Kuinka luoda mahtavaa videosisältöä sosiaaliseen mediaan? // luukku 8

TikTokista on tullut yksi suosituimmista sovelluksista viimeisten parin vuoden ajan - tiedän etten itse saa kyseisestä sovelluksesta tarpeekseni. Ja olemme varmasti tietoisia instagramin Reels:stä, jota instagram yrittää saada käyttäjät käyttämään enemmän juurikin sen vuoksi, että sovellus pysyisi yhtä "trendaavana" kuin TikTok. Se on kyllä totta, että suurin osa sisällöstä johon ihmiset reagoivat paremmin on videosisältö, joten jos siis oikeasti etsit itsellesi kasvua sosiaalisessa mediassa videosisällön luominen on se avain.

En sano, etteivätkö tavalliset kuvat olisi enää relevantti asia, mutta videot ovat todella enemmän hauskaa katsottavaa, visuaalisesti kiinnostavampia ja ne todella pitävät sinut sovelluksessa pidemmän aikaa - joka on juuri se asia jota algoritmit rakastavat. Olen itse viime aikoina julkaissut enemmän reels videoita ja edelleen hiukan satunnaisesti TikTokkeja, mutta nämä ovat ne kaksi alustaa joita itse käytän ja niihin keskityn.

Mitä sitten tulee videoiden luomiseen ja kuvaamiseen, tämä todellakin voi olla paljon haastavampaa kuin normaalien valokuvien kanssa. Oma prosessini valokuvien muokkaamisessa ei ole niinkään ihmeellinen. Teen sen tällä hetkellä iPhonen kuvien omassa muokkaamise asetuksissa, sillä pidän siitä "luonnollisuudesta". Elän jälleen tätä aikakautta, jolloin en liikaa tahdo muokata kuviani ja aikaa käytän suurin piirtein 30 sekunttia. Videot puolestaan vievät ikuisuuden, vaikka ne olisivatkin vain 9 sekunttia pitkiä, mutta tässä postauksessa jaan sen prosessin oman videoeditointini takana, jonka toivon auttavan sinua hiukan helpottamaan omaa prosessiasi, kun/jos alat tekemään enemmän ja enemmän videosisältöä.

v a r u s t e e t

Kuten valokuvauksessakin videoidenkin ottamisessa kamera on se paras vaihtoehto ja suosittelen tätä lämpimästi, mutta jos vihaat yhtä lailla prosessia jossa videoleikkeleet kameralta koneelle ja koneelta puhelimeen ymmärrän hyvin. Itse nimittäin tämän prosessin kuvien kanssa jo hyvin ärsyttäväksi, sillä tietokoneeni on chromebook ja puhelimeni on iphone, joten tiedostojen jakaminen näiden kahden välillä on yhtä ärsyttävää kuin taikinan saaminen pois sormista. 

Suosittelen kuitenkin kameraa, sillä videon laatu on aina parempi.

Kuvasit sitten kameralla tai puhelimella toinen hyvin must on tripod. Itselläni on käytössä ihan selfietikku, jossa on pienet jalat, mutta myös bluethoot yhteydellä toimiva itselaukaisin, joka auttaa kuvaamista silloin kun itse tahdon olla kuvassa. Säästyn niiltä turhilta paina nappia ja kävele kuvaan hetkiltä. Titetysti ihan kunnollisia tripodejakin löytyy joihin voi käyttää enemmän rahaa, mutta itse en tällä hetkellä tarvitse kuin jonkun vakaan alustan johon laittaa puhelimeni ja jota on helppo sitten lähteä siitä siirtelemään.

Toinen varuste mihin rahaa kannattaa sijoittaa on valaistus. Tämä ei tietenkään ole mikään pakollinen, itse käytän edelleenkin omaväkertämääni ringlightia jonka tein vuonna 2015 jouluvaloista ja se toimii edelleen todella hyvin, mutta tällä hetkellä 3/4 videoistani on kuitenkin kuvattu ihan luonnonvalon voimalla tai muuten vain ilman omatekemääni ringlightia. Lisä valon määrä parantaa kuitenkin kuvanlaatua. Varsinkin jos ympäristö on todella hämärää. 


m u o k k a a m i n e n

Tämä on se toinen syy minkä vuoksi itse käytän puhelinta videoiden kuvaamiseen, sillä muokkaamiseni tapahtuu myös puhelimen kautta. Kaikki löytyy siis itselläni puhelimesta tekemisestä muokkaamiseen ihan julkaisemiseen asti - mikä on todella kätevää! Käytän itse tällä hetkellä kahta sovellusta videoideni editoinnissa ja ne ovat VLLO ja VN. Molemmat ovat ilmaisia sovelluksia.

VN:ssä tykään muokata TikTok videot sillä pystyn erottamaan äänen videoklipistä, mikä puolestaan helpottaa videon muokkaamista jotta kuva ja musiikki sopivat paremmin yhteen. Jostain syystä kuitenkin jos yritän ladata tämän VN:ssä muokkaamani videon instagramiin on se silloin huonolaatuinen. Mikä on tosi hassua, mutta tämä voi johtua siitä, että instagram tahtoo että tekisit kaiken kuvaamisesta muokkaamiseen itse sovelluksessa. VLLO:n kautta muokatut videot kuitenkin ovat hyvä laatuisia instagramissa. VLLO:lla on myös parempi teksitvalikoima, joten yleensä muokkaan videon VN:ssä ja uudestaan VLLO:ssa jos se tarvitsee tekstiä.

Miksen sitten käytä TikTokia tai instagramia videoiden editointiin? Olen yhden ainoan kerran yrittänyt kuvata ja muokata videon instagramissa eikä se mennyt todellakaan hyvin. Muokkaaminen oli vaikeaa ja hyvin ärsyttävää. Jouduin uudelleen kuvaamaan videon viidesti, sillä yrittäessäni järjestää klippejä ne joko poistuivat, instagram ei antanut minun käyttää tiettyä kohtaa klipistä tai koko sovellus vain lagasi. Joten en enää koske siihen. TikTokin editointi järjestelmä on kokenut muutoksia, mutta sekin oli niin tönkkö, että mieluummin pysyn siinä jossa saan videoista sellaisen minkälaisen haluan ilman hermojen menettämistä. TikTok kyllä kivasti tallentaa videon julkaisun jälkeen suoraan puhelimeen, mutta siihen jää vesileima, jota ei saa poistettua, mikä taas ei ole ollenkaan visuaalisesti miellyttävää.


Ideoita Reelseihin ja TikTokkeihin

Jos et ihan vielä tiedä, minkälaista sisältöä tahdot luoda niin se kannattaa nyt päättää. Ei vaiskaan, mutta tietämättä omaa "kategoriaasi" voi lisätä seuraajiesi hämmennystä siitä, mitä he oikein seuraavat. Itsekään en tiennyt pitkään mihin tahdoin itseni luokitella, sillä tuntui ettei sellaista ole ja olenkin hyppinyt monelaisen kategorian välillä, mutta taidan vain pysytellä ihan lifestyle:ssa ja jakaa oman elämäni hehkeitä ja ei niin hehkeitä hetkiä.

Tässä kohdassa postausta tahdon jakaa muutaman oman lempi-ideani videoiden aiheista;

Kuvakollaasi - Tämä on yksi suosikkini sen helppouden vuoksi. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin koota yhteen muutama kuva ja laittaa itseäsi miellyttävä musiikki soimaan taustalle.

Mini vlog - Tämä on toinen hyvin helppo idea, johon sinun ei tarvitse kuin koota videoklippejä joiden kesto on 1-5 sekunttia. Itse kuvaan aina klippejä 10 sekunnin edestä, jotta minulle on valinnan varaa mitä kohtaa tahdon videossa käyttää sekä jos koko klippi on onnistunut sitä osaa mitä en käyttänyt voi käyttää jossain toisessa videossa.

Unboxing - Toinen todella helppo videoidea - ihan vain kuvaa itseäsi avaamassa jotain minkä ostit tai sait lahjaksi. Tämäkin on sellainen jossa sinun ei tarvitse puhua tai näyttää kasvojasi ellet itse tahdo. Unboxing videoissa voice over on tällä hetkellä hyvin suosittua ja näytin siitä itsekin, mutta ASMR kokemus on myös todella miellyttävää.

Visuaalisesti miellyttävä - 9 sekunnin otos kun istut junassa, eri kuvakulmia kotikaupungistasi... Joskus vain kauniisti kuvattu video on avain kaikkeen.

Resepti - Olen itse hurahtanut visuaalisesti meillyttäviin respetivideoihin, vaikka niistä ei ehkä ihan kunnolla saa kiinni, mitä ainesosia käytetään. Tämä saattaa olla myös hiukan haastavampaa kuvattavaa, mutta harjoitus tuottaa mitä ihmeellisimpiä tuloksia.


Jos edelleen koet ettet ole täysin varma mitä ja miten luoda videoita suosittelen lämpimästi tarkastelemaan minkälaiset videot vetävät sinua puoleesi ja ottamaan näistä mallia sekä ennen kaikkea inspiraatiota. Kehotan myös tsekkaamaan Katie Stecklyn YouTubesta, jolta löytyy mitä parhaimpia vinkkejä sisällön luomiseen. Jos sinua kiinnostaa myös kunnon step-by-step video miten luon ja muokkaan videoni kerro se ihmeessä kommenteissa.

Oikein ihanaa torstaita ja nähdään huomenna jälleen uuden luukun parissa!

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset