LUUKKU 16 | VIISI ASIAA TEHDÄ ENNEN NUKKUMAAN MENOA

Kuudestoista luukku ja ajattelin tällä kertaa hiukan antaa rauhottumis vinkkejä kun näin sunnuntaissa ollaan. Nyt on ollut hiukan rankkaa töissä, illat olen käyttänyt kunnolla siis rauhoitumiselle. Oikein pyhittänyt!

Lihakset kun ovat aina jumissa sekä keho tietää olevansa väsynyt, kun taas mieli on vielä kotiin tullessa hyvinki virkeänä. Tässä luukussa annan siis omat viisi ehdotustani iltojen rauhoittumishetkille.


// ajasta nukkumaan meno -hälytys
Iphonen kello sovelluksessa ainakin on sellainen kohta kuin unikello, jota itse käytän tavallisen herätyskellon sijasta. Se hyvin mittaa paljon olet nukkunut, paljon nukut jos nukahdat ja heräät tiettynä aikana, sekä se jopa muistuttaa tuntia aikaisemmin; "Hei, jos nyt käyt sänkyyn ja nukahdat klo 23 niin nukut 8 tuntia." Tämä auttaa hyvin siinä jos on jäänyt jumiin vaikka koneen äärelle.

// iltajuoma
Mikä tahansa lämmin ja kofeiiniton juoma kelpaa todella hyvin, mutta itse olen huomannut hyväksi iltajuomaksi tuon clipperin teen. Kyseinen tee tuoksuu todella ihanalta, maistuu hyvältä - enkä itse oikein teestä edes kauheasti pidä - ja kyllä rauhoittaa sekä hiukan nukuttaakin. Tämä on yksinään todella hyvän makuista, mutta koska itselläni on suurikin makean hammas niin lisään pienesti vaahterasiirappia juomaan.

// optimoi nukkumatilasi
Ihminen yleensä nukkuu parhaiten viileässä sekä pimeässä. Täydellisin huoneenlämpötila olisi 18 astetta, eli kannattaa jättää yöksi ikkuna hiukan raolleen ja varmistaa että huoneesi on tarpeeksi pimeä. Näin talvella kumpikaan ei oikein ole hankala asia. Hyvään patjaan kannattaa myös panostaa niin tyynyjen kuin peitonkin ohella.

// ditch the tech!
Asiasta on paljon keskustelua, mutta on todettu, että puhelimen kirkas valo voi häiritä verkkokalvoa siten, etteivät silmät pysy oikeassa vuorokausirytmissä. Lepotila, ja puhelimen ns. keltainen väri eivät asiaa paranna, joten puhelin pois kädestä, ruutu alaspäin ja sen sijaan lue kirjaa ennen nukkumaan menoa. Saatan itse joskus suunnittella tarinoideni lukuja, kirjoitella seuraavan päivän tehtävälistaa tai muuten vain tuherrella paperille.

// syö pikkupalaa
Pieni, kevyt iltapala voi auttaa aivojasi siirtymään helpommin nukkumistilaan, rauhoitut ja on myös todennäköisempää ettet herää aamulla nälkään. Hyvät kevyet iltapalat olisivat paahtoleipä, raejuusto, cashewpähkinät, kana, kalkkuna, banaani, soijapavut sekä tonnikala. Välttele isoja aterioita tai todella täyttäviä pikkupaloja ennen nukkumaan menoa. Täysi vatsa yrittää sulattaa juuri syödyn ruoan, jolloin kehosi yrittää pitää sinut hereillä prosessin ajan.

4 kommenttia:

 1. Tosi hyviä vinkkejä! Mulla on aina ennen nukkumaanmenoa tapana olla puhelimella ja sen kyllä huomaa, että aivot käyvät vielä ylikierroksilla nukkumaan ruvetessa. Pitäisi opetella tavasta pois ja alkuvuonna olinkin jo asian kanssa hyvällä mallilla, mutta sitten se taas repsahti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyl tosi vaikeeta päästä siitä tavasta eroon, kun puhelimen selailu on niin helppoa ja sieltäkin niitä kirjoja voi lukea. Pitää vaan jaksaa aina yrittää :p

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! :) Mä käytän näiden lisäksi, jos unimasa on unohtanut mut, niin esim youtubesta pyöriin joku rentoutumismusiikki tms :D Aivan varmasti uni taattu sen myötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iteki välillä kuuntelen jotain ennen nukkumaan menoa, mut en musiikkia vaa jotain äänikirjaa. Pienenä kun tuli monesti nukahdettua ku äiti luki tarinaa tai sit sellanen muumitarina pyöri levyltä, nii se rauhottaa hyvin :D

   Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset