8 virhettä, jotka teet omaa tyyliä etsiessäsi

"Oman tyylin löytäminen on ollut minulle asia, jonka kanssa olen repinyt hiuksia päästäni ja aika-ajoin vain hyväksynyt, että minun kuuluu vain olla se sekasorto." Näin kirjoitin muutama vuosi sitten julkaisussa, Tältä sielussani on aina näyttänyt, jossa kerroin oman tyylin etsinnästä, sen löytämisestä ja ennen kaikkea siitä hämmennyksestä, joka oli hyvin läsnä entisessä parisuhteessani koskien pukeutumistani.

Voin oikeasti sanoa, että oman tyylin löytäminen on helpottanut todella paljon vaatekaappini sisältöä, kuin myös omaa mielenterveyttäni. Toki kamppailen edelleen aika ajoin sellaisten päivien kanssa, kun minulla ei tunnu olevan mitään päälle pantavaa, mutta en silti koe enää suurta hämmennystä omasta itsestäni. 

Tässä julkaisussa haluan jakaa muutamia virheitä, joita olen itse tehnyt omaa tyyliä etsiessäni, ja uskon että sinäkin olet tehnyt ainakin osan näistä virheistä.

Suosittelen myös lukaisemaan julkaisun "Tyyli hukassa! Mitä teen?"

Mikä on oma, persoonallinen tyyli?

Käydään ensin tämä asia läpi.

Oma tyyli tai persoonallinen tyyli on tapa, jolla yksilö ilmaisee itseään, sellaisen estetiikan kautta, joka rauhoittaa tai miellyttää hänen omaa mieltään. Oma tyyli voidaan ilmaista niin vaatteiden, asusteiden, hiusten kuin myös kaikkien näiden yhdistämisen kautta.

Oman tyylin löytäminen ei tapahdu yhdessä yössä. Se voi viedä viikkoja, kuukausia, jopa vuosia ja se on asia, joka on alati kehittyvä. Se muokkaantuu henkilön omien kokemusten, elämän tyylin ja kypsyyden kautta.

Oma tyyli on jokaisen oma asia, eikä kukaan muu voi kertoa minkälainen hänen tyylinsä on ja mihin estettiikkaan hänen tulisi kuulua.

Miksi oman tyylin löytäminen on tärkeää?

Kehität paremman itsetunnon

Oman tyylin kehittäminen on elinikäinen matka, jolle jokaisen tulisi lähteä. 

Matka ei ole pelkkää turhautumista vääränlaisia vaatekappaleita ja huonoja hiustyylejä kohtaan. Se on ennen kaikkea matka, jolla jokainen oppii lisää itsestään ja mikä on se asia joka tekee itsestään uniikin.

Säästät rahaa

Oman tyylin löytäminen tarjoaa myös pitkän aikavälin taloudellisia etuja.

Kun olet tyytyväinen tyyliisi, et kuluta kymmeniä euroja trendeihin, jotka vain katoavat seuraavalla kaudella tai vaatteisiin, joita käytät vain kerran, jos edes sitäkään.

Kun tiedät oman tyylisi voit kävellä mihin tahansa kauppaan, oli se sitten pikamuotia, hidasta muotia tai luksusta, ja tiedät automaattisesti, mistä pidät ja mitä aiot ostaa. Teet ostopäätöksiä, jotka auttavat sinua valitsemaan ajattomia vaatteita, joita todella rakastat, käytät ja arvostat useiden vuosien ajan.

Yhdistät täydellisiä asuja tehokkaammin

Kun tiedät, mikä se oma tyylisi on luot silloin paljon helpommin sen sinulle sopivimman vaatekaapin. Luomalla vaatekaapin, joka on täynnä vaatteita, joita rakastat käyttää autaa sinua luomaan asuja nopeammin. 


Virheet, joita teet omaa tyyliä etsiessäsi

Yrität kopioida kapselivaatekaappia

Älä käsitä väärin itse pidän todella paljon kapselivaatekaapista ja periaattessa se on pohja omalla tyylillänikin, mutta en suosittele kapselivaatekaapin noudattamista, jos oikeasti tiedät jo heti käyttelyssä, ettei se ole sinua.

Kapselivaatekaappi on hyvä silloin jos toivot tyyliltäsi yksinkertaisuutta ja klassisuutta. 

Metodi on mitä mainioin pohja aloittaa, jos et ole yhtään varma, mikä se oma tyyli voisi olla, mutta jos tiedät jo valmiiksi että kauluspaidat, villatakit ja suoralahkeiset farkut eivät ole juttusi suosiolla lopeta kapselivaatekaapin ajattelu.

Et käytä pinterestiä oikein

Pinterestin käytössä ei ole oikeasti oikeaa tai väärää tapaa, mutta et voi alkaa selailemaan pinterestiä, jos sille miksi käytät sitä on jokin tarkoitus. Suunitelma on siis hyvä olla ja tässä on oma 3 askeleen vinkkini, miten pinterestiä kannattaa käyttää jos tarkoituksenasi on löytää oma tyylisi. (tämä on myös hyvä ihan mihin tahansa muuhunkin esim. sisustusideat kotiin tai vaikka inspistä omaan instagramiin) 

  1. ETSI - käytä kaikkia mahdollisia hakuja löytääksesi silmääsi miellyttäviä asuja.
  2. TALLENNA - Kaikki kuvat jotka jollain tasolla miellyttävät silmääsi, oli kyseessä koko asu tai yksi vaatekappale, tallenna se kansioon. Suosittelen luomaan erilaisia kansiota, esim. itse olen luonut jokaiselle vuoden ajalle omat kansionsa, jotta eri aikojen tyylit eivät sekoitu keskenään. Näin minun on myös helpompi etsiä asuideoita esimerkiksi talvella, jolloin en tahdo pukeutua hameisiin.
  3. TARKASTELE - Tämä yleensä jää monelta pois, mutta tarkastele niitä kuvia, mitä olet tallentanut ja pane merkille, mitkä ovat sellaisia asioita jotka toistavat itseään. Onko se tietyn tyylinen farkkumalli tai kenties värimaailma.

Et katso inspiraatiota vaatekaapistasi

Olen itsekin langennut tähän kuoppaan silloin kun tyylini oli vielä suuri kysymysmerkki ja ennen kaikkea kauhea sillisalaatti, mutta useimmiten paras idea on aloittaa siitä omasta vaatekaapin tutkiskelusta.

Vaikka se olisi täynnä vaatteita, jotka äitisi olisi ostanut tai aina olisit saanut kassillisen muiden käytettyjä vaatteita, käy läpi kaappisi ja katso mitkä ovat sellaisia vaatekappaleita, joista oikeasti pidät. Miksi pidät siitä? Onko se malli tai väri joka sinua miellyttää? 

Yleensä se olemassa oleva vaatekaappi kertoo jotain meistä. Jollain tasolla se on suuntaa antava. Joko, että tämä voisi olla se oma tyyli osittain tai ei ollenkaan. 

Et ole antanut ajatusta sille kuka on tyyli-ikonisi

Jokaisella meistä on yksi tai usempi henkilö joiden tyyliä ihailemme. Mieti, miksi pidät tämän henkilön tyylistä. Onko se hiukset, meikki, vaatteet vai tapa vain miten hän kantaa itseään, joka saa sinut ihailemaan häntä.

Julkkisten kohdalla suosittelen ottamaan selvää, kuka heidän stailistinsa on tai ovat olleet, sillä näin pystyt kasvattamaan sitä omaa tietämystäsi, millaisesta tyylistä pidät tarkastelemalla heidän työtään.

Tuntuu hiukan kliseiseltä myöntää, mutta omia suurimpia tyyli-ikoneitani ovat prinsessa Diana ja prinsessa Catherine. Ja tämä taas kertoo siitä, että pidän hyvinkin paljon klassisesta, ajattomasta tyylistä. 

Et tiedä missä vaatekaupoissa tykkäät käydä ostoksilla

Ostoksilla käyminen on yksi tärkeimmistä asioista, mitä tulee oman tyylin etsimiseen, sillä miten muuten saisit uusia vaatteita täydentämään tyyliäsi?

Shoppailun ei ole kuitenkaan tarkoitus olla ikävää puuhaa ja tähän mielentilaan vaikuttaa suuresti se missä käyt ostoksilla. Teemme usein niin, että käymme kaikki mahdolliset kaupat läpi, etsiessämme sitä yhtä täydellistä paria farkkuja, mutta harvemmin ajattelemme etteivät kaikki kaupat välttämättä ole meitä varten.

En esimerkiksi itse kauheasti nauti shoppailusta BikBokissa, koska osa vaatteista on nostettu katon rajaan, jolloin joudun pyytämään myyjää apuun. Toki myyjät ovat siellä asiakkaita auttamassa, mutta joka ikinen vaate ei välttämättä ole sellainen, jota aion sovittaa ja tuntuu turhalta pyytää myyjä apuun, jos tahdon kokeilla katon rajassa olevan vaatteen kangasta.

Älä siis käy joka ikisessä kaupassa katsomassa heidän valikoimaansa. Varsinkin jos tiedät että et tule löytämään sieltä mitään. Sama pätee myös siihen, jos pidät tietystä kaupasta esim. H&M, mutta jokin tietty myymälä ei ole mieleesi. 

Olet laittanut tyylisi yhteen laatikkoon

Vaikka oman tyylin löytämisessä onkin hyvin tärkeää kategorisoida se oma tyyli tietyillä adjektiiveilla, älä kuitenkaan pelkää astua tyyliboksisi ulkopuolelle. 

Se oma, persoonallinen tyyli on kuitenkin jotain, joka muuttuu jatkuvasti. Jos rajoitat oman tyylisi vain yhteen kategoriaan saatat löytää itsesi tyytymättömänä tyyliisi.

Oma vaatekaappini koostuu suurimmaksi osaksi löysähköistä, mukavista, mutta myös naisellisista vaatteista. Tykkään yhdistellä näitä hieman naisellisia, ajattomia ja mahdollisimman mukavia vaatteita luodakseni hieman androgyynisiä ja uniikkeja asukokonaisuuksia. 

Et tiedä kehotyyppiäsi

Yksi hyvin tärkeä, mutta jopa haastavakin asia, mikä tässä oman tyylin löytämisen matkassa on, on pukeutuminen oman kehotyypin mukaan. Voit todellakin näyttää hyvältä vaatteissasi ja rokata persoonallisen tyylisi kanssa riippumatta kehotyypistäsi. Kuitenkin, on todella tärkeää että pukeudut oman kehotyyppisi mukaan, etkä sen kehon jonka toivoisit, että sinulla on.

Jokaisessa meissä on jotain kaunista; hiukset, silmät, käsivarret, nilkat jne. Ja sinun tulisi pyrkiä pukeutumaan tavalla, joka korostaa näitä parhaita piirteitäsi. Olen itse aina ollut hyvin pienikokoinen (petit), minkä vuoksi suosin todella usein korkeavyötäröisiä housuja ja farkkuja, koska nämä korostavat pientä vyötäröäni sekä saavat jalkani näyttämään pidemmiltä.

Minusta hyvä esimerkki tässä vaatteiden sopimisessa omaan kehotyyppiin on Coco Chanel. Jos olet koskaan miettinyt, etteivät Chanelin vaatteet tai tyyli ylipäätänsä sovi sinulle voi syy olla hyvinkin siinä, että Chanel itse suunnitteli aina kaikki maalistonsa sopimaan omaan kehotyyppiinsä, joka oli hyvin pieni niin ylhäältä kuin alhaaltakin. 

Jos siis olet kurvikas tai suosit kurvikkuutta ja tahdot sitä itsessäsi korostaa älä katso inspiraatiota Chanelilta vaan käänny mieluummin Diorin puoleen, joka on aina nojannut enemmän kurvikkaan kehotyypin puoleen.

Räätälöinti on myös sellainen asia, jota kannattaa harkita, jotta saat täydellisen istuvuuden vaatteille, joita rakastat. Jos vaatekappale on liian pitkä, iso tai pieni, älä pelkää kääntyä ammattilaisen puoleen.

Et osta mitä rakastat

Todella pitkään tein itse sen virheen, että ostin vaatteita, jotka vain näyttivät kivalta kaupassa. Ostopäätökselläni ei ollut oikeastaan muuta syytä kuin se, että vaate näytti kivalta ja se oli sellinen, joka oli exäni mieleen.

Todella pitkään siis mietin, miksi olen niin tyytymätön vaatekaappiini, kunnes lopulta ymmärsin että syy oli yksinkertaisesti se etten rakastanut melkein mitään mitä se sisälsi. Olen viime vuosina oppinut ymmärtämään kuinka tärkeää on rakastaa niitä asioita joita ostaa.

Kun ostat vaatteita, asusteita yms. joita rakastat automaattisesti käytät niitä yhä uudestaan ja uudestaan.

Sinun tulisi siis ostaa vaatteita joita itse rakastat, eikä mitä yhteiskunta, muotimaailma tai joku toinen kertoo että sinun tulisi rakastaa. Yksi paras osa oman tyylin löytämisessä on, että tunnet vähemmän painetta ostaa trendaavia vaatteita, koska olet tarpeeksi itsevarma niissä vaatteissa, joita sinulla jo on.

Jos yhtään osaat lukea rivien välistä tai tunnet minua lainkaan tiedät varmasti, että rakastan todella hyvää diiliä. Olen kuitenkin oppinut, että on parempi ostaa tuote, jota rakastat ja joka sattuu olemaan alennuksessa, kuin ostaa tuote vain sen vuoksi että se on alennuksessa tai halpa kirpputorin henkarissa.

Tuotteet, jotka ovat alennuksessa ja saavat sinut tuntemaan pientä epävarmuutta todennäköisesti jäävät käyttämättä ja vievät vain turhaa tilaa vaatekaapissasi. Toisin kuin vaatteet, joita rakastat tulet käyttämään siihen asti kunnes se on sinulle käyttökelvoton - menee rikki, muuttuu pieneksi tai muuten vain kasvat siitä ulos henkisesti.

Minkä neuvon antaisit itse omaa tyyliään etsivälle? Onko sinulla joku aivan hirveä tyylimoka, johon et todellakaan aio palata?
Lue myös:


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset