Turhasta rojusta eroon ennen joulua

Vaikka kuinka suunnittelisit lähestyväsi yksinkertaista, stressivapaata joulua on todennäköistä, että joulu tuo tullessaan uusia tavaroita kotiisi, jotka voivat lisätä stressiä. Ellet sitten päätä, ettei lahjoja saa sinulle ostaa ollenkaan - jos et asu yksin voi tämä olla hiukan hankalaa toteuttaa.

Tässä vaiheessa on siis hyvä ottaa hiukan aikaa ja vähentää sitä tavaraa ennen kuin sitä tulee lisää. Itselläni ainakin liika tavaran määrä ja ahtaalta tuntuva koti saa minut ahdistumaan ja alan stressaamaan sitä, miten saada kaikki uudet tavarat mahtumaan. Meilläkin kun häkkivarasto pursuaa tavaraa, kaapit ovat ahtaita ja kaipaisivat hyviä säilytysratkaisuja.

TÄSSÄ ON 9 ALUEATTA, JOTKA KANNATTAA TYHJENTÄÄ/SIIVOTA ENNEN JOULUA

Ruokakomero ja jääkaappi

Nyt on mitä mainioin aika ryhtyä toteuttamaan 'ruokakomero ja jääkaappi -haastetta', jonka tarkoituksena on käyttää kaikki kaapeista löytyvät ruuat, joita sinulla on jo jääkaapissa/ruokakomerossa. Älä myöskään unohda tarkistaa pakastinta.

Tämä on todella hyvä idea tehdä ennen joulua, sillä pystyt laittamaan kaikki rahat jotka säästät ruokaostoksissa omaan joulubudjettiisi. Mutta mikä myös tärkeää se vapauttaa tilaa kaappiisi jouluruokia varten!


Vaatteet

Vaihdoin itse tässä tällä viikolla paksumpaan takkiin ja talvisaappaisiin, jotka oikeastaan kaivoin jo lokakuun puolella valmiiksi esille eteisen kaappiin, sillä kylmyys iskee aina yllättäen. Meillä kummallakaan ei ole kauheasti sesonkivaatteita - ulkovaatemielessä - mutta tykkään silti laittaa kevyemmät kevät/kesä vaatteet pois kaapista, sillä omat paksut talvitakkini vievät paljon tilaa. Sama koskee myös kenkiä.

Kun pistän kevyemmät kesä vaatteet pois samalla huomaan myös mitä vaatteita en ole oikeasti käyttänyt kesän aikana. Jos en ole käyttänyt vaatetta koko sesongin aikana on silloin hyvä idea laittaa vaate kierrätykseen. Jos puolestaan vaate on ollut sellainen jota käytin, mutta en ollut itsevarma kun se oli päälläni menee se myös siinä tilanteessa kierrätykseen.

Eikä tätä tapaa tarvitse käyttää edes nyt talvivaatteiden, että odotat kylmien päivien loppuun asti ennen kuin teet päätöksen käytätkö enää kyseistä vaatetta. Jos et innostu enää kyseisestä vaatteesta, kun kaivat sen esiin niin suosiolla laita se kierrätykseen.


Asusteet

Samoin kuten vaatteidenkin kanssa löytyy myös asusteita eri sesongeille. Jos sinulla on rantahattu, jota et koskaan käyttänyt tai paita joka sai sinut tuntemaan olosi epämukavaksi on aika laittaa ne kiertämään.

Katso tarkkaan kenkiäsi. Näetkö niissä kauheasti kulumia? Olen itse huomannut, että sandaalit kuluvat todella nopeasti, joten niiden kohdalla voi olla hyvä hetki päästä niistä eroon.

Ja kun otat talveksi kaulahuiveja ja hanskoja esille tarkista niidenkin kunto samalla. Hanskat ainakin kuluvat hyvin nopeasti, jos niitä oikeasti käyttää. Olen ostanut joka joulu R:lle uudet nahkahanskat sillä niiden sormenpäät kuluvat todella nopeasti ja niihin tulee reikiä - mikä on todella harmi sillä käytän vuodesta toiseen hanskoihin yllättävän paljon rahaa toivoen, että ne kestäisivät kauemmin kuin vuoden, mutta R myös käyttää niitä, joten ei ole ihme että ne kuluvat.


Lääkekaappi

Syksy ja talvi ovat niitä vuodenaikoja, jolloin joku on aina kipeänä. Nytkin tiedän parikin ihmistä, jotka ovat kipeänä. Vaikka itse olisit kuitenkin terve niin nyt on paras aika käydä läpi se oma lääkekaappi. Katso lääkkeiden päivämäärät ja heitä kaikki vanhentuneet pois. Ota myös aikaa ja osta uusia lääkkeitä. Mikään ei nimittäin ole kauheampaa kuin tulla kipeäksi ja joutua menemään apteekkiin ostamaan buranaa tai strepsilssejä. 

Suosittelen myös luomaan tässä vaiheessa oman "kipeyskorin", mistä löytyy kaikki tarvittavat flunssapäiviä varten. Nämä voivat olla vitamiineja, nenäliinoja, kuumavesipullo, nuudeleita, inkivääriteetä, hunajaa ja mitä ikinä keksitkään tarvitsevasi, jos kipeys yllättää.


Vahingoittuneet tavarat

Jos kotoasi löytyy vahingoittuneita tai rikkoutuneita tavaroita on hyvä idea hankkiutua niistä eroon ennen joulua. Varsinkin tilanteessa jossa tulet isännöimään joulua tai vaikka uutta vuotta!

Saat lisää tilaa ja tuntuu vapauttavalta kun olet päässyt eroon turhasta tavarasta ennen kuin se on ärsyttävästi kaikkien tiellä.


Huonekalut

Unohdamme usein hankkiutua eroon huonekaluista. Joulu tuo mukanaan extra tavaroita kuten lahjoja, joulukoristeet ja -kuusen ja kenties jopa niitä ylimääräisiä ihmisiä. On siis hyvä idea hankkiutua eroon huonekaluista, jotka vievät tilaa tai joita ette käytä saadaksesi enemmän tilaa kotiin, jotta koko asunto ei tunnu niin ahtaalta jouluna.

Harkitse turhien kalusteiden myyntiä sen sijaan että tunkisit sen varastoon. Rahan voit käyttää esimerkiksi joululahjoihin!


Kylpyhuone ja hygieniatuotteet

Hiukan sama kuin vaatteiden kanssa, sinulta löytyy varmasti sellaisia hygieniatuotteita, joita käytät eri sesonkien aikana. Itse ainakin vaihdan talvikausina kaikki rasvani sopivimmiksi kuivalle iholle, sillä ihoni muuttuu hyvin nopeasti kuivaksi ja kaipaa lisää kosteutusta.

Talvella myös harvemmin tarvitsee aurinkorasvaa ja itseruskettava voi jättää ihon hiukan kuivaksi. Katso siis sellaiset kesätuotteet pois kaapista, jotka voisit nyt jo heittää pois tai laittaa säilöön ensi kesää varten.

Tarkista myös talvituotteesi samalla. Onko joku vanhentunut ja mitä sinun tulee ostaa lisää.

Käy suosiolla läpi myös kauneustuotteesi esim. kynsilakat, hiustuotteet ja meikit. Mitkä vievät turhaa tilaa ja mitä et ole käyttänyt ollenkaan? Onko joku mahdollisesti vanhentunut?


Joulukoristeet

Hyvin tärkeä asia, mikä kannattaa myös käydä läpi on joulukoristeet. Olen huomannut, että useimpina jouluina laitan kaikki koristeet esille ihan tavan vuoksi enkä oikeastaan kauheasti anna ajatusta sille rakastanko koristetta oikeasti. Jos jokin koriste ei tuo sinulle iloa tai se ei vain sytytä innostustasi enää ehkä olisi korkea aika hankkiutua eroon siitä. 

Tämä on hyvä tehdä ennen joulu, sillä kaupat täyttyvät joulukoristeista ja kuitenkin niitä katselet, mutta et viitsi ostaa uutta joulutähteä vanhan tilalle sillä kotona on jo yksi. Vanhan voit hyvin vaikka lahjoittaa kaverille, joka on sitä aina ihaillut.


Puhelimen kuvat

Kun siirrymme joulusesonkiin todennäköistä on, että tulet osallistumaan erilaisiin vuosittaisiin tapahtumiin - kuten markkinoille tai joulumyyjäisiin. Kun vietät aikaa perheen ja ystävien kanssa mahdollisuus on suuri, että räpsit paljon kuvia. 

Valmistaudu siis ajoissa ja käy puhelimesi kuvat läpi poistaen kaikki turhat tai tallenna kuvat esimerkiksi pilveen tai kovalevylle. Mikään ei ole pahempaa kuin olla kummilapsen joulujuhlassa ja joutua poistamaan kesken kaiken turhia kuvia kun haluaisi ottaa talteen rakkaan kummilapsen ensimmäinen joulunäytelmä.


❄️❄️❄️


Tässä ne siis olisivat! 9 asiaa jotka sinun kannattaa siivota ennen joulua, jotta kotisi tuntuu rauhalliselta ja vähemmän sotkuiselta joulukauden alkaessa!

Lue myös;

Milloin koristella koti jouluiseksi?

Miten suunnitella stressivapaa joulu?

8 tilaa säästävää joulusisustusideaa


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset