Kuinka rentoutua stressaavan päivän jälkeen?

Marraskuu on ollut itselle hyvin kiireistä ja jopa stressaavaa aikaa. Suurin osa stressistä liittyy uuteen työpaikkaan ja täysin uuteen arkeen sopeutumiseen - vuorotyöstä "normaaliin" 9-17 työhön vaihtuminen on oikeasti yllättävän vaikeaa.

Meillä jokaisella on päiviä, jolloin tulemme kotiin pitkän työpäivän jälkeen ja ainoa asia mitä tahdomme tehdä, on vain käydä makaamaan ja olla. Tämä on varmasti monelle se paras tapa rentoutua, kun elämä alkaa tuntua stressaavalta.

Tässä tavassa ei ole mitään väärää, teen tätä itsekin useammin kuin tahdon edes myöntää, mutta joissakin tilanteissa tämä ei ole hyvä idea. Tämän vuoksi halusin julkaista postauksen, joka auttaisi sinua tuomaan hiukan enemmän tarkoitusta tuollaisiin raskaisiin päiviin.

Tässä on muutama idea, joita voit kokeilla, mutta rohkaisen sinua olemaan luova ja kokeilemaan erilaisia asioita, jotka voisivat rentouttaa sinua.

7 TAPAA KUINKA RENTOUTUA PITKÄN PÄIVÄN JÄLKEEN

Kokeile joogaa

Kuntoilu on oiva tapa saada ajatukset muualle ja ennen kaikkea liikkeelle. Varsinkin pitkän päivän jälkeen, joka on tultu suurimmaksi osaksi vietettyä tietokoneen ääressä. 

Kaikki eivät kuitenkaan nauti kuntoilusta, joten suosittelen harkitsemaan pientä 5-10 minuutin jooga sessiota tai ihan vain venyttelemään niitä kireiltä tuntuvia lihaksia. 

Miksi juuri jooga?

Tietenkin voit kokeilla muitakin kehoa liikuttavia harrastuksia, kuten pilatesta, mutta joogan harjoittava rauhallinen hengitys ja liikkeet tasapainottavat hermoston toimintaa ja aktivoivat parasympaattista hermoston haaraa eli lepohermostoa. Stressihormonien esim. kortisolin määrä verenkierrossa vähenee. 

Jooga myös hiljentää mieltä, sillä ajatukset pysyvät tehtävissä liikkeissä ja keskittyminen pysyy hengityksessä. Mielen hiljentyessä keho myös tuntuu rauhalliselta. 


Ryhdy luovaksi

Tee jotain, joka auttaa sinua pääsemään "flow" tilaan. Sellaiseen, joka saa sinut unohtamaan kuluneen päivän tapahtumat ja saa sinut unohtamaan ajan tyystin. 

Luovuudella on monenlaiset kasvot ja se tarkoittaa jokaiselle eri asiaa. Toiselle se on terapiaa, toiselle itsensä ilmaisua, jollekin harrastus ja toiselle työ.

Monille luovuudesta tulee varmasti ensimmäisenä mieleen piirtäminen, askartelu ja kaikki DIY projektit. Mutta se kattaa paljon enemmän:

  • Uuden reseptin kokeileminen
  • Uudelleen järjestä asuntosi
  • Valokuvaus
  • Soittimen soittaminen
  • Kirjoittaminen
  • Jo olemassa olevan taidon hiominen

Älä lannistu, jos sinusta ei tule seuraavaa Picassoa. Luovuus tarkoittaa vain päässäsi olevan idean toteuttamista. Tekemällä siitä jotain konkreettista. Ja tähän on todella monia tapoja.


Käy kävelyllä

Tiedän puhuvani tästä todella paljon, mutta kävelyssä on sitä jotakin varsinkin näinä kylminä kuukausina, jolloin pimeä tulee todella aikaisin ja pääset kokemaan kaupungin valojen luomaa tunnelmaa. Olen itse ainakin nauttinut viime päivinä kävelyistä, kun joka päivä asuntojen ikkunoihin ja parvekkeille sekä pihoille ilmestyy enemmän ja enemmän valoja.

En tiedä sinusta, mutta itse koen tämän todella rauhoittavana ja jopa hiukan inspiroivanakin.

Asuminen hiukan kauempana Helsingin keskustasta pitää sisällään myös muutamia etuja ja yksi niistä on tähtien näkeminen taivaalla. Tähtien katselu mukavan iltakävelyn yhteydessä on mitä mainioin tapa rentoutua.


Halailu

Halaile lemmikkisi, kumppanisi tai lapsesi kanssa. Jos sinulla ei ole ketään, jonka kanssa halailla halaile itseäsi.

Oli tilanteesi millainen tahansa jaa rakkautta ja halauksia.

Nauti pienistä hetkistä rakkaidesi kanssa ja hekin voivat tuntea itsensä tärkeäksi. Joskus rankan päivän jälkeen kaipaa vain läheisyyttä.


Lue

Lukeminen tuntuu olevan asia, joka on nykyään hyvin vähäistä ja sitä tehdään vain pakon edessä. Nuorempana nautin lukemisesta ja se oli yksi lempitavoistani rentoutua illalla. Valitettavasti lukeminen kuitenkin väheni ja väheni täysi-ikäistymisen jälkeen.

Palaaminen kirjojen pariin on ollut vaikeaa, sillä se usein unohtuu, mutta se on ollut yksi ihanimmista asioista. Mikään ei ole ihanampaa kuin jäädä koukkuun hyvään kirjaan. Itse nautin niin salapoliisikirjallisuudesta sekä fantasia kirjoista.


Podcastit tai äänikirjat

Lukeminen ei ole kuitenkaan kaikkien juttu, vaan toisille se kuuntelu on kiinnostavampaa, joten hyvä idea tässä tapauksessa on äänikirjojen ja/tai podcastien suuntaan kallistuminen.

Joskus tämä voi olla myös hyvä vaihtoehto niille päiville, jolloin lukemiselle ei ole vain aikaa. Voit laittaa ruokaa tai siivota samaan aikaan kun lempipodjaksosi tai seuraava luku keskeneräisestä kirjastasi pyörii taustalla.

Tämä on myös sellainen, joka auttaa minua nukahtamaan. Olen itse kuunnellut Taru Sormusten Herrasta lukuja Down To Sleep Extra YouTube kanavalta. Näitä toki olen joutunut kuuntelemaan toistolla, sillä nukahdan aina kesken kaiken, mutta sehän tässä onkin tarkoitus.


Pitkä, lämmin suihku

Pese päivän stressi pois. Hemmottele itseäsi hurmaavilla tuoksuilla, käytä lempivoidettasi ihon kosteuttamiseen ja älä kiirehdi.

Pitkän ja stressaavan viikon jälkeen minusta on ihana toteuttaa pidempi suihku saunan kera perjantaisin, mutta jos viikko on ollut todella raskas saatan tehdä extra pitkän suihkun keskiviikkoisin. Rakastan käyttää saunahunajaa, joka rentouttaa lihaksia, mutta samalla myös kosteuttaa, pehmentää ja ravitsee ihoa. 


Miten sinä rentoudut pitkän päivän jälkeen?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset