Olet TAAS jäljessä opinnossasi - 6 asiaa, mitä sinun tulisi tehdä seuraavaksi

Kevät on kulunut todella vauhdilla ja kohta ollaankin kesäkuussa. Vuosi merkonomi opintoja on itselläni takana, ja olenkin nyt kevään tehnyt todella paljon töitä opintojeni eteen, sillä tarkoitukseni on ollut saada kaikki kurssit valmiiksi, jotta pääsisin aloittamaan työharjoittelun kesäkuussa. Kolme kurssia on enää jäljellä, joista yksi on etänä, mutta nämä saan hyvin valmiiksi ennen kuin kuukausi vaihtuu.

Kevät voi olla hyvin helpottavaa aikaa, mutta joillekin se voi olla myös stressaavampaa kuin syksy. Varsinkin silloin, jos ne opinnot ovat kasaantuneet. Tähän voi olla monta syytä; sairastuminen, työstressi tai jopa ihan yksinkertaisesti huono aikatauluttaminen.

Vielä ei ole kuitenkaan myöhäistä ottaa muita kiinni, ja lopettaa kulunut lukuvuosi kunnialla!

NÄIN OPISKELET, KUN OLET JÄLJESSÄ!

1. ANNA ITSELLESI ANTEEKSI, ETTÄ JÄIT JÄLKEEN

Olen itse huomannut omassa käytöksessäni sen, että soimaan itseäni hyvinkin paljon siitä, jos en tee jotain asiaa tiettyyn aikaan mennessä tai ennen kaikkea silloin jos/kun en pitäydy laatimassani suunnitelmassa.

Minun on edelleen hiukan vaikeaa kuulla muilta, että on ok epäonnistua. On ok, jos jokin tietty asia ei mene suunnitellusti. Tämä johtuu siitä, että muutaman vuoden elämästäni kuulin tätä "rakastamani" ihmisen suusta, milloin minun olisi pitänyt kuulla positiivisia asioita epäonnistumisesta negatiivisten sijaan.

Jos olet ollut tai olet tällä hetkellä tilanteessa, jossa epäonnistuminen tuo sinulle negatiivisia tuntemuksia ja häpeää, muista että se on ihan ok, jos kaikki ei mene suunnitellusti. On ok, jos olet jäänyt jälkeen ja on todellakin ok olla hiukan surullinen siitä, mutta muista vain antaa itsellesi anteeksi, että lipsahdit laatimaltasi polulta.

Tässä kohtaa on hyvä muistaa F. M. Alexanderin sanat; Ihmiset eivät päätä heidän tulevaisuudestaan, he päättävät tavoistaan ja heidän tavoitteensa päättävät heidän tulevaisuudestaan. Tämä auttaa minua ainakin suuresti, sillä olen suuri unelmoija, mutta hiukan huono laatimaan terveellisiä elämäntapoja, jotka voisivat auttaa minua pääsemään unelmieni tulevaisuuteen. 


2. KIRJOITA YLÖS KAIKKI TEHTÄVÄT, JOTKA SINULLA TULEE OLLA SUORITETTUNA

Olen itse hyvin visuaalinen ihminen, ja minua auttaa todella paljon se, että näen tietyt asiat edessäni. Tämän vuoksi tykkään käyttää kalenteria pienienkin asioiden ylös laittamiseen ja usein töissä kirjoitin ylös tehtäviä, joita tuli tai halusin työpäivän aikana saada tehdyksi.

Yleensä jopa laitan tehtävät tärkeysjärjestykseen eli millä on isoin kiire tai minkä tahdon tehdä ensimmäisenä. 

Voit luokitella ne eri aihepiireihin. Esimerkiksi, missä tehtävässä tarvitset eniten aikaa, mikä on sellainen, johon tahdot panostaa ja mikä tehtävä on vähiten suosikkisi.

VINKKI

Pidä huoli, että rikot suuremmat tehtävät pienempiin osiin, jotta tunnet olosi vähemmän ylikuormittuneeksi.


3. PRIORISOI TEHTÄVÄSI

Ymmärrä ja sisäistä se, ettei sinun tarvitse tehdä aivan kaikkea yhdellä kertaa. Eikä sinun tarvitse käyttää jokaiseen tehtävään saman verran aikaa tai todellakaan antaa 100 % panostustasi. Jos rehellisiä ollaan, jokaisella meistä on se ei niin miellyttävä aine, johon se 100 % antaminen on hyvin vaikeaa.

Työskentele fiksummin, älä kovemmin!

VINKKI

Arvioidessasi tehtäviin kuluvan ajan sekä lisäämällä tehtäville eräpäivän autat itseäsi priorisoimaan, mitä tehdä ensin.


4. JÄRJESTÄ JA LISÄÄ ASIOITA KALENTERIISI

Kuten aikaisemmin mainitsin, käytän kalenteriani pienimpiinkin asioihin. Kirjaan ylös, milloin olen koulussa ja milloin etänä sekä, mitä tehtäviä (huomaa että sanoin tehtäviä, en aineita) työstän minäkin päivänä. 

Kalenterin tulisi olla paras ystäväsi ympäri vuoden!

VINKKI

Opettaja yleensä antaa tehtävien deadlinet, mutta ne on hyvä myös laittaa itselleen näkyviin. Olen itse huomannut, että vaikka se deadline on tiedossa, mutta ei näkösällä on minulla suurempi taipumus olla antamatta tehtävälle sen tarvitsemaa aikaa, jolloin teen sen hiukan hutiloiden.

Lisää siis jokaiseen tehtävään aloitus ja lopetuspäivä.


5. OLE REALISTINEN SEN SUHTEEN, MITÄ VOIT TEHDÄ TIETYSSÄ AJASSA

Tätä lukukautta on enää vajaa kuukausi jäljellä ja se kannattaa todellakin pitää mielessä. Jos sinulla on ylitsepääsemättömän paljon tehtäviä rästissä tai ole ollut vain kaksi kertaa koulussa koko kevään aikana on silloin fiksumpaa pohtia voisitko tehdä kursseja kesän aikana tai jopa venyttää opintojasi.

Aloita pienestä, äläkä ylikuormita itseäsi. Ole myös tarpeeksi ajoissa yhteydessä opettajaasi tilanteestasi.

VINKKI

Anna jokaiselle tehtävällä tunti lisäaikaa sen toteuttamiseen, älä tee montaa asiaa samaan aikaan ja muista tauottaa itsesi!


6. ALOITA VAIN TEKEMINEN!

Aloittaminen on varmasti se kaikista hankalin asia. Oli kyse mistä tahansa asiasta, mutta pyri noudattamaan viiden minuutin sääntöä. 

Tee tehtävää viisi minuuttia, ja huomaat pääseväsi hyvään vauhtiin tehtävän kanssa, jolloin todennäköisemmin jatkat sen parissa. Kenties jopa saat tehtävän valmiiksi. 

Jos puolestaan huomaat, että ei se työnteko lähdekään käyntiin, voit ihan hyvin sulkea koneen ja kokeilla myöhemmin uudestaan. Älä pakota itseäsi työskentelemään silloin kun työskentely ei tunnu sujuvan. 


🤎☕️🤎☕️


Muistan kuinka nuorempana olin todella huono aikatauluttamaan tekemisiäni, varsinkin mitä tuli koulutehtäviin, ja jäin todella usein jälkeen koulussa. Mikä puolestaan johti siihen, että tein monet asiat edellisenä iltana, jolloin en sisäistänyt suurinta osaa oppimastani, ja palautin koulutehtäviä puolivalmiina.

Väitän todellakin siis, että tämä on maailman huonoin tapa lähestyä opiskelua, mutta miksi ihmiset edes tekevät näin? Omalla kohdallani ainakin, kun asiaa kysyin opettajilta: "miksi me opiskellaan?", vastaus oli aina luokkaa, jotta pääset yläasteelle/lukioon/yliopistoon. 

Itse ajattelin, että miksi pitää aina tavoitella seuraavaa koulu, kun koulu on tylsää. Se ei ole hauskaa. Minkälainen olisi ollut sitten hyvä vastaus? Omasta mielestäni olla antamatta vastausta ollenkaan ja laittaa opiskelija itse miettimään, miksi opiskellaan. Koska silloin olisin saanut haluamani vastauksen, joka olisi todennäköisesti motivoinut enemmän.

Itse en koskaan ollut mikään kympin oppilas, ja mitä pidemmälle opinnoissa etenin, sen huonommaksi numeroni muuttuivat. Kävin kuitenkin peruskoulun kunnolla loppuun, mutta lukion söhläämiseen on enemmänkin syitä, ja kaikkien näiden syiden vuoksi julkaisen opiskeluun liittyvää sisältöä.

Pieni minä, joka oli sosiaaliseen mediaan ja varsinkin bloggaamisen maailmaan sidottu, olisi arvostanut näitä postauksia. Mutta silloin kun bloggaaminen alkoi ei kukaan puhunut koulusta. Kaikki puhuivat muodista, meikkaamisesta, valokuvauksesta, omasta perhe elämästään jne. 

Opiskelu on oikeasti hyvin tärkeää, ja tieto on oikeasti voimaa. Nyt kun tarkastelen mennyttä huomaan, että olen ollut usein hyvinkin turhautunut tai ärtynyt juuri sen vuoksi, koska en ole ymmärtänyt jotain. Edellisessä suhteessa tuo tietämättömyyteni oli valttikortti silloiselle "kumppanille", koska käännyin ihmisen puoleen joka "tiesi kaikesta kaiken". Ei silloin tarvinnut itse tietää, kun häneltä pystyi kysymään, miten asia oikeasti oli. Oli kyse sitten politiikasta, koulusta tai omista tunteista.

Maailmassa on oikeasti hyvin paljon tällaisia ihmisiä, ja jostain syystä ihmiset kuten minä, joilla on hyvin voimakas empatiakyky, vedämme puoleemme näitä ihmisiä kuin magneetti. Tämän vuoksi on hyvä ajatella niillä omilla aivoillaan, ja yski päällimmäisistä syistä, miksi tahdon tuottaa tätä sisältöä.

Ja miksi kerron tämän kaiken? Koska hetken aikaa olen katsonut tuottamaani sisältöä, mihin suuntaan se on matkalla, ja samalla miettinyt, miksi näin on tapahtunut. Olen oppinut tässä viimeisen kahdeksan kuukauden aikana miettimään tarkkaan syitä tekemisilleni, kiitos ihanan opettajani, joka tämän tavan on istuttanut itseeni ja minusta on vain hyvä, että sinäkin tiedät, mistä nämä postaukset juontavat juurensa.

Tahdon myös tuoda pinnalle sitä ajatustapaa, että itsensä arvostaminen ja rakastaminen eivät ole pelkästään ihosta huolehtimista, salilla käymistä ja terveellisesti syömistä, vaan että muistaa myös ruokkia sitä omaa tietovarastoa. Oppiminen on aina hyväksi. Tapahtui se koulun penkillä tai ei, ja ennen kaikkea se on itsestään huolehtimista. Vaikka se ei ehkä siltä vaikuta, mutta opiskelemalla annat itsellesi mahdollisuuden saavuttaa jotain suurta. Oli se suurta yhteiskunnan silmissä tai vain omissasi.

Ja asioista jälkeen jääminen ei tarkoita, että kaikki olisi menetetty. Eikä se välttämättä edes tarkoita, että sinun olisi parannettava tapojasi. Ainoa mitä jälkeen jääminen tarkoittaa, on että pystyt kehittämään suunnitelmallisuuttasi ja kuinka pitäydyt hiukan tiukemmassa aikataulussa sekä kuria ja omistautumista.


Miten sinun opinnot ovat sujuneet tähän asti? Oletko oppinut jotain uutta tai kehittänyt vanhaa taitoasi? Olisiko jotain missä voisit parantaa?
Lue myös:


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset