10 syytä miksi suosia kirpputoreja

Kävimme äidin kanssa muutama päivä sitten kiertelemässä kirpputoreja, ja mieleeni muistui jälleen ne monet syyt, minkä vuoksi vaatteiden ostaminen kirpputoreilta on hyvä asia. Nuo syyt hyödyttävät meitä jokaista elämäntyylistämme riippumatta ja samalla myös ympäristöä isolla tavalla.

Näin auringon alkaessa paistamaan enemmän ja enemmän ainakin itsellä alkaa tulemaan mieleen, kuinka olisi kiva uusia joitakin asioita vaatekaapissa. Varsinkin nyt kun viime kevään jälkeen vaatekaappini tyhjeni huomattavasti.

Itse käännyn nykyään aina ensimmäisenä kirpputorien puoleen. Uutena ostan ainoastaan siinä tilanteessa, jos vaatteen hankinnalla on kiire esim. kengät ystävän häihin tai mekko siskontytön ristiäisiin.

Tässä postauksessa tahdon jakaa nuo muutamat syyt miksi itse suosin kirpputoreja sekä minkä takia ne ovat hyväksi ympäristölle.

Olitpa epävarma siitä, onko käytettyjen vaatteiden ostaminen juttusi tai tahdot vain perehtyä sen etuihin, tämä postaus toivon mukaa saa sinut pohtimaan uudella tavalla kirpputorien hyötyjä.

Toivottavasti jopa innostaa sinut lähtemään heti katsomaan millainen valikoima lähimmällä kirpputorillasi on!


MIKSI SUOSIA KIRPPUTOREJA JA MIKSI SE ON HYVÄKSI YMPÄRISTÖLLE?

VÄHENTÄÄ VAATTEIDEN MÄÄRÄÄ KAATOPAIKOILLA

Kun vaatteet muuttuvat silmissämme turhiksi se merkitsee, että ne ovat, joko menneet rikki, ovat jääneet liian pieniksi tai eivät vain enää sovi tyyliimme. Liian pieni tai muuten ei enää tyyliin sopiva vaate on helppo heittää kierrätysastiaan, mutta moni päätyy heittämään huonokuntoiset vaatteet sekajätteeseen, koska lajittelumahdollisuudet tekstiileille ovat todella heikot. Mitä siis tapahtuu? Ne heitetään roskikseen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että suurin osa vaatteistamme on tehty materiaalista, joka ei ole biohajoavaa tai edes ekoystävällistä ja näin nuo vaatteet vain tuottavat kaatopaikalla ollessaan kasvihuonekaasuja. 

Nykyään onneksi hyvin useastakin kadun kulmasta löytyy kierrätysastioita, joihin on mahdollista laittaa vaatteita, kenkiä ja jopa laukkuja.

Miksi heittää lähimpään kierrätysastiaan? Koska vuoden 2023 alusta voimaan on astunut jäteasetus, jonka mukaan kuntien on järjestettävä vastaanottopaikkoja asumisessa syntyville tekstiilijätteille.

Vaatteiden lahjoittaminen sekä kirpputoreilla ostosten tekeminen pitää kaatopaikalle kuulumattomat asiat poissa sekä antaa niille uuden elämän. 


HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN LAHJOITTAMINEN

Kirpputoreilla ostosten teko auttaa antamaan takaisin yhteiskunnalle. Useissa suuremmissa kirpputoreissa, kuten Fida, kierrätyskeskus ja UFF, voitot lahjoitetaan paikallisille ympäristötyöhön, työllisyyteen tai jopa erilaisiin ulkomaalaisiin avustuskohteisiin. Aiheeseen voi hiukan paremmin pureutua yritysten omilta nettisivuilta tai lyhykäisyydessään tästä Ylen artikkelista.

Tietysti myös löytyy sellaisiakin kirpputoreja kuten Relove ja Siisti Kirppis, jotka mahdollistavat kuluttajalta kuluttajalle myynnin, milloin taas tuotot menevät vaatteita myyville yksittäisille ihmisille. Tämäkin on todella ok ja täydellinen tapa saada itselleenkin hiukan taskurahaa. Kuten myös Tise sovelluksen käyttö.


AUTTAA SÄÄSTÄMÄÄN VETTÄ

Vaatteiden valmistus on prosessi, joka kuluttaa todella suuren määrän vettä ja valmistus on monen vaiheen prosessi. Tähän kuuluvat niin puuvillan kasvattaminen, prosessointi, painatus, pakkaaminen kuin myös kuljetus. Kaikki nämä vaiheet kuluttavat järjettömän määrän vettä. Se että ostat vaatteesi käytettynä kirpputorilta auttaa säästämään vettä.

Tiesitkö että yhden farkkuparin tekemiseen kuluu keskimäärin 10 000 litraa vettä?


VÄHENTÄÄ KEMIKAALISTA SAASTUMISTA

Kun puuvillaa tuotetaan se aiheuttaa maaperän happamoitumista ja veden saastumista. 

Vaatteiden valmistusprosessissa käytetään paljon kemiallisia väriaineita sekä öljyä. 

Uusien vaatteiden valmistus ja kuljetus saastuttavat maan pinta- ja pohjavettä sekä ilmaa. Kierrättäminen puolestaan vähentää vaatteiden valmistuksen aiheuttamaa kemiallista saastumista.


EDISTÄÄ KESTÄVÄÄ MUOTIA

Tämän on jo aika lailla itsensä toistamista, mutta yksi hyvä syy sille, miksi kannattaa ostaa vaatteita käytettyinä on, että se edistää kestävämpää muotia. 

Käytettyjen vaatteiden ostaminen on iso osa hidasta muotiliikettä ja avaintekijä, kun tarkoituksena on rakentaa kestävä vaatekaappi.

Kestävässä muodissa pääpointtina on kuitenkin muodin hidastaminen; mikä tarkoittaa käytettyjen vaatteiden käyttöä, sellaisten vaatteiden ostamista, jotka on valmistettu kestävästi ja/tai eettisesti sekä ekomateriaaleista, kuten luomupuuvilla, tencel ja hamppu.

Periaatteessa sanomme hyvästit pikamuodille.

Toisin sanoen kestävä vaatekaappi on täynnä käytettyjä ja/tai hidasmuotimerkkien vaatteita, jotka molemmat tekevät ihmeitä ympäristölle.


VÄHENTÄÄ PIKAMUODIN KYSYNTÄÄ

Pysytään hiukan samassa aiheessa, mutta kun ostat käytettyjä vaatteita kirpputoreilta sen sijaan, että ostaisit uusia vaatteita jälleenmyyjiltä, vähennät pikamuodin kysyntää ja tuet eettistä muotia.

Nykypäivänä pikamuotibrändit oikein sylkevät uutta ja halpaa mallistoa ulos, koska monet ihmiset ovat omaksuneet mentaliteetin, jonka mukaan vaatteet heitetään helposti pois.

Kuvittele, jos kaikki alkaisivatkin ostamaan vaatteita käytettyinä tai brändeiltä, jotka edistävät hidasta muotia. Nämä pikamuotiyritykset lakkaisivat olemasta tai ne joutuisivat mukautumaan uuteen normiin; kestävämpiin, parempi laatuisiin vaatteisiin.

MITÄ HYÖTYÄ KIRPPUTOREISTA ON SINULLE KULUTTAJANA?

EDULLISEMPAA

Mikään ei ole ihanampaa kuin uuden vaatteen ostaminen, mutta mikään ei myöskään voita sitä tunnetta, kun kiertelet kirpputoria ihan huvin vuoksi ja löydät sen täydellisen takin tai housuparin.

Riippuen tietysti, missä ostat ja koska, hinta aina vaihtelee, mutta et koskaan tule maksamaan vaatteen alkuperäistä hintaa ja tämä varsinkin tuntuu todella hyvältä silloin kun löydät sellaisia brändivaatteita, jotka ovat tuttuja ja joihin luotat.


PIDENNÄT VAATTEEN ELINKAARTA

Palataan hetkeksi nopeasti tähän ehkäisemiseen heittää käyttämättömät vaatteet roskikseen, jolloin ne kulkeutuvat kaatopaikalle. Kuka edes tahtoisi heittää täysin käyttökelpoisen vaatteen pois vain koska se ei itse enää käytä sitä?

Tiedän, että suurimmalla osalla usein ne eurot kiiltävät silmissä, kun lähtee pohtimaan käyttämättömien vaatteiden myyntiä. 

Ymmärrän tämän halun saada niistä omista kaapin pohjalle jääneistä vaatteista euroja. Varsinkin jos itse on maksanut tuotteesta enemmän kuin yhden viikon ruokaostokset. 

Jossain vaiheessa on vain vaatteen kannalta parempi, että se päätyy vaatteille tarkoitettuun kierrätys astiaan ja sen kautta sellaisen ihmisen käyttöön, joka rakastaa sitä, kuin että se odottaisi kaapin pimeydessä päivää, jolloin joku maksaa H&M:n huonolaatuisesta hameesta 20 euroa.

Kierrätyspisteitä löytyy ainakin ympäri Helsinkiä niin Fidan, UFF:n kuin myös HSY:n toimseta. Tai jos tahdot muutaman euron saada omaan taskuun on Tise tai Relove hyviä esimerkkejä paikoista, joissa myydä omia vaatteita ja asusteitta ilman sen suurempia ongelmia TAI osallistu Siivouspäivään 27.5. jolloin sinulla on mahdollista perustaa oma kirppis, minne vain.


KÄYTETTY ON UNIIKKI

Mitä enemmän ikää tulee sitä vähemmän meitä kiinnostaa, onko jollain toisella samanlainen vaate päällä tai ei. Tai ainakin itse olen huomannut tämän omassa käytöksessäni, ettei uniikkius ole enää niin tärkeää, mutta samalla myös ei ole se yhtenäisyys muidenkaan kanssa.

Tällä tarkoitan siis, ettei se ainutlaatuisuus ole niin tärkeää kuin joskus peruskouluaikoina, jolloin jos sinulla oli sama paita kuin luokkakaverilla merkitsi, että jompikumpi matki toista.

Suurin osa kirpputorien löydöistä ovat täysin uniikkeja. Tämän tiedämme, mutta se ei ole se mikä herättää kiinnostuksen vaan mahdollisuus löytää täysin sama tuote jostain muualta on hyvin pieni. 

Mutta vielä suurempi on mahdollisuus, ettet välttämättä koskaan löydä samanlaista vaatetta mistään muualta, koska todennäköistä on, ettei vaatetta enää valmisteta. Varsinkin jos vaate on vintagea.

Jos siis tahdot ainutlaatuisia vaatteita, kirpputoreilla shoppailu on täydellinen tapa saada niitä.


KESTÄVÄT PIDEMPÄÄN

Tämä voi herättää epäilyksiä, mutta ajattele asiaa hetki. Kirpputoreilta löytyy todella paljon vaatteita, jotka voivat olla monia vuosia vanhoja. Varsinkin jos teet ostoksiasi vintage kaupoissa.

Monet näistä vaatteista on teetetty kauan ennen kuin pikamuoti alkoi yleistymään ja koska nämä vaatteet ovat ajalta, jolloin pikamuoti ei ollut suuri hitti ovat vaatteet paremmin valmistettuja ja tarkoitettu kestämään.

Tietysti tämä ei poista sitä tosi asiaa, että sinun tulee myös osata huolehtia vaatteistasi, jotta takaisit sen pitkän kestävyyden. Tieto siitä, että vaate on tuotettu kestämään helpottaa kuitenkin samalla sen ylläpitoa.

Lisäksi käytetyt vaatteet kestävät pidempään, koska ne ovat käyneet jo muutaman, ellei monta sataa kertaa pesussa jo valmiiksi. Tämä tarkoittaa, että mikä tahansa kutistuminen ja haalistuminen, mikä olisi tapahtunut on jo tapahtunut.

Kuinka monesti olen itsekin ostanut täysin uuden vaatteen, pessyt sen ja se on joko kutistunut tai haalistunut, joko muuttaen tai jopa pilaamalla vaatteen täysin.

Ostamalla käytettynä saat juuri sitä mitä näet.

LOPULLISET AJATUKSET; MIKSI KIRPPUTORIT OVAT MAHTAVIA

Kirpputoreilla ostosten teko on todella hauskaa ja kuten olemme tähän mennessä huomanneet paljon parempi vaihtoehto kuin uutena ostaminen, sillä tiedostamme että ostomme auttaa ympäristöä, harjoitat samalla hidasta muotia samalla yksinkertaistaen elämääsi.

Suosittelen kurkkaamaan seuraavan linkin, jos sinua kiinnostaa tietää, mitä kaikkia kirpputoreja sekä kierrätyskeskuksia Helsingin keskustasta löytyy. Listasta ei valitettavasti löydy ihan kaikkia kirpputoreja, mutta näistä on hyvä aloittaa. Suosittelen myös jos jo et ole niin tässä vaiheessa viimeistään tutustumaan Tiseen tai muihin nettikirppiksiin kuten vähänkäytetty.fi, emmy ja zadaa.

Olisiko sinulla jotain lisättävää, miksi itse suosit kirpputoreja? Tai toisesta päästä, miksi et suosi?

Lue myös;

Ongelmani impulssi-shoppaajana - Mikä ratkaisuksi?

Muista nämä 6 asiaa seuraavalla shoppailu reissullasi

Jos minulla olisi rahaa voisin ollakin tyylikäs

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset