10 asiaa, jotka tehdä ennen vuotta 2023 // luukku 6

Joulu lähestyy huimaa vauhtia, mutta niin myös lähestyy seuraava vuosikin! En voi oikeasti uskoa, että elämme jo vuoden viimeistä kuukautta ja tämä on yleensä se joka on viimeisenä ajatuksena mielessä, sillä onhan joulu nyt hiukan tärkeämpi kuin uusi vuosi.

Vuosikin tekee kuitenkin hidasta loppuaan ja olemme siitäkin yhtä innoissamme kuin joulusta, sillä toivomme uuden vuoden tuovan mukanaan parempia tuulia. Jotta uusi vuosi olisi kuitenkin menestyksekkäämpi kuin edellinen vuosi tarkoittaa tämä yleensä enemmän tekemistä ja asioiden hoitamista.

Tämän vuoksi vuoden loppu tuntuu olevan täynnä todella paljon kaikkea ja varsinkin silloin jos olet itse todella kiinnostunut omaan henkilökohtaiseen kasvuusi ja itsesi parantamiseen.

Mutta luota minuun kun sanon, että on hauska tehdä asioita ihan vain itselleen. Jotenka tässä julkaisussa haluan jakaa 10 asiaa jotka sinun kannattaa tehdä itsellesi ennen kuin vuosi 2022 loppuu.

1. Ota vapaapäivä

Monilla joulun aikaan vapaata ovat yleensä jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä. Mutta jos mitenkään pystyt niin kannattaa ottaa yksi ellei enemmänkin päiviä vapaaksi töistä. Joulu on kuitenkin sellainen juhla joka tulee usein vietettyä sukuloidessa, eikä silloin oikein saa levättyä itse yhtään. Ota siis vapaapäivä, jonka pyhit ainoastaan itsellesi ja käytä tuo päivä rauhoittumiseen.


2. Heitä kaikki turha ja ylimääräinen pois

Fyysinen sotku lisää todella paljon myös henkistä sotkua. Tai itse ainakin tunnen oloni hyvin ahdistuneeksi ja ehkä jopa vähän nurkaan ajetuksi, jos koti on pullollaan tavaraa ja ennen kaikkea kaikki tasot uivat roinassa.

Yritä siis päästä eroon fyysisestä sotkusta ennen uutta vuotta ja annan uuden vuoden olla vain uusia asioita ja mahdollisuuksia.

Kun teet pientä siivousta ja heität turhaa tavaraa pois tee kaikki sillä ajatuksella, että siivoat samalla kaiken turhan ja huonon kuluvasta vuodesta pois.

Jos olet hiukan epävarma mistä aloittaa niin aloita jostain pienestä kuten työpöydän taso, vaatekaappi tai vetolaatikot. Jos taas nämä ovat liian työllistäviä tai olet jo puhdistanut ne kaikesta turhasta niin suosittelen harkitsemaan myös näiden siivousta:

 • Laukku
 • Kaappi tai komero missä säilytät kaikkia kuivia ruokia (jauhot, pastat jne.)
 • Puhelimen näyttökuvat
 • Sähköposti
 • Jääkaappi ja pakastin
 • Vanhat laskut ja muut paperit
 • Meikkipussi, mitkä meikit ovat vanhoja tai joita et käytä enää ollenkaan?


3. Pohdiskele, millainen vuosi on sinulle ollut

Vuosittainen itsetutkiskeluharjoittelu on aika "must" juttu ennen vuoden vaihtumista. Tämä on todella pieni, mutta voimakas harjoitus, sillä se tuo selkeyttä vuoden tapahtumista ja asettaa hyvän pohjan tulevalle vuodelle. 

Ymmärrät mitä opit, mistä sinun tulee päästää irti, missä asioissa sinun tulee työstää itseäsi ja ennen kaikkea mitä tahdot ottaa mukanasi seuraavalle vuodelle. 

Itse olen tehnyt tätä vuodesta 2017 lähtien aika samalla kaavall kuin mitä silloinkin.


4. Luo suunnitelma tulevalle vuodelle

Toinen asia mikä kannattaa todellakin tehdä lähellä vuoden vaihdetta on luoda uuden vuoden suunnitelma. Neljä asiaa, minkä ympärille sinun kannattaa suunnitelma rakentaa:

 1. Terveys ja hyvinvointi
 2. Suhteet
 3. Ura
 4. Henkilökohtainen kasvu

Suunnittelu tarkoittaa siis toimintasuunnitelman laatimista. Luo jokaiselle asettamallesi aikomukselle rakenne, joka sisältää niiden tekemiseen liittyviä toimia. Olivat aikeesi mitkä tahansa (ei tarvitse todellakaan olla nuo neljä jotka luettelin), suunnitelmasi tulisi varmistaa, että pystyt todellakin toteuttamaan ne. Nämä eivät ole siis "lupauksia", jotka jäävät pölyyntymään kaapin reunallle, vaan oikeita toimia jotka toteutetaan.

Hyvä idea on keskittyä kolmeen kuukauteen kerrallaan. Pystyt tällöin helpommin keskittymään tavoitteisiisi ja näkemään tuloksia, joiden kautta pystyt suunnittelemaan kolme seuraavaa kuukautta. Jos suunnittelet koko vuoden ennen kuin se on edes alkanutkaan tulet helposti poikkeamaan raiteilta. Elämä on kuitenkin hassu ja asettaa tiellemme esteitä, jotka muuttavat suunnitelmiamme.


5. Suorita loppuun kaikki vireillä olevat tehtävät

Ennen kuin vuosi vaihtuu yritä saada kaikki vireillä olevat tehtäväsi tehdyiksi. Niin työ, opiskelu kuin myös oman elämän tehtävät.

Tällöin uuden vuoden aloittaminen tuntuu paremmalta, mutta jos et kykene kaikkia saattamaan loppuun laita nämä tärkeys järjestyksessä ensimmäiseksi joiden pariin palaat heti kun vain kykenet.


6. Nollaa kaikki maksusi

Maksa kaikki laskusi, jäljellä olevat maksuerät ja tarkista kaikki jäsenmaksusi.

Jos sinulla on maksuja, joita et voi maksaa jälleen kirjaa se ylös ja aseta se tärkeys järjestyksessä ensimmäiseksi.

Laadi suunnitelma millaisissa erissä maksat nämä maksut/laskut ja mihin mennessä olisit maksanut kaikki. Aseta siis tavoite ja deadline tavoitteellesi. Tämä on oikeastaan ainoa tapa miten pääsee eroon siitä "elän palkkapäivästä toiseen" tavasta ja pääsee elämään ehkä hiukan "paremmin".


7. Tee listoja jotta pysyt ajantasalla

Elämän saaminen kasaan ennen uutta vuotta saattaa tuntua hieman pelottavalta, mutta se on itse asiassa aika helppoa ja hauskaakin!

Ainoa asia mikä sinun tulee oikeastaan tehdä, jotta pysyt organisoituneena, on lista. Itse teen listoja melkeinpä kaikesta mistä vain kykenen ja tämä auttaa minua pysymään organisoituneena, mutta myös estää minua tekemästä viittä asiaa samanaikaisesti. Suosittelen lämpimästi harkitsemaan todoist sovelluksen lataamista puhelimeen. Tämä on helpottanut kauppareissujamme sekä kotitöiden tekoa todella paljon!

Olen huomannut, että kun kun minulla on lista valmiina saan myös itse paremmin ja ehkä jopa enemmänkin asioita aikaiseksi. Jos en tee listaa teen asioita satunnaisessa järjestyksessä ja jopa saman aikaisesti, mikä saa minut välillä unohtamaan jonkun tehtävän kokonaan ja se jää keskeneräiseksi. 

Suosittelen siis tekemään listoja etukäteen. Tässä on pari listaideaa tulevalle vuodelle:

 • Lista kirjoista jotka tahdot/aiot lukea
 • Lista asioista joita tahdon vetää puoleesi
 • Lista jossa on tärkeimmät tavoitteet seuraavalle vuodelle
 • Lista asioista, jotka odottavat aloittamista
 • Lista asioista, joista on päästettävä irti ennen vuoden vaihdetta
 • Kiitollisuuden lista


8. Anna anteeksi niille jotka ovat satuttaneet sinua

Tämä tuntuu todella oudolta sanoa omasta suustani, sillä itsestäni tuntuu etten pysty muutamallekaan henkilölle antamaan anteeksi tekojaan, mutta vaikka kuinka tärkeää onkin saattaa loppuun keskeneräiset asiat, maksaa maksut, päästä eroon turhista, vanhoista vaatteista sekä muista fyysisistä esineistä, vielä tärkeämpää on puhdistaa oma sydän kaikesta loukkaantumisesta, kaunasta ja ennen kaikkea negatiivisista tunteista.

Vuoteen mahtuu varmasti monta hetkeä, jolloin joku toinen on meitä satuttanut tai olemme itse olleet niitä jotka ovat pettäneet muiden luottamuksen. Joskus tällainen negatiivinen tunne kuitenkin vain peilautuu takaisin omaan itseemme ja tietämättämme luoemme esteitä itsellemme. 

Annamme tämän negatiivisen tunteen tiedostamatta tunkeutua sydämiimme ja mitä kauemmin se siellä lymyilee, sitä vahvemmaksi se kasvaa. Jos negatiivisia tunteita syntyy tai on syntynyt jotain toista henkilöä tai jopa itseäsi kohtaan, huomaa se ja päästä siitä irti.

Mitä sinun ei tule tehdä on puuttua siihen juoruamalla tai osoittamalla negatiivista puhetta. Sen sijaan, anna anteeksi tälle henkilölle (oli se joku toinen tai sinä itse) ja anna anteeksi sille tilanteelle joka on kiinnittynyt tähän tunteeseen.

Vaikka tässä itse puhelenkin anteeksi annosta, tiedostan kuinka vaikeaa irti päästäminen tällaisesta tunteesta on. Mutta jo pelkkä sen tunteen tideostaminen on iso juttu ja todella hyvä alku. Pienin askelin päästä irti tästä negatiivisesta tunteesta ja huomaa kuinka se vaikuttaa ajatuksiisi sekä elämääsi.


9. Hemmottele itseäsi itsehoidon aktiviteeteilla

Olen itse ollut todella huono pitämään huolta itsestäni. Nyt puhun siis hiuksistani, ihostani jne. Viimeisten parin vuoden aikana olen kuitenkin nauttinut enemmän itseni hemmottelusta kasvonaamioilla ja ihan pelkällä rasvaamisella, sillä olen huomannut kun ihoni voi hyvin minäkin voin hyvin. 

Kesällä olin todella maassa, sillä jostain kumman syystä kasvoni alkoivat kukkimaan teinin tavoin. Tämä oli todella uusi juttu minulle, sillä minulla ei ole koskaan ollut samanlaista aknea. Ei edes teini-ikäisenä. Enkä voinut oikein tehdä asialle mitään, sillä kaikki mahdolliset kuorinnat yms. yleensä vain pahentavat asiaa. Nyt ihoni on kuitenkin rauhoittunut ja toivon ettei samaa tapahdu ensi kesänä.

Loppuvuosi on kuitenkin sellainen, jolloin yleensä kasvomme saavat kokea kovia, sillä meikkaamista tapahtuu todellakin enemmän kuin normaalisti. Pyhitä siis itsellesi muutama päivä tai vaikka joka viikon sunnuntai-illat itsesi rakastamiselle. Tee asiat hitaasti ja hemmottele ihoasi, kehoasi ja hiuksiasi. 

Yritä ottaa näistä itse rakastamisen hetkistä jotain myös mukaan seuraavalle vuodelle.


10. Ota tauko sosaalisesta mediasta

Pieni tauko sosiaalisesta mediasta on hyvä harjoitus joka toteuttaa vuoden loppupuolella. Voit ihan vain olla postaamatta itse mitään tai jos tahdot niin postua kokonaan somesta viikoksi ja antaa aikasi kaikelle muulle.

Anna ajatuksillesi pieni tauko ja kytke itsesi irti kaikesta edes pieneksi hetkeksi ennen vuoden vaihdetta. Tämä aika antaa sinulle paremmat mahdollisuudet selvittää mitä tahdot seuraavalta vuodelta ilman kenenkään toisen vaikutusta päätöksiisi.

Joulukalenterin valmistuttua otan itse varmaan muutaman päivän itselleni poistuen sosiaalisesta mediasta.


Tässä olivat siis asiat jotka itse ajattelin saattaa loppuun ennen kuin vuosi 2022 loppuu. Entäs sinä? Oliko tässä jotain joita olet jo ajatellut tehdä itsekin tai joita voisit ottaa omaan listaasi? Onko jotain mitä voisit lisätä näiden kymmenen asian joukkoon?

Ja vielä oikein ihanaa ja rauhallista itsenäisyyspäivää!

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset