Mistä tietää olevansa myrkyllisessä suhteessa? ... 8 merkkiä jotka paljastavat

Mikään parisuhde ei ole täydellinen eikä myöskään pysy hyvänä ilman, että molemmat osapuolet pitävät yllä hyvää, tervettä suhdetta. Mitäs sitten jos se jota rakastat on manipuloiva ja myrkyllinen? Pitäisikö sinun vain lähteä vai jäädä ja yrittää kovemmin?

Kirjoittamani postaus "Väkivaltaa parisuhteessa" kertoo todella hyvin oman kantani asian suhteen. Ihan lyhykäisyydessään jos et postausta jaksa lukea läpi; Olin suhteessa, joka ei ollut terveellinen. Olen saanut yksityisviestillä pari kommenttia siitä kuinka tuo postaus sai muutamat ymmärtämään omaa suhdettaan - nykyistään tai aikaisempaa - ja todellakin ihanaa, että myös jaoitte tuota postausta henkilöille joiden tunnuitte tarvitsevan jonkinlaista nimeä asioille! Olin hyvinkin iloinen siitä, että tekstistäni oli jotakin apua, sillä pelkäsinhän hiukan negatiivisempaa vastaanottoa. En kirjoitukselleni, vaan omalle käytökselleni.

Kun olin 18, tapasin tämän hyvinkin hurmaavan, charmikaan nuoren miehen, jonka puhekyky periaatteessa vei minut mukanaan. Hän soitti minulle melkeinpä heti ensimmäisenä aamulla sanoakseen 'hyvää huomenta' ja jopa vielä kymmenen kertaa lisää päivän aikana. Se kaikki huomio tuntui ihanalta ja vaikka hänen käytöksensä kääntyi päälaelleen parin kuukauden päästä vasta melkein neljän vuoden seurustelun jälkeen aloin ymmärtämään, kuinka väärältä kaikki suhteessa tuntui. Kun pääsin töistä, minun kuului soittaa heti, jos en soittanut hän poimmitti minua viesteillä; Missä olet? Jos olin ystävien kanssa ulkona, vaikka vain kahvilla, hän antoi minun olla kaksi tuntia rauhassa kunnes puhelimeen alkoi ilmestyä viestejä; Milloin tulet kotiin? Kerran sain kuulla kahvittelun yhteydessä toisen ystäväni - joten en ollut ikuisuuksiin nähnyt - pitävän syntymäpäiväjuhlat samaisena päivänä, ilmoitin tietysti meneväni ja sain tästä vihaa niskaani. Ajatuksenani oli olla vain pari tuntia pidempään ulkona, mutta tietysti ärsyynnyin ja olinkin kotona vasta keskiyöllä. Sain osakseni niskojen nakkelua ja syyttelyä että tulin 'kaatokännissä' kotiin - en ollut juonut tippaakaan alkoholia.

Myönnän etten kertaakaan yrittänyt hänestä erota, kuin vasta sitten kun oikeasti ero tapahtui. Mietin sitä kuitenkin todella usein ja aina toitotin itselleni, että seuraavalla kerralla kun hän ärähtäisi minulle suhde olisi siinä. Mutta kun hän sitten ärähti minulle hän tapasi syyttää minua; "et tiedä edes miten rakastaa ketään." Ja koska tämä ei ollut minusta totta pidin tietenkin suhteesta kiinni kynsin ja hampain.  Todistuksena kyvystäni rakastaa "oikein". Kunnes sain kerrytettyä tarpeeksi rohkeutta istuttaakseni hänet rauhallisessa hetkessä alas ja keskustella suhteesta, joka ei toiminut.

Tunsinko yksinäisyyttä eron jälkeen? Kyllä, todella usein oikeastaan. Mutta kaduinko päätöstäni lopettaa suhde? En todellakaan! Rakkaus ei anna vapaa pääsyä huijaamiselle, valehtelemiselle, hyväksikäytölle tai manipuloinnille. Mikään yrityksen määrä tai kompromissit eivät muuta toisen myrkyllistä persoonallisuutta. On paljon parempi olla yksin kuin uhrata oma sisäinen rauha ja onnellisuus.


Mistä tietää olevansa myrkyllisessä suhteessa?

Tunnet tarvetta miellyttää kumppaniasi ... Jokainen varmasti tuntee jonkin sorttista miellyttämisen tunnetta, kun puhutaan kumppanistamme. Tietenkin se on normaalia haluta miellyttää toista, mutta kun kyseessä on henkilö joka on myrkyllinen, narsistinen tai muuten luonnevikainen se tunne miellyttää häntä on voimakkaampi. Hän nimittäin hyökkää kommentoimalla ulkonäköäsi, uraasi tai jopa luonnettasi. Hän saa sinut tuntemaan kuin et olisi koskaan tarpeeksi. Ja ainoa tapa, miten voit todistaa tämän vääräksi on kohtaamalla hänen odotuksensa.

Kunnioituksen puuttuminen ... Oli olosuhteet millaiset tahansa sinun ei siltikään pitäisi tuntea itseäsi arvottomaksi parisuhteessa. Myrkyllinen ihminen rikkoo henkilökohtaiset rajasi ja kutsuu tätä rakkauden teoksi. Hän saattaa sanoa todella ilkeän vitsin sinusta ja syyttää sitten sinua, että olet ihan liian vakava. Hän kokee olevansa etuoikeutettu ajallesi ja huomiollesi ja tämän johdosta kohtelee sinua kuin olisit hänen omaisuuttaan.

Totuus on kuitenkin, että jos joku oikeasti välittää sinusta hän ei tule tekemään asioita, jotka tietoisesti satuttaisivat tunteitasi. Hän kunnioittaa rajojasi sen sijaan, että rikkoisi niitä. Jos keskinäinen kunnioitus puuttuu on aika harkita suhteen terveellisyyttä ja onko se taistelemisen arvoinen.

Sinun on perusteltava tarpeesi ... Älä missään nimessä ajattele, että pyytäisit liikoja halutessasi saman tasoista huomiota tai lojaaliutta, jota itse suot kumppanillesi. Et ole itsekäs kaivatessasi hiukan tilaa itsellesi. Nämä ovat perusasioita, suhteen tukipilareita, eivät mitään luksusjuttuja, jotka kuuluvat vain tietynlaisille ihmisille. Myrkylliset ihmiset syyttävät sinua tuollaisten asioiden haluamisesta ja tämän vuoksi sinun kuuluisi pystyä perustella syy tunteillesi. Ihan sama mitä sanot, lopputulos on aina sama; syy on sinun.

Tunnet olosi paremmaksi ilman häntä ... Mieli on hassu siinä suhteessa, että se tarvitsee joskus hiukan enemmän "sulatusaikaa", sille samalle asialle, minkä sydämemme jo tietää. On ok, että tarvitsemme välillä aikaa pois suhteesta. Mutta jos tunnet olosi rauhalliseksi, kun et ole kumppanisi kanssa, tämä sanoo jo paljon tilanteestanne.

Jäät yksin kun tarvitsisit tukea ... Suhde mikä on terveellinen ja molemmat omistautuvat sille on todella inspiroiva. Se antaa meille rohkeutta taistella kaikkia odotuksia vastaan, koska tiedämme ettemme ole yksin. Mutta myrkyllinen suhde on usein todella yksipuolista. Sinä olet aina toisen tukena, mutta hän puolestaan katoaa melkeinpä samantien kun tarvitsisit apua tai tukea. 

Kaksinaismoralismi ... Myrkylliset ihmiset, narsistit tai luonnevikaiset useimmiten ajattelevat etteivät he ole väärässä. Tällaiselle ihmiselle on ok vain sivuuttaa tekstiviestisi tunneiksi. Mutta hän silti syyllistää sinua kun teet samoin. Hän kyseenalaistaa uskollisuuttasi kun vietät illan työkavereidesi kanssa. Mutta hän myös kutsuu sinua epävarmaksi sekä liian tunteelliseksi, kun sinulla on samanlaisia epäilyjä hänestä. Hyvänä esimerkkinä ylempänä kertomani tarina kuinka ärsyynnyin ja saavuinkin kotiin keskellä yötä; tämä oli ainoa kerta jolloin ikinä tein näin. Hän puolestaan teki tuota jatkuvasti. Meni kaverille, sanoi olevansa tunnin tai pari siellä, mutta ilmestyikin keskellä yötä. Itse myös en oikeastaan koskaan viestitellyt hänelle, sillä teisin missä hän oli ja hänen tulevan jossain välissä kotiin. Odotin, että tämä minun käytös olisi myös antanut hänelle sen käsityksen, että minuakaan ei tarvitse piinata, mutta väärässä olin. 

Eristäytyminen ... Kumppani ei yritä olla ainoa tarkoitus elämässäsi. Hän ymmärtää, että vahva sosiaalinen piiri on yhtä tärkeä kuin romanttinen suhde. Kun taas sitten myrkyllinen ihminen ajattelee päinvastoin. Hän osoittaa sormellaan ystäviäsi ja perhettäsi, kritisoi heitä kun eivät ole tukena. Hän saattaa jopa vetää herneet nenäänsä kun haluat viettää aikaa muiden kanssa. Mitä myrkyllinen ihminen yrittää tällaisella käytöksellä on aika ilmiselvää; rakentaa muuria sinun ja muiden välille. Hän hämmentää sinua ja huijaa sinut uskomaan, että hän on ainoa mitä tarvitset. Omalla kohdallani se meni niin että minun kaverit olivat vääränlaisia ihmisiä ja hänen kaverinsa oikeanlaisia. Hänen kaverinsa kuitenkin aina puolsivat häntä ja ruokkivat sitä valhetta, että hänestä olisi muka tullut parempi ihminen suhteemme kautta - ei todellakaan ollut totta.

Muut sanovat sinun olevan liian hyvä hänelle ... Ei ole aina helppoa ottaa sitä askelta taaksepäin ja katsella asioita kolmannen persoonan perspektiivistä. Et tarvitse muita ihmisiä arvostelemaan parisuhdettasi, mutta on ok kysyä mitä muut ajattelevat. Varsinkin silloin jos sinusta tuntuu kaiken olevan hyvinkin hankalaa. 


Pelko sinkkuudesta oli omalla kohdallani suuri. Mikä saattaa olla ollut yksi suuri tekijä sille miksen suhdetta lopettanut aikaisemmin. Typerä pelko kuitenkin, sillä kuten yhdessä postauksessani kerroin sinkkuus oli todellakin tarpeellista. Sain tutkiskella itseäni, mitä halusin itseltäni, elämältäni ja ennen kaikkea kumppaniltani. Löysin suuren palan itsestäni, ymmärsin mitä haluaisin elämässäni tehdä ja tapasin henkilön joka on ensimmäisestä hetkestä lähtien ollut sellainen kuin kumppanin kuuluisi olla. Täysin samaa en voi tietenkään luvata jokaiselle, joka huonosta suhteesta lähtee, mutta jos oma mielentilasi on oikealla tiellä tulee elämäsi muuttumaan kymmenentuhatta kertaa paremmaksi lähdön myötä.Tsekkaa myös tämä postaus;

2 kommenttia:

 1. Ihan mielettömän hienoa että jaat tällästä! Yks mun ystävä tekee just eroa tasan sun kaltaisesta tilanteesta ja se ylpeys mikä mulla on häntä kohtaan just nyt on jotain niin suurta. On ollu todella hankalaa katsoa pelkästään vierestä tällästä suhdetta, joten tosi kamalaa edes ajatella mitä toinen siinä kokee, etenkin kun hänkään ei aluksi edes itse tajunnut toisen henkistä pahoinpitelyä.
  Haluankin siis sanoa sulle, että oot ollu mielettömän rohkea kun oot uskaltanutunut erota ❤️ Toivottavasti tän postauksen myötä myös joku muu sais voimaa, rohkeutta ja ymmärrystä omasta arvostaan. Hirveän vaikea pukea ajatuksia sanoiksi just nyt, mutta kuitenkin upea postaus ja ylpeä myös susta ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon kommentistasi ja tsempeistä!
   Hurraukset myös sun kaverille, että on päässyt pois tuollaisesta suhteesta! Se on hankalaa ja hiukan sydäntä särkevää, mutta varmasti hänkin pääsee nopeasti jaloilleen.
   Mäkin toivon, että tästä postauksesta on jotain apua muille sekä antaisi sen rohkaisevan potkun irrottautumaan tuollaisesta suhteesta. Se ei ole kenellekään hyväksi (ei edes sille myrkylliselle ihmiselle)

   Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset