Kuinka toipua huonosta numerosta - Do's And Don'ts

Mikään ei ole yhtä inhottavaa kuin saada koe takaisin ja huomata, ettei se mennytkään niin hyvin kuin mitä oli ajatellut. Samanaikaisesti huono numero talloo omaa itseluottamusta ja lisää sitä uskoa, että kyseinen aine on hankala ja näin ollen myös, ettei itse ole tarpeeksi hyvä samaan hyväksyttävää numeroa, jota voi kotoa näyttää ylpeänä.

Huonosta numerosta ei kannata kuitenkaan lannistua, ja tässä postauksessa jaan muutaman asian, mitä tehdä ja ennen kaikkea ei tehdä, kun saat huonon numeron kokeesta.

MITÄ EI TEHDÄ

Luovuttaa tai heittää pyyhe kehään

Juuri sillä hetkellä voi tuntua siltä, että luovuttaminen olisi ainoa vaihtoehto, mutta tämä ei ole totta eikä tämä todellakaan ole se paras vaihtoehto. Voin jopa taata, että päätös luovuttaa vain mahdollistaa sen, että tulevaisuudessa saat enemmän huonoja numeroita.

Kieltäydy ajattelemasta, että kaikki on menetetty ja sinun tulisi vain luovuttaa. 


Huono numero menee sinulla liikaa tunteisiin

Huonot arvosanat eivät tee sinusta huonoa tai arvotonta ihmistä.

Jos olet perfektionisti tai introspektiivinen henkilö, sinulla on todennäköisesti vaikeuksia nähdä arvosanasi heijastuksena itsestäsi. Et ole kuitenkaan arvosanasi. Sinusta löytyy arvoa näiden ulkopuolelta. 

Älä siis lankea siihen ansaan, jossa uskot, että huonot arvosanat heijastavat arvoasi ihmisenä.


Syytät opettajaasi

Olen itse enemmän kuin kerran hypännyt tähän letkajenkkaan ja syyttänyt opettajaa huonosta arvosanastani. En tietenkään ole koskaan sitä sanonut ääneen, mutta se onkin ollut sitten se ongelma.

Kaikki opettajat ja varsinkin heidän tapansa opettaa on sellainen, joka ei sovi jokaiselle opiskelijalle. Mikä on harmi, etteivät kaikki opettajat vain näe sitä ja sovella opetustaan kaikille sopivaksi, mutta samalla se on opiskelijan omalla vastuulla pitää huoli siitä, että opetus on hänelle hyödyllistä.

Toivon, että olisin itse tajunnut tämän aikaisemmin, että asioista pystyy aina keskustelemaan ja tällaisessa tilanteessa, jossa opettajan opetusmetodi ja oppimisesi eivät kohtaa, käänny ihmeessä opinto-ohjaajasi puoleen ja kysy josko sinun olisi mahdollista vaihtaa toisen opettajan kurssille.

Tiedän, että ajatus olla luokassa, jossa ei ole kavereita on kauhea, mutta vaihtamalla kurssiin, jossa on toinen opettaja, voi olla pelastus, jonka tarvitset kurssin läpäisemiseen ja ennen kaikkea tavoittelemasi numeron saamiseen. 

Loppupeleissä, jokainen opettaja tahtoo kyllä, että menestyt opinnoissasi ja ennen kaikkea elämässäsi. Tämä voi olla osasyynä sille, miksi opettaja voi vaikuttaa hiukan kireältä, sillä hän tietää millaista se elämä koulun ulkopuolella on. Jos opettajan kireys ei kuitenkaan vaikuta oppimiseesi positiivisesti älä jää vellomaan siihen ajatukseen, että vika olisi täysin opettajassa.


Aikaa ei ollut riittävästi

Aikaa on aina riittävästi. On turha edes ajatella toisin. Sinä et vain valitettavasti suunnitellut opiskeluasi paremmin, mikä puolestaan kertoo hyvin missä sinun kannattaa parantaa.

Se ei ole koulun tai opettajan vika, jos päätit perjantai-illan pänttäyssession sijaan mennä kavereiden kanssa ulos tai ajattelit ettei lukuläksy ole oikea läksy. 

MITÄ TEHDÄ SEN SIJAAN

Sinun tarvitsee kyllä keskittyä kyseiseen ongelmaan (a.k.a. huonoon numeroon) jonkin aikaa, mutta jossain vaiheessa sinun on yritettävä siirtyä etsimään ratkaisu; Kuinka pääset huonosta numerosta parempaan numeroon. Käytä tätä nelivaiheista prosessia toipuaksesi huonosta numerostasi!


Askel 1: Heijastaminen

Tämä on todella tärkeä vaihe, jonka monet opiskelijat unohtavat tai vähättelevät niin paljon, että jättävät sen kokonaan tekemättä. Pyri välttämään molempia reaktioita.

Varaa aikaa arvioidaksesi omaa arvosanaasi tai tilannetta, mitä tapahtui.

Mieti: Mitkä ovat syyt tälle huonolle arvosanalle? Mitä voisit tehdä, jotta et saisi yhtä huonoa arvosanaa tulevaisuudessa?


Askel 2: Arvioi

Harkinnan jälkeen sinun tulee seuraavaksi siirtyä ongelman arviointiin. Tämä vaikuttaa enemmän sen syyn selvittämiseen miksi sait tuon huonon numeron. 

Mieti: Miten opiskelit? Mitä tietoja tutkit?

Huomaa, etten sanonut "kuinka paljon opiskelit?". Opiskelijat sekoittavat usein opiskelutuntien määrän tulosten laatuun. Arvosanat harvemmin heijastavat sitä opiskeluaikaa, mitä olet käyttänyt kokeeseen pänttäämiseen. Enemmän ne heijastavat tuottamasi työn laatua. Kuinka hyvin sisäistit opiskelemasi.


Askel 3: Lähesty

Nyt kun sinulla on parempi käsitys siitä mitä, miksi ja miten kaikki tapahtui, keskity siihen, miten voit kehittyä tulevaisuudessa. Useimmiten tämä tarkoittaa, että sinun täytyy kääntyä opettajasi puoleen ja/tai pyytää lisäapua (esim. tukiopetusta).

Avun saaminen ja ennen kaikkea sen pyytäminen, voivat saada sinut tuntemaan itsesi tyhmäksi, mutta tosiasia on, että se on merkki älykkyydestä.

Tiedostaminen, milloin ja miten saada apua, on luultavasti yksi arvokkaimmista taidoista, joita voit oppia opiskelun aikana. 


Askel 4: Säädä

Pelkästään hyvien aikomusten ja neuvojen saaminen ei paranna arvosanojasi. Toteuta suunnitelmasi muokkaamalla opiskelutottumuksiasi!

Kokeile opettajasi jakamia ehdotuksia, vaikka sinusta tuntuisi siltä, etteivät ne toimisi kohdallasi. Mutta ainoastaan kokeilemalla tiedot, mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät.


🤎🤎🤎


On masentavaa saada takaisin koe, jonka odotit olevan vähintään 8 arvosanan luokkaa, ja huomaatkin saaneesi 7 tai alemman.

Vältä kuitenkin sitä kuoppaa, jossa vain soimaat itseäsi ja sen sijaan, että yrittäisit muuttaa opiskelutapojasi, jotta parantaisit suoritustasi, annat vain asioiden olla.

Kokeile tuota neljän askeleen prosessia, ja kerro miten meni! Jos kaipaat puolestaan lisää kannustinta ja apua huonosta arvosanasta toipumiseen kurkkaa aikaisempi postaukseni; "7x Miten käsitellä huono numero tai kurssin repuuttaminen"




Muista käydä seuraamassa blogin Facbook sivuja ja Instagram tiliä (@paulinetheblog)

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset