Väkivaltaa parisuhteessa

Eroaminen on hyvin rankkaa. Oli suhde kestänyt 8 vuotta tai 8 kuukautta se on aina vaikeaa lähteä pois suhteesta, sillä jossain välissä kuitenkin, edes pienen hetken ajattelit, että tämä on se henkilö jonka kanssa haluat viettää koko loppuelämäsi. Mutta sitten se tapahtuu. Jostain syystä päädytte eroamaan ja se raastaa sydäntä. Juurihan olitte nenät vastakkain, hihittämässä ja pusuttelemassa ja nyt maailma tuntuu epäreilulta, kun sinulta on riistetty tuo ihana ihastumisen tunne. Sitä pohtii itsekseen, mitä teki väärin. Mitä olisi voinut tehdä pelastaakseen suhteen, mutta lopulta siitä epäreilun tunteesta pääsee yli. Siinä voi mennä viikko, kuukausi tai vuosi kun alkaa tuntemaan olonsa jälleen omaksi itsekseen, mutta se tulee sieltä. Tuntuu että elämää voi jatkaa jälleen. 

Sitten tapahtuu jotain odottamatonta. Puhelimeen syttyy valo, ruudussa näkyy viesti, joka paljastaa toisen ikävän. Sydän tuntuu joko pakahtuvan tai kuten minun tapauksessani raivo ryöppysi aallon lailla ylitseni.

Miksi ihmeessä miehet kokevat tarvetta "ryömiä takaisin", kertoa ikävästä ja yrittää saada sinut takaisin heidän syleilyynsä?

Yksinkertaisesti; hän näkee sen että olet onnellinen ilman häntä ja tämä saa hänen egonsa kolhiintumaan. Tämä egon kolhiintuminen on sitten se syy, miksi mies yleensä ottaa yhteyttä. Hän elää siinä pienessä toivossa, että hänellä olisi edelleen se valta määrätä tunteistasi ja tämän tiedon vahvistuminen saa hänen egonsa palautumaan kolhuista.

Toinen hyvä syy lähestymiselle viikkojen hiljaisuuden jälkeen voi olla, että hän on kyllästynyt siihen henkilöön, jonka vuoksi teidän suhteenne päättyi tai sitten tämä uusi henkilö ei koe vetoa enää häneen. Usein mies lähtee yllättäen suhteesta sen vuoksi, että hän on kiinnostunut jostain toisesta. Tätä monet naiset eivät tiedä, mutta miehet usein käyttävät parisuhteita todistuksena omistusvallasta ja vaikka tuo suhde loppuisikin jostain nimeltä mainitsemattomasta syystä tuo mies tulee lisäämään nimesi siihen listaan, missä on niiden kaikkien muidenkin naisten nimet, joiden kanssa hän on ollut. Hän viittaa tuohon listaan myöhemmin nähdäkseen keiden kaikkien tunteita hän edelleen pystyy kontrolloimaan. Poistat nimesi helposti tuosta listasta, sillä ettet anna hänen palata takaisin elämääsi.

Kun mies huomaa, että olet alkanut voimaan paremmin ja uskoo siihen, että olet jopa siirtynyt eteenpäin elämässäsi niin tämä uskomus synnyttää pelon, joka puolestaan kehottaa häntä ottamaan yhteyttä. Hän myös testaa sinua nähdäkseen jos se oikeasti olisi mitenkään mahdollista hylätä sinut ja palata luoksesi ihan milloin hän itse haluaa. Hän periaatteessa pohjustaa sinua tunteiden vuoristorataa varten. Jos hän tietää, että voi satuttaa sinua, epäkunnioittaa, laiminlyödä, lähteä ja palata milloin häntä huvittaa, niin silloin hän mitä todennäköisimmin jatkaa tätä samaa käytöstä tavoitteenaan musertaa sinua alemmas. Tämäkin voi johuta monesta syystä, mutta todennäköisin syy on; tieto siitä, että jos kukaan muu ei huoli niin sinä sentään huolit. Todella hyvä esimerkki tällaisesta suhteesta on omasta mielestäni Carrien ja Kihon suhde sinkkuelämä -sarjassa ja elokuvissa. Kiho on hyvin mustasukkaista tyyppiä, pettää, laiminlyö, mutta koskaan hän ei muuta tapojaan, vaan aina on jollain tavoin epäkunnioittava Carrie:ta kohtaan.

Kyllä, joissakin tapauksissa mies voi tulla takaisin, koska hän oikeasti katuu suhteen loppumista, mutta on tärkeää muistaa miten ja miksi se suhde loppui. Ei ole mitään järkeä antaa hänen tulla takaisin elämääsi, jos suurimman osan aikaa suhteesta et ollut varma, mitä hän tunsi sinua kohtaan. Jos keskustelut eivät johtaneet mihinkään ja se oli vain edes takaisin veivaamista, samojen asioiden ympärillä pyörimistä. Loppupeleissä hän ei tahdo edes keskustella siitä, mikä sai sinut triggeröitymään, ainoastaan siitä, miten sinä reagoit kaikkeen. Tällaista henkilöä voi myös hyvin kutsua luonnehäiriöiseksi. Vanhaan suhteeseen palaaminen on muutenkin kuin uudelleen katsoisi elokuvan ja odottaisi erilaista loppua. Tämä on vain itsensä piinaamista ja väkivaltaisen suhteen kourissa olemista.

Paljastan nyt sen, että olen ollut suhteessa kahden luonnehäiriöisen henkilön kanssa. Varmasti en voi tietenkään sanoa, onko oikeasti edellisellä seurustelukumppanillani luonnehäiriötä, mutta hän osoitti hyvin paljon samanlaisia piirteitä kuin henkilö, jonka kanssa olin yhdessä viisi vuotta. Aluksi molemmat olivat niin hurmaavia kuin ihminen vain yksinkertaisesti voi olla, mutta sitten "honeymoon" kausi loppui ja alkoi kritisointi, manipulointi sekä tekemisieni hallitseminen. Tämä kaikki tapahtui myös molempien kohdalla yllättävän nopeasti enkä osannut yhdistää asioita pahoinpitelyyn tarpeeksi ajoissa.

Suosittelen pureutumaan näihin kahteen artikkeliin; Miten tunnistat henkisen väkivällan? ja Miksi minusta tuli luonnehäiriöisen uhri? Molemmat ovat todella hyviä, mielenkiintoisia artikkeleita, jotka todellakin avaavat silmiä siitä, miten jotkut kohtelevat ihmisiä. Itse tajusin, vasta neljän vuoden jälkeen suhteen pohjautuvan henkiseen väkivaltaan ja minun kontrolloimiseen, kun henkilö jonka kanssa seurustelin päivittäin pahoinpiteli minua sanoilla sekä esimerkiksi suuttui siitä että juomisen sijaan halusin käydä töissä. Hän yritti olla kannustava työn teon suhteen, mutta jos päätinkin tehdä viikonloppuvuoroja ja kieltäydyin juomasta olin hänen mielestään muuttunut apsolutistiksi ja tylsäksi. En ollut enää "se tyttö johon hän oli rakastunut". En niin, olin kasvanut naiseksi, joka halusi edetä elämässä, luoda tulevaisuuden enkä elää ikuisesti teinien tavoin rellestäen. Olin aikuinen.

Halusin ottaa asian puheeksi, sillä nyt on kulunut yli vuosi tuosta erosta enkä voi sanoin kuvailla kuinka onnellinen minä, perheeni sekä ystäväni ovat olleet etten ole enää tuon henkilön kanssa. Parisuhdeväkivalta on sellainen, jota tapahtuu monen tietämättä ja moni ei puutu siihen, sillä monet kokevat ettei suhteen asiat kuulu ulkopuolisille. Amnestyn sivuilla kerrottiin kuinka tämä pandemia on lisännyt parisuhdeväkivaltaa ja tämä on yksi syy sille miksi itse puhun asiasta. Jos olet kokenut tai koet parisuhdeväkivaltaa, et ole todellakaan yksin ja sinun on turha pelätä. Toivoisin todellakin, että olisin ymmärtänyt aikaisemmin suhteen olleen hyvin myrkyllinen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tajusin sentään nopeammin seuraavan henkilön kohdalla millainen hän todellisuudessa oli ja olen myös todella kiitollinen, että joku astui esiin ja kertoi hänen kaksinaamaisuudestaan. Näiden kahden suhteen, kahden ihmisen jälkeen minun on ollut hiukan vaikea luottaa miehiin ylipäätänsä, mutta aloin sentään tiedostamaan, mitä tahdoin omasta kumppanistani ja tämä oli sellainen asia mistä pidin lujasti kiinni.

Mitä yhteistä kahden edellisen henkilön kanssa luonnehäiriöisyyden lisäksi oli? Itseluottamuksen puute. Mies jolta puuttuu itseluottamusta todennäköisemmin laiminlyö, pahoinpitelee ja pettää kumppaniaan kuin mies jolta sitä ei puutu. Ymmärsin haluvani itsevarman ihmisen lisäksi henkilön, jolla oli unelmien lisäksi realistisia tavoitteita sekä elämä kunnossa niin henkisesti kuin fyysisesti, kun tapasin sellaisia ihmisiä, joista pystyin heti tunnistamaan itseluottamuksen puutteen. Halusin henkilön joka ei etsinyt naista, joka olisi hänen tukipilarinsa ja rohkaisisi häntä etenemään elämässään. Tietysti tätä tekisin kumppanilleni, mutta omasta tahdostani enkä velvoitteesta.

Olin oikeasti alkanut jo säälimään suomalaisia miehiä ja pari kuukautta sitten kävin vain treffeillä, koska en tahtonut antaa pakkeja kenellekään. Monen kanssa juttu oli luistanut, mutta en ollut yksinkertaisesti tuntenut kenenkään kohdalla mitään sen suurempaa. Olin rakentanut niin paksun suojamuurin, etten antanut itseni edes ihastua pojan valloittavaan hymyyn. Suurin syy "tunnottomuudelleni" taisi kuitenkin olla se, että olin päättänyt etten hyppäisi ensimmäiseen avoimeen syliin, joka minulle lohtua tarjosi. Ystäväni olivat jopa samaa mieltä asiasta. "Älä tyydy siihen mikä on melkein sitä mitä tahdot", muistutin itseäni. Marraskuussa menin yksille treffeille sama ajatus mielessäni; istuisimme kahvilla, juttelisimme pari tuntia ja menisin kotiini. Riippuen myös millainen hän olisi kertoisin joko kasvotusten tai viestillä, ettei juttu onnistuisi. Treffit menivät kuitenkin täysin eri tavalla kuin aikaisemmin. Sen lisäksi, että juttu luisti ja kikatin kuin koulutyttö hänen jutuilleen tunsin sydämeni lepattavan kolibrin tavoin ja ihastuksen tuottaman punan nousevan poskipäilleni, jokaisesta hänen minulle suomasta hymystä. Se oli kuin olisin palannut ajassa taaksepäin. Niille ajoille kun sydäntäni ei oltu särjetty ja olin rakkauden kokenut vain kirjojen sivujen kautta. Se oikeastaan oli kuin olisin hypännyt rakkausromaanin sanojen väliin.

Mistä tunnistaa miehen jolla on itseluottamusta? Hän kuuntelee ja se näkyy hänen teoissaan. Hän lupaa asioita ja toteuttaa lupauksensa. Hän ei valehtele ja se näkyy tavassa, miten hän katsoo sinua. Hän on ylpeä siitä, että hänellä on sinut eikä vain sen vuoksi että olet hänestä kaunis, vaan koska hän arvostaa sinua ihmisenä. Hän ei yritä täydentää sinua. Hän tietää, että olet sitä jo. Mies tulee aina (enkä voi painottaa tätä tarpeeksi) toimimaan oikein naisen kohdalla jonka hän haluaa ja varsinkin silloin kun hänellä itsellään on kaikki hyvin. Jokainen ansaitsee tällaisen kumppanin ja jokaisen kuuluu olla tällainen kumppani. Älä ole sellaisen kanssa, jota et pysty kunnioittamaan tarpeeksi ollaksesi rehellinen hänelle. Äläkä ole sellaisen kanssa joka ei ole tätä sinulle 24/7. Muista; henkilö joka vihaa itseään purkaa sen aina siihen ihmiseen, joka rakastaa häntä.

🌙🌙🌙

Oletko itse ollut suhteessa, joka on saanut sinut ajattelemaan; "minun olisi pitänyt tietää"? Ei ole oikeasti helppoa ottaa askelta taaksepäin nähdäkseen kokonaiskuvan. Varsinkin kun rakkaus voi tehdä hyvinkin sokeaksi asioille. Tämän vuoksi sinulla on kuitenkin ystävät ja perhe, jotka voivat selventää asioita siitä, mitä oikeasti tapahtuu. Kun enemmän kuin kaksi ihmistä kertoo sinulle samoja huomioita, jotka eivät ole kauhean positiivisia olet aivan varmasti suhteessa, joka ei ole terveellinen.

Jätä kommenttia oletko itse ollut myrkyllisessä suhteessa, ja ehkä voit rohkaista jotain toistakin lähtemään. Jos puolestaan tunnet olevasi jumissa väkivaltaisessa parisuhteessa niin ihmeessä älä epäröi tutustua Naisten Linjaan.




Tsekkaa myös nämä postaukset;

2 kommenttia:

  1. Hyvää ja tärkeää tekstiä muuten, mutta näkökanta on hieman suppeahko ja yleistys ei koskaan kannata. Myös jos jättää turhat korut ja kliseet pois tekstistä, niin tekstin lukeminen helpottuu, näin siitä tulee maanläheisempi, lukija pääsee lähemmäs tekstiä ja kirjoittajaa. Hienoa, että tällaisista asioista puhutaan ja pidä lippu korkealla (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma kokemus on aina oma kokemus ja valitettavasti näkemykseni aiheesta jää tekstissä suppeaksi, sillä osa kokemuksistani on sellaisia joita en sanoiksi osaa pukea tai edes tahdo muille jakaa. Helpointa joskus on kuvailla asioita kliseiden kautta, silloin kun tahdot asiasta puhua vaikket olisi vielä kunnolla asiaa pääässyt selvittämään henkisesti. Itselleni kuitenkin kirjoittaminen on yksi tapa ilmaista itseäni ja ihannoin itse hyvinkin korullista, kuvailu rikasta tekstiä. En ota kommenttiasi hyökkäyksenä, älä sinäkään ota tätä; en kaipaa kritisointia kirjoitustyylistäni, siitä miten kerron omaa tarinaani, sillä blogini on ainoa paikka, missä voin kirjoittaa juuri niistä aiheista juuri sillä tavalla kuin tahdon. Kiitos kuitenkin kommentistasi ja tsempeistä!

      Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset