8 VINKKIÄ AHDISTUNEELLE

ruutu2

Jokainen meistä tuntee jollain tasolla ahdisuneisuutta ja eri asiosita syntyy ahdistunut, hermostunut olo. Toisilla se tulee useammin ja toisilla se tulee suuremmalla voimalla. Siitä ei koskaan tule pääsemään eroon pysyvästi, sillä se on tunne siinä missä ilo tai suru. Ahdistuneisuuden kanssa voi kuitenkin oppia elämään. Itse elän ahdistuksen kanssa joka päivä. Joko koen sitä itse tai ympärilläni olevat ihmiset kokevat. Tahdon nyt jakaa sinulle pientä tai suurta ahdistusta tuntevalle ihanalle ihmiselle omat tapani, miten käsittelen omaa ahdistuneisuuttani. Nämä olen itse kokenut hyviksi "apuvälineiksi" ja olen ehdottanut ystäviäni sekä Rilleä myös kokeilemaan näitä.

ruutu4
Asun vaatteet kaikki saatu äidiltä

1. Puhu itsellesi niin kuin puhuisit ystävällesi.
Tosi asia on, että puhumme itsellemme paljon pahemmin kuin kenellekään muulle. Se on yksi syy, miksi monet tuntevat paljon ahdistuneisuutta, koska mielessä ajatukset eivät ole kovinkaan positiivisia. Itse ajattelen hyvin useasti, että jos en mene kouluun opettajani alkaa huutamaan minulle tai jos vastaan kieltävästi kaverin kutsuun viettää iltaa hänen luonaan hän vihaa minua siitä lähtien. On oikeasti hyvä välillä katsoa itseään peiliin ja puhua kuin ystävälle. Puhut varmasti ystävillesi parempaan sävyyn. Mikset siis puhuisi myös itsellesi?

2. Sano irrationaaliset ajatukset ääneen.
Jos ajatuksiini syntyy todella irrationaalinen ajatus, kun olen yksin esim. "En olisi saanut lähettää sille tota snäppiä... Nyt se varmaan luulee et oon tosi takertuva ja varmasti se kertoo kaikille muille kuinka outo mä oon." Kun tällaisia ajatuksia syntyy sanon sen yleensä sitten ääneen, jotta kuulisin, miltä se kuulostaa pääni ulkopuolella. Yleensä silloin ymmärrän, miten typerä ajatus on ollut. Omissa ajatuksissaan on todella helppoa uskotella itselleen, kuinka takertuva on ja ehkä jopa se takertuvin ihminen koko tällä planeetalla. Kun tuollaiset ajatukset sanot ääneen niin silloin kuulet oikeasti ne sanat ja ymmärrät kuinkä järjetön idea se oikeasti on. Tarinan opetus; Älä usko kaikkea, mitä mietit.

3. Keskity hengittämiseen.
Muutamaankin otteeseen täällä blogissa olen ottanut puheeksi meditoinnin ja oikeasti aina silloin, kun minusta tuntuu, että ajatukseni täyttyvät stressaavista ajatuksista pysähdyn paikalleni 10 sekunniksi - olin sitten junassa, bussissa, kotona tai koulussa, ihan missä vain - ja keskityn silloin vain hengitykseeni. Saatan sulkea silmäni tai tuijottaa junan ikkunasta ohi kiitävää maisemaa ja keskityn jokaisen sisään sekä ulos hengitykseen. Tämä tuo sinut takaisin juuri siihen hetkeen, missä olet ja auttaa ymmärtämään sitä, mikä sinua stressaa - sen sijaan että analysoisit sitä liikaa.
Hyvä hengitys metodi on 457 eli 4 sekunttia hengität sisään, 5 sekunttia pidätät hengitystä ja 7 sekunttia päästät ilman ulos keuhkoistasi. Rauhoittaa ja samalla treenaa keuhkoja.

ruutu3

4. Opettele sanomaan ei.
Olen aina itse ollut sellainen luonteeltani, joka on yrittänyt miellyttää kaikkia välittämättä siitä, mitä itse olisin halunnut tehdä tai sanoa. Pelkäsin sanoa ei - oli se sitten joku pyytämässä apua, vaikka minun piti ehtiä juuri siihen bussiin, joka oli lähdössä pysäkiltä tai joku kutsumassa minua kotibileisiin, vaikka halusin nauttia hyvästä kirjasta kodin hiljaisuudessa. Ajattelin, että he olisivat sitten surullisia, vihaisia tai pettyneitä minuun, jos en sanoisi kyllä kaikkeen. Kunnes sitten Rille tokaisi minulle tavatessamme; "Me ei olla lapsia. Voit kyl sanoo ei. Kyl kaikki sen kestää." Jos mielenterveytesi hyötyy enemmän sanasta ei niin sano silloin ei. Jos se henkilö pahoittaa mielensä päätökseesi niin hänen täytyy vain elää sen oman pahoittuneen mielensä kanssa. Sinun ei kuulu huolehtia muiden tunteista.

5. Liiku silloin kun tunnet ahdistuneisuutta.
Tarkoitti liikkuminen sinulle sitten kävelyä ulkona, juoksemista, pyöräilyä tai olohuoneessa ympäriinsä tanssimista, liiku! Se että istut paikallasi ja pohdit ahdistumistasi, keskität silloin kaiken energiasi siihen, ei tee hyvää kenellekään meistä. Liikkuminen auttaa sinua tyhjentämään mielesi, edistää endrofiinejasi ja se kanavoi kaiken sen hermostuneen energian johonkin aktiviteettiin. Kun itse tunnen ahdistuneisuutta tunnen oloni vangituksi, joten kävelemällä ympäriinsä - minulla on tapana alkaa siivoamaan ahdistuneena - annan mielelleni ja keholleni muuta tekemistä kuin ahdistukseni. En ole vangittu, vaan kehityn.

6. Tunnista omat laukaisijasi.
Jos tiedät, että oleminen tietyn henkilön läheisyydessä tai tiettyyn paikkaan meneminen laukaisee ahdistuksesi, ota silloin askel valmistautuaksesi tunnetasolla - jos siis et voi vältellä tätä henkilöä, paikkaa tai tilannetta. Yritä keksiä tapoja joilla uudelleen suunnata energiasi ja huomiosi. Esimerkiksi, yritä tätä minun kikkaani; Kun teidän alkavani tuntemaan pikkuisenkin ahdistusta koulupäivän asiakaspäivinä, jolloin en tiedä, kuka ovesta astuu sisälle ja tuleeko kyseinen henkilö minun penkkiini, tiedän etten voi ruveta hääräämään ja putsaamaan paikkoja, joten hengitän pari kertaa syvään ja kun asiakas ilmestyy hymyilen. Kukaan ei koskaan sano pahasti henkilölle, joka hymyilee ja on ystävällinen. 

ruutu1

7. Child's pose
Meditoinnin lisäksi olen monesti yrittänyt aloittaa joogan, mutta se on edelleenkin hiukan jäänyt. Kuitenkin aina välillä harjoitan joitakin jooga asentoja, erityisti tätä "child's pose" nimellä kutsuttua asentoa. Menen aina silloin tähän asentoon, jos ahdistukseni ei hellitä millään eikä mikään kikka tunnu auttavan. Tämä on vielä hyvin helppo asento. Sinun ei tarvitse kuin asettua polvillesi, istua ja venyttää kätesi pitkälle lattiaa pitkin eteesi, antaen samalla pääsi levätä lattiaa, joogamattoa tai vaikka tyynyä vasten. Usein teen tämän asennon heti herätessäni sängyssä. Se laittaa veren kiertämään mukavasti kehossa. Olo on virkeä ja pirteä.

8. Korvaa "mutta" sanalla "ja"
"Mutta" on sellainen sana, joka pistää monet ihmise aina hyvin sekaisin. Suurin osa tuon sanan jälkeen sanotuista asioista ei ole edes niin positiivista eikä kukaan muista sitä positiivista asiaa, joka tuli ennen tuota sanaa. Kaikki muistavat vain sen pahan, negatiivisen, ärsyttävän ja inhottavan asian joka tuli "mutta" sanan jälkeen. Yleensä se joka sanotaan tuon sanan jälkeen ei ole edes tarkoitettu negatiiviseksi asiakasi. Ihminen on kuitenkin niin sekava olento, että hän ymmärtää aina asioita väärin. Kuulee ne omalla tavallaan. Kun korvaat sanan "mutta" sanalla "ja" muutat samalla tapaa, miten ilmaiset asiat. Kuulostaako tämä lause yhtään erilaiselta sinusta; "Olen iloinen, että muutin yhteen poikaystäväni kanssa, mutta kaipaan omaa tilaani." "Olen iloinen, että muutin yhteen poikystäväni kanssa ja kaipaan omaa tilaani." Ensimmäisestä lauseesta itselleni tulee olo, että nyt ollaan sen verran itsekäitä ettei mietitä, mitä se kumppani tahtoisi. Toinen lause puolestaan tuo olon että yhteen muutto oli mahtavin idea sekä että nyt pitäisi myös miettiä, miten voisi viettää omaakin aikaa jaetussa asunnossa. Sanoilla on suuri vaikutus, miten asiat ilmaisee. Sanoilla kun on voimaa ja monesti sanat laukaisevatkin ahdistuksen.

ruutu5

+1 Muista ettei edistys ole lineaarista.
Näiden ja monien muiden vinkkien avulla olen oppinut päästämään irti ahdistuneisuudestani, mutta olen kuitenkin ihminen - ja ennen kaikkea suomalainen, jotka nyt murehtivat kaikesta, potevat ympärivuotista masennusta ja melankolisuutta - ja tietysti minulle tulee näitä päiviä jolloin tunnen hermostuneisuutta, ahdistusta. Se on kuitenkin ok! Kaikki me olemme olleet tuossa tilanteessa. Se, että sinulla on huono päivä ei tarkoita, että kaikki se, mitä teit ahdistuksen pois saamiseksi olisi valunut hukkaan. Aina tulee olemaan ylä- ja alamäkiä. Tiedä se että se, mitä tunnet ei ole pysyvää, joten nyt kun olet tässä, muista että on ihan ok olla olematta ok.

JUST REMEMBER TO WALK HEAD HIGH AND SMILE.

ruusu

8 kommenttia:

 1. Hienoa pohdintaa! Pidin erityisesti tuosta: on ihan ok, olla olematta ok! Näinhän se juuri on :)

  www.lily.fi/blogit/valonkantaja

  VastaaPoista
 2. Komppaan ylempää, ihanasti sanottu.

  http://www.lily.fi/blogit/janita-johanna

  VastaaPoista
 3. Tosi ihana postaus! Varsinkin toi 2. kohta tulee itselle varmasti käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla jos jostain tietystä kohdasta on apua :D

   Poista
 4. Tosi hyviä vinkkejä :) Tuota kakkoskohtaa ollaan tehty terapiassa, se on hassua miten erilaiselta joku oma ajatus kuulostaa omassa päässä, verrattuna siihen kun terapeutti sannoo sen ääneen :D Myöskin ittensä toimeliaana pitäminen ja hengittämiseen keskittyminen on auttanut. Joogasta sen sijjaan oon huomannu, etten pysty rauhoittumaan siihen yhtään, jos liikkaa ahdistaa. Sitä kai pitäs harrastaa enempi ennaltaehkäisevästi. Oli kiva lukkee tällainen vähän syvällisempi postaus! :)

  https://miunmielessa.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset