Miten luoda joulubudjetti ja pysyä siinä?

Joulu on sellaista aikaa jolloin itselläni suuri stressin tuottaja on raha. On niin paljon asioita joita täytyy ostaa ja on todella helppo myös tehdä niitä hetken mielijohteen ostoksia, sillä asioita mitä myydään kaupoissa ei myydä kuin kerran vuodessa. Tahdomme kuitenkin jokainen luoda sen maagisen joulun ja avain siihen ettei putoa pyhien luomaan velkakuoppaan on luoda budjetti. 

Joulubudjetti varmistaa sen että sinulla on varaa joululahjoihin, mutta myös että kykenet käyttämään rahaa muihinkin joulun kustannuksiin ilman että joudut käyttämään kuukausia, jotta pääsisit jälleen jaloillesi.

Tee lista - Ihan ensimmäinen askel joulubudjetin luomiseen on selvittää mitä se oikeasti tulee maksamaan. Listalla en tarkoita pelkkää lahjalistaa, sillä menot jouluna ovat kuitenkin kaikkea muutakin kuin vain lahjoja. Monesti nämä menot ovat sellaisia joita emme oikeasti edes mieti ja yks kaks onkin liian myöhäistä säästää siihen. Tämä puolestaan synnyttää sitä jouluista stressiä ja monet meistä tuhlaavat enemmän rahaa kuin oli tarkoitus. Jotta pystyisit siis kontrolloimaan jouluista ostoputkeasi sinun on tiedettävä kuinka paljon rahaa sinulla menee kaikkiin ostoksiin.

Tee joululahjalista, joka sopii budjetillesi - Kun olet tehnyt sen päätöksen kuinka paljon rahaa haluat/kykenet käyttämään ylipäätänsä luo lista kaikista joille olet lahjan ostamassa. Sitten voit luoda jokaiselle sen oman kulutusrajan, jotta saat tarkan luvun kustannuksista. Jos tahdot voit myös miettiä valmiiksi tiettyjä asioita mitä ostaa ja tämän asettamasi kulutusrajan avulla etsiä sitten näitä tuotteita.

Muut joulubudjetin menot jotka ottaa lukuun - Joulun alla mielessämme usein pyörivät vain lahjat kun mietimme rahan käyttöä. Tämä käy järkeen sillä joulu on kuitenkin antamisen aikaa. Tiedämme kuitenkin että todellisuudessa menoja on paljon enemmän. Sinun on tehtävä llista jokaisesta menosta joiden tiedät tulevan joulun lähestyessä ja näin pohdittava se summa minkä todennäköisesti tulet käyttämään.

Tyypillisiä joulun kustannuksa voivat olla:

  • Matkustaminen - matkustatteko sukuloimaan? Bensakulut/junalippu?
  • Jouluateria - onko se iso vai pieni?
  • Joulun koristeet - mitkä kaikki pitää uusia?
  • Pikkujoulut - onko tulossa muita juhlia joihin sinun on osallistuttava?
  • Lahjapaperi, lahjanauha ja rusetteja
  • Joulukortit ja postimerkit
  • Leivonta tarvikkeet
Tasapainoinen joulubudjetti
Nyt kun tedät kuinka paljon pyhät tulevat maksamaan sinulle sinun tarvitsee enään vain luoda joulurahasto. Ota ensin selvää kuinka paljon aikaa jouluun on. Tämä määrittää sen kuinka paljon rahaa sinun tulee laittaa sivuun joka viikko, jotta pysyisit joulubudjetissa. Jos sinulla on jo puolestaan rahaa sivussa joulua varten - mahtavaa! - voit vähentää tuon määrän määrittämästäsi kuluista jotta tiedät kuinka paljon sinun tulee vielä säästää. Muista olla realistinen luodessasi budjettia ja jos mahdollista laita varalta muutama kymppi ylimääräistä siltä varalta, että joutuisit joustamaan yli budjettisi. Muista myös harkita niitä asioita, mitä oikeasti et tarvitse. Mitkä ovat niin sanottuja turhia menoja.

Seuraa tarjouksia
Mitä aikaisemmin aloitat joululahjojen oston sitä helpommaksi rahan säästäminen muuttuu. Useimmiten joulutarjoukset alkavat nimittäin marraskuun alussa - joskus jopa aikaisemminkin. Black Friday ja Cyber Monday ovat yhtiä isoimmista päivistä jolloin löytää todella hyvä tarjouksia, mutta hyviä tarjouksia löytyy myös mitä lähemmäs joulua pääsemme. Suosittelen lämpimästi seuraamaan Sokoksen omistajapäiviä, jolloin usein S-etukortilla saa -20% melkeinpä kaikesta mitä heidän valikoimastaan löytyy (nyt on esim. omistajapäivät 12.12. asti).

DIY joululahjat ja -koristeet
Vaikka et olisi kauhean innostunut askartelija suosittelen harkitsemaan asioiden tekemistä itse. Itse tehdyt lahjat ja koristeet on yksi todella hyvä tapa säästää rahaa. Se että lahja ei ole kaupasta ostettu ei tarkoita, että sen arvo olisi yhtään sen pienempi. Yleensä itse tehdyt lahjat saavat enemmän arvostusta kuin ostetut. Joulukoristeita pystyy myös helposti tekemään asioista joita löytyy jo valmiiksi jokaisen kodista tai niihin pystyy 100€ sijasta käyttämään 50€.

Yhdistä lahjoja
Lahjojen yhdistäminen pariskunnille, sisaruksille ja jopa kokoa perheille on todella hyvä idea rahan säästämisen kannalta, mutta myös sen ettei sinun tarvitse pohtia lahjaa henkilölle, jota et kauhean hyvin tunne. Voi olla kallista ostaa yhteinen lahja, mutta säästät silti enemmän kuin että ostaisit jokaiselle oman.

Paketoi enemmän lahjoja
Ihmiset rakastavat lajojen avaamista, varsinkin lapset. Pystyt helposti "huijaamaan" ostaneesi enemmän lahjoja paketoimalla jokaisen lahjan osan erikseen sen sijaan että tekisit yhden ison paketin. Sen sijaan että paketoisit pipon, kaulahuivin ja lapaset samaan pakettiin paketoi ne erikseen. Tällöin luot illuusion, että antaisit enemmäb, mutta pysyt samalla budjetissasi. 


On hyvin vaikea säästyä joulun tuomista kuluista, mutta fiksuilla päätöksillä, budjetilla ja säästämisellä pystyy helposti välttämään liiallisen rahan käytön. Tiedän että kulutus yli varojen on todella houkuttavaa varsinkin kun haluat antaa jokaiselle rakkaallesi spesiaali lahjan ja tehdä koko ajasta maagisen. Kaikkien meidän täytyy muistaa ajatella kuitenkin myös aikaa joulun jälkeen. 

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset