ADULTING 101 | 5 ASKELTA BUDJETIN LUOMISEEN

ERXM7434

Varmaan kaikista hankalin asia elämässä on rahan käyttö. Lapsena siitä ei kauheasti välitä ja välttämättä ensimmäisinä kuukausina omilleen muutettuaan ei vielä edes ymmärrä, kuinka hartaasti oikeasti jokaista ostosta täytyy miettiä. Itse en osaa vieläkään kunnolla säästää, sillä aina tulee syntymäpäivä, muita ihmeellisiä menoja tai yllättävä lasku. Jokaisesta pienestä rahan kanssa koettavasta vastoinkäymisestä kyllä oppii jotakin ja tämä melkeinpä kolme vuotta omassa asunnossa asuminen on opettanut muutamia juttuja, mitä tulee budjetin laatimiseen. Tässä postauskessa jaan siis omat viisi askeltani oman budjetin luomiseen. 

JXUD8132

1. Määritä kuukausitulosi. Kuinka paljon rahaa sinulla on joka kuukausi?

2. Määritä kuukausikulusi. Aloita tärkeimmästä;
    Vuokra
    Puhelinlasku
    Sähkö- ja vesilasku
    Internetlasku
    Bussikortti
    Ruokaostokset
    Kuntosalin jäsenyys
    Muut jäsenyydet - spotify, netflix jne.
Luokittele nämä tärkeästä ei tärkeään ja lisää toki jos sinulla on jotain muita menoja esim. bensa.

3. Katso onko ollenkaan joustavia kuluja, joita voisit kenties vähentää tai leikata. Esimerkiksi; Alenna kuntosali jäsenyyttäsi tai peruuta se kokonaan ja ala juoksemaan ulkona sekä kuntoilemaan kotona. Hyödynnä kauppojen alennuksia sekä kuponkeja pienentääksesi ruokalistasi kuluja.

4. Päätä kuinka paljon rahaa haluat säästää ja mihin aikaan mennessä. Päätä määrä jonka pistät säästöön joka kuukausi. Keksi hyvä kuukausitainen määrä, joka lähtee suoraan palkastasi säästöön. Laita se automaattiseksi, jotta se olisi ei neuvoteltavissa. Tämä on myös hyvä siinä jos ei ole mitään menoa johon tarvitsisi säästää niin tee se silti, sillä voit tarvita tuota rahaa jossain vaiheessa.

5. Vähennä kuukausikulusi ja säästösuunnitelmasi palkastasi ja selvitä kuinka paljon rahaa sinulle jää käytettäväksi. Tämä tulee olemaan sinun sekalainen käyttörahasi tulevalle kuulle. Asioille joita tahdot tehdä esim. käydä ulkona syömässä, clubilla tai kahvilla jne. Jos tahdot voit myös tämän rahamäärän puolittaa ja laittaa lisää rahaa säästöihisi tai velkoihin.

EDLLE0229

MUISTA NÄMÄ

- Lataa puhelimeesi sovellus kuten Expense, joka auttaa sinua pitämään kirjaa mihin käytät rahasi.

- Käytä yllätyksenä tulleet rahat viisaasti. Oli se sitten enemmän palkkaa kuin olit odottanut, mummilta saatu viisikymppinen syntymäpäivänä tai löydät kaksikymppisen kadulta, yritä tapella vastaan sen halun kanssa, joka pistää käyttämään rahan heti. Kysy itseltäsi mihin se kannattaisi tuhlata.

- Aloita meal preppaus. Tulen oikeasti painottamaan tätä joka kerta kun vain on mahdollisuus ja  kun puhutaan juuri rahasta. Meal preppaus varmistaa ettet laiskoina päivinä vain tilaa ruokaa kotiin. Yksi kotiin kuljetus maksaa jopa 15 euroa. Jos suunnittelet ateriasi voit jopa syödä koko päivän ruuat alle kympillä.
1 ateria - 15€
1 päivän meal prep - 10€

- Nosta käteistä. Riippumatta siitä kuinka paljon sinulle on jäänyt näihin sekalaisiin menoihin, nosta se raha ja jätä se käteinen kotiin. Tämä pitää sen halun käyttää enemmän kuin olisi tarkoitus poissa. Ota vain sen verran mukaan kuin tarvitset lähtiessäsi ovesta ulos.

RTGP2908

"Each time you make a good decision or do something nice or take care of yourself; each time you show up to work and work hard and do your best at everything you can do, you're planting seeds for a life that you can only hope will grow beyond your wildest dreams. Take care of the little things -- even the little things you hate -- and treat them as promises to your own future. Soon you'll see that fortune favors the bold who get shit done." -- Sophia Amoruso

Välillä raha saattaa loppua tai joku kuukausi voi olla niukempi kuin joku toinen, mutta elämä vain sattuu välillä olemaan sellaista. Silloin ei pidä vain voivotella, että ei päässyt viettämään kaverin synttäreitä tai matkustamaan parhaan ystävän kanssa Lontooseen. Budjetti on hyvä olla, jos tahtoo tehdä näitä asioita. Varsinkin silloin jos rahaa on rajallinen määrä. Opiskelijana joutuu varsinkin miettimään todella tarkkaan ostoksia, mutta yksi ajatus aina auttaa; "Elämä ei ikuisesti ole tällä raiteella."

Olisiko jotain tiettyä aihepiiriä jota tahtoisit minun käsittelevän tässä Adulting 101 sarjassa?


ruusu

3 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Etenkin toi meal preppauksen kanssa mun pitää kunnostautua :D Ja muutenkin tuhlaan helposti ruokaan rahaa. Tyyliin tykkään kokata jotain rapupastaa ja ravut maksaa ihan helkkaristi :D hyvää ruokaa pystyy tekemään halvemmallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaan menee kyl tosi helposti rahaa ja varsinkin niinä laiskoina päivinä. Senpä vuoksi toi meal preppaus on hyvä ottaa käyttöön. Joo siinä saattaa joutua tekemään suuremman satsin ruokaa, mut ei välttämättä. Monet ku aattelee et siinä kuuluis tehä koko viikolle ruokaa eikä jaksa sitten syödä viikon ajan samaa. Ei oo kuitenkaan pakko ja ei se meal preppaus kuitenkaan estä syömästä ulkona. Vähentää vaa sitä oman nopeatekoisen ruuan ostamista.

   Poista
 2. Kiva postaus, ei ehkä koske mua, koska olen aina ollut tarkka rahan kanssa ja oppinut säästämään jo nuorena. Autonkin kanssa on paljon muuta kuluja kuin bensa, kuten huollot, katsastus, vakuutus, verot jne. lista on melkein loputon ja siinä voi olla ne arvaamattomat viat, ainakin itsellä juuri tuo auto taas reistaili, niin on hyvä ettei elä ihan kädestä suuhun enää kuten nuorempana. Ehdottomasti kaikki vinkit hyviä ja edelleen etukäteen listaan kaikki mahdolliset kulut jotta pystyn arvioimaan miten paljon voin käyttää rahaa mihinkin :)

  VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset