miten värjätä hiukset kotona? ... 9 asiaa mitä muistaa!

Kukapa ei oikeasti rakastaisi kampaajalla käymistä? Sitä kun tiedät, että pääset kokemaan ihanan pikkuisen päähieronnan ja parin tunnin päästä hiuksesi näyttävät upeilta! Tämän pandemian myötä monet ovat aivan varmasti hätääntyneet, kun kampaamot ovat sulkeutuneet ja joko joutuneet vain tyytymään "huonoihin hiuspäiviin" (tai tässä tapauksessa kuukausiin) tai tutustumaan kotona värjäämisen saloihin. 

Itse en ole värjännyt hiuksiani salongissa sitten vuoden 2018 jälkeen. Ensinnäkin punainen väri kaipaa paljon ylläpitoa ja joudun värjäämään tyvikasvuni 5 viikon välein jotten näyttäisi likaiselta rotalta. Toiseksi salongissa käyminen on kallista, ainakaan oma kukkaroni ei salli sitä valitettavasti tällä hetkellä, vaikka kokemus onkin todella upea ja kolmanneksi tietämykseni antaa minulle mahdollisuuden värjätä hiukseni kotona. Itse oikeastaan suosittelen kotona värjäämistä, mutta ainoastaan niille, jotka ovat valmiita oppimaan, mitä se on. Hiusten värjäys on nimittäin enemmän kuin vain värin lätkäisemistä päähän. 

Tässä postauksessa haluan jakaa pari vinkkiä hiusten värjäämiseen kotona, sillä kun kerran värjäät hiukset kotona onnistuneesti et tahdo enää palata salonkiin.

1. valmistele hiuksesi värjäykseen

Itselläni on tapana pestä hiukseni 2-3 päivää ennen kuin värjään hiukseni. Hiusten on hyvä olla puhtaat kaikista hiustenhoitotuotteista, lakoista yms. ennen värjäystä, mutta niiden on myös hyvä olla hiukan rasvaiset. Varsinkin jos värjäät tyvikasvua pois. Hiusten on hyvä olla hiukan likaiset värjätessä, sillä hiusten luonnolliset öljyt suojaavat hiuspohjaa värissä olevilta kemikaaleilta. Jos päänahassasi on ihottumaa, ärtynyttä ihoa tai haavaumia niin odota kunnes ne ovat parantuneet ennen kuin lähdet värjämään hiuksiasi.

Älä myöskään missään nimessä värjää hiuksiasi jos olet juuri ottanut permanentin! Permanentti on jo itsessään hyvin raju toimenpide hiuksille, joten värjääminen vain rasittaisi hiusta lisää. Odota ainakin viikko ennen värjäämistä.

2. valitse oikea väri

Jos sinulla on harmaita hiuksia varmista, että väriboxissa lukee värin peittävän harmaat hiukset. Mikään ei ole pahempaa kuin ostaa väri joka ei tee sitä, mitä itse tahtoo juuri värjätä.

Jos et ole aikaisemmin värjännyt hiuksiasi kotona suosittelen kokeilemaan kevytväriä. Kevytväri ei vahingoita hiusta yhtä paljon kuin kestoväri ja se haalistuu pois. Joka on hyvä siinä suhteessa, jos et pidäkään lopputuloksesta. Yritä myös aina mennä mieluummin joko kaksi astetta vaaleammaksi tai tummemmaksi omasta hiusväristäsi kuin suoraan mustaan tai platinablondiin.

Jos mahdollista niin puhu myös ammattilaisen kanssa ennen kuin teet mitään suuria muutoksia hiuksillesi, sillä todella "rajut" muutokset voivat vaatia enemmän kuin sen yhden värjäyskerran ja voi olla jopa parempi tehdä se salongissa. Esimerkkinä juuri tuo platinablondi; jos tahdot kauniin platinan vaalean tukan tee se hitaasti äläkä yritä saada yhden kerran jälkeen hiuksiasi lumenvalkoisiksi. Jouduin itse painottamaan tätä moneen otteeseen asiakkaille kampaamossa, mutta suurin osa ei vain silti ymmärrä sitä. Väristä tuli totta kai aina upea, mutta hius itsesään oli niin kärsinyt, että se näytti ja tuntui suoraan sanottuna ällöttävältä. Suosittelen lukaisemaan tämän ennen kuin lähtisin tekemään mitään hiuksille.

3. tarkista allergisuus

Monet skippaavat tämän kohdan heti kättelyssä, mutta tämä on oikeasti todella tärkeä kohta, sillä hapetteet ovat erilaisia eri brändeillä ja joskus säilöntäaineet saattavat muuttua. Mitä harvemmin ilmoitetaan edes pakkauksessa.

Lue siis ohjeet, miten tehdä allergia testi ja tee se. Varsinkin jos värjäät hiuksiasi kotona ensimmäistä kertaa tai jos päädyt jostain syystä vaihtamaan brändiä.

4. valitse oikea paikka ja vaatetus

Hiusväri värjää pysyvästi melkeinpä kaikki pinnat mihin se koskettaa. Mieti sellaisia kuin kangas, laminaattitasot, muovi, puu ja kipsilevy. Olen itse joutunut kerran hinkkaamaan hiusväriä pois seinästä, sillä kopautin pääni (älä kysy miten se tapahtui, olen hyvin kömpelö tapaus) ja voin sanoa, ettei punainen ole helpoin väri poistaa seinästä.

Varmista siis, että värjäät hiuksesi paikassa, jonka pinnoista et niinkään välitä tai jonka olet peittänyt todella hyvin. Itse värjään hiukseni kylpyhuoneessaa. Siellä pinnat ovat sellaisia, jotka on todella helppo siivota.

Muista myös suojata itsesi! Jokainen ei omista kappaa, jolla peittää itsensä, mutta pyyhe harteille tai vanha, rosoinen t-paita ajavat saman asian. Itse olen värjännyt hiukseni jo niin moneen otteeseen, että värjään pelkät rintsikat päällä. En oikeasti suosittele tätä. Varsinkin jos olet hyvin sotkuista värjääjä tyyppiä. Mutta itse koen tämän helpoimmaksi tavaksi, kun paita on inhottava riisua hiusten pesu hetkellä.

5. suojaa ihosi

Hiusvärit voivat värjätä jopa ihoa ja sen vuoksi suosittelen levittämään hyvän kerroksen melkeinpä, mitä tahansa rasvaa hiusrajalle. Varsinkin jos värjäät hiuksesi hyvin tummaksi. Älä unhohda suojata korviasi tai niskaasi! Nämä eivät kauheasti näy, mutta nekin on hyvä kuitenkin muistaa suojata. Varsinkin korvat. Itse myös putsaan märällä paperilla hiusrajan ja korvat väristä värjäyksen jälkeen. Jos sille on tarvetta.

Jokaisen väriboxin mukana tulee ihanasti hanskat, mutta huono juttu on se että yleensä ne ovat L -kokoa. Mikä tällaiselle pikkukätiselle ei ole mikään kivoin asia. Hanskoja suosittelen todellakin käyttämään, mutta jos olet pieni kätinen kuten minä osta kaupasta oikean kokoiset hanskat. Tämä helpottaa työskentelyäsi huomattavasti. Liian suuret hanskat voivat tehdä työskentelystä kömpelöä ja ärsyttävää.

6. hanki oikeat välineet ja aloita edestä!

Itse en ole koskaan käyttänyt hiusväripaketissa suositeltavaa "pullotekniikkaa". Se on todella sotkuista ja epätarkkaa. Itse suosin siis hiusten värjäykseen tarkoitetun sudin käyttämistä eli värjäyssivellintä. Värin voi puolestaan kaataa kippoon, jota ei käytä. Varsinkin pelkän tyven värjäämisessä sivellin on paljon helpompi vaihtoehto kuin pullon käyttäminen. Itse käyttäisin pullotekniikkaa ainoastaan sävytteen levittämiseen latvaan, sillä se on nopeampaa.

Aloitan myös itse värjäämisen aina edestä sekä laitan jakauksen siihen, missä se usein on. Itselläni keskellä. Suosittelen tekemään jakauksen esim. keskelle ja korvalta korvalle ja aloittamaan värin levittämisen edestä, sillä väri pääsee vaikuttamaan, siinä kauemmin sekä tämä sattuu olemaan se puoli, mitä sinä ja muut tuijottavat eniten. Aloita myös aina tyvestä, älä latvasta ja värin levittämisen jälkeen kampaa vielä hiuksesi läpi. Mieluiten todella harvahampaisella kammalla. Myös ennen kuin aloitat värjäämisen varmista, että sinulla on kaikki välineet edessäsi, ettei sinun tarvitse kesken kaiken lähteä etsimään jotain puuttuvaa asiaa.

7. anna värin vaikuttaa pidempään tyvessä

Latva on useimmiten se osa hiuksista, mikä on kuiva ja enemmän vaurioittunut. Mikä on syy sille, miksi latva imee itseensä paremmin hiusvärin ja jos aloitat värjäämisen latvasta se voi muuttua tummemmaksi kuin tyvi. Ja yleensä ihmiset tahtovat että tyvi on asteen tummempi kuin latva. Latva voi myös vaurioitua enemmän jos väri vaikuttaa siinä kauan.

Tyvi on se, missä sinulla on se uudelleen kasvanut niin sanottu terve hius ja sen vuoksi väri tarvitsee enemmän aikaa vaikuttaa, jotta koko tyvi värjäytyy kokonaan tasaisesti. Varsinkin jos hiuksissasi on yhtään harmaata.

Kun olet levittänyt värin tyveen suosittelen itse odottamaan 10-20 minuuttia ennen kuin levität loput väristä pituuksiin. Tämä varmistaa sen, että tyvesi on varmasti värjäytynyt kokonaan sekä ettei loput hiuksistasi joudu liialliseen käsittelyyn tai vaurioidu. Itse kylläkin suurimman osan ajasta skippaan kokonaan latvan värjäämisen ja hiuksia pestessä käytän vain Color Maskia, mikä elvyttää mukavasti hiusvärin latvoissa. Color Maskia käytän itse kerran viikossa ja värjään latvani puolestaan joka 4kk välein.

8. huuhtele hiukset varovasti

Kaikki pinnat kylpyhuoneessa eivät tietenkään ole värin kestäviä. Hyvänä esimerkkinä suihkuverho. Varmista siis, että kaikki on suojattu äläkä käytä liikaa painetta kun huuhdot värin pois. 

Itse kallistan pääni taaksepäin, pidän suihkun hyvin lähellä päätäni ja varmistan toisella kädellä ettei väriä joudu kasvoilleni. Keskity mieluummin tyven huuhtomiseen kuin latvojen. Väri kyllä poistuu pituuksista ilman ylimääräistä hinkkausta. Shampoolla pestessäsi keskity myös mieluummin tyven ja hiuspohjan pesemiseen kuin pituuksien.

Suosittelen itse myös huuhtelemaan värin pois mieluummin viileällä vedellä kuin kuumalla, sillä kuuma vesi yleensä poistattaa väriä.

9. varaudu tahroihin värjäyksen jälkeen

Jos värjäät hiuksesi tummemmaksi tai punaiseksi, muista että vaikka kuinka hyvin pesisit shampoolla hiuspohjasi sekä hiuksesi voivat silti pitää pieniä jäämiä väristä. Tämä tarkoittaa sitä, että väri saattaa levitä esim. tyynyliinoihin tai paidan kauluksiin. Itselläni ei ole mikään värjäytynyt, mutta se miksi yleensä tällaiset pinnat voivat värjäytyä johtuu siitä, että hius on edelleen märkä. Tämän vuoksi itse kuivaan hiukseni föönillä suihkussa käynnin jälkeen.

✨✨✨

Pääsin testailemaan Four Reasonsin uutta "take away color" kestosävyä ja tein tästä arvostelun instagram tililleni @pauline_xs. Pääset myös näkemään kuvat ennen ja jälkeen värjäyksen sekä kenelle suosittelen tätä väriä.

Värjäätkö itse hiuksesi kotona vai turvaudutko mieluummin ammattilaisen käsiin?

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Värjään tänään pitkät hiukseni itse ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, kun kukaan ei ole auttamassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti värjääminen onnistuu! Muista vain kärsivällisyyttä, äläkä lönttää väriä päähän, jotta lopputuloksena olisi mahdollisimman tasainen väri :)

      Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset