Miten nauttia joulusta enemmän // luukku 4

Joulukuu on saapunut todella nopeasti. Aika jota toiset ovat odottaneet innoolla ja toiset puolestaan kauhulla, jotkut jopa molempien yhdistelmänä.

Kun olin pieni muistan kuinka aikuiset saattoivat olla hyvinkin stressaantuneita joulusta tai jopa eivät olleet ollenkaan innoissaan. Itse en koskaan oikein ymmärtänyt kumpaakaan rekatiota, mutta miten pieni lapsi olisi voinutkaan kun joulukoristeet tuntuivat ilmestyvän kuin tyhjästä ja lahjoja jakeli valkopartainen ukko ilmaiseksi. Yksinkertaisuudessaan joulu oli taijanomainen ja hauska! Nyt kun olen puolestaan aikuinen minulla on ollut noita stressaavia hetkiä, jopa isoja huolia millainen joulusta tulee ja senpä vuoksi olen tämän koko kalenterin teille luonut.

Olen tehnyt sen virheen, että olen yrittänyt tehdä kaikesta täydellistä. Mikä oli hyvin haastavaa, sillä joulu ei ollut sallittua asunnossani - kyllä se oli asunto eikä tuntunut yhtään kodilta. Tein kaiken siis hyvin piilossa ja ensimmäinen joulu jolloin ei tarvinnut esittää ettei joulua ollut olemassa yritin parhaani mukaan olla työllistämättä itseäni liikaa, sillä joulu tulee aina uudestaan. 

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet meille kaikille, syystä tai toisesta todella stressaavia, joten tarvitsemme joulun joka tuo meille sitä todella kaivattua iloa! Eikä tämä tule tapahtumaan jos juoksentelet ympäriinsä kaikesta stressaten. Mitä voisit siis tehdä? Jaan tässä postauksessa nyt muutamia virheitäni ja toivon että opit niistä samalla tavalla, miten itse opin kuinka tuoda joulun taikuus takaisin sydämeen.

Aseta joulutavoitteita

Onko sinulla koskaan ollut tai oletko ajatellut, että joululle täytyisi asettaa jonkinalisia tavoitteita? Enkä nyt puhu #goals, kuvan täydellinen joulu, vaan ihan kunnollisia, toteutettavia tavoitteita. 

Kun luot itsellesi tavoitteita sinulle piirtyy parempi ajatus niistä omista prioriteeteistasi. Esimerkkinä, oma tavoitteeni tänä jouluna on luoda hyvin pehmoinen, mukava ja kutsuva koti, sillä tulemme todennäköisesti viettämään jouluaattoon asti suurimman osan ajastamme kotona. Tahdon luoda myös hauskoja aktiviteetteja kotona toteuttettavaksi, jotta saamme täysillä ilon irti tästä joulusta.

Kun luomme näitä tavoitteita, joita tahdomme toteuttaa tulemme silloin myös harkitsemaan tarkkaan jokaista tekemistämme ja näin myös tekemään parempia päätöksiä siitä sopivatko tekemisemme yks yhteen asettamiemme tavoitteiden kanssa. On todennäköistä, että sinultakin löytyy asioita, joita teet niin sanotusti automaattiohjauksella ajatellen niiden tekevän joulustasi paremman, mutta todellisuudessa nuo asiat eivät mitenkään vastaa tavoitteitasi, jonka vuoksi ne eivät ole mieleenpainuvia. Tällöin joulusta ei jää muistoja ja se sekoittuu yhteen muiden kanssa.

Pidä siis huoli, että luot tavoitteita ja kirjaa ne ylös!


Älä aseta liian korkeita odotuksia

Muistan kuinka 2016 joulusta eteenpäin asetin joululle korkeita tavoitteita pettyäkseni aina vain uudelleen ja uudelleen. Tässä toki suurin tekijä oli henkilö, jonka kanssa valitettavasti olin parisuhteessa. Hauskinta tässä on kuitenkin se, että nyt kun odotukseni joulusta eivät ole yhtä korkealla minusta tuntuu kuin saisin enemmän aikaiseksi ja nauttisinkin jopa tästä juhlasta enemmän. Pienikin asia saa minut todella innostuneeksi.

Mutta miten päätämme mistä asioista päästää irti, kun tuntuu siltä että kaikki mahdollinen täytyisi toteuttaa?

Ensinnäkin on otettava huomioon, että moni asia mitä teemme ovat todennäköisesti asioita, joista hirveän moni ei välitä. Muistan kuinka äitini ahersi jouluruuan parissa tehden jokaista lajiketta 2-3 kappaletta ja kun aloimme syömään vain 1/3 ruuista tuli syötyä. Mieti siis tarkkaan kuinka isoja annoksia sinun kannattaisi tehdä ja onko tämä sellainen asia, johon sinun kannattaa aikaasi käyttää.

Toisena, älä pelkää pyytää apua. Oli se sitten kokkaaminen, lahjojen valinta tai joulusiivous. Älä aseta kaikkea stressiä ja huolta omille harteillesi. Varsinkin siinä tilanteessa kun tunnet, että nyt ylikuormitut kaikesta tästä kiireestä ja hässäkästä, nykäise perheenjäsentäsi, ystävääsi tai kumppaniasi hihasta ja pyydä apua.

Ja viimeisenä, harkitse onko mahdollista että voisit saada joltain ulkopuoliselta apua. Tietenkin budjetti on sellainen asia, joka tähän aikaan vuodesta on meillä kaikilla tosi tiukka, mutta jos pystyt niin harkitse näitä; käytä osa vaatteista ja/tai kodintekstiileistä pesulassa, palkkaa siivouspalvelu tai käytä vaikka ateriapalvelua, pari viikkoa auttamaan stressitasosi lieventämisessä.

Ennakoimalla ja työmäärääsi vähentämällä voit vaikuttaa suuresti siihen, että sinulla on stressivapaa joulu.


Opettele sanomaan ei

Viimeiset pari joulua ovat olleet sellaisia, että hyvä jos mitään ihmeellistä tapahtumaa on ollut edes tarjolla. On siis varmaa, että tänä vuonna tapahtumia, juhlia ja muita tehtäviä joihin läsnäoloa toivotaan tulee olemaan todella paljon.

Toivon, että viimeiset pari vuotta ovat opettaneet, ettei meidän tosiaankaan tarvitse tehdä aivan kaikkea ja että on täysin ok sanoa ei silloin tällöin kutsuihin.

Kutsusta kieltäytyminen voi olla todella vaikeaa koska olemme huolissamme siitä, että satuttaisimme toisten tunteita. Meidän on kuitenkin opittava asettamaan rajat itsellemme, jotemme ylikuormita itseämme. Totuus kuitenkin on että suurin osa ihmisistä kyllä ymmärtää. Hekin ovat kuitenkin samassa veneessä kanssasi ja heidänkin tulee aika ajoin kieltäytyä tekemästä asioita tai hekin löytävät itsensä hyvin stressaavasta ympäristöstä.

Sinun ei tarvitse antaa pitkiä selityksiä tai ylipäätänsäkään minkäänlaista syytä kieltäytymiselle. Voit sanoa; "kuulostaa kivalta ja kiitos kutsusta, mutta en kylläkään taida päästä tällä kertaa". Voit jopa jälkikäteen kysyä kuinka tapahtuma sujui osoittaaksesi, että oikeasti välität.


Ota aikaa itsellesi

Sinunkin kuuluu myös nauttia joulusta, joten NAUTI! On liiankin helppoa sukeltaa siihen käsitykseen että meidän tulisi tehdä joulusta loistava kaikille muille, läheisille ja perheenjäsenille, että unohdamme itsemme täysin. Sinäkin ansaitse pitää hauskaa

Luomalla omia perinteitä, jotka ovat vain sinua varten ja varmistamalla että sinunkin lempi jouluaktiviteetit toteutuvat on myös todella tärkeää. Äläkä anna näiden asioiden olla niitä joista luovut silloin kun arki tuntuu muuttuvan todella kiireiseksi.

Jotta kalenterini herättäisi vähän enemmän odotusten värinöitä paljastan että yhdessä luukussa tulee olemaan ideoita hetkistä jotka voit ottaa vain itsellesi ja joiden avulla pääset nauttimaan tästä ihanasta juhlasta. En kuitenkaan paljasta tämän enempää, sillä eihän se silloin olisi yllätys jos tietäisit vielä enemmän.

Miten itse saat nostatettua fiilistäsi, jotta voisit nauttia joulusta kaikilla mausteilla?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset