LUUKKU 15 - 4 asiaa, jotka muistaa lahjojen antamisessa

Lahjojen antaminen on joko hyvin vaikeaa tai sitten se on todella helppoa. Harvemmin se on helppoa, mutta silloin kun se sitä on, elämä tuntuu hyvin helpolta ja huolettomalta. Silloin kun se on puolestaan vaikeaa, helposti koko aihe muuttuu kaaokseksi.

Tässä luukussa tahdon käsitellä neljää aihetta lahjojen antamisen kaaoksen hallintaan, joita voit hyödyntää tänä jouluna.

4 ASIAA JOTKA MUISTAA LAHJOJEN ANTAMISESSA

TASAPAINO

Puhutaan ihan alkuun tasapainosta - käsitteestä, joka näyttää katoavan kuin viimeinen siivu kinkkua joulupöydässä, kun puhutaan lahjoista. 

Lapset nyt varsinkin varmasti ovat jo luoneet lahjalistan pukille, joka on täynnä uusinta uutta, mutta mieti tahdotko todella sen miljoona ääntä päästävän suuren robotti dinosauruksen huutamaan olohuoneeseen ja muuttamaan kotisi muistuttamaan Jurassic Parkia?

Maltillisuus on avainsana. Valitse rääkyvän dinosauruslelun sijaan kirja dinosauruksista tai lelu, jolla ei ole ääniraitaa. Mieti kuinka nopeasti lapsesi tulisi kyllästymään tähän leluun? Huolimatta siitä onko se mitä on pyydetty vai ei, kuinka nopeasti lelu unohtuu lasten huoneen nurkkaan?

Muistan edelleen, kuinka veljeni sai joululahjaksi sähköisen autoradan. Se oli upea ja sillä leikittiin ehkä juuri kaksi viikkoa, ja seuraavat kaksi vuotta se vain istui veljeni huoneen lattialla tehden koko huoneesta yhden esteradan.

Pohdi myös, kuinka paljon näistä leluista ja muista suurista pehmoeläimistä tulee jäämään kotiisi, kun lapsi muuttaa pois kotoa. Kaikkien asioiden kohdalla ei tietenkään tule pohtia näin, mutta on hyvä pitää mielessä kuinka paljon hyödyllistä ja turhaa tavaraa annat lahjaksi.

Sama pätee kumppanin, sisarustesi ja vanhempiesi lahjoihin. Aikuisille suosittelen edelleen mieluummin kokemuspohjaisia lahjoja kuin tavaroita. Jokaisella on oma makunsa niin kodin kuin vaatteidenkin suhteen ja jos kaupassa ollut tavara ei huuda veljesi nimeä niin keskittyisin mieluummin miettimään asioita, jotka luovat muistoja kuin lämmittävät talvipakkasella. Ottaen myös huomioon, että aina kannattaa kysyä onko jollekin tavaralle tarvetta ja näissäkin kysyä hyvin tarkkoja tietoja, sillä et tahdo ostaa vääränlaista keittiöpyyhettä.


VÄLTÄ TEKNISTÄ YLIKUORMITUSTA

Tekninen kilpailu on todellista (ollut jo omassakin lapsuudessani) ja aivan varmasti lapsesi toivelistalta löytyy uudet kuulokkeet, uusi puhelin tai joku muu tekninen laite. 

Muistan omasta lapsuudestani, että uusi puhelin oli listallani monena jouluna, ja yhtenä jouluna taisinkin puhelimen saada, mutta silloin ei vielä ollut älypuhelimia, vaan se oli uusi simpukkapuhelin.

Kun mietit teknisen laitteen ostoa lahjaksi, suosittelen pohtimaan, tarvitseeko henkilö todella tätä. Varmasti laitetta tullaan käyttämään, mutta tarvitseeko 6-vuotias uusimman iPhonen tai sen PlayStation 5, kun nelonen on vielä ihan ok ja siihen on mahdollista saada pelejä? 

Taaperot, joilla on huipputeknisiä laitteita eivät tule olemaan sen älykkäämpiä kuin mudalla leikkivät lapset. Valitse lahjoja, jotka kannustavat luovuuteen ja tutkiskeluun. Oli kyseessä 6 tai 66-vuotias.

Harjoittele pidättyväisyyttä äläkä takerru siihen ajatukseen, että jokaisella tulisi olla uusimmat tekniikat kotona. Näin vanhemmiten itse on alkanut arvostamaan yksinkertaisia asioita, ja lapsuudesta sekä nuoruudesta muistuttavat asiat ovat, mitä parhaimpia asioita. 

Nykyään myös kaipaa enemmän asioita, joissa pääsee pois ruudun äärestä. Pohdi siis, mitä voisit ostaa teknisen laitteen sijasta, joka kannustaisi lahjan saajaa poistumaan ruudulta ja elämään.


UUDELLEEN LÖYDÄ KLASSISET VIIHDYKKEET

Päästä valloilleen yksinkertaisempien aikojen viehätys! 

Lautapelit, palapelit ja värityskirjat ovat viihdemaailman mustavalkoisia elokuvia - ajattomia, ja toisin kuin viimeisimmät vempaimet, ne eivät ole herkkiä suunnitellulle vanhentumiselle.

Lautapeli on hyvin opettavainen lapsille, mutta myös hyvä aktiviteetti, jonka aikana pystyy luomaan syvempää sidettä niin kumppanin, sisarusten kesken kuin myös kavereiden kanssa. 

Yhteisen ajan viettäminen aktiviteetin ympärillä, johon ei kuulu ruudun tuijottaminen on nykyään hyvinkin kallisarvoista.

Maailmassa, jolla on pakkomielle seuraavasta suuresta asiasta, klassikoissa on jotain oudon lohdullista. 

Lautapelit, palapelit ja yksinkertaiset lelut ovat olleet oman lapsuuden sankareita ja ovat edelleenkin tylsän illan pelastajia. Nämä eivät tarvitse ohjelmistopäivityksiä, eivätkä ne mystisesti katoa sohvan syövereihin, vaikka muutama palapelin pala saattaa kadota, jos villiksi heittäytyy.


LAATU KORVAA MÄÄRÄN

Tämän pitäisi olla oikeasti hyvin selvä asia, mutta minusta tuntuu, että jotkut ostavat lahjoja, sillä ajatuksella, että pakko ostaa jotakin, mikä puolestaan on syypää epäkäytännöllisille, oudoille ja todella huonolaatuisille lahjoille.

Yksi huolella valittu lahja voittaa kymmenen muovista kapistusta, jotka eivät kestä kahta viikkoa kauempaa.

Ole siis varovainen ja vastusta kiusausta ostaa jokainen käden ulottuvilla oleva tavara. Oma kuin myös sisaruksesi koti kiittää sinua, kun et hanki lahjavuorta, joka koostuu helposti rikkoutuvasta tavarasta.

Jokainen arvostaa lahjaa, joka ei ole vain napattu kaupan hyllystä, jotta olisi jotain annettavaa.
Tässä se olisi - selviytymisopas, jonka avulla pääset eroon joululahjojen antamisen hulluudesta. 

Hyödynnä hillityksen voimaa, ripottele ripauksella luovuutta ja katso, kuinka joulukausi kehittyy saumattomaksi ilon virtaukseksi, välttyessäsi lakkaamattomien sähköisten piipausten kaaoksesta. 

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset