7x Miten selvitä joulusta masennuksen kanssa // luukku 7

Joulu on mitä ihaninta aikaa vuodesta. Tai on jos ajatukset eivät täyty lauseista kuten:

  • "Miten voisin muka olla iloinen jouluna?"
  • "Miten voisi välttyä alakuloisuudelta joulun alla?"
  • "Miten välttäisin masennuksen uusiutumisen aaton aikana?"
 Vaikka joulu onkin todella taianomaista ja ihanaa aikaa voi se olla monelle myös todella suuri stressin aihe. Täydellisyyden tavoittelu luo todella suuria paineita, mutta myös perheenjäsenten kanssa toimeen tuleminen voi tuottaa stressin oireita, jos välit eivät ole mitkään parhaat koskaan olleet. Lisäten vielä vähäiset yö unet ja ei niin terveelliset syömiset ja juomiset.

Joulu on siis todella sopiva mielenterveyden ongelmien myllerrykselle ja henkilönä joka on kokenut joulun parina vuonna hyvinkin mieltä järisyttäväksi ajaksi tahdon kertoa sinulle kuinka selvitä joulusta masennuksen kanssa.

Koska joulu on kuitenkin se taianomainen hetki vuodesta ja se voi olla sitä myös sinullekin muuttamalla pienellä kikalla.

MITÄ VOIMME TEHDÄ LIEVITTÄÄKSEMME MASENNUKSEN OIREITA JOULUNA?

1 - Joulun aiheuttamat ongelmat menneisyydessä?

Ensimmäisenä kannattaa miettiä, mitkä ovat sellaisia asioita joista on jäänyt ns. "huono maku suuhun" aikaisempina vuosina.

Tietenkin tämä voi todella hyvin olla ensimmäinen vuotesi mielenterveyden ongelmien kanssa, jolloin tästä vinkistä ei ole sinulle oikein hyötyä, mutta voi olla mahdollista, että tunnistat ne asiat jotka ovat voineet ärsyttää sinua menneisyydessä ja mitkä voivat tehdä enemmän vahinkoa tänä vuonna.

Selvittämällä, mitkä olivat masennuksesi uusiutumisen syyt aikaisempina vuosina voi mitätöidä osan vaikutuksista kun välttelet näitä laukaisevia tekijöitä. Esimerkiksi, alkoholi on voinut olla suurena osana joulun vietossa tai et ole saanut tarpeeksi unta tai aikaa yksin tai setäsi on vuosi toisensa perään esittänyt seksistisempiä kysymyksiä. Tunnistamalla, mitkä asiat toimivat laukaisevina tekijöinä pystyt välttämään niitä tai olemaan valmis niihin.


2 - Muista että joulu on vain 72 tuntia pitkä

Kaikki se valmistautuminen, mitä käytämme jouluun voi tuntua todella turhalta kun joulu ei ole kuukauden kestävä juhla. Kun todellisuushan on, että joulu kestää ainoastaan vain muutaman päivän.

Pelkästään tämän asian tietäminen voi olla todella hyvä asia, sillä voit aina palata siihen, miettiä että joulu kestää ainoastaa hetken, kun kaikki alkaa tuntua liian ylivoimaiselta.

Monet meistä pystyvät selviytymään mistä tahansa kun tiedostamme, että pian se on ohi.


3 - Yksinkertaista joulusi

Paine ja stressi tuntuvat olevan se suurin ongelma mitä tulee jouluun ja ennen kaikkea se stressi kohdistuu siihen, että kaiken on oltava täydellistä.

Tämä stressi ja paine voivat todellakin luoda kaikenlaisia ongelmia varsinkin jos kamppailet mielenterveyden ogelmien kanssa, jotka todellakin sekottavat pakkaa. Helppo vastaus stressin lieventämiseen on joulun yksinkertaistaminen. Tämä todellakin toimii.


4 - Luo omat jouluperinteet

Älä pelkää nykyisten jouluperinteiden muuttamista ja muokkaamista varsinkin siinä tilanteessa jos niistä ei ole mitään iloa sinulle ja ainoastaan tuovat mukanaan surua.

Joillekin heidän perheensä ei välttämättä ole ymmärtäväinen tai osaa tukea mielenterveyden kamppailun kanssa ja tämä voi saada ymmärtämään että joulua ei ehkä ole hyvä viettää perheen kanssa. Varsinkaan silloin jos perheen yhteiset jouluperinteet ovat niitä laukaisevia tekijöitä. Ja tämä on ihan ok. Et hylkää tällaisessa tilanteessa perhettäsi, vaan luot vain uusia perinteitä, jotka palvelevat paremmin. Jos perheen reaktio on puolestaan negatiivinen niin tämä on merkki siiitä että he tulevat kaipaamaan sinua eikä sen kummempaa.

Tietenkään muutosten ei tarvitse tai pidä olla näin suuria. Ehkä pystyt vain tunnistamaan, että alkoholi on asia joka ei paranna oloasi ja tämän vuoksi et välttämättä juo terästettyä glögiä tai jouluolutta tai viiniä.

Tai palaaminen lapsuuden kirkkoon tuo ainoastaan pahoja muistoja mieleesi, joten jätät suosiolla joulukirkon välistä ja juhlistat uskoasi joko toisessa kirkossa tai kotona tai tämä on vain asia, jota et tahdo pitää jouluperinteenä.

Mieti siis näitä laukaisijoita ja mitkä ovat sellaisia uusia perinteitä jotka voisit lisätä jouluusi, jotta sinun ei tarvitse osallistua sellaisiin aktiviteetteihin jotka vain satuttavat sinua.


5 - Sano rohkeasti ei

Hauska juttu kieltäytymisessä on se, että kun alat sanomaan ei muut yrittävät vakuuttaa sinut kuitenkin tekemään tämän asian, mutta muutaman lisä kieltäytymisen jälkeen alkavat muut sitten kunnioittamaan sinua.

Tämä on oikeasti todella "maagista". Vähän niin kuin joulu itsesäänkin. Vaikka moni nauttisi jonkin asian tekemisestä ei tarkoita, että sinun täytyy tykätä siitä. Sinulla on oikeus olla haluamatta tehdä jotakin.

Sano siis rohkeasti ei, ja muista käytöstavat.


6 - Hyväksy, että joulun ei tarvitse olla täydellinen

Olemme puhuneet paljon siitä kuinka täydellisyyden tuottama paine on hyvin läsnä joulun aikaan. En siis tule puhumaan tästä liikaa.

Mutta periaatteessa, jos hyväksyt ettei asioiden tarvitse olla täydellisiä jouluna, että asiat tulevat menemään pieleen, - kinkun paistossa voi mennä odotettua kauemmin, se inhottava setä tulee sanomaan jotain loukkaavaa ja/tai seksististä ja mahdollisuus on että siskontyttö oksentaa villapaidallesi - harteillasi oleva paine tulee olemaan paljon vähäisempi. Stressi ei välttämättä katoa täysin, mutta se että saat taakkaasi edes jonkin verran vähennettyä tekee asioista helpompaa.

Äläkä tunne huonoa omaatuntoa, jos sinun täytyy ottaa muutama minuutti omaa aikaa kasataksesi ajatuksiasi. 

Ja ehkä myös jätä Instagram oman onnensa nojaan aaton ajaksi. Instagram postaukset voivat nimittäin luoda käsityksen muiden todella "täydellisistä" perheistä ja jouluista etkä kaipaa tällaista elämääsi.


7 - Muista kohtuus alkoholissa, epäterveellisissä ruuissa ja myöhään valvomisessa

Olen huomannut että atrean väliin jättäminen vaikuttaa todella paljon mielialaani. Ongelmana on, että olen aina ollut todella huono syömään ja suhteeni ruokaan on muutenkin aina ollut hyvin hankala. Tiedän myös että joillekin lyhyeksi jääneet yöunet voivat olla se iso tekijä tai alkoholi.

En kuitenkaan sano, että älä nauti ollenkaan alkoholia tai älä syö ollenkaan mitään herkkuja tai helppoja ruokia, jotka helpottavat kiireellistä jouluarkea. 

Ole vain hiukan enemmän hereillä siinä mitä laitat suuhusi ja koska käyt nukkumaan. Näillä asioilla on nimittäin suuri vaikutus siihen millaisella mielellä olet liikenteessä.

❄️❄️❄️

Toivon että nämä auttavat sinua saamaan vastauksen kysymykseen kuinka päihittää pyhien tuottama stressi, koska todellisuus on että normaalisti se paine joulun täydellisyydestä jonka asetamme itse itsellemme on suurin jouluiseen stressiin.

Lopettaan siis täydellisen joulun tavoittelu ja samalla stressaaminen, joka tuottaa enemmän huonoa kuin hyvää. 

Yksinkertaistetaan suunnitelmia ja otetaan aina se helpompi tie - esimerkiksi, jos sinun täytyy tuoda jotain ruokaa jonkun luo, osta valmis ateria, älä tee sitä itse.

Ja muista, että ansaitset olla onnellinen jouluna, joten varmista että teet sellaisia asioita joista nautit ja jotka ovat hyväksi omalle mielenterveydellesi. Sinulla ei ole velvollisuutta mennä täysin muiden ehtojen mukaan.

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset