minkälaisia narsistit ovat jouluna?

Joulu on todella outoa aikaa narsisteille. He voivat nauttia ylellisistä lahjoista joita saavat, juomisesta ja syömisestä, mutta he eivät useimmiten nauti sitten siitä joulun toisesta puolesta.

Joulu on aikaa jolloin perhe kokoontuu yhteen avaamaan joululahjoja ja juomaan lämmintä glögiä. Jouluna ollaan yhdessä ja osoitetaan rakkautta toisiamme kohtaan, mutta tämähän on yleisimmin se asia, mitä narsisti vihaa.

Narsistit kamppailevat sitoutumisen kanssa. Varsinkin läheistensä kanssa. Heidän olematon empatiakykynsä on syy, miksi toisiin ihmisiin yhteyden muodostaminen on todella hankalaa. Mikä puolestaan jättää heidät siihen tilanteeseen, jossa he eivät tiedä miten toimia. He tuntevat olonsa tällöin yksinäisiksi ja jopa mustasukkaisuutta saattaa syntyä niitä henkilöitä kohtaan, jotka puolestaan nauttivat toisten seurasta.

Tämä on syy sille miksi narsisti käyttäytyy oudosti jouluna. Koska narsisti ei halua muiden tietävän hänen salaisista sisäisistä kamppailuistaan.  He joilla narsismi on voimakkaammin esillä kamppailevat jos eivät ole huomion keskipisteenä. Kun on enemmän ihmisiä, silloin on myös enemmän kilpailua. Joten narsisti voi oikutella kun ihmisiä ilmaantuu enemmän pitääkseen spottivalon itsessään. Negatiivinen huomio kun yleensä on parempaa kuin ei huomiota ollenkaan. Ainakin narsistille. Minkä vuoksi narisisti saattaa aiheuttaa jonkin sortin kohtauksen.

Kaikki narsistit eivät tietenkään käyttäydy samalla tavalla jouluna. Kuitenkin löytyy monia samanlaisia käyttäytymismalleja, joita on tullut esille, mitä olen muiden kanssa asiasta keskustellut. Tässä postauksessa otan esille muutaman noista käyttäytymismalleista sekä hiukan puhun siitä miksi narsisti käyttäytyy miten hän käyttäytyy. Lisää rohkeasti omat huomiosi ja kokemuksesi kommenttiboksiin postauksen lopussa!

Pilaa joulu kaikilta

Jotkut narsistit ihan kylmästi päättävät pilata joulun muilta. Tähän voi olla muutamiakin syitä. Narsistit ajattelevat että he ovat muiden yläpuolella ja tämä saa jotkut käyttäytymään kuin mikään ei ole tarpeeksi hyvää heille. Narisisti voi kritisoida ruokaa, koristeita tai jopa lahjoja. Ja vaikka narsisti ei todennäköisesti ole osallistunut mihinkään hänen mielessään hän on tehnyt paljon parempaa työtä. 

Narsistit eivät tiedä miten luoda yhteys rakkaisiinsa, joka on se yksi joulun tärkeimmistä asioista. Tämä on syy miksi jotkut saattavat aiheuttaa mielipahaa. Peittääkseen tämän "vian". Narsisti voi puhua lapsille tai hyvin empatiakykyiselle aikuiselle, jotta saisi haluamansa reaktion tästä provokaatiostaan, jonka jälkeen hän asiantuntevasti asettaa syyn siihen miten asiaan reagoitiin ja näin vakuuttaa kaikille että tätä toista henkilöä pitää syyttää asiasta. Tämä tarjoaa kätevän suojaverhon narsistin omalle käytökselle, koska kaikki katsovat syytettyä eivätkä narsistia.

Toiset narsistit puolestaan kiukuttelevat saadakseen huomion itseensä. Jos narsistilla on sellainen olo ettei huomio pyöri hänen ympärillään sitten hän saattaa aloittaa väittelemään ainoastaan jotta muut keskittyisivät häneen. Tai hän saattaa aloittaa murjottamaan, mikä puolestaan saa jokaisen kävelemään varpaillaan.

Neljä joulua jotka vietin narsistisen exäni kanssa, muistan vain ikäviä asioita. Exäni oli aamuisin hyvin vastahakoinen jouluohjelmia kohtaan enkä edes muista kolmen ensimmäisen seurusteluvuotemme aikana katsoneeni ollenkaan jouluohjelmia jouluaattona. Vietimme joulun aina äitini luona. Joka joulu hän sai illasta tavanomaisen "elämä on paskaa" kohtauksensa, minkä hän sai aina kun ihmisiä oli enemmän ympärillä. Hän sai minut sekä veljeni puhuttua ympäri jättämään äitini yksin jouluna ja menemään asuntoomme, juomaan ja kuuntelemaan suomiräppiä. Tämä oli 2016 joulu ja tästä olen edelleen hyvin surullinen, sillä tiedän nyt kuinka paljon asia satutti äitiäni. 2017 hän yritti samaa, mutta sain veljeni puhuttua jäämään äidin luokse. 2018 hän teki jälleen saman, mutta tällä kertaa hän lähti yksin ovet paukkuen. Lähdin viimeisellä bussilla kotiin, sillä halusin varmistaa oliko kaikki ok kun hän ei vastannut viesteihin. 2019, olimme eronneet jo marraskuussa, mutta vietimme silti joulun yhdessä. Halusin mennä äidille joulua viettämään, mutta en luottanut asuntoani yksin hänelle. Joulua meidän kanssa viettämässä oli myös yksi hänen kaverinsa, jonka kanssa hän koko ajan haastoi riitaa. Mikään näistä jouluista ei tuntunut joululta sillä ohjelmat ja musiikki oli kiellettyä. Sai kuunnella vain suomiräppiä ja hyväksyttäviä jouluruokia oli ainoastaan kinkku ja lanttulaatikko.


Liika alkoholin nauttiminen

Jotkut narsistit "selviytyvät" joulusta juomalla itsensä humalaan. Narsisti tietää että juominen toimii ns. suojana heidän käytökselleen, koska ihmiset olettavat heidän olevan kauhea tai nolo ainoastaan alkoholin takia. Narsisti myös tietää sen että perhe antaa kyllä anteeksi, jos hän on käyttäytynyt hiukan epäsopivasti alkoholin vaikutuksen alla.

Alkoholin nauttiminen ei ole koskaan kuulunut jouluuni. Vanhempani nauttivat vain terästettyä glögiä pari lasillista sekä ruoka oluen kun illalla syötiin jouluateria. Joulut vuosina 2016-2019 olivat sellaisia jolloin alkoholi puolestaan oli todella läsnä, sillä exäni joi enemmän kuin oli tarvetta ja tämä sai hänet aina käyttäytymään epäsopivasti.

Narsisti harvemmin ottaa vastuuta asioista, jotka tapahtuvat hänen ympärillään. Joten jos narsisti haluaa juoda itsensä humalaan todennäköistä on, että sen hän juuri tekee.


Eivät auta

Monet narsistit joilla on itsekunnioitusta yrittävät tehdä niin vähän kuin on vain mahdollista ympäri vuoden. Joten miksi asia olisi sen erilaisempi jouluna?

Narsisti rakastaa kun häntä odotetaan, oli joulu tai ei. Hän myös mielellään antaa muiden tehdä kaiken työn, jos se tarkoittaa että hän saa vain istua ja olla. Narsisteilla on huonosti kehittynyt empatiakyky, joillain sitä ei ole ollenkaan, joten he eivät ymmärrä milloin joku tarvitsee apua. Sinun on siis pyydettävä apua, jos sitä tarvitset. Vihjaaminen ei tuota minkäänlaista tulosta!


Epäasialliset lahjat

Suurin osa narsisteista ei osaa ostaa lahjoja. Tähän vaikuttaa heidän vähäinen tai jopa olematon empatiakykynsä, mikä tekee heille vaikeaksi astua toisen kenkiin ja pohtia mitä toinen saattaisi haluta lahjaksi. Narsisti saattaa siis ostaa jotain, mitä hän itse haluaisi tai pelata varman päälle ja ostaa lahjan joka sopii kenelle tahansa.

Jos olet puolestaan ollut narsistin kanssa todella pitkään hän ei välttämättä osta lahjaa sinulle ollenkaan. Narsisti voi tehdä kaikkea ihanaa ja ajattelevaista suhteen alkupuolella, mutta se yleensä loppuu kun parisuhde on muuttunut pysyväksi. Parhaimmillaan saat siis puoliperäisiä lahjoja. Itse en saanut exältäni viiden vuoden seurustelun aikana yhtäkään lahjaa silloin kun lahjoja kuuluisi antaa - joulu tai syntymäpäivä.


Juhlan elämä ja sielu

Narsistille kaikki ei ole kuitenkaan aina huonosti jouluna. Narsisti kyllä tietää miten pitää hauskaa. Ja vaikka hän ei olisikaan kauhean avulias järjestämään juhlia hän useimmiten tietää miten itse nauttia juhlista.

Narsistit usein saavat juhlat käyntiin ja näyttävät muille miten pitää hauskaa. Vaikka hän välittääkin vain omasta nautinnostaan hän saattaa ottaa sinutkin mukaan hauskanpitoon. Ja tietenkin monet narsistit voivat olla hauskaa seuraa jouluna. Varsinkin silloin kun kaikki kotiyöt on tehty!


Omat viimeiset ajatukseni

Narsistilta ei kannata odottaa paljoakaan apua jouluna. Ei siis kannata ihmetellä jos kiukuttelua hänen osaltaan tapahtuu, jotta hän voisi välttää auttamisen tai saamaan huomion kohdistettua itseensä. Narsistit ovat kuitenkin tunnettuja siitä, että pilaavat juhlia vain jotta spottivalo kohdistuisi heihin. Muista, että monet narsistit vihaavat kun heitä ei huomioida ja hehän odottavat kaiken pyörivän heidän ympärillään. Silloin kun he eivät ole kaiken keskipisteenä he eivät pidä siitä.

Jos puolestaan narsisti pitää alkoholin juomisesta todennäköistä on että joulu on sitä aikaa jolloin hän tulee juomaan. Narsisti kuitenkin tekee mitä hän itse haluaa koko vuoden ympäri, joten hän todellakin ottaa juoman jos toisenkin jouluna jos hän niin tahtoo.

Jos olet kuitenkin onnekas narsisti voi päättää löysätä vähän kireää ponnariaan ja pitää hauskaa, olla se juhlien kirkas sielu ja elämä. Tämä on paljon parempi vaihtoehto kuin se että hän kävelisi ympäriinsä kritisoimassa ja valittamassa asioista. 

Joulu oli aina sellainen jota odotin todella innolla kunnes siitä muuttui sellainen jota hiukan stressasin. Stressiä syntyi koska pelkäsin, joutuvani jälleen rauhoittelemaan ihmistä joka oli kahden minuutin sisällä päätänyt kaiken olevan huonosti ja täyttä paskaa suoraan sanottuna. Neljän joulun ajan tämä koko joulun odotus ja sitten itse juhlan juhliminen ei tuottanut minkäänlaista iloa, sillä yksinkertaisesti sitä ei ollut. Ei ollut iloa koristeista, lahjoista - niiden saamisesta tai antamisesta - ruuasta tai edes joululauluista. Sen oli oltava yksi päivä muiden joukossa ja ainoastaan sen takia koska yksi henkilö ahdistui muiden ilosta ja onnesta.

Viime joulu oli ensimmäinen, jolloin sain nauttia joulusta niin kuin itse halusin ja ihanampaa oli kun sen sain viettää sellaisten ihmisten kanssa, jotka halusivat ihanan joulun. Tämä vuosi puolestaan on toinen narsistivapaa jouluni ja se on ollut vielä ihanampi ja ymmärsin kuinka paljon hyvää joulussa onkaan. Meillä on mieheni kanssa vuosipäivä joulukuussa. Olemme koristaneet kodin jouluiseksi ihan omaksi iloksi. Olemme kuunnelleet joululauluja, syöneet jouluherkkuja, riisipuuroa ja maistelleet niin terästettyä kuin terästämätöntä glögiä. Meillä on pikkuinen kuusi ja lahjoja kuusen alla. Olemme hihitelleet lahjoista joita olemme muille ostaneet ja toisillemme hankkineet. Olemme suunnitelleet jo miten vietämme joulun ja pitkästä aikaan oikeasti odotan innolla, että jouluaamu saapuu.

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset