Jos minulla olisi rahaa voisin ollakin tyylikäs

Viime vuoden puolella otin itseäni kunnolla niskasta kiinni ja tein sen, mitä olen yrittänyt vuosia tehdä; rakentaa oman tyylini. Jos olet seurannut blogiani pidemmänkin aikaan olet varmasti tietoinen vaatekaappiprojektistani. Tämä oli sellainen asia jonka aloitin aina uudelleen ja uudelleen. Ennemminkin tämä oli vaatekaapinsiivousprojekti kuin, että olisin oikeasti heittänyt turhat vaatekappaleet pois. Vaikka viime vuosi olikin hiukan rankka se oli kuitenkin itselleni sellainen oman itseni etsiskely vuosi ja ilokseni voin sanoa päässeeni niinkin pitkälle, että sain heitettyä turhat vaatteet vaatekeräykseen. Keräykseen meni kaksi jätesäkillistä vaatteita ja lopputuloksena oli positiiviseti ihanan tyhjä kaappi.

Päätin rustailla tällaisen päivitetyn version siitä kuinka rakentaa omaa tyyliään. Olen tehnyt jo tämän tyylisen postauksen aikaisemmin. Tämä kyseinen teksti on kuitenkin enemmän sellaiselle, joka on hukassa oman tyylinsä kanssa. Tässä postauksessa - jota tällä hetkellä luet - kerron kuinka lähteä rakentamaan sitä omaa vaatekaappia. Tärkein asia, mikä sinun on kuitenkin muistettava ennen kuin aloitat tätä "vaatekaapin uudistamis" matkaa; tämä ei tapahdu yhdessä yössä tietokoneen ääressä verkossa viinilasin parissa. Tämä voi tuntua todella hitaalta prosessillta ja aika ajoin jopa turhauttavalta, varsinkin jos olet budjetilla liikenteessä. Mutta usko kun sanon, että se on sen arvoista.

[ o u t f i t ]
takki - zara
villapaita - zara
korut - cropp
vyö - kappahl
farkut - cropp

Tiedä tyylisi // Ennen kuin lähdet ostoksille ja aloitat vaatekaappisi täyttämisen sinun on tiedettävä, mikä on sinun tyylisi. Itse ajattelin todella pitkään, että tyylejä voi olla vain yksi ja sinun on osattava nimetä se. Ei sinun tarvitse, sillä huolimatta monien väitteistä tyyli ei ole lokero mihin itsesi laitat, vaan se on itsensä ilmaisemista. Ennen kuin siis aloitat tyylisi rakentamisen suosittelen lämpimästi keräämään varastoon kuvia, joissa vaatteet ja asusteet, meikki sekä hiukset inspiroivat sinua.

Luo budjetti // Tämä on se suurin syy, miksi lähdin tätä postausta rakentamaan. Olen nähnyt niin monia kommentteja sosiaalisessa mediassa, joissa ihmiset sanovat että eivät voi rakentaa tyyliään koska heillä ei ole tarpeeksi rahaa. Tämä on täysin vääränlainen ajatusmaailma, että ainoastaan rikkailla voi olla tyyli tai tyylitajua. Kyllä suurin osa brändeistä, jotka lasketaan muodikkaiksi ovat hyvinkin hintavia, mutta tämän takia kärsivällisyys on suurin tekijä tässä aiheessa. Kannattaa luoda budjetti kuinka paljon rahaa voit käyttää kuukaudessa uusien vaatteiden ostoon. Itse olen asettanut omaksi budjetikseni 50-100e. Jos puolestaan en osta vaatteita tai käytän vain 30e lisään ylijääneen rahan ensi kuun budjettiin tai säästän sen johonkin muuhun. 

Löydä balanssi // Sinun on luotava balanssi sen välillä mitä olet nyt ja mitä olet tulevaisuudessa ennen kuin lähdet ostoksille. Tiedät varmasti sanonnan; "Pukeudu työhön jonka haluat, älä työhön joka sinulla jo on." Tahdot vaatekaappisi heijastavan omia tavoitteitasi ja visiotasi tulevaisuuden itsestäsi samanaikaisesti sovittaen sen tämän hetkiseen itseesi. Mitä apua on vaatekaapista, jonka sisällöstä ei ole hyötyä pidemmänpäälle?

Jos olet esimerkiksi kotiäiti ja unelmoit urasta bisnessmaailmassa sinun kannattaa ostaa muutama pari housupukuja niiden mukavien joogahousujen tilalle. Tai jos olet puolestaan jo bisnessmaailmassa, mutta haaveilet reppureissaamisesta ympäri Eurooppaa sinun kannattaa hitaasti vaihtaa stilettot vaelluskenkiin. Tietenkin suurella vaivalla tienatut rahat pitäisi myös käyttää sellaisiin vaatteisiin joista voit nauttia nyt eikä myöhemmin, mutta pidä myös tulevaisuus mielessäsi. Vain sinä tiedät oikean balanssin itsellesi.

Pukeudu kehosi mukaisesti // On olemassa todella monenlaisia mielipiteitä siitä, miten sinun tulisi shoppailla. Varsinkin silloin kun toivot menettäväsi muutaman kilon. Suurin osa ostaa pienempiä vaatteita motivaation toivossa, mutta loppujen lopuksi toimit siten mikä toimii juuri sinulle. Tässä kuitenkin kaksi omaa vinkkiäni; pukeudu siihen kokoon mikä olet nyt. Näytä hyvältä siinä koossa missä olet nyt. Eron huomaa oikeasti heti, kun vaatteet istuvat täydellisesti. Voit silti hyvillä mielin jatkaa kunto tavoitteitasi ja sitten uudelleen arvioida vaatteesi kun aika on oikea.

Sinulta ei välttämättä heti lopu kaikki vaatteet, ja sinulta löytyy samalla sellaisia jotka buustaavat itsevarmuuttasi. Kun sitten pääset tavoitteeseesi voit myydä tai kierrättää ne vaatteet jotka eivät enää sovi sinulle ja siten korvata ne. Oma ajatukseni ja pointtini tässä on se, että mikset pukeutusi parhaalla mahdollisella tavalla vaatteisiin, jotka sopivat nykyiselle kehosi sen sijaan, että sinulla olisi niin kauan inhottava olo kunnes "saavut tavoitteeseesi"? En näe miten tuollainen ajatusmaailma saa kenetkään innostumaan pukeutumisesta joka aamu.

Jos puolestaan olet lyönyt itsesi lukkoon tässä asiassa ettet tahdo ostaa vaatteita nykyisessä koossasi niin keskity kenkiin sekä muihin asusteisiin. Näin voit silti pitää hauskaa vaatekaappiasi rakentaessa ja nämä ovat sellaiset asiat jotka aina mahtuvat!

Jokaisella ostolla on väliä // Älä osta asioita hetken mielijohteesta. Muuten sinulle käy samoin kuin minulle ja pian elät sellaisen vaatevuoren kanssa, joka koostuu vaatekappaleista joita et ole käyttänyt kuin kerran eikä se tuntunut omalta. Tässä ei ole päätä eikä häntää. Itse käytän nykyisin metodia "Jos mieli sanoo ehkä, en osta sitä", mikä on ollut todella kätevää, sillä olen säästynyt monelta turhalta ostolta ja jos sitten vaate pyörii mielessäni käyn sen myöhemmin ostamassa.

Alennukset // Tämä on sellainen asia, josta moni on eri mieltä. Toinen sanoo älä katso alelaariin ja toinen rohkaisee. Minä kuulun jälkimmäiseen. Jos aloitat täysin alusta vaatekaappisi kanssa tai sinulla on opiskelijabudjetti alelaari on paras ystäväsi. Zara ja H&M ovat näitä "fast fashion" liikkeitä, joiden tarjonta vaihtuu aina kahden viikon välein, joten sinun ei tarvitse pelätä, että vaate joka löytyy alesta olisi pois muodista. Siitä vain yritetään päästä eroon uuden vaate-erän myötä. Jos taas tahdot brändi tuotteita suosittelen käymään Helsinki Outletissa. Nämä ovat poistuvia tuotteita, mutta sieltä löytyy niin Guess:a, Calvin Klein:a, Tommy Hilfiger:a kuin Marimekkoakin.

Vältä kuitenkin sellaisia aikoja kuin Black Friday tai Cyber Monday, jolloin hetken mielijohteesta tehtävät ostokset tapahtuvat liiankin helposti. Mieti aina alerekin kohdalla; Käyttäisinkö tätä oikeasti? Kuinka usein tätä voisin käyttää? Minkä jo kaapista löytyvän vaatteen kanssa tämä sopisi? Pystynkö luomaan enenmmän kuin yhden asukokonaisuuden, johon tämä vaatekappale sopisi? Paras aika alessa pyörimiselle kuten myös muutenkin shoppailulle minusta on silloin kun tiedät, mitä haet ja se on sellaista, jonka todella haluat ja ennen kaikkea tarvitset. On toki ok napata silloin tällöin muutama uusi asia ilman minkäänlaista suunnitelmaa, mutta jälleen muista osoittaa pidättäväisyyttä.

Kirpputorit // Mikään ei ole ihanampaa kuin kierrellä kirpputoreilla. Nämä ovat olleet itselleni aina se kultakaivos. Varsinkin nykyisin kun tahdon sitä vanhan kirjallisuuden hohtoa niin asuihini kuin sisustukseenkin. Lempipuuhaani on oikeastaan nykyisin lähteä tylsinä päivinä keskustaan kävelemään ja tutkimaan katuja, josko löytyisi jotain pikkuisia kuppiloita tai kirpputoreja. Edellisellä kerralla löysin sellaisen kuin Kruunukirppu&Olkkari Mariankadulta. Suosin itse enemmän kirpputoreja ja yleensä käyn etsimässä haluamiani vaatteita ensin näistä, mutta jos juuri sitä ei löydy niin sitten käännyn vaatekauppojen puoleen. Kirpputorit ovat minusta paras vaihtoehto myös silloin jos on kiinnostunut vaatteiden tuunaamisesta.

***

Olen tehnyt nyt muutamia ostoja parin kuukauden sisällä, joita voisin esitellä, mutta ovatko enää haul postaukset kiinnostavia? Mitkä ovat vanhankoulukunnan postauksia joita muuten kaipailet? Itse olen ollut blogimaailmassa mukana jo kohta vuosikymmenen ja rehellisesti itse kaipailen kyllä takaisin niitä vanhoja "mitä viikkoni/kuukauteni sisälsi". On ollut myös kyllä hauska lueskella nostalgisesti "mitä laukkuni sisältää" postauksia joita jotkut ovat instagramin puolella julkaisseet.Kurkkaa myös nämä postaukset;

Ongelmani impulssi-shoppaajana ... Mikä ratkaisuksi?

10 muotiasiaa jotka parikymppisen tulisi tietää

10 idioottivarmaa tapaa näyttää aina tyylikkäältä

Muista nämä 6 asiaa seuraavalla shoppailureissullasi

2 kommenttia:

  1. Kirpparit on ihan mahtavia, mäki oon tehny niistä joitain todella hyviä löytöjä! Haul-postaus kiinnostaisi ehdottomasti ♥ Lisäksi olisi kiva lukea suosikkipostauksia enemmän blogimaailmassa, esim. tämän hetken suosikit -tyylillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuu! Joo "tämän hetken suosikit" myös takaisin ehdottomasti!

      Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset