Kun vuosi lähti käyntiin en halunnut luoda itselleni sitä tavanomaista tavoitelistaa, missä olisi asioita, joita halusin toteuttaa kuluvan vuoden aikana. Jo pelkkä ajatus "ämpärilistan" luomisesta ahdisti, sillä tiesin kuinka se tulisi menemään; loisin listani, unohtaisin sen ja joulukuussa harmittelisin, kun hyvässä lykyssä 1/4 tavoitteistani olisi toteutettuina. 

Tällainen systeemi ei ole koskaan siis toiminut omalla kohdallani. Joten tänä vuonna halusin kokeilla jotain hiukan erilaisempaa. Halusin kokeilla jotain ihan sen tottumuksen vuoksi, että vuoden alussa aloitetaan usein uusi harrastus, mutta myös sellaisen, joka saisi minut nousemaan sohvalta ja tekemään asioita.

Tässäkin tilanteessa käännyin Pinterest puoleen ja löysin nopeasti itseni tekemästä suurempaa taustatutkimusta "2 week challenge" aiheesta. Suurin osa näistä on hyvin liikuntapainotteisia. Mikä ei ollut huono idea, mutta osasin jo tietää, että minulle tulisi huonomieli siitä, kun heikentyneen kuntoni vuoksi en kykenisi suoriutumaan tehtävistä liikkeistä samalla tavalla kuin haasteen luoja/tekijä. Koska he lähtevät täysin eri pisteestä.

Mitä myös halusin omalta haasteeltani oli ettei se painottuisi pelkästään liikuntaan, joten hiukan enemmän taustatutkimusta ja loin oman 12 viikon haasteni.

Notionista - Notion on freemium-tuottavuuden sekä muistiinpanojen verkkosovellus, jota olen käyttänyt vuoden. Se on todella helppokäyttöinen ja uusia sivuja sekä kansioita on todella helppo ja hauska luoda. Sivuja on myös helppo jakaa, sekä muiden muiden tekemiä valmiita pohjia löytyy myös jos omaa ei jaksa tai ehdi luomaan. Kuten tuo oma 12 viikon haasteni, jonka jaan sinulle vapaaseen käyttöön!

Valitettavasti juuri kun olin päässyt hyvään vauhtiin oman haasteni kanssa - olin tällöin viikolla kolme - ja olin saanut tarpeeksi itsevarmuutta, että juu tämä toimii, voin jakaa tätä muille tulin kipeäksi. Olin yli kuukauden kipeä ja tietysti tunsin oloni kauheaksi niin kipeyden vuoksi kuin myös sen takia, että olin sairastumiseni takia joutunut jättämään todella montakin asiaa kesken. Yhtenä juurikin tämä oma haasteeni. Tuntui että se oli siinä. Ei minun kuulunut saada erilaisempia, "terveellisempiä" rutiineja.

Uudelleen aloittamisen pelko syttyi sisälläni ja ihmettelin, mistä se oikein johtui. Ei minulla koskaan aikaisemmin sellaista ole ollut. En ole koskaan ajatellut, että sairastumisen vuoksi minun ei kuuluisi tehdä jotain, joka oli kuitenkin tuonut minulle todella hyvän fiiliksen. Tämä tunne oli hyvin vieraan oloinen, sillä joskus olin ollut sellainen joka harrasti kaikkenlaista - teatteria, partiota, tanssia, piirtämistä, lukemista jne. - ja jos epäonnistuin tai en päässyt osallistumaan muutamalle kerralle en jättänyt asiaa sikseen. En lopettanut piirtämistä koska en ollut edellisenä päivänä ehtinyt ottaa kynää käteen tai jättänyt kirjaa kesken, koska olin ollut vain liian väsynyt jatkaakseni yhtenä iltana sen lukemista. Nyt yhtäkkiä jostain aivojen sopukoista pinnalle syöksyivät sanat; "nonih, joku ylempi taho ei tahdo että aloitan uusia rutiineja, siksi sairastuin".

Neljä vuotta on kulunut siitä, kun erosin narsistisia luonteenpiirteitä omaavasta exästäni ja edelleen hän vaikuttaa mieleeni negatiivisesti, vaikka hän ei ole millään tasolla ollut osa elämääni. Hän jaksoi aina jankata, kun yksi pienikin asia meni pieleen, että kaikki, universumi, yhteiskunta, naapurin Pena, olivat häntä vastaan. Jokin minussa uskoo, että hän aina toivoi, että asiat menisivät pienessäkin mitta kaavassa pieleen, jotta hän sai sanoa olevansa oikeassa, että "kaikki ovat minua vastaan", ja näin ollen hänen oli hyväksyttävämpää olla tekemättä mitään.

Tekemättömyys saa siis vereni kiehumaan, jos sille ei ole varsinaista syytä. Tällä hetkellä elämässäni ei ole sellaista henkilöä, joka tiedostaen valitsee tekemättömyyden ja flunssakauden loputtua tajusin, että koska asia on ollut näin jo muutaman vuoden olen itse alkanut käyttäytymään näin. En näkyvästi tai tärkeissä asioissa, mutta juuri tuollaisissa "tahdon aloittaa uuden rutiinin" tyyppisissä asioissa tai kun aloitan vanhan harrastuksen uudelleen, kuten tämä bloggaaminen. Aloitan sen, nautin sen teosta, jokin astuu tielle ja heitän hanskat tiskiin ajatellen "noniin, siinä oli se merkki, ettei minun kuulu tehdä tätä". Inhoan itseäni jo siitä, että kirjoitan näin, mutta tämä on totta.

Maaliskuun puolessa välissä törmäsin instagramissa Hardin tiliin (@growithardi) ja hänen luomaansa versioon projekti viidestäkymmenestä. 

Project 50 - Sosiaalisessa mediassa pyörivä haaste, jossa joka päivä toteutetaan seitsemän asiaa. Näin nämä hyvin yksinkertaiset asiat muuttuvat rutiineiksi, ja muuttavat niin sinua henkisesti kuin myös fyysisestikin. Tästä klikkaamalla pääset lukemaan aiheesta hiukan tarkemmin.

Hardi oli aloittanut jo oman "Get Ready for Summer" projektinsa, minkä johdosta mieleeni syttyi ajatus, että onko tätä nyt järkevä lähteä aloittamaan kun se on jo aloitettu. Jälleen ajatus, joka ei todellakaan ole omani. Hardin aloittama projekti toimii kuitenkin inspiraationi sille omalle halulleni aloittaa sama haaste, mutta ei se tarkoita, että aloittaisin itse myöhässä. Jotta en siis takertuisi siihen ajatukseen, että "aloitan myöhässä" päädyin kutsumaan omaa projektiani nimellä "60 Days". Kuusikymmentä päivää siksi, että kesään oli enää sen verran aikaa ja päätin aloittaa haasteeni huhtikuun ensimmäisenä päivänä.

Mitä omaan haasteeseeni kuuluu?

 1. Herää ennen kahdeksaa - Heräämisajankohtani on klo 7, mutta herään yleensä automaattisesti vartin aikaisemmin.
 2. 10 minuutin jooga / venyttely - YouTubesta löytyy todella paljon erilaisia jooga videoita. Itse olen aamuisin tehnyt pienen verryttelysession Kassandran ohjeistuksella - Yoga with Kassandra.
 3. Suunnittele kuluvan päivän tapahtumat - Asioiden aikatauluttaminen on hyvä tapa pysyä kärryillä siinä, mitä milloinkin tapahtuu, mutta tämän voi hyvin myös toteuttaa ihan vain kirjaamalla ylös, mitä on suunnitellut tulevalle päivälle. Tässä on suunnittelukalenterille pohja, jonka olen Notioniin tehnyt.
 4. Omista tunti uudelle taidolle / tiedolle - Oletko halunnut aina soittaa kitaraa? Tai sinua kiehtoo ajatus graaffisesta suunnittelusta? Jos taas et tiedä mitä taitoa alkaisit kehittämään kokeile tiedon keräämistä aiheesta joka on kiehtonut sinua jo jonkin aikaa.
 5. Lue 10 sivua päivässä - mielellään oikeasta kirjasta eikä digitaalisen laitteen avulla. Tarkoituksena on antaa pieni tauko silmille kokopäiväisestä ruudun tuijottamisesta.
 6. Juo 2 litraa vettä päivässä - Ihmisen tulisi juoda 2-3L vettä vuorokaudessa, mutta vettä saadaan myös ruoan mukana, joten 1,5-2L on hyvä tavoite.
 7. Ei puhelinta - Ei puhelimen käyttöä tunti heräämisestä ja tunti ennen nukkumaan menoa.

Nämä ovat ne seitsemän asiaa, jotka kuuluvat omaan kuudenkymmenen päivän haasteeseeni. Huomaa, että tämä haaste eroaa huimasti luomastani 12 viikon haasteesta, mutta pidän tämänkin kuitenkin mielessäni ja saatan siirtyä jossain vaiheessa tämän ensimmäisen haasteeni tehtäviin, kunhan olen saanut näistä seitsemästä ensin ruutiinin omaisesti kiinni.

Yhteenvetona asioita, joita lisätä myöhemmässä vaiheessa 60 DAYS haasteeseen;

 1. Treenaa 45-60 minuuttia
 2. Meditoi 
 3. Kirjoita päiväkirjaa // kirjoita ylös kehityksesi haasteen suhteen
 4. Ei sokeria / Noudata terveellistä ruokavaliota
 5. Aamurutiinit / tunti ilman häiriötekijöitä

Tiesitkö muuten, että tänään on myös kansainvälinen itsehoidon päivä? Jos et jo tiedä mitä käsite itsehoito tai "Self-care" tarkoittaa niin se on hyvin yksinkertainen asia. 

Itsehoito on itsestään huolehtimista keinoin, jotka auttavat meitä tuntemaan olomme ei ainoastaan terveellisemmiksi vaan myös onnellisemmiksi. Tästä on tullut yleisin terveellisen elämän muoto, ja se antaa meille mahdollisuuden tehdä jotain, jota muutoin pidettäisiin itsekkäänä - asettaa itsemme etusijalle.

Minusta oli täydellistä, että tämä päivä asettui keskiviikolle, sillä pidän itse keskiviikkoa täydellisenä itsehoidon päivänä. Aikaisemmin olen pitänyt Self-Care Sunday:ta osana elämääni, mutta usein on käynyt niin, että viikonloppuisin on jotain puuhaa eikä aikaa tälle jää.

Keskiviikko on puolestaan ollut täydellinen päivä ja tänään jos joskus on täydellinen hetki katsoa sitä omaa itsestään huolehtimista sekä olla vähän itsekäs ja ottaa aikaa itselleen.

Oletko sinä asettanut itsellesi jotain tavoitteita vuodelle 2023?

Lue lisää aiheesta narsisti tästä.

Mielenterveyden ja teeskentelyn taidetta

Piristystä itsehoidon rutiineihin kesän ajaksi

Terveempi iho, parempi meikki