LUUKKU 21 | JOULUKINKKU, PYHÄ?

Kolme yötä jouluun ja vatsa alkaa hiukan jo kurnimaan, kun ajatuksissa käy vähän väliä kuvia ihanasta jouluruoasta. Keitetyt perunat, laatikot, karjalan paisti, punajuurisalaatti, kananmunamakaronilaatikko ja kaikkien rakastama joulukinkku. Jälkiruokasi voi olla kakkua tai joulutorttuja ja ihan naposteltavana olisi pipareita. Jouluruokapöytä koostuu kaikilla omista herkuista, mutta on tiettyjä asioita, jotka aika lailla kaikilta löytyvät.

Kysymys jota lähdin miettimään tässä tällä viikolla oli; Onko se joulukinkku muka oikeasti niin pyhä kuin väitetään? Miksi lähdin ylipäätänsä pohtimaan asiaa oli kinkkuraivosta, joka oli syttynyt twitterissä Jari Sarasvuon twiitistä. Hän ja vaimonsa olivat päättäneet kokeilla vegaanikinkkkua. Itse en henkilöä twitterissä seuraa ja tästä asiasta luin iltasanomien tekemästä jutusta.

Joku oli tyhmästi kommentoinut Sarasvuon twiittiä; "Seuraavaksi varmaan ilmoitat, että seksi alaikäisten kanssa on ihan normaalia?" Miten seksi alaikäisten kanssa liittyy ylipäätänsä mitenkään joulukinkkuun? Ymmärrettävää pieni ärsyyntyminen vegaanikinkkua kohtaan on, mutta tuollainen käytös itsessään kerjää verta omasta nenästään. Kuten kyseisen twiitin kirjoittanut itse oli lisännyt tuon lauseen jälkeen. 

Joulukinkku on monelle perheelle se jouluaterian tähti, kuten amerikkalaisille kiitospäivänä on täytetty kalkkuna. Ymmärrän hyvin siis sen, että joitakin voi ärsyttää joulukinkun vaihtaminen vegaaniseen, sillä se ei ole vain sama asia. Vegaanikinkku voi tuntua jäljitelmältä, jopa väärennökseltä, mutta monelle myös ajatus siitä aterian tähdestä on tärkeä. Sillä ei ole väliä onkon se lihaa vai ei. 

Muistan kuinka pienenä sitä ei tahtonut syödä oikein mitään muuta kuin sitä kinkkua, sillä sen tiesi juuri olevan se joulun pääruoka, jota ei milloinkaan muulloin saa. En oikeasti mihinkään muuhun koskenut jouluaterian aikana. Äidin pakottamana saatoin perunaa ja salaattia syödä sekä pikkuisen karjalan paistia. Vanhemmiten sitä mussuttaa oikeastaan kaikkea ja uskaltaa jopa maistaakin sitä niin inhottavalta kuulostavaa maksalaatikkoa - joka ei kylläkänä kuulu niinkään meidän joulupöytään. 

En itse mene kutsumaan joulukinkkua pyhäksi ruoaksi. Ei toiselle voi sanoa; "Joko syöt kinkkua tai sitten tyydyt vain muihin jouluruokiin." Se mitä ihmiset omassa pöydässään syövät on heidän asiansa ja ei se toiselta ole pois. Jos joku toinen valitsee vegaanikinkun niin todennäköisempää on, että itse saat sen omasi kaupasta. Rillekin sanoi kyllä hyvin, että ei sitä kunnon mielipidettä voi sanoa ennen kuin on molempia testannut ja onhan kinkku kuitenkin loppujen lopuksi vain kinkku. Tärkeintä joulussa on loppujen lopuksi yhdessä olo. Ei se rakennu kinkun varaan.

     Onko sinusta joulukinkku pyhä?

2 kommenttia:

  1. Musta on naurettavaa, miten isot kierrokset jotkut ihmiset vetää kinkusta :D Siis miten se kenenkään elämään vaikuttaa, jos joku söis jouluna vaikka pelkkää tilliä. Tai mitä vaan. Paitsi just toi minkä sanoit, että onpahan kaupassa yks kinkku enemmän halukkaille, kun joku jättää sen ostamatta.

    VastaaPoista
  2. Jos mä olisin vastuussa jouluruoista, niin silloin mun pöytään ei tulis kinkkua. Mä en siitä erityisemmin tykkää ja muutenkin syön tosi vähän lihaa. Mä ehkä korvaisin perinteisen kinkun lampaalla, se on mun mielestä parempaa! :) Voisin kyllä kokeilla vegekinkkuakin! Mulle joulukinkku ei oo pyhä, eikä oo mikään muukaan jouluruoka! Jokainen saa muokata mieleisekseen! :)

    VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset