9x Joulun välttämättömyyttä joita jokainen koti tarvitsee // luukku 5

Kun mietimme joulua ja pyhiä ylipäätänsä mieleemme usein ponnahtaa ensimmäisenä lahjat ja ruoka sekä mahdollisesti tunnelmalliset koristeet. On kuitenkin olemassa muutama välttämättömyys joita yleensä kaipaamme jouluna, mutta mietimme viimeisenä tai unohdamme ne kokonaan, jolloin koko juhla saattaa mennä pilalle.

Tämän päiväisessä luukussa kerron muutaman noista välttämättömyyksistä, joista on osa sellaisia joita voit käydä heti ostamassa ja osa puolestaan enemmän ajatuksen tasolla pidettäviä. Kaikki ovat kuitenkin sellaisia joiden avulla joulusta tulee hiukan enemmän stressivapaa!

1# Paristot 

Kuvitellaan tilanne; lapset saavat hyvin erikoisen lelun, kenties sellaisen jota ovat todella toivoneet ja odottaneet kuukausia. Paketti avataan ja tajutaan, että tarvitaan paristoja, mutta ne eivät tietenkään tule lelun mukana ja paristovarasto on hiukan vajaa...

Lahjakautena hyvänä ideana on pitää mielessä paristojen tärkeys. Vaikka olisitkin lapseton, kuten minä, on hyvä tarkistaa paristojen tilanne, sillä joulu on muutenkin sellainen jolloin niitä tulee kulutettua paljonkin ties minkälaisiin joulukoristeisiin.

Lisävinkki; Jos tosiaan ostat lahjan joka tarvitsee paristoja kirjoita ylös, minkälaisen pariston se tarvitsee jotta pystyt varmistamaan, että varastosta löytyy oikean laista riittävä määrä. Jos puolestaan annat lahjan siskontytölle, kummipojalle tai lapselle jonka ilmettä et ole näkemässä kun hän lahjan aukaisee voit myös ostaa lahjaan mukaan paristot varmistaaksesi että lahjan saaja pääsee heti nauttimaan lahjastaan.


2# Kertakäyttöiset uunipellit 

Nämä ovat sellainen asia, joka auttaa suuresti kun valmistaa jouluruokaa, koska näiden kanssa ei tarvitse miettiä miten änkeä kaikki erikokoiset ja malliset astiat jääkaappiin eikä tarvitse vaivata päätä kauhealla määrällä tiskausta.

Muistutuksena; Alumiinivuoat, foliot, tuikkukynttilöiden kuoret sekä käytetyt sädetikut kierrätetään metallinkeräykseen. 


#3 Hätäateriat 

Olet suunnitellut kaikki ateriat jouluksi - mutta mitä jos joku ilmestyykin yllättäen, jokin ruoka menee pilalle tai vaikka tipahataa lattialle?

Ylimääräinen ateria pakastimessa on täydellinen pelastus jos tällainen sattuma pääsee tapahtumaan. Valitse ateria joka voidaan helposti lämmittää ja tarvitsee vain vähän "extraa" jotta siitä tulee täydellinen ateria. Hyvä idea on myös pitää aina yksi extra jälkiruoka varana. 

Nuorempana kun olin todella innostunut leipomisesta olin leiponut meille juustokakun jouluksi ja äitini vahingossa tiputti kakun lattialle ottaessaan sen pois jääkaapista. Vaikka asiasta tuli pieni suru niin onneksi pakastimesta löytyi kuitenkin jäätelöä raskaan ruuan jälkeen nautittavaksi.


#4 Hätälahjat 

Ruoan lisäksi yllätysvieraita varten olisi hyvä myös pitää varalta pieni lahja. Tämä säästää sinut siltä nololta tilanteelta jos odottamattomia vieraita ilmestyykin ja heillä on lahjoja mukanaan muille jaettavaksi.

Hyviä lahjoja yllätysvieraille ovat esimerkiksi, konvehtirasiat, kynttilät ja lahjakortit.

Mahdollisuus ettet tule edes antamaan lahjaa yllätysvieraalle on suurempi kuin että tulisit antamaan, mutta tulet kiittämään itseäsi kun olet ollut varautunut. Ja jos käy niin ettei ylimääräiselle lahjalle ollutkaan tarvetta voit aina antaa lahjan joko toisena hetkenä tai jopa antaa sen itsellesi.


#5 Tarpeeksi säilytys tilaa 

Tämä on se syy minkä vuoksi teemme kunnollisen siivouksen ja käymme kaikki mahdolliset kaapit läpi turhasta tavarasta ennen joulun saapumista. Oli nimittäin kyse ruoan säilömisestä jääkaappiin ja/tai pakkaseen tai kaappien tilasta koristeille ja muille tavaroille joulun aikana sekä jälkeen kaipaat lisätilaa. 

Jääkaappi täyttyy ruoasta ja kaapit täyttyvät niin uusista joulukoristeista kuin myös lahjoista. Jotta tila ei loppuisi kesken itse suosittelen pitämään jääkaapin järjestyksessä ja aina tarkistamaan mitä kaapista löytyy jottet osta turhia määriä maitoa, jugurttia tai vihanneksia. 

Joulukoristeiden kanssa on hyvä että tiedät mihin säilöt koristeet kun ne laitetaan juhlan päätteeksi kaappiin. Onko se alkuperäisessä laatikossaan vai pitäisikö ostaa toisenlainen laatikko tai vastaava niiden säilömiseen. Joulukoristeetkin kannattaa käydä läpi, mitkä ovat sellaisia joita käytät ja tuovat iloa, sillä turhia koristeita on täysin turha säilyttää.

Tavaroiden pois heittäminen ennen joulua on myös tärkeää uusien lahjojen vuoksi, sillä tammikuun hiipiessa samalla hiipii myös tunne, että nyt asunto tuntuu todella täydeltä. Varsinkin jos kaapit tursuavat uutta ja vanhaa tavaraa, joista vain osa pääsee käyttöön.


#6 Budjetti 

Varmaankin suurin stressin tuottaja joulun alla on raha. Luo siis budjetti kaikkeen (ruokaan, koristeisiin, jos järjestät juhlia, viihteeseen, lahjoihin jne.) ja PYSY SIINÄ!

Joissakin asioissa on aivan pakko tehdä kompromissi ja kenties jopa luopumaan jostain asiasta, mutta mahdollisuus on ettei sitä asiaa edes tulla kaipaamaan.

Jos et ole vielä käynyt lukaisemassa niin nyt viimeistään on hyvä aika käydä kurkkaamassa postaukseni joulubudjetin luomisesta; Miten luoda joulubudjetti ja pysyä siinä?


#7 Valmisruoka 

Joulu voi olla todella stressaavaa. Varsinkin silloin jos täytyy valmistaa suuri ateria monelle ihmiselle. Tahdot kuitenkin myös viettää aikaa perheesi ja läheistesi kanssa ja vähemmän aikaa itse kokkaamisen kanssa - joten hyvä ajatus on harkita valmisruokien ostamista vähentääksesi stressiä!

Totta kai joululaatikot ovat sellainen asia, jotka ovat parhaita itse tehtyinä, mutta en käyttäisi sellaisen laatikon tekemiseen aikaa jota vain yksi ihminen syö ja jonka pystyy ostamaan valmiina kaupasta. Oikein lämmitettynä kaupasta ostettu valmislaatikko maistuu taivaalliselta.

Oli suhtautumisesi jouluruokaan millainen tahansa (pelkästään kaupan valmisruokien tarjoaminen tai vain että osa on tai jouluruokien hankkiminen ateriapalvelun kautta) valitsemalla edes pari valmisruokaa joulupöytään on jo lahja itsessään, sillä se poistaa yhden huolen aiheen antaen samalla sinulle mahdollisuuden antaa enemmän huomiota toisiin asioihin.


#8 Piilopaikka lahjoille 

Kukaan meistä ei tahdo, että hankitut lahjat löydetään ennen joulua, joten kannattaa pitää hyvä suunnitelma siitä mihin piilotat ostamasi lahjat. Mieti paikka jonne lapsi tai kumppani ei mene ja joka on sellainen ettei sinne varmasti myöskään kurkata.

Hyvä piilopaikkoja voivat olla sängynalla oleva laatikosto, sohvan sisällä oleva säilytystila, ullakko/varasto, autotalli tai voit kysyä jos voisit viedä lahjasi piiloon lähellä asuvan ystävän tai perheenjäsenen luokse.

Lisävinkki; Paketoi lahjat sitä mukaan kun ostat ne, sillä jos sattuisi käymään että lahjat löytyisivätkin niin yllätys ei kuitenkaan mene pilalle. Me R:n paketoimme toistemme lahjat ja asetamme kuusen alle. Olemme kuitenkin aikuisia ja piilottelu tuntuu todella turhalta. Näteistä paketeistakin saa nauttia pidempään.


#9 Aika 

Tämä on sellainen joka tuntuu unohtuvan liiankin helposti, vaikka sitä toitotetaankin koko ajan. Jos et anna itsellesi (ja muillekin) aikaa pyhinä tulet stressaantumaan ja mahdollisesti myös luomaan stressiä muille.

Pidä siis kalenteria kovassa käytössä suunnitelmien seuraamisen vuoksi - tämä auttaa sinua myös pitämään aikataulusi järkevänä etkä työllistä itseäsi liikaa.

Käytä jouluruokasuunnitelmaa jotta tiedät suurin piirtein mihin aikaan sinun tulee aloittaa jouluruoan valmistus - äläkä unohda laittaa ylös koska ruoka syödään.

Muista laittaa kalenteriisi ylös milloin annat aikaa läheisellesi ja itsellesi. Milloin käytte jossain, milloin leivotte pipareita yhdessä ja milloin käperryt vilttiin lukemaan kirjaa.


Oliko tässä sinulle uusia asiatoi tai olisiko sinulla jotain lisättävää tähän listaan?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset