MUISTA NÄMÄ 6 ASIAA SEURAAVALLA SHOPPAILU REISSULLASI

Olen aina ollut yksi niistä ihmisistä, jonka on voinut helpsoti luokitella tuohon rakastan shoppailua -lokeroon. En oikeastaan tiedä, mikä siinä on aina kiehtonut. Kenties uuden vaatteen omistaminen tai yksinkertaisesti yhteinen aika mummin kanssa. Mummin kanssa tuli nimittäin aina shoppailtua ja erityisesti kierrettyä joko kirpputoreja tai sitten Helsingin Stockmannia. Se oli oikeastaan hänen sekä minun lempipaikka, sillä mummi tunsi jokaisen kulmauksen työskenneltyään siellä 50-60 -luvulla. Mummin kautta rakkaus muotiin, vaatteisiin ja shoppailuun ylipäätänsä syntyi ja edelleenkin sitä rakastan. Varsinkin nykyisin ikkunashoppailu on lempiharrastukseni. Rakastan tutkia erilaisia trendejä, vaatteita jotka ovat päätyneet alehyllylle sekä ennen kaikkea tutkia niitä mannekiineja joille on yritetty luoda ostettava asukokonaisuus.

Shoppailtua on siis tullut pienen elämäni varrella paljon ja huomioita on tullut tehtyä yllin kyllin. Tässä postauksessa ajattelin jakaa kuusi omaa vinkkiäni, mitä tulee shoppailuun ja jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin edes astuu vaateliikkeeseen!

1. älä osta hetken mielijohteesta
Tämä on asia, jonka kanssa olen kamppaillut vuosia ja jota olen vasta viime aikoina oppinut hallitsemaan. En oikeasti suosittele ostamaan mitään, mikä näyttää vain kivalta tai coolilta. Tämä vaatekappale usein joutuu sitten sinne kaapin perälle eikä näe päivän valoa kuin hyvällä lykyllä sen yhden ainoan kerran heti ostamisen jälkeen. Suosittelen pohtimaan hetken; tarvitsenko tätä? Itselläni tämä ei kuitenkaan aina auta, joten olen myös tyytynyt toisenlaiseen metodiin. Jos mielessä pyörii sana ehkä kyseisestä vaatteesta jätä se vain suosiolla kauppaan, sillä tämä niin sanottu "ehkä" -vaate usein on se, jota ei tulla käyttämään. Voit aina kotona pohtia olisiko vaate pitänyt sittenkin ostaa ja jos muutat mielesi voit sen sitten ostaa.

2. älä yritä matkia muita tai luoda uudelleen toisen asua
Vaikka kuinka kannustankin inspiraatioden ottamiseen muilta ihmisiltä tämä ei aina kannata. Varsinkin jos se on suoraa kopiointia asun suhteen. Tein itse tämän virheen kun etsin omaa tyyliäni. Yritin kopioida täysin instagramissa näkemäni asukokonaisuuden ja mitä sitten huomasin? Asu ei joko ollenkaan ollut minua tai ei imarrellut omaa hiukan pötkelöä kehoani ja olin tuhlannut typerästi rahaa aivan käyttämättömään asuun. Inspiraatioita on hyvä ottaa, ja siihen kannustan, mutta mieti omaa kehoasi. Mitkä kuosit, kankaat ja ennen kaikkea millaiset vaatteet näyttävät juuri sinun päälläsi hyvältä. Älä lähde suoraan kopioimaan ja summan mutikassa ostamaan vaatteita, joita et ole koskaan aikaisemmin kokeillut saatikaan pukenut. Mikään ei tapahdu yhdellä harppauksella, vaan pikku askelin.

3. liikkeen edessä olevat vaatteet kertovat millaiselle ihmiselle kauppa on suunnattu
Kun astut vaateliikkeeseen niin mitä näet? Vaatteita tietysti, mutta minkälaisia? Sellaisia jotka on suunniteltu tietynlaisille ihmisille; sporttisille, hipstereille, klassisen tyylikkäille. Tämä on hyvä ottaa huomioon heti liikeeseen astuessaan, sillä turha käyttä aikaa sellaiseen paikkaan, josta tietää ettei löydä mitään itselleen sopivaa. Sitten on sellainen kauppa kuin H&M, josta löytyy melkeinpä kaikille kaikkea, mutta itse vältän heti liikeeseen astuessani kaikki ne paikat, joissa tiedän tai huomaan vilaukselta vaatteita jotka eivät ole minua. Turhaa niitä edes ihastella. Opit myös pysymään kyllä poissa sellaisista kaupoista kokonaan, jotka eivät ole samalla tasolla joko omien arvojesi tai muutenkin elämäntyylisi kanssa.

4. oman tyylin löytäminen ei tapahdu sattumalta
Ihmiset usein ajattelevat, että tyylin löytäminen tapahtuu sattumalta, mutta oikeasti siihen tarvitaan hyvin paljon aikaa, pohdintaa ja ennen kaikkea itsensä etsimistä. Muistan kuinka yläasteella melkeinpä jokaisella tytöllä oli se yksi ja sama tyyli. Itse olin puolestani se nolosti sekoitettuna kaikkea ja tämän vuoksi todella pitkään en tiennyt, mikä tyylini oli. Halusin olla kuin muut, mutta samaan aikaan myös uniikki lumihiutale. Voisin oikeasti lokeroida itseni tällä hetkellä sellaiseen tumblrgirl-retro-90's estetiikaiseen tyyliin. Se miten puolestaan olen tajunnut tämän on tapahtunut sen jälkeen, kun aloin pukemaan sellaisia vaatteita, jotka miellyttivät minua. Aloin pukeutumaan välittämättä muiden mielipiteistä ja kehotan sinua tekemään samoin. Voit kokeilla niin monta erilaista tyyliä kuin haluat tai vain yhtä, mutta älä tee sitä vain koska idolisi, lempitubettajasi pukeutuu näin tai koska joku toinen sanoo tämän olevan sinun juttu.

Tehdään tässä välissä pieni "tehtävä", joka toivon mukaan auttaa sinua oman tyylisi löytämisessä. Tein tätä itse hyvin paljon kun aloin kyllästymään omaan sekalaisuuteeni. Mieti, mikä asia sinussa on sellainen jonka tahdot tuoda esille muodin kautta, vaatteidesi kautta. Mieti, miten tahdot ilmaista itseäsi. Kun osaat vastata näihin, jo pelkkä näiden asioiden tiedostaminen auttaa sinua kulkemaan ostoskeskuksissa, kun etsit uusia vaatteita. Itselläni pyörii tällä hetkellä vain pari sanaa mielessäni kun mietin tyyliäni; rento, kiinnostava, aikamatkailija.

[ o u t f i t ]
t-paita - monki
musta body - kirpputori
farkut - h&m
kengät - h&m

5. älä etsi omaa kokoasi alelaarista
Olen aina itse tehnyt sen virheen, että etsimällä etsin omaa kokoani kaupoista ja ennen kaikkea alehyllyistä. Turhautuminen on suuri kun omaa kokoani ei löydy ja tämä on hyvinkin yleistä, sillä olen todella pienikokoinen. Välillä ne pienimmätkin vaatteet ovat aivan liian isoja minulle ja tämä jos mikä saa mielen masentuneeksi. Suurin osa vaateliikkeiden vaatteista on kuitenkin sellaisella tehdastuotannolla tehty ettei kokoja ole tietynlaisille kehoille. Itse olen siis joitakin vaatteita antanut äidilleni pienennettäväksi ja olen jopa itse pienentänyt omia farkkujani minulle istuviksi.
On turha laskea omaa itsetuntoaan etsimällä itselleen täydellisiä vaatteita kaupasta, kun tämä on joillekin silkka mahdottomuus. Yleensä ajatus "kehoni on epätäydellinen" syntyy koska vaatteemme eivät ole istuvia. Kehossasi ei ole siis mitään vikaa! Jos et ole itse taitava ompelija tai lähipiiristäsi ei löydy ompelukonetaituria niin hyvä idea on myös oikeasti viedä vaatteet ompelimoon.

6. luo kapselikaappi
Oletko koskaan kuullut sellaisesta kuin kapselikaappi a.k.a. capsule wardrobe? Tämä on jo 1970 -luvulla englantilaisen Susie Faux:n luoma termi. Kapselikaappi on siis kokoelma, joka koostuua vain muutmasta välttämättömästä vaatekappaleesta. Sellaisista, jotka eivät mene pois muodista kuten hameet, housut ja takit, joita sitten voidaan täydentää kausiluontoisilla kappaleilla. Kapselikaappi on siitä mainio, että se on oikeastaan minimalistin paras ystävä, mutta niin myöskin tällaisen shoppailu addiktin kuin minun. Suosittelen harkitsemaan kapselikaapin luomista ja ennen kaikkea siihen paremmin tutustumista.

Hei! Muista seurata blogia myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa (@paulinetheblog)

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset