KOKKINURKKAUS: MAMMAN LIHAPULLAT

Leipomisen lisäksi äitini on todella hyvä kokki. Itse en ole vielä syönyt sellaista äidin tekemää ruokaa joka olisi ollut pahaa. Hänen ruokaansa on tullukin syönyt 20 -vuotta. Uskon kyllä että kaikkien mielestä se oma äiti on paras kokki. Äidiltä oon siis saanut hyviä neuvoja kokkaamisen suhteen ja ajattelin kun mulla on ollut tuo herkkunurkkaus nyt alotettuna täällä niin voisin tehdä saman tyyppisen mutta ihan ruualle. Kaikki eivät nimittäin leivo tai pidä edes leivonnaisista.

lihapullat2

Tälle päivälle oli arvottu resepti ja mulla on tallessa ollutkin äidin lihapullaresepti, jonka ajattelin jakaa teidän kanssa. Varsinkin kaikkien teidän jotka ette ole vielä vaihtaneet ruokavaliotanne vegaaniksi. Tuntuu kuin kaikki alkaisivat jättää lihan ja syömään enemmän kasvisperäisiä tuotteita. Ainakin mun kaveripiirissä on jo muutama vegaani. Varmasti olisin itsekin elleivät vegaanituotteet olisi niin kalliita sekä onhan se hiukan vaikea lupua lihasta kun lempiruoka on pihvi. Olen siis hyvin pahoillani, mutta tämä resepti sisältää niin naudan kuin sika-naudan jauhelihaa. Ajattelin jakaa tämän reseptin myös sen vuoksi että itse pidän paljon enemmän itsetehdyistä lihapullista kuin niistä kaupan valmiista.

lihapullat1

Tarvitset nämä ainesosat:
Kermaviiliseos;
200g kermaviiliä
2 kananmunaa
oman maun mukaan mustapippuria, maustepippuria, valkopippuria, lipstikkaa, timjamia ja oreganoa
Hyppysellinen suolaa
Noin 1tl sokeria
Korppujauhoja sen verran että kermaviiliseos ei ole enää niin juoksevaa

400g Sika-nauta jauhelihaa
400g naudan jauhelihaa
1 Sipuli
1-2 valkosipulinkynttä

Tarvitset nämä välineet:
Kaksi kulhoa - toinen pienempi ja toinen isompi kokoinen - haarukan, veitsen, ruoka- ja teelusikan, desimitan, leivinpaperia ja uunipellin

Valmistus:
1. Sekoita kermaviiliseoksen ainekset keskenään pienessä kulhossa.

2. Sekoita jauhelihat yhdeksi isommassa kulhossa.

3. Leikkaa sipuli ja lämmitä sitä muutama sekuntti mikrossa. Lisää sipulin sekaan valkosipulin kynnet ja sipuliseos sitten jauhelihan sekaan.

4. Lisää kermaviiliseos jauhelihaan ja sekoita hyvin. - VINKKI! Sekoita jauhelihaa haarukalla. Se on helpompaa.

5. Anna muhia talouspaperin alla noin 15 minuuttia.

6. Ota uunipelti ja peitä se leivinpaperilla. Pyöritä lihapullat. Jokainen lihapulla on noin yhden ruokalusikallisen kokoinen. Älä tee liian suuria tai ne eivät paistu kunnolla. Äläkä liian pieniä tai ne käristyvät.

7. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

8. Tarjoile perunoiden ja kermakastikkeen kera. Voit myös - kuten äitini tekee - laittaa lihapullat kastikkeen sekaan.

Kummista sä tykkäät enemmän kaupan lihapullista vai itsetehdyistä? 

xoxo
Paula

17 kommenttia:

  1. Nam! Kuulostaa hyvältä :) Ite tehdyt lihapullat on kyl paljon parempia, kuin ne kaupasta hankitut! Mustaki tuntuu, että tosi moni ryhtyy nykyään vegaaniks. Eihän siinä mitään pahaa ole, mutta välillä tuntuu, et vegaaniks ryhdytään koska kaverikin ryhty :'D Ite en siihen kuitenkaan myöskään pystyisi, koska liha on mun mielestä vaan niin hyvää :p

    https://millattt.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itellä on ollu samanlaiset fiilikset muutaman kaverin kohdalla. Ihan hyvä kuitenkin niille jotka pystyy. ite oon niin huono muistamaan syömään että ei se vegaanius varmaan auttais yhtään asiaa. Muutenkin mulla on raudan puutetta enkä tahdo rautatabletteja popsia :p

      Poista
    2. Kasvissyönti ja vegaanius on kaksi eri asiaa eli lihan pois jättäminen ei tarkoita vielä läheskään vegaaniutta vaan vegetarismia. Ja toisekseen rautaa löytyy muualtakin kun lihasta ;) Educate yourself. Itse olen ollut jo pidemmän aikaa kasvissyöjä ja pian toivottavasti olen myös vegaani. Liha on mun mielestä ällöttävää&pahaa mutta kasvissyöjäksi ryhdyin täysin eettisistä ja ekologisista syistä. Ja mun mielestä on tosi hienoa, että nykyään kasvissyönti ja vegaanius on nousussa. Etenkin nuoret on tosi innokkaita ottamaan selvää lihattomasta ruokavaliosta. Se tietää terveempää planeettaa, parempia eläinten oikeuksia ja luultavasti myös terveempiä ihmisiä (jos ottaa selvää asioista ja osaa syödä monipuolisesti), sillä ihmistähän ei ole tarkoitettu lihansyöjäksi ;)

      Poista
    3. Näiden kahden ero on kyllä tiedossa. Tekstissä käytän sanaa vegaani koska ystäväni ovat vegaaneja. Tiedän myös mistä rautaa saa, mutta en kauheasti ole kasvanut lapsuuteni nirsoilusta joten lihan lisäksi mulle jää se muutama hassu syötävä josta sitä saa. Itse en nimittäin pidä pinaatista, valkoisista pavuista tai edes rusinoista. En syö myöskään mereneläviä sillä ne ovat ällöttäviä, joten tonnikalan ja osterit voi myös sulkea pois. Ajatus naudan maksan syömisestä ei myöskään miellytä. Vaikka omaan ruokavaliooni se liha kuuluu niin on se silti hyvä että kaupoista löytyy nykyään enemmän vaihtoehtoja niille jotka eivät lihaa syö. 10 vuotta sitten se oli vielä vaikeampaa kuin tänä päivänä ja on hyvä ettei niin moni enää nyrpistele nenäänsä niille jotka ovat ruokavaliotaan muuttaneet.
      Kyllä ihminen ei ole tarkoitettu lihansyöjäksi, kuten leijona tai susi. Ihminen on kaikkiruokainen eli sekasyöjä. Se tarkoittaa sitä että voimme syödä elääksemme niin kasvikunnan kuin myös eläinkunnan tuotteita. Educate yourself

      Poista
    4. Itse asiassa nykytutkimusten mukaan ihmisen hampaat tai ruoansulatusjärjestelmä ole ideaaleja lihan syönnille. Ei vaikka ihmiset ovat lihaa popsineet jo tovin ja luulisi evoluution muokanneen ihmisestä jo täysin ideaalin sekasyöjän. Miksi ihmiset voivat sairastua raa'asta lihasta mutta muut pedot yleensä eivät? Miksi ihminen ruokkii itseään ja poikasiaan (imetystä lukuun ottamarätta) muiden nisäkkäiden maidolla? Muut eläimet eivät tätä tee. Nämä asiat jakaa mielipiteitä, ja itse en myöskään tuomitse lihansyöntiä, mutta postauksesta tuli sellainen olo, että tuntuu kuin pitäisit kasvissyöntiä ja vegaaniutta jonain muoti-ilmiönä, johon kaikki haksahtavat vain koska “kaveritkin tekee niin”

      Poista
    5. Jos sulla heräsi tästä postauksesta ainoastaan sellainen kysymys että pidänkö vegetarismia muoti-ilmiönä, niin olisit heti vain kysynyt sen. Etkä noita kaikkia muita. Ensimmäisestä kommentista tuli olo että pidät mua tyhmänä, sillä en tiedä kasvissyöjän ja vegaanin eroja sekä mistä sitä rautaa saa. Tiedän että tarkotat tällä kommentilla hyvää, mut sä teet kärpäsestä härkäsen lihapullapostauksessa, jossa mainitsin todella lyhyesti vegaaniuden. Tule sitten sellaiseen postaukseen heittämään kommenttia ja mielipidettä jossa käsitellään oikeasti aihetta syvemmin. Sillon tiedät minkälainen mun oikea mielipide asiasta on ja mitä ajatuksia muutenkin mulla sitten herää. Eikä silloin aihetta oo raapastu todella pienesti. Nyt olisit voinu vaan kysyä sen yhden kysymksen; Pidänkö vegetarismia muoti-ilmiönä? Vastasu; kyllä ja en. Osa ystävistäni on muuttanut ruokavaliotaan vain koska se paras kaveri on tehnyt niin. Mutta onneksi suurempi osa ei ole tehnyt näin. He ovat saaneet tietoa, hankkineet sitä ja sitten heidän mielensä on muuttunut eläinperäisten tuotteiden suhteen ja ei enää lihaa, maitotuotteita tai kananmunia.

      Poista
  2. Itse tehdyt lihapullat on herkkua erityisesti itae väsätyn perunamuusin kera. Ei ole eds kovin pitkä aika, kun viimeksi valmistin tätä. Huono puoli on se, että monesti tuota herkkuruoka syö ähkyyn saakka... Ja valmistus on olevinan kovin hidasta, vaikka asia ei ihan näin mene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on sama juttu että sillon kun noita tulee tehtyä nii sitten syö oikeasti enemmän kuin jaksaisi. Maha tuntuu poksahtavan sen jälkeen

      Poista
  3. Nää näyttävät tosi hyviltä, täytyy varmasti joskus kokeilla :)

    Sara V

    VastaaPoista
  4. Nää kuulostaa ihan sikahyviltä!

    VastaaPoista
  5. Nam, näyttää ja kuulostaa niin hyvältä! Tykkään ehdottomasti enemmän itse tehdyistä lihapullista ja nimenomaan äiti on se, joka osaa tehdä niitä kaikista parhaiten ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma äiti on aina se paras kokki kun sen pöperöitä on tottunut eniten syömää ellei sitten isä oo ollu perheen kokkina sitten se isä on puolestaan paras :D

      Poista
  6. Äitien tekemät ruuat on parhaimmat! Varsinkin aina omien :D Kyllä ne isätkin osaa :-)

    tiiaemilia.blogspot.fi

    VastaaPoista
  7. Näyttää hyvältä joskus varmasti kokeill

    VastaaPoista
  8. Joo olen huomannut tuon saman kun muutti pois kotoa, että olihan ne mamman ruoat hyviä. Tein just itse lihapullia ja niistä tuli todella epäonnistuneita, että ehkä tällä ohjeella onnistuu paremmin. Eipä muutakuin kauppaan ja kokintakki päälle!

    VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset