15 vinkkiä MITEN shoppailla kirpputorilla

Tiedän, että ajatus vinkeistä miten shoppailla kuulostaa hiukan hassulta ja kenties jopa hiukan turhaltakin. Henkilönä, joka on harrastanut shoppailua vuosia ja tehnyt kaikki mahdolliset virheet, on minulla luottamusta siihen, että tästä postauksesta on hyötyä sinulle.

Vaikka se siltä vaikuttaakin niin shoppailu on paljon muutakin kuin kassi mukaan ja menoksi. Siihen tarvitaan paljon ajattelua ja jopa suunnittelua. Varsinkin mitä tulee kirpputoreilla shoppailuun, on silloin oltava paljon tarkempi näistä asioista. Tämä opas auttaa sinua pääsemään oikeaan mielentilaan, mutta myös valitsemaan, mitä vaatteita ostaa ja mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota käytettyjä vaatteita ostaessa.

Olitpa uusi hitaan muotiliikkeen parissa tai et, on käytettyjen vaatteiden ostaminen loistava tapa sisällyttää kestävyyttä elämääsi sekä samalla vaikuttaa planeettaan positiivisesti. Unohtamatta, että tulet kyllä säästämään rahaa. Varsinkin opiskelijalle tämä on iso plussa.

Mikään ei oikeasti voita sitä tunnetta, kun löydät vaatteen, jonka kohdalla voit olla täysin varma, ettei kenelläkään toisella ole samanlaista ja sitten vielä saat sen hintaan, joka tuntuu eri tavalla ryöstöltä. Minulla kävi tämä sama ajatus uff:ssa kun löysin täydellisen takin, mikä oli ajatuksissani, mutta en koskaan ajatellut löytäväni. Takki oli täydellinen ja hintalapussa luki 26 euroa, mutta koska oli max. 7 euron päivät, maksoin takista siis 7 euroa. En tiedä paljon säästin, mutta säästin ainakin sen 19 euroa. Kyseinen takki koreilee kuvissa.

Syitä on oikeasti paljon enemmän kuin vain halpa hinta, miksi kirpputoreja kannattaa suosia, ja näistä syistä puhun blogipostauksessani "10 syytä miksi suosia kirpputoreja".

Mutta mitä sinun tulisi ottaa huomioon, kun ostat käytettyjä vaatteita? Tässä pikkuisessa oppaassa löydät kaiken tarvitsemasi tiedon aiheesta sekä parhaat vinkkini, mitä tulee kirpputoreilla shoppailuun.

Miten shoppailla kirpputoreilla?

1. Pukeudu asianmukaisesti

Kuulostaa hassulta, mutta kuuntele ensin. Kun lähdet shoppailemaan, ja varsinkin kun lähdet vaateostoksille, haluat varmistaa, että olet pukeutunut oikeanlaisiin vaatteisiin.

Riippuen siitä kokeiletko vaatteita (puhumme tästä aiheesta kyllä myös), sinun kannattaa varmistaa, ettet laita liikaa kerroksia, jotta vaatteiden kokeilu on helppoa. Pohdi myös sitä vietätkö kauheasti aikaa sisällä. Et todellakaan tahdo, että olosi muuttuu tukalaksi, koska sinulla on kuuma.

Mieti myös kenkiäsi tarkkaan. Oletko menossa etsimään kenkiä? Katso ettet laita liian hankalia kenkiä jalkaan, sillä saatat joutua riisumaan kenkiäsi uudestaan ja uudestaan. Pidä myös huoli, että kenkäsi ovat mukavat ja hyvät kävelyyn, jos päätät kierrellä enemmän. On inhottavaa, jos jalkoja alkaa arastaa huonojen kenkien takia.

Henkilökohtaisesti mielestäni mekko on helpoin vaihtoehto kirppiskierrokselle, mutta niille jotka eivät mekoista välitä tai pidä ympäri vuotta hyvä vaihtoehto on perus T-paita ja housut/legginsit. Housuilla tarkoitan jotain ei liian kireiden farkkujen tyylistä. Vaatteiden kuuluisi olla sellaiset, jotka tekevät vaatteiden kokeilemisesta nopeaa ja kivutonta.


2. Shoppaile vain silloin kun tarvitset jotain

Shoppailu vain sen vuoksi, että sinun tekee mieli tehdä ostoksia tai haluat jotain uutta, mutta et tiedä mitä, ei ole hyvä tapa, varsinkin jos olet aikeissa aloittaa zero-waste elämäntyylin tai tahdot omaksua minimalismin.

Sinun tulisi siis mennä shoppailemaan ainoastaan silloin kun tarvitset vaatteita. Ei silloin kun sinulla on tylsää. Tee lista vaatteista, joita tarvitset, ota se mukaasi ja pysy listassa!


3. Ota mukaan kangaskassi

Tai joku muu kestokassi. Tämä tietysti riippuu siitä mihin olet menossa ostoksille ja mitä olet aikeissa ostaa, mutta oma kassi on aina hyvä idea.

Monet tarjoavat muovipusseja 0,20 hintaan, mutta itse vihaan kantaa asioita muovipussissa. Siitä ei koskaan saa hyvää otetta. Se on siis itselle vain helpompaa kantaa omaa kassia mukana ja jopa luontoystävällisempää.


4. Shoppaile paikallisesti

Ihannetapauksessa etsi naapurustostasi kirpputori, jotta voit pienentää hiilijalanjälkeäsi matkustamisen suhteen. Helsingissä tämä on helppoa, varsinkin ydinkeskustassa, jossa monet kirpputorit ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Tämä on myös mitä loistavin tapa tukea sitä omaa yhteisöä ja pienyrityksiä, sillä joskus nämä käytettyjä vaatteita myyvät organisaatiot voivat olla voittoa tavoittelemattomia.


5. Osta ainoastaan vaatteita joita rakastat

Iso osa kestävän vaatekaapin rakentamisesta ja todella hyvä vinkki, mitä tulee ylipäätänsä vaatteiden ostamiseen, on varmistaa, että käytät sitä, mitä ostat.

Olen itse sortunut siihen halvan hinnan kuoppaan monesti ja käyttänyt sitten vaatetta kerran, jos edes ollenkaan. On siis todella tärkeää varmistaa, ettei vaatekaappisi täyty käyttämättömistä vaatteista. Kysy siis nämä asiat itseltäsi, kun pohdit ostaako vai ei:

  • Käytänkö tätä usein?
  • Voinko yhidstää tämän minulla jo oleviin vaatteisiin? - jos en itse keksi kolmea asukokonaisuutta en osta vaatetta.
  • Tuletko kyllästymään siihen nopeasti?
  • Sytyttääkö se iloa sinussa?

Vaatteidenkin tulisi tehdä sinut iloiseksi ja jos ne eivät tee, niin siinä tapauksessa sinun ei tulisi ostaa niitä. Katsoin itse vanhoja kuvia itsestäni muutaman vuoden takaa ja sydäntäni oikein riipaisi vaatteet, joita käytin, sillä ne eivät todellakaan olleet minua ja ne olivat enemmän sellaisia, joita exäni halusi minun käyttävän. Suurimmassa osassa valokuvista, mitä täältä blogistakin löytyy, omasta mielestäni, näytän aivan narkkarilta ja voin sanoa, että siltä minusta jopa hiukan tuntuikin, vaikka en mitään päihteitä käyttänytkään.

Älä siis osta vaatteita sen takia, [1] ettet tule löytämään sitä mistään muualta, [2] koska joku toinen tahtoo sinun pukeutuvan tietyllä tavalla ja ennen kaikkea [3] älä omaa sitä mentaliteettia, että sinun tulisi ostaa tuote koska se on halpa. On ok olla rakastumatta jokaiseen vaatteeseen, jonka näet kirpputorin vaaterekissä ja ajatella että se on omalla kohdallasi kertakäyttöinen.

Sinun tulisi loppujen lopuksi arvostaa vaatetta, jonka ostat, vaikka se olisikin kirpputorilta hankittu eikä maksanut viikon ruokaostosten verran.


6. Tarkista kangastyyppi

Mikä osoittaa, että vaate on hyvälaatuinen? Se mistä kankaasta se on valmistettu. Tämän tulisi olla se määräävä tekijä, kun mietit, kannattaako ostaa kyseinen vaate vai ei.

Esimerkiksi puuvilla on todella laadukas materiaali vaatteissa, mutta huonona puolena, ellei puuvilla ole luomua, puuvillakankaan valmistamiseen tarvitaan PALJON vettä.

Käytetyn puuvillapaidan ostaminen ei kuitenkaan lisää valmistajien kysyntää. Sen sijaan se on mitä loistavin tapa varmistaa, että paidan valmistamiseen käytetyt resurssit eivät mene hukkaan.

Jos siis näet puuvillapaidan tai minkä tahansa tyyppisiä vaatteita, jotka on valmistettu ei niin ympäristöystävällisistä materiaaleista, voit yhtä hyvin napata sen mukaasi. Vaatteiden valmistuksen aiheuttama ympäristövahinko on jo tapahtunut.


7. Tarkista materiaalin laatu

Kun ostat vaatteita käytettynä, haluat tietysti varmistua siitä, että vaate on laadukas. 

Halkeilevatko saumat? Onko vaatetta käytetty niin paljon, että se on menettänyt pehmeytensä? Löytyykö reikiä tai tahroja?

Älä tyydy sellaisiin käytettyihin vaatteisiin, jotka näyttävät käytetyiltä ja jotka ovat päässeet elämänsä päähän.

Jotkut kirpputorit yrittävät edelleenkin myydä tällaisia vaatteita, mutta sinun tulee jättää ne väliin, ellet aio käyttää niitä esimerkiksi maalaamiseen, puutarhanhoitoon tai hiusten värjäykseen.

Sen sijaan keskity löytämään vaatteita, jotka ovat edelleen hyvässä kunnossa tai jopa melkein kuin uusia. 

Äläkä ala repimään vaatteita selvittääksesi onko kangas laadukas vai ei. Tämä TikTokissa pyörinyt trendi on todella typerä, ja toivon todella, ettei oikeasti kukaan ole mennyt tätä tekemään, sillä järjen mukaan sen minkä tahallisesti rikot sen myös maksat.


8. Tarkista pesuohjeet

Joillakin vaatteilla on todella tarkat pesuohjeet, kuten käsinpesu tai eri tyylinen ripustus kuivattaessa. Jos et kykene pesemään vaatetta sen etiketin ohjeiden mukaan, sinun tulisi tässä tilanteessa jättää vaate ostamatta. Oli se kuinka täydellinen tahansa.

Niin uusissa kuin myös käytetyissäkin vaatteissa näiden ohjeiden tarkoituksena on varmistaa vaatteen laatu ja pitkäkestoisuus. Jos et noudata niitä saattaa vaate mennä pilalle.


9. Etsi brändinimiä

Brändinimet ovat yksi loistava tapa varmistua siitä, ett ostamasi käytetty vaate on laadukas. Varsinkin jos löydät jotain, josta pidät ja joka on peräisin tunnetulta sekä luotettavalta brändiltä. Tämä voi auttaa paljon vahvistamaan ostopäätöstäsi.

Älä kuitenkaan luota ainoastaan brändinimiin. Löydät helposti myös laadukkaita vaatteita, jotka ovat peräisin vähemmän tunnetuilta yrityksiltä.


10. Pidä vaatekaappisi mielessäsi

Sinun tulee myös miettiä niitä vaatteita, jotka jo omistat, kun shoppailet. Mieti värejä ja kuvioita, joita kaapistasi löytyy, ja varmista, että ostamasi vaatteet sopivat hyvin useiden jo valmiiksi omistamiesi vaatteiden kanssa.

Ei ole mitään järkeä ostaa vaatteita, jotka eivät sovi yhteen ja siksi et käytä niitä. Tavoitteena on kuitenkin ostaa vaatteita, joita voi käyttää usein sekä mahdollisimman pitkään. Luota vain sanaani, sillä olen ollut juuri tällaisessa tilanteessa.


11. Sovita vaatetta päällesi

Joskus, ellei jopa aina, on tärkeää kokeilla vaatteita, joita suunnittelet ostavasi, jotta voit varmistua siitä, ettet osta mitään turhaan. 

Vaikka tämä saattaakin tuntua oudolta joistakin ihmisistä, koska vaatteet ovat käytettyjä, se ei tarkoita, etteikö vaatteita olisi pesty ennen näytteillepanoa. Tätä on kuitenkin hyvin vaikea sanoa, varsinkin jos teet ostoksia kirpputorilla, joka ei ole sinulle tuttu.

Aina voi tietysti kysyä kaupan työntekijältä tai jopa kokeilla vaatteita jo päälläsi olevien vaatteiden päälle.

Mutta mitä jos et todellakaan tahdo kokeilla vaatteita ennen kuin ostat ne?


12. Tiedä kokosi

Tietämällä mikä suurin piirtein on paitojesi, housujesi, jne. koko on hyvä pitää mielessä, kun ostat käytettyjä vaatteita. Varsinkin jos et todellakaan tahdo sovittaa vaatteita kaupassa.

Pidä kuitenkin mielessä, että kaikkia kokoja ei ole luotu samanarvoisiksi, joten et voi luottaa siihen 100 prosenttisesti. 

Voit myös ottaa mittoja vaatekaapissasi jo olevista vaatteista. Mittaa esimerkiksi olkapäiden leveys tai housujen pituus ja ota mitat sekä mittanauha mukaasi ostoksille.

Lisä vinkki: Tiedätkö jonkun, jolla on samanlainen tyyli kuin sinulla tai joka voisi pitää ostamistasi vaatteista, ihan siltä varalta, jos ostamasi vaate ei sovikaan sinulla? Voit antaa vaatteen hänelle, jos niikseen käy.


13. Katso muita kokoja

Kuten aikaisemmin mainitsin, kaikki koot eivät ole samanlaisia, minkä vuoksi sinun kannattaa katsoa muitakin kokoja ostaessasi käytettyjä vaatteita.

Mutta tämä ei ole ainoa syy, miksi toimia näin.

Joitakin vaatekokoja voidaan hyvin sekoittaa muiden kokojen kanssa. Uff aika hyvin järjestää vaatteensa kokojen perusteella, mutta useammin ne ovat laitettu värijärjestykseen ja joskus käy myös niin että asiakkaat itse sekoittelevat vaatekokoja keskenään.

Tykkään itse myös käydä kurkkimassa miesten vaateosiota, vaikka R ei kirpputorivaatteista ole koskaan innostunutkaan, mutta rehellisesti sanottuna etsin vaatteita, jotka voisin lisätä omaan vaatekaappiini.


14. Tiedä milloin lähteä

Etkö löydä mitään ostamisen arvoista? Lähde vain pois!

Joskus kun teet matkan kirpputorille, et tahdo poistua sieltä tyhjin käsin. Ei ole kuitenkaan mitään järkeä kuluttaa rahaa sellaiseen, jota et oikeasti tulisi käyttämään tai jota et täysin rakasta.

On ihan ok vain lähteä ja palata takaisin toisella kertaa. Vaatteet muuttuvat jatkuvasti kirpputoreilla, joskus jopa päivittäin, joten on mahdollista, että löydät jotain ensi kerralla.


15. Kokeile erilaisia kirpputoreja

Kaikki kirpputorit eivät ole samanlaisia, vaikka ne saattaisivat kantaa samaa nimeä tai kuulua samaan ketjuun.

Jotkut kirpputorit ovat valikoivampia vaatteiden suhteen, jotka ne sallivat varastoonsa. Toiset puolestaan sallivat kaiken tyyppiset vaatekappaleet niiden muodosta riippumatta, mikä valitettavasti vaikeuttaa laadukkaiden käytettyjen vaatteiden löytämistä.

Eri kirpputoreissa on myös eri hinnat saman tyyppisille vaatteille. Varo siis ylihinnoiteltuja käytettyjä vaatteita myyviä liikkeitä. Tällaisia ovat yleensä sellaiset liikkeet, joissa ihmiset pystyvät vuokraamaan vaaterekin ja myymään omia vaatteitaan, jolloin vaatteista saatu menee suurimmaksi osaksi rekin vuokranneelle. Valitettavasti olen huomannut tämän käytännön erityisesti Relove:ssa, jossa monet vaatteet maksavat melkein uuden vaatteen verran.

Yritä siis löytää kirpputori, jonka hintataso on kohtuullinen ja myy vaatteita, jotka ovat edelleen käyttökelpoisia.

K-rauta lippis
UFF (alunperin Zara) - maksoin 7€ - takki
Stadium huppari
H&M leggingsit
Moomin by Nordicbuddies - lahja - sukat
UFF (alunperin lager157.) - maksoin 7€ - kengät

Lopullisia ajatuksia kirpputoreista

Kuten varmasti tästä postauksesta tulee ilmi ja olen kaiketi jo sanonut, mutta toistan kuitenkin vielä, että kirpputoreilla shoppailu on mahtavaa. 

Koen sen jännittävämmäksi, sillä et koskaan tiedä, mitä kaikkea voit kirpputorin valikoimasta löytää. Se myös säästää rahaa ja näin opiskelijana säästäminen on päälimmäisenä mielessä.

Eikä tietenkään saa unohtaa ympäristöetuja, jotka tulevat kirppari ostosten myötä ja ovat kyllä suurin tekijä tässä.

Olisiko sinulla jotain lisättävää tähän? 





Lue myös;

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset