13 päivää lokakuuta PÄIVÄ 9 - 12 Kiinnostavaa faktaa Halloweenista, joita et tiedä

Jos et ole jo tässä vaiheessa huomannut, pidän todella paljon Halloweenista. Minusta se on todella hauska juhla ja rakastan kaikkea kodikasta ja pelottavaa sen ympärillä. Tämä on todellakin yksi lempiajoistani koko vuonna ja minusta on ollut ihana huomata, kuinka vuosi vuodelta juhla on lisännyt suosiotaan.

Varsinkin tänä vuonna on ollut ihanan paljon kaiken näköistä Halloween tapahtumaa, joihin olen päässyt osallistumaan. 

Jos sinäkin pidät tästä juhlasta toivon, että löydät tämän postauksen mielenkiintoisena, sillä tässä on muutama kiinnostava Halloween-fakta, joista kaikkia et varmasti tiennyt!


Juhla on yli 2000 vuotta vanha

Halloween on vanhempi kuin kristinusko, ja kaikki sai alkunsa esikristillisestä kelttiläisestä festivaalista nimeltä Samhain, joka tarkoittaa "kesän loppua". Marraskuun alussa vietettävä juhla tunnustettiin syyssadon viimeisenä päivänä ja henkien ylistyksenä, sillä silloin uskottiin, että elävien ja henkimaailman välinen verho oli ohuimmillaan. Mikä tarkoitti, että monet niin hyvät kuin pahatkin henget liikkuivat elävien joukossa.


Kurpitsalyhty 

Irlantilaisen myytin mukaan mies nimeltä Stingy Jack kutsui paholaisen juomaan hänen kanssaan. Nimensä mukaisesti Singy Jack ei tahtonut maksaa juomiaan, joten hän vakuutti paholaisen muuttamaan itsensä kolikoksi, jotta hän voisi maksaa. Paholainen muuttui kolikoksi, mutta sen sijaan, että Stingy Jack olisi juomansa maksanut hän laittoi kolikon taskuunsa. Taskussa hänellä oli myös hopeinen risti, mikä esti paholaisen muuttumisen takaisin todelliseen muotoonsa.

Lopulta Jack vapautti paholaisen, mutta sillä ehdolla, että hän ei häiritsisi häntä vuoteen, ja jos Jack kuolee, paholainen ei vaatisi hänen sieluaan. Seuraavana vuonna Jack huijasi paholaista uudelleen ja sanoi tällä kertaa, ettei hän voinut häiritä häntä kymmeneen vuoteen.

Ei mennyt kauaa tämän jälkeen, kun Jack kuoli ja Jumala päätti, ettei hänellä voi olla niin viekasta ja epärehellistä henkilöä kuin Jack taivaassa. Eikä paholainen, joka edelleen oli hyvin järkyttynyt Jackin huijauksista, huolinut häntä helvettiin. Koska Jack ei ollut tervetullut taivaaseen eikä helvettiin laitettiin hänet vaeltamaan pimeään yöhön vain palavien hiilien kanssa. Hiilet Jack asetti kaiverrettuun nauriiseen ja on siitä lähtien vaeltanut maapallolla.

Aavemainen hahmo tunnettiin myös nimellä Jack of the Lantern, joka lyhennettiin sitten Jack o' Lantern:ksi. Nauriista leikattiin pelottavia hahmoja, ja ne asetettiin ikkunalle pelottelemaan vaeltavia henkiä. Kun tapa päätyi Amerikkaan, muuttui nauris kurpitsaksi, koska näitä oli helpommin saatavilla uudella maaperällä.


Mustat kissat

Keskiajalla ihmisten alkaessa pelkäämään noitia, he myös uskoivat vahvasti, että noidat pystyivät muuttumaan mustiksi kissoiksi. Tämä oli suuri syy mustien kissojen suosion putoamiselle.

Kun maahanmuuttajat asettuivat Amerikkaan, he veivät nämä uskomuksensa mukanaan, ja Salemin noitavainojen alkaessa alkoi syntymään legendoja siitä, kuinka noidat saattoivat muuttua mustiksi kissoiksi ja sitten takaisin ihmisiksi. Tuolloin jopa uskottiin, että noidat kykenivät syntymään uudelleen mustiksi kissoiksi.

Nykypäivänä noita ja hänen musta kissansa ovat hyvin suosittuja Halloween-juhlissa ja jopa todella kaupallistettu Halloween-symboli. Uskomus, että mustat kissat ovat pelottavia ja epäonnisia, on valitettavasti edelleen todella vahva. 

Jotkut kuitenkin uskovat, että mustat kissat voivat myös olla hyvän onnen tuojia. Muinaisessa Egyptissä mustia kissoja pidettiin suurimmassa arvossa, koska ne muistuttivat Bastetia, kissapäistä egyptiläistä kodin, hedelmällisyyden ja taudeilta suojaavaa jumalatarta.

Tiesitkö muuten, että tänään 27.10. vietetään kansainvälistä mustien kissojen päivää?


'Mumming' ja 'souling'

Vielä kun Samhain-festivaalia juhlittiin, ihmiset naamioituivat eläimennahkoihin ja tarjosivat uhrilahjoja miellyttääkseen henkiä. Myöhemmin keskiajalla ihmiset jatkoivat tätä perinnettä, mutta pienellä käänteellä. Aaveiksi ja demoneiksi pukeutuessaan ihmiset tekivät temppuja vastineeksi ruoasta ja juomasta. Tästä käytettiin sanaa 'mumming'.

Kristinuskon levitessä kelttiläisille maille, köyhille ihmisille tuli perinne vierailla rikkaiden perheiden kodeissa ja vastaanottaa leivonnaisia, joita kutsuttiin sielukakuiksi vastineeksi rukouksesta asunnonomistajien kuolleiden sukulaisten sielujen puolesta. Tästä käytettiin sanaa 'souling' ja tämän tavan myöhemmin ottivat käyttöön lapset, jotka kävivät ovelta ovelle pyytämässä ruokaa ja juomaa tai rahaa.

Skotlannissa ja Irlannissa lapset pukeutuivat rukouksen sijaan ja tekivät temppuja. Tyypillisesti he lauloivat tai lausuivat runon tai vitsin ennen kuin saivat herkun.


Karkkia alettiin jakamaan vasta 1950-luvulla

Halloween ei olisi mitään ilman siihen sopivia herkkuja ja karkkeja. Mutta oli aika, jolloin 'karkki tai kepponen' kiertelijät eivät saaneet karkkia, vaan hedelmiä, pähkinöitä, kolikoita ja jopa pieniä leluja.

Vasta 1950-luvulla, kun karkkien valmistajat alkoivat mainostamaan tuotteitaan Halloween-juhlan kunniaksi tuli karkista se tähti. Nykyään neljäsosa kaikista Yhdysvalloissa vuosittain myydyistä makeisista ostetaan juurikin Halloweeniksi.


Halloweenilla oli joskus romantinenkin puoli

Nykyään yhdistämme Halloweenin kuolleisiin, menneisyyteen ja pelotteluun, mutta joskus oli olemassa joitain rituaaleja, jotka keskittyivät eläviin ja tulevaisuuteen. Monet näistä nyt vanhentuneista perinteistä pyörivät sinkkujen naisten ympärillä, jotka halusivat löytää itselleen aviomiehen. Halloweenina järjestettiin monenlaisia perinteitä, jotka auttoivat naisia tunnistamaan tulevan puolisonsa.

Irlannissa 1700-luvulla yksi tapa löytää todellinen rakkaus oli saada kokki hautaamaan sormus perunamuussiin. Se, joka löysi sormuksen Halloween-iltana, löytäisi todellisen rakkauden.

Skotlannissa nuoria naisia käskettiin nimeämään hasselpähkinä jokaisen kosijansa mukaan ja heittämään ne tuleen. Hasselpähkinä, joka palaisi eikä poksahtaisi edusti naisen tulevaa miestä.

Toinen ruokaperinne oli, että naiset söivät makean sekoituksen saksanpähkinöitä, muskottipähkinöitä ja hasselpähkinöitä ennen nukkumaanmenoa Halloween-iltana, jolloin hän näki unta tulevasta aviomiehestään.

Muita hassuja perinteitä olivat omenankuorten heittäminen olkapäälle, jotta ne voisivat paljastaa tulevan aviomiehen nimikirjaimet. Tai jos ruokaan perustuva toiminta ei olisi juttusi, voisit seisoa peilin edessä pimeässä huoneessa ja pitää kynttilää ylhäällä ja odottaa tulevan aviomiehesi kasvojen ilmestymistä.


Halloweenin pelko on todellinen

Nyt en puhu vain haamuista, hirviöistä ja muista, joihin voit yön pimeydessä törmätä. Puhun ihan todellisesta halloween-fobiasta. Samhainofobia on Halloweenin pelko ja voi aiheuttaa ahdistusta ja kauhua kaikesta mikä liittyy Halloweeniin. 

Useimmat fobiat johtuvat todellisista tapahtumista, joten Halloween-pelon voi helposti laukaista esimerkiksi aavetarinoiden kertominen pimeässä tai hirvittävän puvun näkeminen.

Ollaan siis tänäkin vuona ymmärtäväisiä niitä henkilöitä kohtaan, jotka oikeasti eivät yhtään nauti Halloweenista.

8 hauskaa aktviteettia jos ET juhli Halloweenia


Michael Myersin naamiolla on kiehtova taustatarina

Kuuluisa kauhuelokuvapahis tulee oikeasti todella yllättävän viattomasta alkuperästä. Kuvattaessa alkuperäistä 1978-elokuvaa tuotantosuunnittelija Tommy Lee Wallace poimi kaksi naamiota Hollywood Bulevardin taikaliikkeestä: klovninaamion ja William Shatnerin esittämän Star Trekistä, kapteeni Kirkin naamion.

"Tommy tuli sisään klovninaamio päässä, ja sanoimme "Ooh, se on tavallaan pelottava." Sitten hän puki Shatner-naamion, ja me pysähdyimme kuolleiksi ja sanoimme: "Se on täydellinen", näyttelijä Nick Castle kertoi New York Timesille. He vielä maalasivat naamion valkoiseksi. suurensivat silmänreikiä ja loppu onkin selkäpiitä kihelmöivää historiaa!


Täysikuu Halloweenina on todella harvinaista

Elokuvat, taideteokset ja tarinat kuvaavat usein, kuinka Halloweenina täysikuu hohtaa suurena taivaalla, mutta todellisuudessa on hyvin harvinaista, että Halloweenina olisi täysikuu. Vuonna 2020 tämä kuitenkin tapahtui ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001 jälkeen, ja kyseessä oli myös sininen kuu - tämä tarkoittaa siis sitä, kun yhdelle kuukaudelle osuu kaksi täysikuuta. Ilmiö toistuu suunnilleen kerran 2,5 vuodessa ja viimeisin oli tänä vuonna elokuussa.

Tässä kuussa täysikuu nousee taivaalle 28.10. klo 23.24.


Tiedätkö "noita" sanan alkuperän?

Sana "witch" tulee Englannin sanasta "wicce", joka tarkoittaa "wise woman" eli viisas nainen. 

"Wiccalaisia" pidettiin siis oikeasti hyvin pitkään positiivisessa valossa, ja heidän mielipiteitään kunnioitettiin suuresti, mutta mustan surman jälkeen tarvittiin joku syntipukiksi ja valitettavasti viisaat naiset joutuivat tähän rooliin.


Eläinten suuri rooli on notien ansiota

Lepakot, kissat ja hämähäkit ovat kaikki hyvin suosittuja Halloween-eläimiä. Olemme jo käsitelleet mustia kissoja ja niiden noitamaista alkuperää, mutta lepakot ja hämähäkitkin yhdistetään usein noitiin ja varsinkin Wiccoihin. 

Keskiajalla uskottiin, että kaikki nämä eläimet olivat noitien kumppaneita, joten niiden pelottava alku on jatkunut läpi historian ja muodostaakin nykyään suuren osan jokaisen Halloween-sisustusta.

Pöllöillä on myös hieman historiaa Halloweenin kanssa. Vaikka näemmekin ne todennäköisemmin istumassa puun latvassa Halloween kuvissa, pöllöillä ei ole suurta roolia kaupallistetussa Halloweenissa. Kuitenkin paluu keskiajalle; pöllön kirkuminen yhdistetiin usein noitiin. Ihmiset nimittäin uskoivat, että noidat kykenivät muuttamaan muotoaan ja oli järkevää ajatella, että pimeänä ja hiljaisena yönä, kun nämä viisaita naisia koskevat taikauskot täyttävät jokaisen mielen, pöllön huuto oli pelottava.

Edelleen on uskomus, että pöllön näkeminen tai kuuleminen kertoo, että jotain pahaa on tapahtumassa.


Musta ja oranssi

Halloweenin värit ovat musta ja oranssi, ja ihan syystäkin! Oranssi symboloi syksyn satoa, kun taas musta on pimeyden symboli ja toimii muistutuksena siitä, että Halloween oli aikoinaan juhla, joka merkitsi elämän ja kuoleman rajaa.


Kuinka moni näistä faktoista oli sinulle jo ennestään tuttuja?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset