13 päivää lokakuuta PÄIVÄ 6 - Miksi juhlimme Halloweenia?

Nämä kysymykset ovat sellaisia, jotka kuulee joka vuosi ainakin kerran - milloin vietetään Halloweenia? Miksi sitä vietetään?

Tässä julkaisussa tahdon ottaa sinut mukaan pienelle historian oppitunnille, miksi tämä juhla on olemassa, ja samalla myös kertoa miksi itse juhlin tätä juhlaa.

Kekri

Lokakuu on aina se kuukausi, jolloin kaupat täyttyvät jouluvaloista, -suklaista ja -koristeista, mutta niiden seasta löytyy myös hämähäkkejä, luurankoja ja kaikenlaisia monstereita. Vaikka tämä Englannista alkujaan oleva juhla onkin Suomeen rantautunut paremmin Amerikan kulttuurista, on Halloween tunnettu täällä kuitenkin pidempään ja sillä on pitkä historia ja juuret Suomen omassa kulttuurissa.

Suomessa tämä juhla on tunnettu kekrinä, mikä oli sadonkorjuun juhla, jossa runsas ruuan määrä ja sen ääressä juhlinta oli hyvin tärkeässä asemassa. Tämähän on nyt muuttunut meillä jouluperinteeksi.

Kekri kuuluu suomalaisten työnjuhlien piiriin, mikä tarkoittaa, että tämä on ollut ilon juhla. Silloin laulettiin, leikittiin ja tanssittiin. 1800-luvulla juhla kehittyi palvelusväen läksiäisjuhlaksi, sillä juhlinnan jälkeen heillä oli kaksi viikkoa vapaata ennen kuin siirtyivät uuteen taloon. 

Kekri oli myös juhla, joka merkitsi vuoden vaihtumista, johon liittyi usein erilaisten enteiden kuulustelua ja tulevaisuuden ennustamista samaan tapaan kuin nykyisin teemme uutenavuonna. Taiat olivat myös suuressa osassa, sillä niillä varmistettiin sato-onni ja huolehdittiin karjan, lampaiden ja hevosten menestys. Keskeinen osa kekrin juhlintaa oli lammasuhri, koska lihaa saatiin harvoin.

Kekrinä ruokaa tuli tarjoilla kaikille syöjille, olivat he tuttuja tai tuntemattomia, mutta paikoittain juhla oli puhtaasti vain perheen ja suvun sisäinen juhla. Anteliaisuus toi kuitenkin talolle hyvää onnea. Ensimmäisenä päivänä syötiin ja toisena lähdettiin "kekriä kiertämään". Kylissä liikkui seurueita, joissa oli mukana hyvin merkittävä hahmo kekripukki, sarvekas ja pelottavan näköiseksi kuvattu olento.

Kirkko ei hyväksynyt pakanalliseksi katsottua kekrin viettoa ja 1729 piispantarkastuksessa papistolle annettiin kehotus, että "heidän piti uskollisesti neuvoa Jumalan seurakuntaa luopumaan taikuudesta". Rangaistusten pelossa monet suomaliset siirtyivät navetan turviin syömään kekrin juhla-ateriaa. Suomalaiset olivat kuitenkin tottuneet viettämään kekrijuhlaa, johon liittyi suurilta osin myös kiitoksen osoittaminen saadusta sadosta. Kielto oli niin ankara, että juhlatapa unohdettiin, samoin vanhat laulut ja runot. Osa kekrin tavoista siirtyi osaksi joulun ja uuden vuoden viettoa.

Ihmiset uskoivat myös suuresti, että vainajien henget vierailivat kekrin aikaan. Hengille lämmitettiin sauna ja valmistettiin kylpy lämpimän veden, vastojen, saippuoiden ja pyyheliinojen kanssa. Myöhempinä aikoina kekrin osuminen samaan ajankohtaan kirkollisen pyhäinpäivän kanssa johti siihen, että juhla alettiin käsittää myös vainajien muistojuhlaksi, jollainen se kuitenkaan, vastoin yleistä luuloa, ei alun perin ole ollut.


Halloween

Halloween on juhlapäivä, jota anglosaksisissa maissa vietetään 31.10. Juhla oli alkujaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä samhain, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi Halloween on lyhenne englannin sanoista "All Hallows' Eve" eli kaikkien pyhien aatto.

Halloweenia on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen vaikuttamissa anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Suomessa juhla on kuitenkin suurimmalta osin tunnettu kuitenkin sen amerikkalaisessa muodossa. Yhdysvaltoihin juhlan toivat mukanaan irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset, ja se onkin nykyään joulun jälkeen suosituin juhla.

Halloweenina lapset valetavat talosta toiseen makeisia pyytämässä "Karkki vai kepponen?" lausahduksen yhteydessä. Alkujaan ovelta ovelle ovat kiertäneet aikuiset, ja lasten huviksi se on kehittynyt vasta myöhemmin. 

Sama koskee myös perinnettä pukeutua pelottaviin asuihin, minkä irlantilaiset toivat mukanaan Yhdysvaltoihin 1800-luvulla. Tuolloin Yhdysvallat oli jyrkästi jakaantunut yhteiskuntaluokkiin, ja naamiaiset tarjosivat aikuisille tervetulleen tavan juhlia ja rikkoa normeja. Kun maasta tuli tasa-arvoisempi eivätkä aikuisten enää kaivanneet naamiaisia irrotellakseen, siirtyi perinne lapsille.

Tänä päivänä Halloween on suosittu juhla, jonka estetiikkaan kuuluvat vahvasti kurpitsat, kummitukset, hämähäkit, noidat, vampyyrit, mustat kissat ja monet muut olennot.


Milloin on Halloween?

Tämä Yhdysvalloista meille rantautunut perinne on se, jonka päivämäärää emme juuri koskaan muista. Eikä se ole suuri yllätys, sillä juhla on kuitenkin meille suomalaisille aika uusi ilmiö.

Tämän lisäksi suurin osa ei juhli juhlaa samanaikaisesti Yhdysvaltojen kanssa, mikä tekee muistamisesta vaikeampaa. Kolmas mutka matkassa on Suomen toinen juhla saman aikakauden aikana, nimittäin pyhäinpäivä. Pyhäinpäivä muistetaan perinteisesti pyhimyksiä, mutta nykyisin muistamme edesmenneitä ystäviä ja sukulaisia ja sytytämme kynttilöitä valaistaksemme heidän matkaansa.

31 lokakuuta 2023 - Halloweenia vietetään niin Yhdysvalloissa kuin Isossa-Britanniassa 31.10. ja tämä osuu tänä vuonna tiistaille. Ne, jotka haluavat kunnioittaa amerikkalaista perinnettä juhlivat siis tuolloin.

4 marraskuuta 2023 - Suomessa ja Euroopassa monesti vietetään Halloweenia pyhäinpäivänä, joka tänä vuonna on lauantai 4.11. Tämä on se päivä, jolloin suurin osa suomalaisista viettävät ja juhlivat Halloweenia, jolloin perinnejuhla suomalaistuu.


Milloin ja miksi itse juhlin Halloweenia?

Meillä juhlaa on juhlittu aina niin kauan kuin jaksan muistaa. En tiedä johtuuko se äidin rakkaudesta Michael Jacksonin Thriller kappaletta kohtaan, joka tähän aikaa vuodesta soi non-stoppina, mutta meillä se oli kuitenkin juhla, jolle annettiin aina enemmän tai vähemmän huomiota.

Lapsena se oli enemmän hauskuutta, kasvomaaleja ja hyvää ruokaa, mutta nykyisin juhla on ehkä vähän enemmän. Varsinkin kun asiaan on perehtynyt paremmin ja oppinut, ettei juhla ole pelkästään amerikkalainen, vaan sillä on omat suomalaisetkin perinteensä. 

Halloween minulle merkitsee hyvää ruokaa, hauskoja aktiviteetteja maustettuna pienellä määrällä kauhua ja ennen kaikkea kurpitsoja. Unohtamatta tietenkään hengellisyyttä, sillä itse uskon siihen, että Halloweenin aikaan meidän ja henkimaailman raja ovat ohuimmillaan, mikä antaa hengille mahdollisuuden vierailla luonamme. Pyrin siis pitämään huolen, että sytytän kynttilän ohjeistamaan itselle rakkaita ihmisiä löytämään tien luokseni.

Oma juhlimisajankohtani joka vuosi pysähtyy juurikin tuohon lokakuun viimeiseen päivään. Syystä tai toisesta tämä oli päivä jolloin aina lapsena sitä juhlimme, joten se on jäänyt sen vuoksi elämään nyt.


Kumpana päivänä teillä juhlitaan Halloweenia?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset