8+1 Kuinka valmisautua jouluun

Kuoleman ja sadon korjuun juhlat on juhlittu, ja nyt voidaan hyvillä mielin aloittaa seuraavaan juhlaan valmistautuminen.

En tiedä sinusta, mutta itse pidän jouluun valmistautumista parhaana osana koko juhlassa. Kyllä lahjojen avaaminen, perinteiden toteuttaminen ja ylipäätänsäkin perheen kanssa ajan vietto on ihanaa, mutta näin ikuisena suunnittelijana mikään ei voita sitä tunnetta, kun pääsee suunnittelemaan ja valmistautumaan jouluun.

Muistan, kuinka lapsena aina tuli harmiteltua kuinka nopeasti joulu olikaan ohitse, ja nykyään se tuntuu vain kiitävän ohitse nopeammin. Minkä vuoksi olen oppinut rakastamaan ja ennen kaikkea arvostamaan aikaa ennen jouluaattoa.

Koskaan ei ole liian aikaista valmistautua jouluun. Tiedän muutamia jouluttajia, jotka ovat aloittaneet jouluun valmistautumisen jo kesäkuussa, mutta ehkä nyt olisi korkea aika meidän muidenkin aloittaa valmistelut ennen kuin huomaammekin olevamme puolivälissä joulukuuta.

1. Mieti, mitä tahdot tältä joululta

Aivan ensimmäisenä asiana, mitä kehotan sinun tekemään ei liity siivoamiseen tai tavaroiden järjestämiseen tai edes tehtävälistan tekemiseen.

Kannustan sinua miettimään, miltä haluat joulun tänä vuonna näyttävän ja tuntuvan niin sinulle kuin perheellesikin.

Jos olet päiväkirjaihmisiä, niin tämä on mitä mainioin hetki tarttua kynään ja paperiin ja kirjoittaa vastaukset alla oleviin kysymyksiin. Jos puolestaan tahdot mieluummin pohtia mielessäsi niin se käy oikein mainiosti!

 • Mitä joulu merkitsee sinulle ja perheellesi?
  • Merkitseekö se paljon aikaa perheen kanssa?
  • Onko uskosi tärkeänä osatekijänä?
 • Mitkä ovat sinun lempimuistosi joulusta?
 • Mieti kolme asiaa, joita voisimme tehdä auttaaksemme muita tänä jouluna.
 • Mieti viisi asiaa joita voisitte tehdä yhdessä perheenä tänä jouluna.
 • Mikä on yksi (tai useampi) asia jota ET tahdo tehdä tänä jouluna`
 • Mikä on tärkein asia sinulle ja perheellesi tänä jouluna? Ja mikä on vähiten tärkeä?

Tämä harjoitus antaa sinulle pienen pohjan, johon voit aina palata tehdessäsi päätöksiä, mitä tehdä ja mikä tärkeintä, mitä EI tehdä tänä jouluna. Tämä on luultavasti tärkein vinkki tässä koko postauksessa, jos tarkoituksenasi on todellakin yksinkertaistaa ja ennen kaikkea hidastaa tätä joulukautta.

Mikä on hyvin tärkeää muistaa, on; jos et päätä mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä niin joku toinen tekee tuon päätöksen puolestasi.


2. Opettele sanomaan ei

Muistan, että viime jouluna joulukalenterini aikana tämän taisinkin sanoa kerran tai parikin, mutta pienenä muistutuksena tuon sen esille tässä postauksessa.

On nimittäin hyvin helppoa jäädä kiinni siihen yrittämiseen tehdä kaikki mahdollinen ja joulun aikaan asioihin on helpompi antaa myöntävä vastaus. Suurin osa näistä asioista, joihin lupautuu voivat olla hauskoja ja mukavia asioita, mutta kun kaikki tapahtumat ja tehtävät lasketaan yhteen voi lopputuloksena olla hyvin ylikuormittunut ja stressaantunut jouluversio sinusta. 

Jo ennestään stressaavana aikana rohkaisen sinua siis löytämään tapoja lievittämään stressiä ja kyllä, joskus se tarkoittaa, että ei tee jotain. Ja tämä on täysin ok!

"Kysymys ei ole, teenkö mieluummin tämän asian kuin en mitään, vaan se on; teenkö mieluummin tämän asian vai kaikkea muuta jo aikataulultani täydessä elämässäni, jota tällä hetkellä elän." -- Laura Vanderkam

Jos jokin asia ei kulje käsi kädessä kohdan 1 prioriteettien kanssa on tällaisessa tilanteessa hyvä sanoa EI, jotta voit tehdä tilaa asioille, jotka vastaavat joulukauden arvojasi ja prioriteettejasi.

Täydellinen muistilista:

 1. Muistuta itseäsi, että aika on arvokasta ja kerran kun se on käytetty et tule saamaan sitä takaisin.
 2. Kysy itseltäsi: "Olisinko valmis tekemään tämän huomenna?"
 3. Vastaa nopeasti.
 4. Omaksu "ei", jos asia ei ole sinulle prioriteetti - sillä jokin toinen asia on.
 5. Muotoile "ei" uudelleen lievittääksesi syyllisyyttäsi - jos asia on sellainen, johon todella toivot, että sinulla olisi aikaa.

Muista, että SINÄ saat päättää, mikä on hyväksi itsellesi - ja perheellesi.


3. Yksinkertaista lahjojen antaminen

Näin vähän aika sitten tilaston, jossa kerrottiin kuinka paljon amerikkalaiset käyttävät keskimäärin rahaa jouluna. On arvioitu, että Yhdysvalloissa kotitaloudet käyttävät keskimäärin 1536 dollaria (mikä on 1 439,38 euroa) joulun aikana. Mikä on huima summa, mutta mikäs se on sitten Suomessa?

Tilastokeskuksen mukaan joulumenoihin käytettiin vuonna 2022 555 euroa aikuista kohden, eli jo kahden hengen talous on hyvin lähellä samaa summaa kuin mitä Yhdysvalloissa.

Kun taas mietin omia joulumenojani viime vuodelta, tuntuu minusta, että oma määräni olisi hiukkasen enemmän kuin mitä Tilastokeskus sanoo. Käytimme kyllä todella paljon rahaa joululahjoihin viime vuonna, minkä vuoksi päätimme, että tänä vuonna käytämme vähemmän.

On olemassa useita tapoja yksinkertaistaa lahjojen antaminen. Mielestäni on hyvin tärkeää löytää se oma kultainen keskitie, mikä sopii sinulle parhaiten. 

Voitte laatia budjetin esim. 100 euroa henkilöä kohden tai voitte kokeilla neljälahjaa sääntöä, joka sopii minusta perheellisille todella hyvin. Tässä sääntönä on, että annat lahjaksi neljä lahjaa; 1) jotain lukemista, 2) jotain minkä pukea päälle, 3) jotain mitä hän haluaa ja 4) jotain mitä hän tarvitsee.

Oletko itse kokeillut jo tätä tai kuullut neljän lahjan säännöstä?


4. Luo jouluinen ämpärilista, johon kaikki voivat osallistua

Yksi parhaista neuvoista, jonka olen koskaan kuullut liittyen jouluun, on keskittyä muistojen luomiseen koko kauden ajan sen sijaan, että keskittyisi vain siihen jouluaamuun ja sen "täydellisyyteen".

Kun mietin omaa lapsuuttani, pidän kyllä tärkeinä muistoina jouluaamuja ja jännitystä, joka syntyi, kun odotimme veljeni kanssa joulupukkia, mutta muistan myös ne pienet asiat, joita teimme joulua odotellessa. Kuten kalenterin avaaminen joka aamu, ja televisiosta tulevan katsominen ilta viideltä ja siitä puhuminen seuraavana päivänä koulussa, Stockmannin jouluikkunan katsominen, piparien teko ja tonttujen metsästäminen.

Ennen kuin annan oman ämpärilistan luomiseen muistutuksena ÄLÄ yritä täyttää omaa kalenteriasi tai tehtävälistaasi aivan täyteen. Tämä ei ole ämpärilistan idea. Tarkoituksena on löytää muutamia asioita, joita voit tehdä yksin tai yhdessä perheen, kumppanin tai kaverin/kavereiden kanssa. 

Kuinka luoda oma ämpärilista joululle?

 • Käy uudelleen läpi kohdan yksi ajatukset ja prioriteetit!
 • Uudelleen arvioi perinteet ja asiat, joita teet tai olet aikaisemmin tehnyt. On ok skipata jotkin asiat tänä vuonna, jos ne eivät sovi tämän vuoden ajatuksiisi joulusta. Pohdi seuraavia kysymyksiä:
  • Tahdonko mennä?
  • Onko minulla velvollisuus olla paikalla?
  • Tunnenko jännitystä/ahdistusta/stressiä, kun ajattelen kyseistä tapahtumaa?
  • Vai tunnenko innostuneisuutta?
 • Anna itsellesi lupa pitää asiat yksinkertaisina.

Muista, sen sijaan että lisäisit vain lisää asioita jo valmiiksi täydelle lautaselle löydä sellaisia aktiviteetteja, joilla on merkitystä niin sinulle kuin koko perheellesi / kavereillesi, jota te kaikki voitte yhdessä vaalia. 


5. Suunnittele etukäteen, edes vähäsen

En tarkoita, että sinun tulisi olla pystyttänyt joulukuusi olohuoneeseen jo heti Halloweenin jälkeen tai pakata kaikkia lahjojasi ennen itsenäisyyspäivää. 

Ennakkosuunnittelulla tarkoitan sitä, että mietit muutamia avainalueita NYT, jotta et rynnistä hullun lailla jouluaattona ympäri asuntoa, koska sinun pitäisi viettää aikaa rakkaimpiesi kanssa ja samalla paketoida muutama paketti ja vahtia joulukinkkua.

Paras tapa tähän on hyödyntää Trelloa, joka on loistava työkalu niin töiden, opiskelun kuin oman sujuvamman arjen suunnitteluun. Trellon tai samanlaisen pohjan hyödyntäminen opastaa sinua asettamaan aikomukset, budjetin sekä miettimään, mitä aktiviteetteja haluat todella tehdä tänä vuonna.


6. Aseta realistinen budjetti

Tämä on todella TODELLA tärkeä askel! Muistatko aiemmin mainitsemani tilastot? Ja varmasti olemme kaikki seurailleet enemmän tai vähemmän kulujen kasvua viimeisten parin kuukauden aikana.

Ota siis hetki aikaa HETI kun olet päässyt tämän postauksen loppuun, kuinka paljon sinulla tulee olemaan menoja joulukuussa ja ennen kaikkea kuinka paljon tahdot käyttää mihinkin asiaan - lahjat, ruoka, syöminen ulkona, omat tarpeet esim. vaatteet jne. ja toivon mukaan vältyt talousongelmilta tammikuussa, kun lomat ovat takana päin. 

Oikeasti ei ole mitään syytä velkaannuttaa itseään joulun vuoksi!

Monet ajattelevat budjetin asettamista rahalle, mutta itse rakastan tätä artikkelia, jossa puhutaan budjetin asettamisesta myös ajalle ja huomiolle - HUOM! Artikkeli on englanniksi.

Kuinka viettää maaginen joulu ilman rahaa

Miten luoda joulubudjetti ja pysyä siinä?


7. Yksinkertaista aikataulusi

Aikataulun ajatteleminen etukäteen auttaa sinua sanomaan "ei" tarvittaessa ja varsinkin sellaisissa tilanteissa, joissa et todellakaan halua sitoutua asiaan tai tahdo mennä johonkin tapahtumaan. Näin pääset sanomaan "ei" kauniisti, koska sinulla ei vain ole tilaa kalenterissasi.

Mutta älä myöskään unohda jättää itsellesi PALJON tyhjää tilaa ja aikaa rentoutumiselle!


8. Luo rento ja mukava ympäristö kotiisi

Nyt en tarkoita, että koristele kotisi jokaista neliömetriä myöten! Tarkoitan sellaisen tunnelman luomista, joka on kutsuva ja samalla viihtyisä, jotta sinä ja läheisesi tahdotte hengailla kotonasi.

Jos kotimme ovat mukavia ja viihtyisiä, olemme taipuvaisempia hidastamaan tekemisiämme ja viettämään aikaa enemmän kotona!

Tässä on muutama hyvä vinkki, joilla voit tehdä kodistasi viihtyisämmän tänä jouluna!

Itse olen jotenkin viimeisen parin vuoden aikana ihastunut sisustamaan kodin luonto mielessä sen sijaan, että täyttäisi kodin kaikilla mahdollisilla söpöillä asioilla. Vaikka kyllä nekin jonkin verran vieläkin houkuttavat.

Paras vinkki, jonka voin kuitenkin tällä hetkellä antaa on, että käytät apunasi aistejasi, kun sisustat. Esimerkkinä, hanki jouluisia tuoksukynttilöitä stimuloidaksesi hajuaistiasi ja kausiluonteinen soittolista on oiva ääniaistin stimuloimiseen. Rakastan sitä, että joulu (ja mikä tahansa muukin juhla) on enemmän kuin pelkästään sitä mitä näet.


+1 Keskity siihen, mitä sinulla jo on

Viimeinen vinkkini on keskittyä kiitollisuuteen!

Tänä vuonna joulu tuntuu olevan kietoutunut ylimääräiseen paineeseen (eli stressiin), joka valitettavasti voi tehdä koko joulusta hyvinkin haastavan ja huonossa tapauksessa ikävänkin. Paine kohdistuu ennen kaikkea kuluttamiseen, jota tuntuu joutuvan tekemään joka päivä enemmän ja enemmän.

Omien kiitollisuusharjoitusteni jälkeen (vaikkakin tätä ei tapahdu säännöllisesti) olen yleensä tyytyväisempi siihen mitä minulla on ja kuka olen. 

Tänä jouluna yritän itse keskittyä siihen, mistä olen kiitollinen, ja olla jäämättä kiinni siihen hulluuteen, joka voisi suistaa minut tältä hitaan ja merkityksellisyyden tieltä, jota havittelen tänä jouluna.

Jos itse ajattelet ikimuistoisinta jouluasi, et varmasti edes muista, mitä kuusen alla olikaan käärittynä. Muistat ne ihmiset, joiden kanssa olit ja miltä sinusta tuntui.

Muista - kyse ei ole tavarasta... kyse on ihmisistä.

Toivon, että näistä vinkeistä on jotain apua sinulle tänä jouluna ja että pystyt tekemään aikaa ja tilaa niille asioille, joilla todella on suurta merkitystä sinulle. 

Viime vuonna suunnittelin ja toteutin ensimmäistä kertaa elämässäni loppuun asti joulukalenterin, ja halusin tänä vuonna toteuttaa saman. Joulukalenteri on aina ollut sellainen, joka elää tuolla syvässä pääkopassani ja tänä vuonna toteutettuani "13 päivää lokakuuta" sarjan mietin tahdonko luoda joulukalenteriakin? No vastaus on KYLLÄ.

Ero siinä, miksi viimevuotinen kalenteri onnistui ja edelliset epäonnistuivat, oli minusta todella helppo selvittää; minulla ei ollut teemaa. Koin vuosi toisensa perään, että joulu on riittävä teema kalenterille, mutta todellisuus on, että jos kalenterin sisältöä ei katso syvemmälle ei se ole kiinnostava lukijalle eikä myöskään tekijälle. Muitakin syitä on, mutta en tahdo osoitella ketään.

Vuoden 2022 joulukalenterin teema oli "Stressivapaa joulua", ja vaikka kuinka keksinkin aiheeseen liittyviä postauksia lisää halusin silti luoda jotain muuta, mutta silti samalla pitää stressittömyyden mielessä. Ja tästä postauksesta voikin jo hiukan arvata, mikä teema vuodelle 2023 on valittu. Tämän vuoden teema kalenterille on; "Yksinkertaistettu joulu", jossa keskitytään siihen omaan aikaan ja jaksamiseen sekä itselle tärkeisiin ihmisiin ja pyritään sivuuttamaan ikävät asiat.


Muistathan kurkata viime vuoden kalenterin valmistautuessasi jouluun marraskuussa! 

JOULUKALENTERI 2022

Lue myös;

Milloin koristella koti jouluiseksi?

10+1 Mitä tehdä joulun aikaan Helsingissä?

Joulukalenteri ~ pros & cons

2 kommenttia:

 1. Tänä vuonna olen ollut ajoissa joulujuttujen kanssa kun aina tuntuu, että koristeet kerkeävät olla vain hetken esille. Ollaan lasten kanssa laitettu sisälle ja ulos erilaisia valoja, laitettu joulukalenterit nätisti esille ja etsitty muutama tonttu seurailemaan. Meillä on myös muutamia joulupehmoleluja, jotka otetaan vain jouluksi esiin, niin niistä lapset ovat olleet tosi innoissaan. Pikkuhiljaa joulun lähestyessä tehdään kodista jouluisempaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että teillä on joulupehmoja! Tällaiset pikku jutut tekee joulusta joulun, ainakin mun kirjoissa. Itsekin tykkään lisätä aina pikku hiljaa enemmän ja enemmän koristeita. Jos laittaa kaikki heti ei niistä saa samanlaista juhlan tuntua.

   Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset