Kuupäiväkirja #2 ... mikä on slow living?

Katsoitko eilen taivaalle? Pilvettömällä taivaalla loisti todella upeasti kuun sirppi, jota ihailin ajomatkalla kaupasta kotiin. Kuu on kyllä todella upea näky sen kaikissa muodoissa.

Päädyin tänäänkin heräämään hyvin aikaisin, mutta tällä kertaa syynä on töihin aikasemmin meneminen. Minua pyydettiin tulemaan kaksi tuntia aikaisemmin, miksipäs ei. R on koko päivän toimistolla, niin mitäpä minä yksin kotona istuskelemassa tekisin. Päivä ei muutu kuitenkaan kiireiseksi, mutta tämä slow living tehtävä oli silti, mitä mainioin muistutus ottaa rauhallisesti.

Oma hätäapulistani!

  • AIKAISIN HERÄÄMINEN - ehdottomasti laitoin tämän omalle listalleni, sillä olen kuluneen vuoden aikana huomannut hitaiden aamujen olevan enemmän minun juttuni.
  • MUSIIKIN KUUNTELU - musiikki auttaa todella paljon omaa mielialaani, ja nykyisin kuuntelen hyvin paljon lofi musiikkia. Varsinkin kirjoittaessani.
  • TAVAROIDEN JÄRJESTELY - siivoaminen ylipäätänsä rauhoittaa omia hermojani kummasti ja varsinkin stressin alaisena olen huomannut jopa pienen astioiden järjestelyn kaappiin olevan hyvin terapeuttista.
  • BABY YODA SYLIIN - ystävänpäivän jälkeen olen kanniskellut tuota pikkuista lelua kainalossani kuin lapsi unirättiään. Nytkin tuo lelu istuu sylissäni ja tunnen olevani rauhallisempi.
  • VENYTTELY - itselläni kaikki paine tuntuu aina kasaantuvan hartioille, joten pieni venyttely sessio on enemmän kuin hyväksi. 
  • ILOITSE  - joskus sitä unohtaa vain pysähtyä hetkeksi ja iloita asioista. Kuten pilvistä taivaalla, auringosta, kuusta, siitä että on lunta joka tuo enemmän valoa. Töissä en itse tosin ulos näe niin joutuu olemaan hiukan tarkkaavaisempi asioiden kanssa joista iloita. 

Mutta mikä se slow living on? Tajusin, ettet varmaan sinäkään tunne tätä termiä, kuten en minäkään ollut kuullut tästä ennen kuin sain "Kulje Kuun Kanssa" -kirjan kätösiini.

Slow Living liikkeen juuret // The Slow Movement alkoi 1980 -luvulla Italiassa yksinkertaisesti hitaan ruuan avustuksella. McDonald's oli juuri pystyttänyt yhden toimitilansa Roomaan eivätkä italiaiset pitäneet tästä ollenkaan. Carlo Petrini, Slow Food Nation kirjan kirjoittaja ja The Slow Food Movementin perustaja näki negatiivisia vaikutuksia teollistuneella "fast food" systeemillä ruokaa, terveyttä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja kulttuuria kohtaan. "Slow Food" oli hänen parantava lääkkeensä tätä modernia sairautta kohtaan.

Carl Honroe, joka kirjoitti teoksen "In Praise of Slow" (monet pitävvät tätä manifestinä The Slow Movementille), selitti asian näin; "It's a cultural revolution against the notion that faster is always better. The Slow philosophy is not about doing everything at a snail's pace. It's about seeking to do everything at the right speed. Savouring the hours and minutes rather than just counting them. Doing everything as well as possible, instead of as fast as possible. It's about quality over quantity in everything from work to food to parenting."

Viime vuosina Slow Living on kasvattanut suurta suosiotaan enkä oikeasti ihmettele kyllä yhtään. Kuluneen vuoden aikana se on todennäköisesti kasvattanut suosiotaan vielä enemmän kun ihmiset ovat joutuneet etätöiden vuoksi olemaan kotona ja hidastuminen on ollut väistämätöntä. Olemme kuitenkin myös juosseet ympäriinsä kuin päättömät kanat, väsyttäen itsemme ja saaden tunteen, että jotain puuttuu.

Mistä Slow Living:ssä on kyse?

1) SLOW LIVING HYLKÄÄ SEN MODERNIN KÄSITYKSEN, ETTÄ NOPEAMPI ON AINA PAREMPI

Joskus on todella hauskaa olla nopea. Joskus se on jopa välttämätöntä. Ja todellakin OK. Slow Living ei tarkoita, että sinun kuuluisi harjoittaa hitaita liikkeitä keittäessäsi aamukahvia. Se mitä Slow Living on, on paljon syvempää uskomusta siitä ettei nopeampi ole aina parempi vaihtoehto. Slow Living on elämistä asianmukaisella vauhdilla. Se on se ero, mikä on burgerin ja ranskalaisten nopean nauttimisen autossa ja illallisen syömisen pöydän ääressä perheen kanssa välillä. Tehokkuudella on oma tahtinsa, mutta aivan liian usein tehokkuus ja nopeus hankautuvat yhteen ja tällöin ryöstävät elämältämme ilon ja tarkoituksen. Valitessaan elämään tiedollisesti Slow Living tyylillä antaa meille kaikille mahdollisuuden uudelleen arvioida, mikä on tärkeää, tehdä päätöksiä tietoisesti tottumuksen sijasta, ja oikeasti nauttia hetkestä, jossa olemme.

2) SLOW LIVING ARVOSTAA LAATUA

Enemmän, isommin, nopeammin on aika yleinen moderni mantra, mitä monet hokevat. Ongelmana on meidän kurinalainen harjoittamisemme saada enemmän ja tämä tekee meistä onnettomiksi, epäterveellisiksi ja velkaantuneiksi. Tämän sijaan Slow Living juhlistaa vähemmän on parempi. Olkoon se sitten Slow Meat Movement, vähemmän lihan syömistä on parempi tai Slow Fashion joka korostaa että pienempi vaatekaappi, joka koostuu kestävistä vaatteista on parempi tai The Slow Movement, joka asettaa laadun määrän edelle.

3) HIDAS ELÄMÄNTYYLI ANTAA AIKAA JA TILAA ASIOILLE JOILLA ON VÄLIÄ

Tarkoituksellisesti Slow Living eliminoi "ei niin tärkeät asiat" tarkoituksena tehdä tilaa asioille, joilla oikeasti on arvoa. Sen sijaan että katsoisi Slow Living:ä asiana joka lisää asioita tehtävä listaasi ajattele sitä mieluumin mitä ei tehdä -listana. Kun itse olin myrkyllisessä parisuhteessani enemmän oli aina parempi ja kaikki piti saada nyt ja heti. Jos mitään ei tapahtunut sillä sekunilla lensi ärräpäitä ja "maailma on minua vastaan". Kampaamossakin työskentely ei auttanut asiaa, sillä aina piti olla nopeampi ja nopeampi, mutta tuloksen piti olla samaa luokkaa mitä saatiin 4 tunnissa. 

4) SLOW LIVING:SSÄ ON KYSE TARKOITUKSELLISUUDESTA TARKKAAVAISUUTTAMME KOHTAAN

Tarkkaavaisuutesi on kaikista arvokkain resurssisi. Ja se mihin keskitämme tarkkaavaisuutemme elämämme seuraa perässä. Huonon parisuhteen, epäterveellisten elämäntapojen sekä ahdistuksen, masennuksen ja paniikkikohtausten kamppailun jäljiltä olen oppinut hallitsemaan omaa tarkkaavaisuuttani, ja kuluneen vuoden aikana tämä on muuttanut elämääni suuresti. Oli se sitten kiitollisuuden harjoittamista, olemista siinä hetkessä tai opettelemista miten rauhoitan hakkaavan sydämeni, muuttamalla mihin kohdistan huomioni muutti koko elämäni. Olen kaivanut itseni ylös masennuksesta ja potkinut ahdistusta takapuoleen viimeisten viikkojen ajan - tulen tästä kertomaan vielä lähipäivinä tarkemmin.

Slow Living opettaa meitä olemaan pelottomasti sekä anteeksiantamattomasti suojelevia omaa tarkkaavaisuuttamme kohtaan. Itselleni se tarkoitti enimmäkseen sosiaalisen mediani hallitsemista. Olen aina sen osannut hyvin, mutta tätä nykyä postaan ainoastaan jos minulla on asiaa enkä vain koska "instagram haluaa että postaat kolme kuvaa päivässä". Ajatukset ovat hyvinkin maagisia asioita. Ne joita syötämme kasvavat. Mutta meidän on valittava, mitä ajatuksia ruokimme. Jotkut meistä elävät hyvinkin nopeaa, hurjaa elämää eivät oikein valitse mitä ajatuksia ruokkivat. Joku muu (henkilö joka todennäköisesti hyötyy tästä) tekee sen heidän puolestaan. Hidastaminen antaa meille sen ajan ja keskittymisen olla tarkoituksellisia miten kulutamme tarkkaavaisuuttamme, tärkeintä resurssiamme.

5) SLOW LIVING:SSÄ ON KYSE EPÄTÄYDELLISYYDEN OMAKSUMISESTA

Osa "täydellisistä" hetkistä elämässäni ovat olleet niitä ei suunniteltuja. Suurin osa jopa sellaisia jotka eivät ole instagramin arvoisia. Hyvin sotkuisia, epätäydellisiä ja joskus jopa täynnä tuskaa. En tietenkään ikinä suunnitellut hyppääväni suhteeseen ihmisen kanssa, joka käyttäisi empaattisuuttani hyväkseen. Mutta näin pääsi käymään. Ja tiedätkö mitä, kaikesta tuosta tuskasta kasvoin ja opin paljon ihmisistä. Opin tunnistamaan tiettyjä piirteitä muissa sekä itsessäni, opin puolustamaan itseäni ja ennen kaikkea kiinnostuin enemmän ihmismielestä ja miten se toimii. 

Minulle Slow Living on ollut viimeisten parien viikkojen ajan ollut nojautumista tuota tuskaa vasten ja samalla nauttimista siitä onnesta mitä koen tällä hetkellä. Jos en pystyisi hyväksymään, ja jopa syleilemään menneisyyttäni, miten voisin nauttia tästä hetkestä? The Slow Life antaa mahdollisuuden molemmille.

Juttu on siis niin että Slow Living:ssä ei ole kyse täydellisyydestä. Eikä myöskään ole yhtä tapaa tehdä sitä. Slow Living ei ole etanan tahtiin elämistä, vaikka Slow Food:n logo on etana. Slow Living on enemminkin Le Tempo Guisto eli asianmukainen tahti. SINÄ saat valita sen tahdin. Minä en sitä sinulle sanele eikä myöskään kukaan täydellsien tyylikäs naikkonen instagramissa.

  • Kukaan muu ei päätä puolestasi onko elämäsi tarpeeksi hidasta.
  • Ei ole sääntöjä.
  • Et voi tehdä sitä väärin.
"I don't say no because I'm busy. I say no because I don't want to be busy." - Cortney Caver
Mitä kirjasit ylös omalle hätäapulistallesi? Oletko itse kuullut aikaisemmin Slow Living:stä?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset