12 TAPAA LIEVITTÄÄ STRESSIÄ

BALQ3724

Kaikki meistä kokee stressiä. Se voi olla suuntautua kouluun, töihin, asunnon hankintaan, laskuihin tai ihan vain vaikka sukulaisten näkemiseen. Stressiä on monen laista ja toiset tuntevat sitä voimakkaammin kuin toiset. Tässä postauksessa annan kaksitoista pientä vinkkiä miten voit lievittää stressiäsi ihan arkipäivisillä tekemisillä.

APOF2113

TEE ASIOITA JOTKA TUNTUVAT HYVÄLTÄ
Poistu somesta hetkeksi. Varsinkin heillä jotka työkseen ylläpitävät blogia tai youtube kanavaa kokevat hyvin paljon stressiä. Kuvien ottamien, videoiden kuvaaminen ja niiden muokkaaminen ei ole helppoa hommaa, sillä niihin menee hyvin paljon aikaa. Ne jotka luovat eniten sisältöä someen kokevat enemmän stressiä ja masennusta kuin he joille tällainen on vain harrastus. Harrastuksenakin tämä on silti stressaavaa, sillä joskus tuntuu kuin ei keksisi mitään kuvattavaa tai sisältöä. Anna itsesi kuitenkin hengähtää välillä ja sulje ne somet muutamaksi päiväksi tehdäksesi jotain muuta.

Lue kirjaa sen sijaan. Tiesitkö että stressitaso laskee 65% heti viiden minuutin lukemisen jälkeen? Lukeminen on yksi paras tapa kuluttaa aikaa, sillä silloin saa hypätä maailmaan joka ei ole oma. Joskus on vain ihana päästä pois siitä oman elämän stressaavista tilanteista. Uppoutua sanoihin ja omaan mielikuvitukseen.

Tai harjoita luovuuttasi. Piirrä, maalaa, kirjoita runoja tai lauluja. Kun harjoitat luovuuttasi 45 minuuttia se lieventää kehosi stressitasoa. Sinun ei tarvitse olla maailman paras piirtäjä. Se rentouttaa todella paljon kun näkee viivojen yhdistyvän ja eri värien luovan kauniin auringonlaskun.

XLHL5728

RAKENNA TERVEELLISIÄ TAPOJA
Syö ruokia jotka vähentävät stressiä. Kuten avokado, sitruuna, tumma suklaa, kaurapuuro ja mantelit. On hyvä muutenkin tarkkailla omaa syömistään. Suurin osa maailman ihmisistä syö masennuksen iskiessä tai ihan vain tylsyyden vuoksi. Roskaruoka ja makeat ruuat ovat yleensä se helpoin vaihtoehto. Jotta se stressi ei kasaantuisi kannattaa kokeilla sen lohturuuan vaihtamista johonkin jonka syömistä ei jälkeen päin kadu.

Kuntoile myös joka päivä. Ihminen ei tarvitse kuin ainoastaan viisi minuuttia kohtuullista liikuntaa päivässä tunteakseen olonsa jo heti paremmaksi. Se voi olla juoksemista, kävelyä, painojen nostoa tai vaikka vain venyttelyä. Omasta kehostaan on hyvä pitää huolta ja lyhyt treeni saa aina tuntemaan kuin olisi tehnytkin jotain ja olo kohenee heti.

Ja saa nukkumisesi takaisin hallintaan. REM-uni - se missä näet unia - vähentää stressihormonien määrää. Kaikki me näemme unia, mutta aivan kaikki eivät vain aina muista niitä. Nukkumisesta ainoa asia mistä pitäisi huolehtia on moneltä menet sänkyyn ja monelta heräät. Jos huomaat stressaavasi nukahtamisesta ja pyörit vain sängyssä, nouse ylös ja tee jotain muuta. Älä mene tietokoneelle, puhelimelle tai avaa televisiota. Mieluummin siivoa, avaa kirja tai valitse vaikka seuraavan päivän vaatteita. Mene takaisin sänkyyn kun väsymys iskee. Väsytä kehosi.

JGMA2659

PALAUTA MIELESI
Keskity aisteihisi muutaman minuutin ajan päivässä. Positiivisen mielialan ja hengityksen laskemisen välillä on hyvin voimakas korrelaatio. Olen itse aloittanut tämän vuoden alussa medtioimisen ja voin kertoa siitä lisää jos teitä kiinnostaa. Se että antaa kolmesta minuutista kymmeneen minuuttiin aikaa vain omille ajatuksilleen kerran päivässä auttaa päivän aikana hyvin paljon. Mitä enemmän omaa mieltään harjoittaa sitä enemmän on tasapainossa ja stressaavien hetkien koittaessa tietää miten saa ajatuksensa tasaisiksi.

Tai vietä aikaa ulkona. Voit käydä juoksemassa tai hölkkäämässä, mutta pelkkä pieni kävelykin jo vähentää ahdistuneisuuden määrää. Suomessa yksi paras asia on se että oli lunta tai ei, kun taivas on täysin pilvetön kaikkialla on todella kaunista eikä voi olla tuntematta sielunrauhaa käydessään pienellä kävelyllä.

Ja käy enemmän kylvyssä. Kun olet vaakasuorassa kellumassa vedessä se jäljittelee sitä samaa tilaa missä olemme olleet äitimme kohdussa. Tämä kohottaa mielialaa ja optimismia. Kaikki eivät tietenkään omista kylpyammetta, mutta silloin suosittelen käymään uimahallissa. Muutama uinti liike ja pelkkä kelluminen auttavat todella paljon rauhoittumaan.

UEHJ2428

ANNA HORMOONIEN VALLATA MIELI
Tanssi kuin kukaan ei katsoisi. Paritanssi ja musiikki ylipäätänsä vapauttaa endorfiineja ja helpottaa stressiä. Musiikin ei aina tarivtse olla hidasta ja rauhoittavaa. Joskus on hyvä vain laittaa paras mahdollinen bilemusa päälle, hypätä pöydälle ja antaa lanteiden heilua.

Naura niin että poskiin sattuu. Nauru vapauttaa homrooneja jotka vähentävät stressiä, edistävät vastustuskykyä ja vahvistavat sosiaalisia suhteita. Nauru on siis todella hyväksi meille kaikille. Elämässä kaikkia ei kannata ottaa siis liian vakavasti tai murehtia. Naura! Se helpottaa oloasi.

Silitä lemmikkiäsi. Se lisää stressiä vähentävän hormonin oksitosiinin määrää ja vähentää stressihormoni kortisolia. Tämä toimii parhaiten silloin kun olemme surullisia. Varsinkin jos lemmikki itse silloin rientää luoksemme lohduttamaan. Anna lemmikillesi ennemmän huomiota ja kiitosta, sillä emme oikeasti ansaitsisi noin ihania otuksia kuin mitä meillä on.

XKIC3387

Onko sinulla jotain omia konsteja joilla lievität stressiäsi?


xoxo
Paula

7 kommenttia:

 1. Mukava postaus! Pitäisi kyllä enemmän lukea kirjoja, tuntuu että se on jäänyt nyt kokonaan. Ehkä jonkun kirjan varaaminen seuraavalle mökkireissulle olisi kiva juttu, voisi sitten rauhassa istua ja keskittyä siihen kun ei ole muutakaan elektroniikkaa sitten saatavilla. Kotona sarjojen katselu on liian koukuttavaa..

  www.finnlandsnorsk.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyl pitäis. Itellä se on kaiketi jääny siks koska luen yleensä ääneen. Pystyn keskittyy paremmin sillon. Rille on yleensä kuulolla ja vähän on ujostuttanu lukea, mut tällä hetkellä luen yleenäs iltasin nukkumaan mennessä ja se sitten nukahtaa jossai vaiheessa ku luen xD

   Poista
 2. Olipas hyviä vinkkejä tässä! :) Luonnossa ja eläinten kanssa oleminen helpottaa kyllä stressiä tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi kaks auttaa kyl tosi paljon. Varsinki lemmikit, niistä on oikeasti enemmän iloa ku monet edes tajuaakaan.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen ja tärkeä bloggausaihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä et on tärkee! Kaikki kokee jollain tasolla stressiä, mut moni ei tiedä miten stressin sais rauhotettua

   Poista
 4. Kiva postaus ja hyviä vinkkejä! :)
  Viimeinen kohta on kyllä paras. :D ♥

  VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset