LUUKKU 18 | SUKUPUOLINEUTRAALI JOULUPUKKI

"On vuosi 2018 ja pukin täytyy vieläkin olla mies - miksi ihmeessä?"
Anteeksi mitä!? Oli ensimmäinen asia, joka mieleeni tupsahti nähdessäni tämän jutun facebookissa. Itse törmäsin juttuun LadBible:n sivustolta ennen kuin juttu levisi sitten kunnolla tänne Suomenkin uutissivuille. Päätin itse kaiken rohkeuteni kerättyäni ottaa asian puheeksi, ilmaista oman mielipiteeni asiasta, sillä onhan tämä nyt hiukan yli menevä asia. 

Ensimmäisenä itselleni tästä tuli mieleen, että maailmasta yritetään viedä kaikki mieshahmot pois tai ainakin, että liikaa niitä vaikuttavimpien hahmojen esintyvyyttä yritetään muokata. Joulupukki on kiltti, ystävällinen ja antelias roolimalli, joka sattuu palkitsemaan kilttinä olemisesta. Hän on minusta hyvä esimerkki lapsille, millainen mies voit olla, voit olla ystävällinen ja menestyvä, ilkikurisuutta ei tarvita - hei haloo, hän johtaa koko korvatunturia, tonttulaumaa ja jakaa lahjat yhdessä yössä. Suomessa tosin myös vierailee jokaisen kotona. Eikä missään häntä kuvata ärtyisenä heppuna. Jotkut vähän ilkeämmät lapset saattavat toki saada parempia lahjoja, mutta se on ihan sitten vanhempien syy eikä joulupukin.

Toinen ajatus oli, että tämä on nyt silkkaa sukupuolineutraaliuden sekä tasa-arvon tuputtamista, sillä joulupukki on monelle jollain tasolla tärkeä roolihahmo. Itse tämä tutkimuskaan ei varmasti ole kauhean pätevä, sillä kysely tehtiin USA:ssa ja vastanneita oli 4000. Ei ehkä kovinkaan vakuuttavaa siihen, että joulupukki muutettaisiin miehestä sukupuolineutraaliksi. Voihan se joulumuorikin tulla kylään, jos siitä on kyse. Muistan ainakin kuinka joskus naapurin perheeseen tuli yksi joulu joulumuori kylään, kun pukkia ei saatu mistään. Lahjojen lisäksi muori toi ison kasan pipareita.

Eihän pukin sukupuolisuus ole niin tärkeä asia, mutta kyllä se minusta osoittaa - kuten jo sanoin - joillekin lapsille hyvää esimerkkiä, että mies voi olla mukavakin. Monet tarvitsevat vahvaa mieshahmoa elämäänsä ja se ei kaikille ole isä, muu perheenjäsen taikka kukaan todellinenkaan henkilö. 
"Joulupukki ei ole muutenkaan olemassa, joten onko asialla väliä", joku oli kommentoinut näin asiaan ja kyllä sillä minusta pikkuisen on. Ainakin niille pienille lapsille, jotka kuitenkaan eivät kauheasti sukupuolisuudesta vielä ymmärrä, mutta kehitysvaiheessa sillä on alitajuntaisesta paljon merkitystä. Tämän vuoksi painotan sekä toistelen miesroolien tärkeyttä.

Tämä on sellainen typerä juttu, jolle voi nauraa, mutta mitäs sitten JOS pukista tulisi sukupuolineutraali? Mites selitetään tuleville sukupolville, kun pukki on 2000 -luvulla ollut maskuliinisempi? "Juu, pukki tajusikin vuonna 2018 ettei hän olekaan mies ja päätti ajaa siksi partansa monien vuosien jälkeen pois." Pahimmassa tapauksessa, kaikki todisteet miehisestä pukista hävitetään, mikä taas voi olla aikas työlästä.

Aluksi tämä juttu oli itselleni hiukan pieni järkytys, mutta ei se vihaksi muuttunut, vaan huvittuneisuudeksi. Huvituin koko ajatuksesta, kun vanhemmat yrittävät selitellä parrallista pukkia lapsilleen, joka ilmestyy jossain 90 -luvulla tehdyssä elokuvassa, joka on löytynyt vhs:nä ullakolta vaarin tavaroista. Nauratti myös se, miten amerikkalaiset triggeröityivät tästä kyselystä, joka oikeasti ei tule käymään edes toteen. Kun voice.fi julkaisi facebook -sivuillaan oman suomennoksensa aiheesta oli kyllä hauska nähdä, miten muitakin nauratti asia ja kuinka oikeasti hiukan typerältä tuo kuulostaa. Muuttuihan pukki jossain historian käännekohdassa lahjoja tuovaksi Jeesukseksi, mutta eipä se pukkiakaan estänyt silti pysymästä.

Vaikka ihmisyyttä aletaankin ymmärtämään enemmän ja hyväksyntää alkavat saamaan muutkin kuin heterot miehet niin se ei tarkoita, että heidät pitää kokonaan sulkea pois. Hei, vaikka se pukki on muorin kanssa niin, mistä sitä tietää ovatko he molemmat aseksuaaleja ja yhdessä sen yhdessäolon ihanuuden vuoksi. Liika on liikaa ja joihinkin asioihin ei kannata koskea. En itse osaa sanoa, olisiko tämä oikeutetusti sellainen asia, jota lähteä muuttamaan, mutta minusta joulupukki on mies. Parrastaankin huolimatta en edes itse ole koskaan pitänyt häntä miehisimpänä miehenä, ainoastaan miehenä joka välittää lapsista, siitä että heistä kasvaa kunnollisia aikuisia.

   Mitä mieltä olet itse tästä aiheesta?


3 kommenttia:

  1. Haa, oli kyllä omaan korvaan vähän hassu juttu tämä :D Sukupuolineutraalius on joissain asioissa kova juttu, kuten esimerkiksi ammateissa tai ihmisen tunneskaassa - kaikilla kuuluisi olla esim. yhtäläinen oikeus osoittaa surua tai järkytystä sukupuolesta riippumatta. Mutta kuten sanoit, niin joulupukkihan on varsin hyvä roolimalli, jonka sukupuolineutraaliuteen en kyllä näe tarvetta laisinkaan.

    VastaaPoista
  2. Tuun nyt vähän jälkijunassa kommentoimaan, kun en ole blogeja joulukuussa lukenut, mutta mua ärsyttää ihan suunnattomasti tällaiset valtamedian uutisoinnit sukupuolineutraaliudesta, koska ne on tahallisia ylilyöntejä. Oon tosi iso sukupuolineutraaliuden kannattaja, ja tällaiset jutut saa sen aiheen tosi huonoon valoon, kun naurettavat yliluonnit isketään ostikoihin ja asiaa ymmärtämättömät ihmiset näkevät taas naurettavan yksityiskohdan, johon "sukupuolineutraalius" on tarttunut. Just kuten Maru sanoi, sukupuolineutraalius puuttuu sukupuolirooleihin, ammatteihin, naisten asemaan ja asioiden sukupuolittamisen vähentämiseen. Muunmuassa siksi, jotta näihin binäärisiin sukupuoliin kuulumattomatkin voisivat elää normaalia, turvallista elämää, ja jotta naisten tulot/olosuhteet/turvallisuus eivät olisi ennaltamäärätysti huonommat kuin miesten. Kyse ei ole siitä, etteikö kukaan tai mikään saisi olla mies tai nainen.

    Oon kuunnellut kyseisen aiheen hohottelua aivan liian monessa sukulaistapaamisessa (erityisesti nyt joulun alla), ja luulen, että seuraavalle "mut kun kyseessä on vaan henkilö" -höhöttäjälle RÄJÄHDÄN :D Oon selvästikin joogan tarpeessa!

    VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset