Valmistaudutaan uuteen kouluvuoteen - 10 asiaa jotka tehdä ennen kuin koulu alkaa

Viime postauksessa kävin hiukan läpi mitä kaikkea tulenkaan tällä viikolla tekemään ennen koulun alkua. Miten saan itseni "hehkumaan" ensimmäisenä koulupäivänä, vaikkakin omat opintoni ovatkin etä painotteisia. 

Joillakin varmasti on koulut jo alkaneet tai kuten minulla on vielä se muutama loma päivä jäljellä.

Tässä postauksessa tahdon jakaa muutaman asian, joiden avulla pääset valmistautumaan koulu vuoteen, mutta myöskin masentamatta itseäsi, vaan pikemminkin päin vastoin!

Täällä kun kuitenkin opiskelua arvostetaan, siihen kannustetaan ja pyritään ottamaan siitä kaikki ilo irti, vaikka käsitys on että opinnot eivät ole muuta kuin raskasta ja ikävää puuhaa.

Käänetään siis mielemme positiiviseen suuntaan näiden kymmenen asian avulla, jotka suosittelen tekemään ennen uuden kouluvuoden alkua!

1. Hanki uusia koulu tarvikkeita

Mikään ei tunnu paremmalta kuin päästä aloittamaan uusi koulu vuosi uusien koulutarvikkeiden kanssa! Olemme varmasti kaikki samaa mieltä, että kynät, vihot, post it -laput ja kaikki muut erinäiset välineet ovat yksi paras asia opinnoissa.

Omalla kohdallani ainakin uudet kouluvälineet saavat ihmeitä aikaan mitä tulee mielentilaani. Kirjoitin myös viime vuonna postauksen aiheesta, jossa jaoin muutaman itselleni välttämättömän kouluvälineen

Investoi olennaiseen ja muista tarkistaa tarkemmat tiedot koulusi nettisivuilta, jos he ovat listanneet ylös mitä kaikkea tarvitset, mutta yleisesti olennaisia asioita ovat;

  • Muistivihot
  • kansiot
  • lyijy- ja kuulakärkikynät
  • korostekynät
  • penaali
Voit helposti erotella jokaisen kurssisi muistivihon koristelemalla kannen tai jotenkin muuten merkitsemällä. Itse suosin edelleen MUJI:n vihkoja ja varsinkin niitä jotka tulevat viiden paketissa.

Muista myös pitää työpöytäsi järjestyksessä MUJI:lta löytyy ihania pahvisia säilytyslaatikoita, joihin olen tykästynyt, kuin myös akryylistä valmistettuja pieniä laatikostoja.

Samalla tavoin kuin suloinen juomapullo saa sinut haluamaan käyttämään sitä useammin, auttavat silmiinpistävät koulutarvikkeet sinua pysymään kiinnostuneena ja jopa järjestäytyneenä.

2. Sijoita hyvään kalenteriin ja aloita sen täyttäminen

Kalenterin käyttäminen on asia jonka itse olen oppinut kunnolla vasta tässä lähi vuosina ja erityisesti kuluneen vuoden aikana. 

Vaikka lukiossa me saimmekin aina kalenterit koulun kautta en sitä koskaan käyttänyt oikeaoppisesti. 

Kalenteri on oiva tapa muistuttaa itseään tulevista kokeista ja deadlineista, mutta myös hyvä apu suunitella omia opintoja, työssä käyntiä sekä omaa elämää ylipäätänsä.

Suosittelen todellakin hyvään kalenteriin sijoittamista ja mielellään sellainen jossa on tilaa. Sen ei tarvitse olla valmiiksi värikäs. Itse suosin todella paljon yksinkertaisia kalentereita, jotka antavat minulle tilaisuuden olla luova eivätkä rajoita esim. värien käyttöä. 

Jos taas pidät enemmän digitaalisesta kalenterista, joka löytyy aina taskusta niin suosittelen lämpimästi Google kalenteria. Se on kiva kun se on helposti mukana, mutta myös koska pystyt jakamaan kalenterisi ja päättämään kuka näkee sen. Tämä on ollut kätevää meidän taloudessa, sillä R näkee minun suunnitelmat, aikataulut tms. ja samoin minä näen hänen.

Kalenteriin kannattaa laittaa pienimmätkin asiat muistiin ja muista juhlistaa saavutuksiasi. Esimerkiksi saitko kirjoitettua 15 sivuisen esseen valmiiksi? Juhlista sitä Espresso Housen erikoiskahvilla!

Eikä sinun todellakaan tarvitse odottaa ensimmäistä koulupäivää, jotta voisit kirjata ylös suunnitelmasi. Koulujen nettisivuilta löytyy usein kaikki tärkeimmät tapahtumat jo valmiiksi listattuna jo ennen koulun alkua esimerkiksi lomat. Kaikki tärkeät päivät kannattaa jo nyt laittaa ylös, jotta olet tietoinen mitä milloinkin tapahtuu.

3. Aseta aikataulu

Hevosen selkään hyppääminen voi aina tuntua pieneltä takkuilulta. Varsinkin kesän jälkeen, mutta jos aloitat aikatauluttamisen jo ennen ensimmäistä koulupäivää pääset hyvällä tahdilla palaamaan lomafiiliksestä takaisin kouluarkeen.

Päivien aikatauluttaminen lisää myös päiviisi rakennetta ja rutiineja. Jos sinulla on jo tiedossa mitä kursseja teet milloinkin voit hyvin alkaa jo laittamaan niitä ylös kalenteriisi ja näiden päivien pohjalta jopa lisäämään koulun jälkeisiä opiskelu aikoja, tauot, koulun ulkopuoliset aktiviteeti ja ennen kaikkea uniaikataulu.

4. Muista varata aikaa hauskanpidolle

Oppituntien ja koulutehtävien eräpäivien ylös laittaminen, tiedostaminen ja ymmärtäminen on hyvin kriittistä opiskelit lukiossa, amiksessa, korkeakoulussa tai yliopistossa. Hassua on kuitenkin että harvemmin pysähdymme kirjaamaan ylös hauskoja juttuja.

Monet jättävät arkensa aikatauluttamisen ja ennen kaikkea suunnittelun hiukan puoli tiehen, koska he jättävät koulun ulkopuolisten aktiviteettien suunnittelun kokonaan pois tehtävä listastaan.

Eihän kukaan tahdo katsoa kalenteria, joka on täynnä vain työtä ja työtä. Muista siis lisätä asioita joista nautit kuten kahvittelu kavereiden kanssa, kirppis kierros äidin kanssa tai ihan vaikka leffailta murun kanssa.

Äläkä unohda kirjoittaa ylös aikoja jotka pyhität ainoastaan itsellesi!

5. Luo budjetti

Vaikka olisitkin selvinnyt monta kouluvuotta ilman budjettia, voi sen luominen auttaa sinua pitämään itsesi hiukan vastuullisempana tänä lukuvuonna.

Etkö tiedä mistä aloittaa? Laske kuinka paljon ansaitset, selvitä pakolliset menot ja käytä jonkinlaista online-budjettityökalua tai tee Excel taulukko. Tämä auttaa sinua selvittämään minkälainen rahatilanteesi on tulevana vuonna sekä kuinka paljon jää kahveja pystytkään ostamaan.

Ihmeessä myös muokkaa tätä nyt laatimaasi suunnitelmaa koko kouluvuoden ajan, mutta se auttaa, kun perussuunnitelma on kunnossa ennen kuin lukukausi tulee liian kiireiseksi. 

6. Aseta saavutettavia tavoitteita

Tavoitteiden asettaminen on yksi niistä uuden lukukauden vinkeistäm joista puhutaan joka syksy, mutta ymmärrettävästi se voi tuntua hiukan jopa pelottavalta tehtävältä. Suosittelen siis jakamaan nämä pienempiin paloihin.

Keskitytään nyt pelkkään kouluvuoteen. Mitä asioita haluat muuttaa? Haluatko olla enemmän mukana koulun toiminnoissa kuin viime vuonna? Haluatko saada parempia arvosanoja? Kun olet päättänyt, mitä haluat saavuttaa, jaa se suuri tavoitteesi pienempiin. 

Jos esimerkiksi haluat osallistua enemmän koulun toimintaan, aseta itsellesi tavoite, jossa päätät mennä ainakin yhtreen tapahtumaan ja puhua yhdelle henkilölle siellä. 

Jakamalla suuren tavoitteen pienempiin osiin luot siitä vähemmän pelottavan tai sellaisen joka ei ole niin paljoa mukavuusalueesi ulkopuolella. 

7. Palaa takaisin arkiseen unirytmiin

Tauko on rentoutumisen aikaa - useimmille meistä tämä tarkoittaa nukkumista niin paljon kuin vain pystyy. Mutta tiedäämme kaikki, että koulujen alkaessa on hyvin hankalaa herätä aamu kahdeksalta.

Valmistaudu siis hitaasti aikaiseen heräämiseen asettamalla herätyskello jo muutama päivä ennen koulujen alkua. Tietysti mitä nopeammin aloitat tämän, sitä helpompi sinun on nousta ylös.

8. Valmistaudu kielten kursseille

Tämä on sellainen vinkki, jonka toivon, että olisin itse saanut paljon aikaisemmin.

Jos sinulla on kielikursseja suosittelen ottamaan aikaa aiemman kurssimateriaalin tarkastelulle.

Et todennäköisesti ole käyttänyt kieltä sitten kesän alkamisen (pois luettuna englanti), ja ensimmäinen viikko takaisin tulee olemaan paljon sujuvampaa, jos annat itsellesi pientä virkistystä nyt.

Voit jopa katsella esimerkiksi Disney elokuvia, kuunnella musiikkia tai podcasteja kyseisellä kielellä.

9. Ota selvää kaikista asioista, jotka sinun on korjattava tai vaihdettava

Jos repussasi on reikä tai kannettava tietokoneesi kaipaa päivitystä, huolehdi siitä hyvissä ajoin ja todellakin ennen kuin palaat kouluun.

Tämä on yksi parhaista ideoista, joka voi olla myös hyvinkin mieluinen tapa valmistautua uuteen kouluvuoteen.

10. Hemmottele itseäsi!

Ennen kuin aloitat rankan opintojen taipaleen, ota hiukan aikaa itsellesi.

Kun ne tehtävät, projektit ja muut alkavat kasaantua, voi olla hyvinkin viakeaa löytää aikaa sille rentoutumiselle - varsinkin jos et perhedy suunnitteluun ja asioiden aikatauluttamiseen!

Kannattaa varata sitä "omaa aikaa" ennen kuin asiat muuttuvat hektisiksi. Mene ostoksille, käy laitattamassa kynnet tai/ja hiukset tai vietä aikaa sinulle läheisten ihmisten kanssa ennen kuin palaat arkeen johon on vaikea mahdututaa mitään.

Itsestä huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, joten älä unohda, että vaikka asiat tulevat muutuumaan kiireisiksi, ovat terveytesi ja hyvinvointisi etusijalla.

Miten itse valmistaudut uuteen kouluvuoten?
Lue myös;


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset