Voiko joulun viettää yksin? // Luukku 19

Yksin oleminen erityisinä päivinä ei oikeasti ole niin paha asia, mutta ajatus siitä, että joku viettäisi joulun kokonaan tai vain osittain erillään läheisistään käsitellään usein ongelmana joka on pakko ratkaista. Meille toitotetaan todella nuoresta, että yksin oleminen jouluna on asia, jota täytyy välttää. Se ei ole ainoastaan surullista, jos "joutuu" olemaan joulun yksin, vaan se on myös traagista.

Todellisuus on kuitenkin, että monet ihmiset viettävät joulun yksin tai erossa perheestään vuosi toisensa perään. Syitä yksin ololle on monia ja se on oikeasti ok. Ja vaikka se saattaisi tuntua todella kauhealta, on kuitenkin olemassa monia keinoja miten joulun viettäminen yksin voi tuntuakin siedettävältä.

Jotenka, jos olet pohtinut tai suunnittellut viettäväsi joulun yksin tai suht yksin (jos vietät joulun kaahdestaan kumppanisi tai kaverisi kanssa, etkä matkusta perheesi luokse) toivon että löydät tästä postauksesta jotain lohtua. Sillä tiedämme kuitenkin joulun olevan täynnä mukavuutta, iloa sekä kasapäin kulttuurellisia odotuksia perheestä ja yhdessäolosta.


Mitä tehdä kun on yksin jouluna?


1. Tee jotain, mikä on sinulle tärkeää

Tämä voi olla elokuvien katselua tai kävelyretki luonnon helmassa. Jokin aktiviteetti on hyvä olla, sillä sitten sinulla on se jokin asia jota odottaa innolla, mikä puolestaan auttaa ahdistuksen oireiden liventymisen kanssa. On parempi että suunnittelet itsellesi jotain tekemistä jouluksi kuin, että jäät kotiin murehtimaan.

Voit myös;

 • kuunella lempipodcastiasi
 • tehdä palapeliä
 • virkata tai neuloa
 • kirjoittaa kirjaa tai vaikka lukea
 • vietä spaa päivä
 • ole turisti kotikaupungissasi
 • käy luistelemassa, hiihtämässä tai vaikka pulkkamäessä!


2. Hemmottele itseäsi erityisellä ruualla

Joulu on kuitenkin juhla ja minulle tämä ainakin tarkoittaa hyvää euokaa. Sinun ei tarvitse syödä jouluruokia, jos et niistä pidä. Syö jotain sellaista joka saa sinut hyvälle tuulelle. 


3. Avaa lahja

On ihana aina saada lahjoja rakkaimmiltaan, mutta joskus niitä rakkaimpia ei ole. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettetkö voisi nauttia lahjojen avaamisesta! Osta itse itsellesi jotain kivaa ja paketoi se. Tämä ei ehkä ole mikään yllätys, mutta pääset ainakin kokemaan lahjan avaamisen tunteen. Osta jotain sellaista jonka ostamista olet ajatellut pitkään. Tämä lisää sitä jännitystä, sillä vaikka tiedät mitä paketissa on pääset kuitenkin nauttimaan lahjasta avaamisen jälkeen!


4. Anna itsellesi lupa potea koti-ikävää

Jos vietät joulun ensimmäistä tai monennetta kymmenettä kertaa poissa kotoa niin anna itsellesi lupa kokea pientä surua siitä ettet pääse näkemään perhettäsi.

Kun koet kaikkia tunteita se auttaa sinua tasapainottamaan omaa tunne elämääsi ja se on myös terveellistä. Ei ole hyvä olla koko ajan vain iloinen ja olla antamatta itsensä kokea surua. 


5. Ota yhteyttä perheeseesi ja/tai ystäviisi

Jopa lyhyt viesti voi antaa sinulle tunteen ettet ole yksin. 


6. Älä juhlista joulua

Tämä on hiukan erilainen muista, mutta varsinkin jos vietät joulusi maassa jossa ei joulua juhlita ei mieli välttämättä edes ole jouluinen. Älä juhli joulua. Jos sinulla ei ole joulu mieltä tai kukaan ei ole "pakottamassa" juhlimaan niin päätä olla juhlimatta sitä.

Asialla ei ole oikeasti mitään merkitystä. Saat kuitenkin tehdä mitä itse haluat. Hyödynnä tuo "vapaapäivä" itsellesi.


Mitä sanoa ihmisille, jotka kysyvät miksi vietätä joulun yksin?

Tee lista muutamista syistä, joiden vuoksi päätät viettää joulun itseksesi. Voit itse päättää jaatko listan sisällön muiden kanssa vai et, mutta kirjoittamalla syyt ylös voi auttaa sinua pitämään kiinni omasta päätöksestäsi.

Järjestää aikaa perheellesi puhuaksesi aiheesta. Se voi olla vaikka osa viikottaisia puhelinkeskustelujanne. Helpoiten asian ehkä kertoo sähköpostilla, mutta kohtelian tapa olisi kertoa kasvotusten. Kasvotusten tai jopa Facetime puhelulla kerrottuna asia voi myös tulla esiin lopullisempana.

Varaudu myös siihen, että perheenjäsenet usein ovat hyvin huolissaan kun joku "kieltäytyy viettämästä joulua". Ja tämä huoli voi usein purkautua ulos vihana ja jopa paheksuntana. Anna perheellesi tilaisuus esittää kysymyksiä, jotta pystyt selittämään miksi tämä on tärkeää sinulle ja omalle hyvinvoinnillesi.

Muista myös että kunnioitus kulkee molemmin suunnin ja kerro kunnioittavasi heidän mielipidettä asiasta, mutta se vietätkö joulua yksin vai perheesi kanssa on yksin omaan sinun päätös. Kyseessähän on kuitenkin oma elämäsi ja saat itse päättää mikä on parasta itsellesi.

Jos sinua kuitenkin huolettaa, että perheesi tai jopa ystäviesi reaktio uutiseesi on negatiivinen yritä löytää itsellesi ystävä joka tukee ja piristää sinua tilanteen niin vaatiessa. He voivat auttaa sinua muistuttamaan, että tämä on hyväksi sinulle.

Huolimatta perheesi tai kenenkään muun mietteistä sinulla on vapaus juhlia joulua haluamallasi tavalla! Tai olla juhlimatta ollenkaan.Kun oikeasti siis miettii joulun viettäminen yksin ei ole oikeasti maailman kauhein asia maailmassa - ei vaikka kuka sanoisi mitä. Joulu yksin voi olla jopa todella hyvä tilaisuus, jonka kautta päästä arvostamaan niitä omia jouluperinteitä uudelleen tai jopa tehdä täysin uusia, joilla on oikeasti merkitystä itsellesi.

Se yksinäinen joulu jonki vietin sai minut tuntemaan syyllisyyttä, mutta samalla ymmärsin kuinka tärkeä oikeasti joulu on minulle ja tiesin mitä kaikkea halusin ja en halunnut enää tulevaisuudessa tehdä.

Oikeasti suosittelisin, että jokainen viettäisi edes yhden joulun itsekseen, sillä se on todella hyvä tilaisuus kasvaa ihmisenä ja kokea jotain erilaista.


Oletko itse koskaan viettänyt joulua yksin?

3 kommenttia:

 1. Tämän postauksen luettua, tekis niin mieli viettää joulu yksin ❤️.

  VastaaPoista
 2. Tein päätöksen viettää joulua yksin tänä vuonna, koska kaipasin takaisin omien perinteiden pariin. Puolisoni ja hänen perheensä on ollut todella vaikea ymmärtää tätä päätöstä.

  Olen tosi voimaantunut siitä, että uskallan pitää puoliani ja skipata stressiä aiheuttavan perhejoulun ja antaa aikaa itselleni. Joulu ei ole ollut minulle omista muistoista johtuen erityisen merkityksellinen juhla ja siihen liittyy paljon tunnetaakkaa. Siksi omien perinteiden luominen ja niiden vaaliminen on ollut tärkeää. Kiitos tästä tekstistä ja asian sanoittamisesta. Toivon, että muutkin löytävät sen❤️ Oikein omannäköistä joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Toivon, että sinulla on rauhallinen ja mahdollisiman stressivapaa joulu❤️ ja varmasti perheesi tulee ymmärtämään ja vaikka eivät koskaan tulisikaan hyvä että pidät omia puoliasi! Joulun kuuluu olla hyvä kaikille ja toisille muisto menneestä voi olla niin syvä, ettei pysty nauttimaan juhlasta enää samalla tavalla. Mutta vaali omia perinteitäsi, luo uusia ja pidä kiinni siitä mikä tuo sinulle hyvän tunteen jouluna ❤️❤️

   Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset