Aloittelijan opas kestävään muotiin - mitä se on ja kuinka voit harjoittaa sitä?

Jos yhtään rakastat muotia ja välität myös samalla asioista kuten, mitä puet päällesi ja miten ne vaikuttavat planeettaamme, mutta et ole aivan varma mistä aloittaa, on tämä postaus kuin luotu juuri sinulle! 

Jaan kanssasi omat kolme vinkkiäni, kuinka harjoittaa kestävää muotia.

K-Rauta lippis
Monki farkkupaita
Helsinki Outlet Levi's t-paita
Monki farkut
Uff (alunperin lager157) kengät
H&M laukku

1. Uudelleen pukeminen

Ensinnäkin vähentääksesi tekstiilien kulutusta paras tapa aloittaa kestävän muodin harjoittaminen on uudelleen pukea niitä vaatteita, joita sinulla jo on. 

Olivat ne sitten kirpparilta, fast fashion brändiltä tai jostain muusta lähteestä, käytä näitä, kunnes niitä ei voi enää käyttää. Näin et luo itsellesi valtavaa määrää vaatteita ja saat ilon irti jokaisesta kaapissasi olevasta vaatteesta. 

Tämä ei myöskään tarkoita, että sinun tarvitsisi pukeutua tylsästi, sillä yhtä muotikappaletta voi pukea monella eri tavalla ja luoda monia upeita asuja! Kuten varmasti jo tiedätkin ja olet tutustunut pesukoneeseen, mutta jotta vaate olisi aina hyvän näköinen tulee sinun osata myös pestä se oikeaoppisesti. Tästä tulen julkaisemaan postauksen lähiaikoina, joten kannattaa olla kuulolla.

Jos kaipaat inspiraatiota asujen luomiseen hyvä tapa etsiä inspiraatiota, on tutkia Pinterestin ihmeellistä maailmaa. Inspiraatiotauluani voi käydä kurkkimassa tästä - ja pistä ihmeessä seurantaan, jos tyylisi on samanlainen ja jaa kommenteissa omasi! Itse lisään uusia asuideoita päivittäin.


2. Uuden vaatteen ostamisen muistilista

Joka kerta kun mietit uuden vaatteen ostamista, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset - tämä varmistaa sen, ettet osta mitään hetken mielijohteesta: 

  • Tarvitsenko tätä todella?
  • Näenkö itseni käyttämässä tätä 2+ vuotta?
  • Sopiiko tämä omaan tyyliini vai onko tämä vain trendi?
Kun mietit ennen kuin ostat varmistat näin, että vaatteidesi kulutus vähenee, vaatekaappisi ei ole pullollaan mitään turhaa, mitä et käytä ja osaat ehdottomasi arvostaa enemmän sitä mitä sinulla jo on.

Itse myös pyrin kuvittelemaan mielessäni kolme asukokonaisuutta, jotka pystyn vaatteesta luomaan jo olemassa olevien vaatteideni kanssa. Jos en tähän pysty tai vaate tuntuu suurelta "ehkä" -sanalta jätän sen aina ostamatta. Mitään ei kannata ostaa, ellei ole 110 % varma, että se on täydellinen ja varsinkaan sillä ajatuksella, että koska se sattuu olemaan halpa, niin se täytyy ostaa.


3. Valitse eettinen ja kestävä vaate

Kuten sanoin aikaisemmin, kaikista kestävimmän muodin käytös on jatkuvasti uudelleen käyttää vaatteita, joita jo valmiiksi omistamme. 

Kuitenkin joskus mitä todella tahdomme, on tehdä tyylistämme hiukan kiinnostavampaa tai todella tarvitsemme uuden vaatekappaleen. Tällaisessa tapauksessa paras idea olisi käydä kirpputorilla tai vierailla kaupoissa, joiden ajatusmaailma on eettinen ja kestävä. 

Vaikka tämä kuulostaakin todella hyvältä vaihtoehdolta en silti suosittele liiallista ostamista yhdeltä taholta, sillä tämä voi johtaa kirpputorien gentrifikaatioon ja tällöin he, jotka oikeasti tarvitsisivat vaatteita, joutuvat ostamaan ne uutena, vaikka heillä ei ole välttämättä siihen varaa. 

Kestävien merkkien tapauksessa tällainen kulutus voi johtaa myös tekstiilien ylituotantoon, joka tulee vaikuttamaan tehtaisiin ja näin ollen myös koko yhteiskuntaan. Hyvien merkkien laatu voi myös kärsiä. Esimerkiksi olen huomannut, että marimekon tuotteet ovat nykyään huonompaa laatua kuin mitä ne olivat kymmenen vuotta sitten.


+4. Lisäksi...

Ole tarkkana siitä, mistä vaatteet on tehty äläkä putoa siihen kuoppaan, joka väittää vaatteen olevan parempi vaihtoehto, koska se on valmistettu esim. kierrätetystä polyesterista. 

Kierrätetyssä polyesterissa on todella paljon hyvää. Se on valmistettu käytetyistä muovipulloista, joka ehkäisee muovin joutumista meriimme ja sen valmistus käyttää vähemmän resursseja. Kuitenkin huonojakin puolia löytyy joita, monet eivät edes tiedä tai tule ajatelleeksi. 

Muovin kierrättämisellä on rajansa, ja varsinkin monet kierrätetystä muovista valmisetetut vaatteet eivät ole pelkästään polyesteriä, vaan polyesterin ja muiden materiaalien sekoitusta, mikä tekee uudelleen kierrättämisestä vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

Kyseinen kierrätysprosessi vaikuttaa myös ympäristöön. Tämä vaikutus näkyy polyesterin valmistuksessa, varsinkin värjäysvaiheessa, joka vaatii paljon vettä, energiaa ja kemikaaleja.

Kierrätetty polyesteri vapauttaa mikromuovia. Kyllä, kyseinen kierrätystapa ehkäisee kokonaisten pullojen ja muovin palasten päätymisen meriimme, mutta tämä ei tarkoita, etteikö muovia päätyisi ollenkaan meriin. Tekokankaat voivat vapauttaa mikroskooppisia muovikuituja eli kaikille tuttua mikromuovia, ja tämä mikromuovin "vapautuminen" meriimme tapahtuu vaatteen peseytyessä pesukoneessa. Ison-Britannian Plymouthin yliopiston tutkimusryhmän tekemän tutkimuksen mukaan jokainen pesukoneen sykli voisi päästää ympäristöön jopa yli 700 000 muovikuitua.

Kierrätetty polyesteri on kuitenkin hyvä vaihtoehto tavallisen polyesterin ohella, mutta varmista vain, että ostamasi tuote on 100 % kierrätettyä polyesteriä eikä 20 % tai 35 %.

Siitä huolimatta, muista että olemalla jopa epätäydellinen muotiympäristösuojelija on aina parempi kuin, että yrittäisit olla täydellinen. Älä siis tunne häpeää, jos et kykene ostamaan vaatteita kestävistä lähteistä. Pystyt silti jatkamaan ympäristöystävällisempää elämäntapaa vähentämällä muotikulutustasi ja hankkimalla vaatteita harvemmin - vaikka tämä tarkoittaisi fast-fashion ostamista - kuin että ostaisit paljon vaatteita kestäviltä yrityksiltä.

Kaikki vaatteet jotka minulle on päällä tässäkin postauksessa olen ostanut uutena ja ne ovat 2+ vuotta vanhoja. Lukuun ottamatta kengät jotka ostin pari kuukautta sitten. Vanhemmat vaatteet ovat edelleen hyvä kuntoisia, istuvat hyvin ja mikä tärkeintä ovat tyyliäni.

Päivän päätteeksi, mikä todella merkitsee muutoksen aikaansaamisessa, on että jokainen osallistuu edes pienesti luodakseen ympäristö- ja sosiaaliystävällisemmän muotimatkan, sillä kuten High School Musical ikonit itse sanoivat; "We're all in this together!".

Enempää sanomatta toivon, että tämä lyhykäinen opas auttoi sinua. Jos koet kuitenkin edelleen, että voisit olla tietoisempi, miltä brändeiltä vaatteita ostaa suosittelen tutustumista Good On You sovellukseen. Sovelluksen avulla pääset paremmin tutustumaan lempibärndeihisi ja opit lisää, miten olla eettisesti tietoisempi muotiostoksista.

Milloin itse viimeksi ostit täysin uuden vaatteen tai teit mitä mainioimman kirpputorilöydön?








Lue myös:


2 kommenttia:

  1. Se on kyllä omituista että 10 vuotta sitten ostetut halpaketjuliikkeiden vaatteet kestää edelleen pesusta toiseen mutta uudet hankinnat kulahtaa ja reikiintyy parin käyttökerran jälkeen.. onneksi on ollut joskus hamsteri ja hankkinut muutamia kivoja yksilöitä eri väreissä ja kuvioissa.

    Kiitos paljon tuosta kierrätetyn polyesterin vinkistä tarkkailla prosenttimäärää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana etten ole ainoa joka on huomannut tämän! Olen kyllä kiitollinen noista parista vaatteesta, jotka olen ostanut aikaa sitten ja ne on olleet niitä "fiksuja ostoksia", koska nykyään saa oikeasti miettiä todella tarkkaan mitä ostaa ja varsinkin keneltä.

      Hyvä jos vinkistä oli jotain apua :D

      Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset