VIIDEN VUODEN PROJEKTINI LÄHENEE LOPPUAAN

IMG_1104
Olen kirjoittanut tätä kyseistä romaaniani viimeiset viisi vuotta ja matkan varrella se on vaihtanut muotoaan monesti. Nytkin se on täysin erilaisessa muodossa kuin alkuperäinen, jonka muutamat ovat lukaisseet wattpadissä. En ole kuitenkaan ollut tyytyväinen tähän tekstiin. Tyytymättömyys sen vuoksi, koska aloin tekstiä kirjoittamaan silloin kun en vielä paljoa elämää ollut elänyt ja kaikki kirjoitin aivan liian nopeaan tahtiin. Nyt olen kuitenkin lähempänä sitä täydellisyyttä, jonka kautta sitten uskaltaudun lähettämään kirjan kustantajalle. Alku kaipaa vielä hiomista ja lopetus täytyy vielä yhdistää muuttuneen keskikohdan kanssa. Nyt kuitenkin ajattelin jakaa teillä tämän viiden vuoden projektini prologin. Ihan vain koska voin ja olen innoissani siitä, että pian pääsen toiseen vaiheeseen tässä "seikkailussa".

Onko sinullakin haaveena julkaista oma kirja?

***

Prologi

Silloin kun näen unta... Se on aina se sama. Kävelen pitkää käytävää pitkin, jonka korkeita ikkunoita reunustavat tummat verhot ja seiniä koristavat suuret taulut. Jotkut ovat muotokuvia ihmisistä, joiden kasvoja minun on vaikea erottaa, kuin en pystyisi muistamaan miltä he näyttävät, ja toisiin on taas vangittu kauniita maisemia, joita en ole koskaan aikaisemmin nähnyt.
Korviini kantautuu kaunis sävelmä, joka kaikuu vaimeana tummien seinien sisällä. Käytävän päässä koreilee iso ruskea kaksoisovi ja mitä lähemmäs pääsen ovea, sitä enemmän sävelmä voimistuu. Oven luona asetan käteni kahvoille raottaen toista hiukan. Ovien takaa paljastuva huone on täyttynyt auringonsäteistä - toisin kuin tämä käytävä. Säteet ovat niin kirkkaat, että sokaistun - mutta vain hetkeksi.
Astuessani tähän huoneeseen annan katseeni kiertää sen jokaisessa sisustuselementissä. Suurten, kattoa hipovien ikkunoiden reunustamissa tummanpunaisissa verhoista, kolmeen pehmustettuun tuoliin, joiden keskellä on tummasta puusta veistetty pöytä. Niistä katseeni lipuu takkaan, jonka reunusta ei ole säästynyt koristeilta ja sitten huomaan musiikin lähteen. Flyygelin, jota soittaa mies.
Mies ei huomaa minua, vaan jatkaa soittamistaan. Hänellä on ruskeat hiukan kiharat hiukset ja kermanvaalea iho. Hänellä on tummanpunainen puku, joka sopii täydellisesti huoneen verhojen sävyyn sekä hänen rotevaan vartaloonsa, jota kultakirjailtu kangas myötäilee täydellisesti.
Istahdan lähimmälle tuolille, jonka havaitsen oven suulta. Katsahdan vaaleansinisen mekkoni helmaa ja hiukan säpsähdän kun huomaan sen rypistyneen istuuduttuani. Takaraivossani kolkuttelee vaimeat sanat, että ulkoinen vaikutelma on tärkeä. Ajatuksiini muistuvien sanojen johdosta alan suoristamaan helmaa. Nostan katseeni mekosta takaisin mieheen ja huomaan hänen siirtäneen kasvonsa minua päin. Hänen kasvonsa ovat kapeat, sekä teräväpiirteiset, huulet kohuet ja nenä hiukan terävä, leuka puolestaan voimakas.
Hän katsoo minua hymyillen, mutta ei lopeta soittamistaan. Hetken epäröin, mutta nousen kuitenkin ylös ja kävelen hänen luokseen. Istahtaessani hänen viereensä olen lumoutunut hänen vaaleista, pitkistä sormistaan, jotka juoksentelevat valkeiden ja mustien koskettimien päällä.
Sävelmän edetessä loppuunsa, katseeni kohdistuu ulos. Aurinko on piiloutunut pilvien taakse, joiden mukana on tullut hento lumisade. Lumihiutaleet laskeutuvat maahan niin hitaasti, että näyttää kuin ne olisivat pysähtyneet. Mies kääntää päänsä ikkunoita kohti ja sitten kohdistaa katseensa minuun. Hän hymyilee ja sanoo jotakin, mutta kuulen vain muminaa. Silti nyökkään antaen hänelle myöntävän vastauksen.
Tunnen kuinka hän ottaa minua kiinni kädestä. Hänen kätensä on niin lämmin, vaikka iho onkin yhtä valkea kuin lumi.

Ulkona on kaunista. Koko puutarha on lumen peitossa. Puut ja pensaat näyttävät sametilta ja niiden marjat kauniilta lasihelmiltä. Ihasteltuani hetken satumaisen kaunista puutarhaa huomaan, ettei mies, jonka kaunista soittoa olin hetki sitten kuunnellut, ollutkaan enää seurassani. Olen jäänyt yksin lumen peittämään puutarhaan, mikä saa minut hiukan hätääntymään.
Hädissäni katsahdan ympärilleni, otan askeleen ja toisen, yrittäen löytää jonkun tästä raastavasta hiljaisuudesta. Pian huomaan valkeassa lumihangessa jotain, joka erottuisi kilometrien päästäkin. Jotain nestemäistä ainetta, joka hitaasti värjää valkean hangen punaiseksi. Hitaat askeleeni muuttuvat juoksuksi ja nopeutuvat kun erotan punaiseen väriin värjäytyneen käden pilkottavan esiin pensasaidan joukosta. Mitä lähemmäs pääsen, sitä enemmän nenäni täyttyy suolan ja raudan hajusta.
Nähdessäni maassa makaavan, vereen peittyneen ruumiin, tunnistan henkilön kasvot. Säikähdän niin että jalkani pettävät alta. Kaadun miehen vierelle, silmät kyynelistä täyttyen.

Tätä unta olen nähnyt niin kauan kuin jaksan muistaa. Eikä se ole muuttunut. Pystyn haistamaan veren tuoman raudan ja suolan hajun niin elävästi, että olen alkanut miettimään, mitä jos se ei olekaan uni? Mitä jos se olisikin muisto?



xoxo





*en omista kuvan oikeuksia. Kuva on napattu googlesta.

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen prologi, ja ymmärrän hyvin, että vuosia sitten luotuun tekstiin ei ole enää tyytyväinen, kun elämä menee eteenpäin ja omat kokemukset opettavat. Mulla on myös unelmana kirjoittaa ja kuvittaa kirja, mutta en koe, että mun luoma teksti olisi ihan vielä sillä tasolla, että siihen projektiin kannattaisi tarttua. Mua kiinnostaisi tietää, ootko oikein opiskellut tarinanluontia, ja että ootko tutustunut Aristotelen tarinankerronnan kaavaan? Mä törmäsin Aristotelen "runousoppiin" silloin, kun käytiin editoinnin koulutuksen yhteydessä tunteja käsikirjoittamisesta, ja se oli tosi silmiäavaavaa!

    VastaaPoista
  2. Lähdet sitten tavottelemaan sun unelmaa kun on sun mielestä oikea aika :D Mä en ole perehtynyt itse kerrontaan ja kirjoittamiseen kuin sen verran, mitä itse oon netin syövereistä tietoa etsinyt/saanut. Oon kirjottanu novelleja jo kolmosluokalta asti, kun meidän silloinen opettaja antoi näitä "kirjoittakaa tarina" läksyjä ja silloin oikeastaan ihastuin siihen. Yritän lukea mahdollisimman paljon sekä myös noudatan Stephen Kingin kehotusta "sata sanaa päivässä". Nykyään en tosin lähde summanmutikassa kirjoittamaan. Selvillä pitää olla tarinan alku, keksikohta ja loppu. Hahmoista vain selvillä pitää olla protagonisti ja antagonisti, motiivit yms. ja loput kirjoittaa sitten itsensä. Runousoppiin en oo perehtyny, mutta sen toki voisi lukaista läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti tutustua, ja samoin kova oli myös Sankarin tuhannet kasvot! :) mut oon myös tutustunut erityisesti youtubessa tarinankerrontavinkkeihin, ja ne on myös tosi hyviä ja monipuolisia! Tästä projektista olis kiva kuulla jatkoa, kun hommat etenee.

      Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset