitää mielesi varattuna joulun yksinäisinä päivinä ja öinä. Skillshare on loistava sivusto, josta löytyy kaikenlaista, mitä saatat haluta kokeilla: valokuvaaminen, kakkujen koristelu, vesivärimaalaus jne.

Hyvä idea on myös osallistua erilaisille kursseille. Tahdotko oppia uuden kielen tai haluaisitko oppia tekemään lasista koruja

Nappaa itsellesi kurssi joulukuun ajaksi, jossa pääset tapaamaan uusia ihmisiä ja oppimaan uuden taidon - tässä on myös hyvä joululahjaidea itsellesi.


13. Pidä elokuvamaratoni

Tässä on mitä täydellisin mahdollisuus katsoa, mitä tahansa ilman kompromisseja.

Tee popcorneja, rentoudu sohvalla suosikkiherkkujesi ja juomasi kanssa ja vietä päivä katsoen elokuva elokuvan perään.

Voit katsoa suosikkijouluelokuviasi tai lempisarjasi alusta loppuun. 


14. Tee päiväretki uuteen kaupunkiin

Joulu on mitä parasta aikaa vierailla uudessa paikassa. Voit vaeltaa ihailemassa kaupungin nähtävyyksiä ilman, että joku valittaa vieressä tai osoittaa muuten haluttomuutta olla paikalla. 

Joskus paras tapa poistaa myös joulustressiä on lähteä pois asuin kaupungista. Voit matkustaa viereiseen kaupunkiin, hiukan kauemmas tai jopa toiseen maahan.

Jouluvalojen ja koristeiden näkeminen uudessa kaupungissa on erityinen herkku, jota itse rakastan. 


15. Vietä aikaa oppiaksesi tuntemaan itsesi uudelleen

Tämä on sellainen asia, joka meiltä monilta unohtuu kokonaan; itseemme tutustuminen. 

Ota siis tämä aika tutustuaksesi itseesi paremmin. Mieti, mikä tekee sinut todella onnelliseksi ja mitä tahdot elämältäsi.


❤️❤️❤️


Muistetaan kaikki olla lempeitä itsellemme tänä jouluna. Keskitytään siihen, että oma mieli on onnellinen eikä masenneta itseämme ajatuksella yksinolemisesta ja yksinäisyydestä.
Lue myös;

Voiko joulun viettää yksin?

Kuinka selvitä joulusta, kun haluat vain skipata sen?

8 solotreffi-ideaa jouluun


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset