17 hygge-jouluideaa // luukku 13

Muistot ovat niitä jotka tekevät joulusta hyvin spesiaalin. On siis hyvin tärkeää luoda niitä sydäntä lämmittäviä perinteitä, jotka kestävät lahjoja kauemmin perheesi muistoissa.

Itse en ainakaan muista kauheasti lahjoja joita olen milloinkin saanut, mutta muistan jouluna tehdyt asiat. Esimerkiksi kuinka vaarimme pukeutui vuodesta toiseen joulupukiksi.

Hygge on varmasti sana jonka moni jo tässä vaiheessa jo tietääkin, mutta lyhykäisyydessään hygge tarkoittaa mukavuuden ja kodikkuuden tunnetta, jonka jotkut saattavat myös yhdistää hyvinvointiin ja seesteiseen mielialaan. Käsite on norja- ja tanskalainen, mutta Tanskassa ajatus on keskeisempi kuin Norjassa. Tanskassa hygge viittaa niin sanottuun "arkiseen yhteenkuuluvuuden tunteeseen" sekä "miellyttävään ja erittäin arvostettuun turvallisuuden, tasavertaisuuden ja henkisen läsnäolon tunteeseen ja sponttaaniin, sosiaaliseen flow'hun". 

Hyggeä pystyy parhaiten kuvailla sillä tunteella minkä saa kun kääriytyy lämpimään vilttiin sadepäivänä tai vaikka kuulas sunnuntaibrunssi parhaiden ystävien kanssa. Hygge syntyy siis kun tekee mitä tahansa asiaa kiireettömästi, rennosti ja ennen kaikkea nautiskellen.

Tämä taitaakin pointti olla hyggessä, että se on juurikin tällaisia vaikeasti määriteltävia asioita, mutta samalla se on varmaa, etteivät suorittaminen ja tiukka aikataulu kuulu hyggeilyyn.


Hyggeily on siis ehdottomasti yksi hyvä tapa lisätä osaksi joulua. Varsinkin tässä tilanteessa kun pyrkimyksenä on tehdä joulusta mahdollisimman stressivapaa.

Tässä on siis 21 hyggemäistä jouluideaa jotka lämmittävät sieluasi:

#1 - jouluinen telttailu

Todella maaginen jouluinen muisto on antaa lasten nukkua joulukuusen vierellä makuupusseissa. Sammuta kaikki muut valot paitsi joulukuusen. Kuusen alla voi lukea jouluisia tarinoita tai jakaa omia muistoja omista lapsuuden ajan perinteistä.

Lapsettona tämän voi myös toteuttaa yksin tai kumppanin kanssa. Voitte luoda mahdollisimman mukavan nurkkauksen ja katsoa jouluelokuvia ja jakaa omia muistojanne.


#2 - jouluiset astiat

Jouluisten astioiden omistaminen on sellainen, mikä on ollut haaveenani todella pitkään. Monesta syystä en ole kuitenkaan saanut aikeeksi vielä ostaa mitään, mutta olen jo monta vuotta katsellut iittalan punaista taika kokoelmaa. 

Tällä hetkellä jouluisia astioita ei siis meillä ole. Lukuun ottamatta yhtä kahvikuppia, mutta sen yhdenkin kupin käyttäminen tuo lämpöä ja ilon tunnetta. Jouluisten astioiden käyttäminen tekee joulun odotuksesta erikoisempaa, koska ne ovat asitoita joista pääsee nauttimaan vain tiettynä aikana vuodesta.

Jos kokonaisen uuden astiaston ostaminen ei herätä kiinnostusta suosittelen kokeilemaan sitä yhden kahvikupin ostamista josta voi nauttia kahvia, teetä ja erikois kaakaoita. Tämä jo itsessään tekee juoman nauttimisesta erikoisemman hetken.


#3 - lumienkelit

Niin yksinkertainen, helppo ja kaikille tunnettu lumihangen leikki, mutta tätä näkee yllättävän harvoin. Asetan siis pienoisen haasteen ja jos hyväksyt haasteen; pyri tekemään lumienkeleitä yksi päivässä!


#4 - samaan aikaan ensi vuonna

Jos et jo ole aloittanut tätä perinnettä niin tee se nyt. Aloita vaikka yksin, kumppanin tai koko perheen kanssa ja ota kuva jossa olet/olette samassa paikassa joka vuosi. Kuva voi olla otettu kotona sohvalla tai ulkona lumiukkoa rakentaessa.

Saat ihanan muiston ja samalla näet kuinka paljon asiat ovatkaan muuttuneet vuoden aikana.


#5 - yhteensopivat yöpuvut

Juhlista joulua parina tai koko perheenä hankkimalla kaikille yhteensopivat yöpuvut, jotka voitte pukea päällenne jouluaatto aamuna.


#6 - muistojen ornamentit

Joulukuusen pystyy täyttämään muistoilla monella eri tavalla. Voit tehdä itse koristeita, pyytää kumppaniaisi ja jopa perhettäsi tekemään omia. Jos tykkäät matkustaa voit ostaa aina uuden ornamentin kaupungista/maasta jossa olet vieraillut. Voit myös ostaa tai tehdä ornamentin joka kuvastaa kulunutta vuotta.


#7 - jouluinen ikkuna

Laita jokainen perheenjäsen tai valitkaa kumppanisi kanssa molemmat omat ikkunat joiden jouluisesta koristelusta olette vastuussa. Pitäkää kilapilu, jossa jaatte palkinnon sille jonka ikkuna on luovin.

Ikkunan voi esim. koristella sisältä pienin taloin ja pumpulilla tai ikkunan koristaa tekolumisprayllä ja paperiukoilla.


#8 - salainen enkeli

Kirjoitta perheenjäseniesi nimet lapuille ja aseta laput kulhoon. Anna jokaisen vetää hatusta yksi nimi ja se kenen nimen hän vetää hänestä tulee tämän henkilön salainen enkeli.

Jutun idea on, että joulun aikana tehdään mukavia asioita tälle henkilölle, jonka nimi vedettiin kulhosta. Jouluaattona sitten arvaillaan kuka se oma salainen enkeli on ja sitten jouluruuan aikana paljastetaan kuka olikaan kenenkin salainen enkeli.

Tämä on hiukan vaikea toteuttaa kahdestaan kumppanin kanssa. Ainakin salaisesti, mutta tämän voi silti toteuttaa mitä ihmeellisimmin keinoin. 


#9 - elokuvailta

Järjestäkää yksi päivä, joka on maaginen jouluelokuvailta. Laita kaikki valmiiksi mukavuus mielelssä ja katsokaa katsokaa kaikki klassisest jouluelokuvat joita rakastatte.

Tehkää överikaakaot, varatkaa paljon vilttejä sekä tyynyjä ja tilatkaa pizzaa. Älkääkä unohtako popcornia!


#10 - luova kokoontuminen

Joulu voi olla niin täynnä kaikkea, että joskus ystävät voivat unohtua kokonaan. Järjestä siis yhteinen kokoontuminen vain ystävien kesken. Voitte esimerkiksi koristella pipareita, paketoida lahjoja tai jopa askarrella omat joulukranssit.

Tee tapaamisesta nyyttikestit, jossa jokainen tuo omat tarvikkeensa, jotta sinulle itsellesi ei kasaannu stressiä että kaikille olisi kaikkea.


#11 - poissa, mutta ei unohdettu

Aseta kuva rakkaista sukulaisista ja sinulle tärkeistä ihmisistä takan edustalle tai olohuoneeseen tv-tason lähettyville.

Kuvien avulla kykenet kertomaan omille lapsillesi menneistä jouluista, joissa nämä ihmiset olivat mukana.


#12 - joulukortit

Joulukorttien lähettäminen tuntuu nykyään olevan hyvin paljon vanhojen ihmisten juttu, mutta minusta tämä perinne on ihana.

Omien joulukorttien väkertäminen on hauskaa ja jopa rentouttavaa puuhaa sekä on ihana nähdä kuinka ihmiset oikeasti vaalivat näitä kortteja joko asettamalla niitä pöydille tai laittamalla jääkaapin oveen. Ajattelen sen myös niin että henkilölle on ihana saada muutakin kuin laskuja postissa ja se tuo ajatuksen, että ihanaa, joku on ajatellut minua joulukortilla!


#13 - joulukurkku

Tämä on hauska perinne, jonka tarkoituksena on piilottaa kurkkuornamentti joulukuuseen ja se kuuluu sitten etsiä jouluaamuna.

Ornamentin ei tarvitse olla kurkku. Se voi olla millainen tahansa. Mitä pienempi sen parempi, sillä silloin se on haastavampaa löytää. Tigerista löytyy tähän sopiva kurkkuornamentti, mutta myös muitakin hauskoja joulukuusen koristeita.

Henkilö joka ornamentin löytää saa itselleen hyvää onnea. Ainakin alkuperäisessä merkityksessä, mitä tähän perinteeseen tulee, mutta voit itse päättää mikä on sopiva palkinto ornamentin löytäjälle.


#14 - it's show time!

Live esityksen näkeminen jouluna on todella maagista. Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas on yksi todella ihana esitys. Voisin myös lämpimästi suositella Saiturin joulu näytelmää. Esityksen ei tarvitse kuitenkaan olla jouluinen.


#15 - luonnollinen sisustus

Käyttämällä luonnollisia joulun koristeita teet kodistasi helposti sellaisen joka sulattaa jäätyneimmänkin sydämen. 

Voit lisätä kotiisi ikivihreitä oksia, marjoja ja tammenterhoja tai jopa kuivattaa appelsiiniviipaleita – mahdollisuudet ovat rajattomat!


#16 - jouluvalot

Vaikka meillä Suomessa joulukoristeet eivät ole niin erikoiset olemme silti useampana vuonna käyneet iltapäivä kävelyllä katsomassa millaisia valoja naapurit ovat omille parvekkeilleen asettaneet. Toiset panostavat kunnolla ja toiset asettavat vain yhdet valot, mutta sitäkin ihanampia valoja aina löytyy!


#17 - jouluinen palapeli

Peli-ilta yhdessä perheen kanssa on aina todella hyvä idea, mutta jos kaipaa enemmän rauhoittumsita arkeen on silloin palapelin kokoaminen todella hyvä idea.

Valitkaa vielä sellainen palapeli, jonka kuva on jouluinen. Lämmittäkää glögiä ja kuunnelkaa samalla joulumusiikkia tai laittakaa jouluelokuva pyörimään taustalle, jos tämä auttaa keskittymään.


Hyggeiletkö sinä erityisesti jouluna?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset