7 TAPAA MITEN MINIMALISMI PARANSI ELÄMÄNI

Olen kerran aikaisemmin blogissani puhunut minimalismista. Aloin puhumaan asiasta, sillä ärsyynnyin instagram tekstistä. Vieläkin vähän puistattaa kun mietin kirjoitettuja sanoja, ja mitä ne sytyttivät sisälläni. Ei varmasti kirjoittajan tarkoitus, mutta kaikki vaikuttavat siihen miten reagoimme asioihin.

En ole kauheasti tästä asiasta hehkuttanut, koska en ole nähnyt tarvetta. En ole tahtonut, sillä en ole kokenut sitä aikaisemmin tarpeelliseksi. Varsinkin kun asia on ollut hyvinkin suuri trendi nyt jo muutaman kuukauden. Olen nimittäin minimalisti. Päivä päivältä vain enemmän. Tässä postauksessa en pureudu syyhyn, miksi ja milloin idea syntyi, vaan kerron miten minimalismi on muuttanut elämääni. Parantanut oikeastaan. 

1. päätösten teko
"It's not hard to make decisions when you know what your values are." 
- Roy Disney -

Kun puhutaan minimalismista monien katseet siirtyvät heti ensimmäisenä vaatekaapin suuntaan. Itseni mukaan lukien. Käännyin heti suuren vaatekasani puoleen, tein niistä muutaman postauksen sekä videonkin. Kysyin aina vaatteita uudelleen ja uudelleen läpikäydessäni kysymyksiä; Onko tästä vaatekappaleesta iloa itselleni? Pidänkö itse tästä vaatteesta? Onko minulla hyvä olo kun pidän tätä?

Minimalismi ei kuitenkaan ole pelkästää vaatteista luopumista ja "vähäisen" vaatekaapin omistamista, vaan se on ymmärtämistä omasta kuluttamisesta. Nämä kysymykset, mitä esitin vaatteistani jäivät päähäni ja aloin esittämään niitä monessa muussakin tilanteessa. En enää käyttänyt montaa tuntia miettien pitäisikö minun tavata tiettyjä ihmisiä tai pitäisikö minun syödä tuota asiaa lounaaksi. Vaikka siis se katse siirtyykin sinne vaatekaapin puolelle minusta paras tapa aloittaa asioiden vähentäminen, minimalismi, on aloittaa omasta ympäristöstä ja elämän tavoista.

2. arvot
Vaatteita läpi käydessä ja miettiessä, mitkä ovat niitä, jotka sopivat nykyiseen tyyliini sitä selkenee samalla ajatus siitä, mitä asioita tahtoo pitää elämässään. Minimalismin pohtiminen ja sen hidas ottaminen mukaan elämääni on auttanut minua ymmärtämään, mitkä asiat tuovat iloa elämääni ja millä asioilla on oikeasti väliä. Mitä tulee tyyliin, sitä alkaa miettimään, miten voisit luoda sen oman persoonallisen tyylisi. Alkaa miettimään, miten tahdot tuoda itsesi esille. Alat ymmärtämään, mitkä ovat omat perusarvosi, koska et pidä elämässäsi sellaisia asioita, joissa et näe mitään arvoa. Kysymys siis kuuluu; Mitkä tuovat arvoa elämällesi? Miten voit elää noudattaen arvojasi?


3. prioriteetit
"The Principle of Priority states (a) you must know the difference between what is urgent and what is important, and (b) you must do what's important first." 
- Steven Pressfield -

Minimalismi on muuttanut elämääni ja tehnyt suuren vaikutuksen siihen, miten asetan omat prioriteettini. Yleensä kun tein tehtävä listaani se oli sellaista summan mutikassa tehtyä aivoriihiä kuin oikeasti olisin miettinyt tärkeitä asioita, joita pitäisi tehdä. Minimalismi on myös lisännyt tuottavuuttani tai sen tasoa. En enää löydä itseäni lusmuilemasta kun pohdin, mitä tehdä seuraavaksi.

Yksi osa iltarutiiniani on tehdä tehtävä lista seuraavalle päivälle, joka sisältää 1-3 asiaa, jotka pitäisi seuraavana päivänä tehdä. Kun aurinko nousee uuteen päivään hyppään melkeinpä heti näihin tehtäviin. Ota huomioon, että on myös sellaisia päiviä, jolloin olen sellaisella tuulella ettei tekisi mieli tehdä mitään ja silloin yksinkertaisesti en tee kauheasti mitään. Miksi? Aivan selvästi nuo ovat sellaisia päiviä jolloin lepääminen on pää prioriteettini.

4. aika
Minimalismin myötä olen alkanut arvostamaan omaa aikaani enemmän. Olen aina ollut sellainen ihminen, joka on aina laittanut muut etusijalle. Mitä tulee esim. tapaamisiin olen aina se joka on ajoissa paikalla. Joskus jopa 5-10 minuuttia etuajassa. Ihan vain ettei sen toisen ihmisen tarvitse odottaa minua. Tämä ei ole koskaan muuttunut, eikä ole nytkään, mutta olen oppinut arvostamaan itseäni ja omaa aikaani enemmän.

Kuten varmasti jo tiedät, vedän itseni ylös sängystä hyvin hyvin aikaisin. Ihan vain jotta saan itselleni muutaman tunnin aikaa tehdä omia juttujani. Kuitenkin päivän aikana olen aikalailla varattuna muiden tekemisille. Töissä tiskaan, keitän kahvia, luuttuan lattioita, palvelen asiakkaita. Samaa teen kotona, mutta vähemmän. Kahdesta syystä; 1) minulla on Rille, joka tekee puolet kotitöistä ja 2) mitä vähemmän meillä on tavaraa, sitä vähemmän on siivottavaa. Kaksi lautasta on helppo pestä, kun vielä tiskikonettakaan ei ole, ja aikaa jää enemmän omille asioille. Omille mielitekemisille.

5. laatu korvaa määrän
Mitä tulee shoppailuun olen nykyisin alkanut enemmän ostamaan laadukkaita tavaroita ennemmin kuin hamstraamalla kaiken, mitkä on vain merkattu alennustarralla. Aikaisemmin alennuksella oli paljon väliä ja sillä, että oli tietyt asiat kaapissa, jos halusi olla "cool". Tämän saman aiheen voi oikeasti ottaa hyvänä esimerkkinä muihinkin asioihin. Kuten vaikka todella suosittu blogmas/vlogmas.

Joulun aikaan on hyvin yleistä perustaa joulukalenteri ja itsekin olen muutaman kerran sitä yrittänyt sekä kerran jopa onnistunut. Viime vuonna oikeastaan. 24 päivää on kuitenkin aika paljon sisältöä ja siinä on paljon miettimistä, miten saada hyvälaatuisia postauksia tai videoita ulos. Omasta mielestäni en onnistunut tässä mitenkään erityisen hyvin, mutta tiedän ainakin kaksi youtube kanavaa, jotka ovat onnistuneet tässä. FromTheBushes omalla haastekalenterillaan sekä Kalyn Nicholson omalla Youtober sarjallaan, joka ei siis ole joulukalenteri vaan kuukauden, 30 päivää kestävä videosarja syksyisin. En ole muihin oikein törmännyt ja kuten aina tämä on vain oma mielipiteeni. Uskon, että on muitakin jotka ovat saaneet hyvä laatuista sisältöä ulos, mutta nämä kaksi ovat ne jotka ovat jääneet omaan mieleeni.

Lisätäkseni vielä; minimalismi muutti elämäni näyttämällä minulle, että keskittyminen kannattaa kohdistaa mieluummiin laatuun kuin siihen, että on paljon sisältöä sosiaalisessa mediassa, kaapeissa vaatteita ja astioita yms.

6. ihmiset
"Never love anyone who treats you like you´re ordinary." 
- Oscar Wilde -

Minimalismi muutti elämääni hyvinkin paljon kun sovelsin tämän mukana tulleen ajattelutavan sosiaaliseen mediaani sekä ihmissuhteisiini. Yritän parhaani keskittyä vähemmän muiden tapaan elää elämäänsä ja keskittyä enemmän siihen miten itse elän omaani. Yritän vähemmän imeä itseeni muiden luomaa sisältöä ja luoda omanlaistani. Olen myös huomannut osaavani nykyisin sanoa "ei" sellaisille ihmisille joiden kanssa en halua viettää aikaa. Aikaisemmin kun olisin vain hammasta purren kestänyt heidän läsnäolonsa vain koska toinen kaveri tai Rille tahtoo viettää aikaa tämän kanssa.

Minimalismi on pikkuhiljaa tullut tässä 8 kuukauden aikana elämääni ja olen huomannut kuinka se on kasvattanut minua ihmisenä. Olen ymmärtänyt ettten tahdo ympäröidä itseäni muutamilla ihmisillä, joiden kanssa olen aikaa menneisyydessäni viettänyt. Yksinkertaisesti syy on se, että minulla on erilainen käsitys nykyisin hauskasta sekä erilaiset tarpeet ja toiveet. Se juttu minimalismissa on se, että sinun on luotava oma määritelmä kaikelle omien arvojesi mukaan. Tämän prosessin aikana kun selvität arvojasi hankkiudut eroon niistä kaikista asioista, jotka eivät sisälly niihin.

Jos paita ei enää sytytä samaa liekkiä sisälläsi, hankkiudu eroon siitä. Jos joku henkilö ei enää tunnu mukavalta, anna heidän jatkaa elämää ilman sinua. Kerää mieluummin sellaisia ihmisiä ympärillesi, jotka välittävät sinusta, jotka saavat sinut tuntemaan rakkautta. Jos sinusta tuntuu ettei maailmassa ole ketään, aloita sitten itsestäsi. Ole tässä sinua itseäsi varten, opettele hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet ja rakasta itseäsi. Muistuta itseäsi usein, että teet parhaasi.

7. minimalismi muutti elämäni ja opetti minua sanomaan "ei"
"Let today mark a new beginning for you. Give yourself permission to say No without feeling guilty, mean, or selfish. Anybody who gets upset and/or expects you to say YES all of the time clearly doesn't have your best interest at heart. Always remember; You have a right to say No without having to explain yourself. Be at peace with your decisions." 
- Stephanie Lahart -

Minimalismi muutti elämäni ja opetti minulle, että on okei päästää irti asioista, jotka eivät palvele minua millään lailla. Opin sanomaan ei, päästämään irti tavaroista, asioista saadakseni enemmän tilaa. Opin sanomaan ei ihmisille joiden seurasta en kauheasti nauti. Opin sanomaan ei tilanteille, joissa en tahdo olla. Olen aina ollut sellainen, joka ajattelee ensin muita. "Älä sano tätä koska pahoitat sen mielen." "Älä sano ei koska se suuttuu" "Älä kerro mielipidettäsi, koska hän on vain eri mieltä ja alkaa huutamaan sinulle." Olen aina ollut herkkä ja tulen olemaan herkkä. Eikä mikään muu pistä ole koskaan saanut minua ahdistumaan pahemmin kuin henkilö joka ärähtää, jos sanon olevani eri mieltä asiasta. Minimalistisen elämän tyylin omaksuminen on opettanut minulle tämän tärkeyden asettaa etusijalle oman onnellisuuteni aivan kaikin tavoin.

Minimalsimi on itse tutkiskelun matka. Siinä ei ole kyse vaatteista, jotka aiot pitää ja heittää pois. Kyse on omien arvojen löytämisestä elämässä ja oppimisesta sanomaan ei kaikelle, jotka riitelevät omien arvojesi kanssa.
Löydä se, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja sano ei kaikelle muulle. Ei se ole itsekästä, se on tarpeellista.


🌸🌸🌸

Uusin video!
Muista myös seurata blogia Facobookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa (@paulinetheblog)

2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoisia ja hyviä pointteja! Etenkin toi, että on enemmän aikaa itselle, kun ei omista niin paljon tavaroita, avasi silmiäni :)

    VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset