13 päivää lokakuuta PÄIVÄ 11 - Noidat läpi historian


Varhaiskristityt Euroopassa pitivät noitia pahoina olentoina, mikä inspiroi tästä tulemaan ikoninen Halloween-hahmo. 

Kuvauksia noidista on esiintynyt eri muodoissa kautta historian - pahoista, syyläkärkisistä naisista, jotka kumartelevat kiehuvaa nestettä sisältävän kattilan yllä, käkättäviin olentoihin, jotka rakastavat lentää taivaalla luudalla ja joilla on terävät, mustat hatut päässä.
Popkulttuurissa noita on kuvattu puolestaan hyväntahtoisena, nenää heiluttavana esikaupunkien kotiäitinä; hankalana teininä, joka opettelee hallitsemaan voimiaan, ja triona hurmaavia sisaruksia, jotka taistelevat pahuuden voimia vastaan.

Noitien todellinen historia on kuitenkin synkkä ja usein noidille tappava.


Noitien alkuperä

Varhaiset noidat olivat ihmisiä, jotka käyttivät taikuutta ja kutsuivat henkiä avuksi tai muutoksen aikaansaamiseksi. Useimpien noitien uskottiin olevan pakanoita, jotka tekivät paholaisen työtä. Monet olivat kuitenkin vain luonnollisia parantajia tai niin sanottuja "viisaita naisia", joiden ammatinvalinta ymmärrettiin väärin.


Noita hysteria todella otti valtaansa ihmiset Euroopassa 1400-luvun puolivälissä, jolloin monet syytetyt noidat tunnustivat, usein kidutuksen alaisena, erilaisia pahoja käytöksiä. Sadan vuoden sisällä noitajahdit olivat yleistyneet ja useimmat syytetyt teloitettiin polttamalla heidät roviolla tai hirttämällä. Erityisesti naimattomat naiset, lesket ja muut yhteiskunnan marginaaliset naiset olivat kohteena.

Kun noitahysteria sitten alkoi vähenemään Euroopassa, niiden suosio alkoi kasvaa Uudessa maailmassa, eli Amerikassa, joka kiihtyi ranskalaisten ja brittien välisistä sodista, isorokkoepidemiasta ja jatkuvasta pelosta, että viereiset alkuperäiskansalaisten heimot hyökkäisivät. Jännittynyt ilmapiiri oli siis todella kypsä syntipukkien etsimiseen, ja meistäkin moni varmasti on tullut tutuksi noitaoikeudenkäynneistä, jotka tapahtuivat Salemissa, Massachusettsissa vuonna 1692.

Noituuden näkeminen pahansuopana on turhan yksioikoista. Loitsuja ja rituaaleja kun käytettiin ennen kaikkea hyvään: sairauksien hoitoon, metsästys- ja naimaonnen parantamiseen sekä kadonneiden rahojen löytämiseen.


Noituus Suomessa

Kun noitaroviot roihusivat ympäri Eurooppaa 1600-luvulla luterilaisen puhdasoppineisuuden nimeen vannoneet kirkko ja kruunu vahtivat Suomessakin, että alamaiset elivät nuhteetonta elämää Jumalaa palvellen.

Kirkon silmissä taikuus ja magian harjoittaminen olivat Jumalan tahdon rikkomista, mutta pahin rikos minkä pystyi tekemään, oli liitto Paholaisen kanssa. Ruotsin valtakunnassa kerrottiin tarinoita noitasapatista eli Paholaisen järjestämistä riettaista pirskeistä. Naispuoliset noidat lensivät sinne öisin luudalla tai eläimillä, juopottelivat, harrastivat estotonta seksiä ja uhrasivat vastasyntyneitä.

Suomessa ei kuitenkaan ollut varsinaisia noitavainoja. Ahvenanmaalle ja Pohjanmaalle levisi ruotsinkielisen sivistyneistön mukana tarinoita siitä, että Paholainen kutsui noitia kanssaan rietastelemaan Blåkullaan.

Useimmiten noidaksi syytettiin toista keskinäisten riitojen, aviokriisin tai omaan tai karjan terveyteen kohdistuneen epäonnen vuoksi. Pietarsaaressa huhut Paholaisen kanssa tehdyistä liitoista laittoi alulle mies, joka oli jäänyt vaille juotavaa vuonna 1673. Hän haukkui tarjoilijan noidaksi ja kertoi nähneensä muitakin lentäviä noitia. Mies sai sakot kunnianloukkauksesta.

Kuuluisin naisnoita Suomessa 1600-luvulla, oli Tyrvään seudulla elänyt Valpuri Kyni. Kyniä syytettiin siitä, että hän oli anastanut taikakeinoin kirkkoherralta 95 nautaa ja että hän oli loitsinut samaiselle papille myös kaameita tauteja. Kyni on Suomen ainoa noituudesta syytetty, jonka tiedetään joutuneen vesikokeeseen. Vesikokeessa noituudesta epäilty pudotettiin käsistä sidottuna veteen. Jos käsistään sidottu hukkui, oli hän syytön. Jos hän onnistui tavalla tai toisella selviämään, hänet tuomittiin noitana.
Valpuri Kyni selvisi vesikokeesta, joka tapahtui Aurajoessa. Kyni sai kuolemantuomion, joka kuitenkin muutettiin myöhemmin piiskaukseksi ja karkotukseksi. Merkittävin tuomihan tuohon aikaan oli yhteisöstä ulos sulkeminen.

Jos aihe kiinnostaa enemmän suosittelen lukemaan Kaisa Pulakkan teoksen Kurittomat - Jumalattaria nykynaisia ja muita kauheita akkoja.


Ovatko noidat todellisia?

Se, että ovatko noidat todellisia on hyvin kiinni siitä, mihin jokainen henkilö itse uskoo. Nykyään on ehkä hiukan vaikeampi uskoa samanlaiseen noitaan kuin mikä uskomus oli 1400-luvulla, sillä olemme kehittyneet tuosta ajasta paljon.

Nykyajan noita on kuitenkin olemassa ja he kamppailevat todella paljon tästä historiallisista stereotypioista - hatut, luudat, padat ja liskon hännät kaapissa. Useimmat nykynoidat harjoittavat wiccalaisuutta, joka on virallinen uskonto Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Wiccalaiset välttävät pahaa ja pahalta näyttäviä asioita hinnalla, millä hyvänsä. Heidän mottonsa onkin "harm none" eli "älä vahingoita ketään", ja he pyrkivät elämään rauhallista, suvaitsevaista ja tasapainoista elämää, joka on sopusoinnussa luonnon ja ihmiskunnan kanssa.

Monet nykyajan noidat harjoittavat edelleen noituutta, mutta harvoin siinä on mitään synkkää. Heidän loitsunsa ovat tyyliltään helposti verrattavissa rukouksiin, joita monissa uskonnoissa harjoitetaan. Ja jos jotkut harjoittavat taikaliemien tekemistä on todennäköisemmin yrttilääke flunssaan kuin tarkoitettu vahingoittamaan ketään.

Onko noituus sinulle todelista vai onko se vain Halloween-hahmo?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset